2012. április 13., péntek

Sütő gombok tisztítása

A blog történetének leggusztustalanabb bejegyzése következik, úgyhogy akit a kosz bármilyen formája frusztrál, az most nézzen félre, vagy görgessen egyet és a már tiszta eredményt nézze csak meg.
Rövid szabadkozás mielőtt nekikezdenénk: A sütőt így örököltük, én csak a pucolás halogatásáért vagyok felelős. ;) Mindig áttörölgettem, de mivel a konyhánk is könnyen porosodik, muszáj volt durván zsírtalanítani, hogy ne tudjon megtapadni a por.


Ilyen az előtte állapot, azt kell mondjam, lesz hová fejlődni.

Első lépésként leszedtem a gombokat, ha nem megy elsőre a facebookra feltöltöttem egy videót, hogy nekem hogyan sikerült, ide sajnos nem tudom felrakni.

A leszedett gombokat és gallérokat beáztattam egy tálba, amibe 20%-os ecetet, 1evőkanál mosogatószert és 1 evőkanál szódabikarbónát kevertem. A szódabikarbónától az ecet fel fog pezsegni, hagyjatok neki helyet.

A gombok helyén újabb undorító látvány fogad, de az ecet és szódabikarbóna ezzel is el fog bánni.


Ahhoz, hogy ne csöpögjön le, kicsit krémesre kell keverni. Egy pohárba öntöm először a szódabikarbónát, és óvatosan hozzácsöpögtetem az ecetet.


A pasztát rákenem egy használt fogkefére és átsúrolom a gombok helyét.

Most jöhetnek a gombok, amik mostanra kicsit kiáztak. Nyitott ablaknál, ugyanazzal a  fogkefével egy rész big bang theory alatt az összeset átsikálom. 
 


Mivel 20 percig ázna a kezem a mosogatószeres vízben, ezért gumikesztyűben csinálom, ami zöldalma illatú, ez nem fontos, csak nagyon klassz! :)

Íme a kész, végre tiszta sütőgombok!


Nektek is megragad minden por a konyhában? Ti is ennyire utáljátok? Ti milyen sorozatra szerettek sikálni? Milyen illatú a gumikesztyűtök?

26 megjegyzés:

  1. Fú, hát ez gyűlölt munka nálam is, bár én hideg zsíroldót használok, amit sikerül mindig letüdőzni egy kicsit. Ráadásul ablak sincs a fülkekonyhában :/ Én inkább zenére sikálok, általában AC/DC-re (meg a köhögésre, amit a tisztítószer okoz), az olyan igazi takarítós zene, és közben lehet nyomni a rákenrollt (főleg, ha előkerül később a seprű vagy a felmosó...) és gyorsabban telik az idő. Ilyen illatos gumikesztyűt hol lehet beszerezni? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan ugyan igy szoktam jàrni a letüdőzéssel :D

      Törlés
    2. Nagyon aranyos. Megmosolyogtattál

      Törlés
  2. Nem is tudtam, hogy ezeket le lehet szedni:) Megér egy próbát, és nekem nagyon tetszik ez a blog is! Sőt!!! Egyébként is szeretek takarítani, de így még több kedvem van hozzá. Köszönöm :D

    VálaszTörlés
  3. Szia!Hát most nagyon jól jött ez a poszt,pont a napokban gondolkodtam a sütő sikáláson,de szigorúan csak gondolkodtam :)
    Ki is próbálom ezeket.
    A mi konyhánk is elég hamar porosodik,és általában szól a rádió arra szoktam takarítani.Az én gumikesztyűm sajnos gumi szagú,de kipróbálnám én is az illatosat,azért nem mindegy :)

    VálaszTörlés
  4. Panka: én is próbáltam, de nem ilyen hatékony és próbálok nem mérgező dolgokra átállni, próbáld ki egyszer így, mert sokkkkkkal olcsóbb is, nem csak jobb!
    gumikesztyű a metro-ból van, holnap lefotózom és kirakom a képét facebookra!

    zsina: amikkel én eddig találkoztam (5féle) azt mind le lehetett szedni! :) nagyon örülök,hogy tetszik! <3

    szotyi7: hurrá! akkor hajrá! gumiszagot nagyon nagyon utálom, holnap nézz fel a facebookra, mert ott lesz a fotója, hogy milyet keress! :)

    VálaszTörlés
  5. Annyira jó tippjeid vannak, hogy jaaahj:DDD nemsokára új lakásba költözöm, szóval szorgosan jegyzetelek az új blogodról:))))

    VálaszTörlés
  6. wow, Dorka! Ez nagyon szép lett:) Én szeretem a látványos végeredménnyel járó házimunkákat! Viszont most rájöttem mennyire jó választás volt a villanytűzhely, aminek a 2 kis tekerős gombját be lehet nyomni és így amikor nem használom akkor teljesen egysíkban van minden a sütőn, kivéve a fogantyúját... bár cserébe a főzőlapot minden használat után takarítani kell...
    A zöldalmaillat az egyik kedvenc illatom, úgyhogy várom a képet a kesztyűről... amúgy én sima egyszerű kórházi gumikesztyűt használok, 6év alatt megszoktam az orvosin, hogy mindent abban csinálok, aztán mehet is utána a szemétbe, de eddig nem is tudtam h a gumikesztyűnek is lehet illata:) fogok venni egyet:)

    VálaszTörlés
  7. azon a képen amin zöld gumikesztyű van rajtad olyan mintha valami orvos műtene valakit :DDD Dr. Dorka a sütőgombok megmentője :D

    VálaszTörlés
  8. Dorka! Engem az érdekelne, hogy hogyan is szeded le a gombokat? Próbáltam, de nekem nem jön össze. (hasonló a készülékem, mint a tied)

    VálaszTörlés
  9. Dorka, akkor nem láttad az én sütőm gombjait:)) Egy egyetemista fiú használta korábban a sütőt, aki örökké krumplit sütött, szerintem sikítanál, ha meglátnád, milyen undorítóan néz ki az egész:) Pont jókor jött ez a post, köszi:)

    VálaszTörlés
  10. pandus: nagyon örülök neki, köszönöm! :) keress rá a költözésre, mert van bejegyzés róla! :) sok sikert!

    Tündi: de klassz! főzőlapot én is mindig pucolok, lehet, hogy írok is róla ;) a kórházi kesztyű egyszerhasználatos otthon is? mármint kiszakad egy durvább mosogatástól? felraktam a képet a facebookra, ez messze tovább bírja, mint az összes, amit eddig próbáltam! :)

    Ágibábi: :))) pontosan ez van a képen! ;)

    Kata: én lassan, egyenletesen, de erősen elkezdtem lehúzni, lehet, hogy nehezen megy, de ha le lehet szedni,akkor így meg fog moccanni, ha nem, akkor nem teszel benne kárt! nekem a gomboknak van egy gallérja, ami simán lejön és az alá benyúlva még könnyebb!
    remélem menni fog!

    Felhőcske: hajajaj, engem az zavart nagyon, hogy bár mindig letöröltem, a zsír nem jött le és ebbe a por beleragadt és blehh!
    sok sikert! csinálj előtte-utána képet, az annyira jó érzés! :)

    VálaszTörlés
  11. Engem is érdekelne a leszedés...de főleg a visszarakás. Nekem az egyik gomb lejött magától és folyton lejár, nem megy vissza rendesen a helyére, pedig ilyesmi, rugós akármi. Az ötlet nagyon tetszik, már nagyon régóta azon gondolkodok, hogy mivel is lehetne letisztítani tökéletesen! Köszi!
    Egyébként igaz, ezekkel a posztokkal meghozod az ember kedvét a takarításhoz! Csak így tovább, ez a blog is szuperjó!!!

    VálaszTörlés
  12. Zsuzsi: ez a cél, illetve, hogy nekem is legyen kedvem megcsinálni! :)
    arra gondoltam, hogy levideózom,mert ezt leírni nem tudom, akkor látjátok, hogy milyen és hogyan jön le és hogy megy vissza! :))

    VálaszTörlés
  13. Dorka, én csak egyszer használom, részben megszokás, hogy egyből kifordítva, egymásbacsomagolva megy a szemétbe, részben meg a domestostól, penészirtótól, de még az ecettől is, illetve eleve a használattól sárgás foltok lesznek rajta, és másodszor felvéve már nem is kényelmes - nekem olyankor kipirosodik és pöttyös lesz a kezem tőle... úgyhogy nálam egyszerhasználatos, pláne h még vagy 100 db simán van otthon:) De ha látok ilyen zöldalmásat, vagy illatosat akkor beszerzem mindenképp:)
    Ezeknél amúgy vannak méretek? Mert nekem irtó pici kezem van (36-os) és egy átlag méretű kesztyűben elvesznek az ujjaim:) És néha még az S-es is nagy:)

    VálaszTörlés
  14. gondoltam, hogy nem megy többször, ha van otthon, akkor ez a legjobb megoldás! :)
    a hátoldalán van méret rárakod a tenyeredet és amilyen széles, az alapján besorol, de lehet, hogy nagy lesz Neked, mert nekem nagy kezem van és az M-est hordom!

    VálaszTörlés
  15. Egyszerűen imádom ezt a blogot, szuperek a tippek:))) Én ma a videó hatására kipróbáltam, hogy levehetőek-e a gombok a sütőnkön, és igen, azt hiszem 13 év után először kerülnek le a gombok a helyükről:D Köszi a tippet, holnap neki is esek;)

    VálaszTörlés
  16. nagyon örülök, hogy tetszik a blog! :)
    megkérdeztem és a mi sütőnknek is ez volt az első alkalom!
    hajrá holnap!

    VálaszTörlés
  17. Köszönöm a cikket! Írta itt valaki a hideg zsíroldót, egyébként az is leszedi az ilyet, de vigyázni kell vele, mert hajlamos a feliratokat is eltüntetni (tapasztalatból írom).

    VálaszTörlés
  18. Csatlakozom az előttem szólóhoz,éppen most sikerült lemosnom szinte az összes jelzést a rozsdamentes indesit tűzhelyemről,mert már nem bírtam a ragacsos gombokat nézni.:( Mégis hogy kellene takarítani hogy a betűk a helyükön maradjanak?

    VálaszTörlés
  19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  20. Én tegnap szedtem le a gombokat tísztítás végett. A sütés-főzéskor keletkező gőz mindenhol lerakodik. Erősen kell húzni a gombot a széles gallérnál fogva. Én is ecetes, szódabikarbónás, mosogatószeres forró vízben áztattam, majd áttöröltem. Szépek lettek.

    VálaszTörlés
  21. Nekem is Indesit tűzhely van,sajnos tisztításnál a jelzések is lejönnek.Nem tudom pótolni,alkoholos filccel próbáltam,de nem sikeres.Van jobb ötlet?

    VálaszTörlés
  22. Kedves Margó, Dorka, és Mindenki,

    Nekem is, egy új lakásban indesit tűzhelyem van. A sütőfunkció gombok képére lenne szükségem, mert teljesen lekoptak. Ugyanúgy mint Margónak.
    Dorka blogjában pont azt nem lehet látni.
    De ha valaki le tudná írni, hogy jobbra tekerve, hogyan következnek a sütési funkció, megköszönném.
    Mind a 7 funkciót. köszönöm

    F.Marcsi



    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. F.Marcsi 1. Melegentartás. 2. Felolvasztás. 3. Alsó-felső sütés. 4. Alsó - felső+ légkeverés. 5. Csak felső. 6.Grill. 7. Grill+ légkeverés.

      Törlés
  23. Nekem az a legnagyobb bajom, hogy csak finoman mosogatószeres szivaccsal hozzáérek a gomb melletti területre, azonnal leszedi még a jelzést ez a helyzet a gombokkal is. Sajnos nem tartós festékkel vitték fel a jeleket a tűzhelyre! A trehány munka végeredménye!

    VálaszTörlés