2012. április 30., hétfő

A legfontosabb kerti szerszámok


 

A hétvégén rendbe tettük a kertünket, ami egyfelől fantasztikus program, másfelől a legdurvább testmozgás és nem utolsó sorban komoly kihívás 2 olyan embernek, akinek nincsenek meg a megfelelő eszközei és legalábbis az egyiküknek még tapasztalata sincs. (Igen, jól tippeltetek, a városi lány volt megint a szűk keresztmetszet!)

Ez a második olyan lakhelyünk, ahol van kert, de az első, amivel lehet is valamit kezdeni, márha megvannak a szükséges eszközök.
Egy napig lazán elkertészkedtünk úgy, hogy hiányos a listánk, de hogy ma tovább tudjunk lépni kelleni fog pár új dolog.

Martha-nak nincsenek ilyen gondjai

Nem olcsó mulatság a kert az biztos, sosem hittem, hogy ennyire fogok örülni egy koszos, öreg, talált kapának, vagy egy görbe nyelű lapátnak. Szerencsére volt, amit már tavaly megvettünk, így már csak néhány nagyon fontos apróság maradt hátra.

Fűnyíró

Ez nálunk az abszolút férfi munka, kipróbáltam én is, életemben először, de inkább maradok a kapirgálásnál. 
Nekünk benzines verzió van, mert a házi gyep-specialistának voltak rossz emlékei az elektromos fűnyíró kábel elvágással kapcsolatban és ebben ugye van motor és megy magától. A hátránya, hogy hangosabb és nehezebb, nagy emelkedőt nyírni vele meg szinte lehetetlen.
Nálunk szempont volt még a minél nagyobb fűkosár, hogy ne kelljen percenként cserélni, mert a kert vége messze is van és 10m-rel magasabban, áldom az eszünket!
Ha benzinest vesztek, akkor kell hozzá olaj és persze benzin, és valaki aki tudja kezelni. 
Olajat évente az első használat előtt ki kell cserélni és érdemes a légszűrőt is kimosni, így hosszú évekig elpöfög egy nem túl drága darab is. Mi minden használat után lemossuk és babusgatjuk, úgyhogy remélem sokáig velünk lesz.
A miénk Einhell (lenyelem a német szóviccet) és kék, ennyit tudok róla! :)
Egyre több embert látok, aki nem fűnyír, csak fűkaszál, ma utánanézünk, hogy ezzel mi a helyzet!


Seprű


Az igazi cirok seprűre gondolok, nem érdemes trükközni, a régi jól bevált modell tökéletesen elvégzi a munkát és nem is drága.

Gereblye

Ebből van csillió féle, de a legalapabb, pirosfogú, fanyelű gereblye is tökéletes első körben, nekünk ilyen van és igen már léptem rá úgy, mint a rajzfilmekben.

Ásó

Ilyenünk nincsen és mivel nagy növényt nem ültettünk még, nem is hiányzott, de aki ilyesmit tervez, annak szüksége lesz erre az eszközre.

Kapa

Az a bizonyos, amit találtam, még szerencse, mert magamtól eszembe se jutott volna venni. Ez nem a klasszik-kapa, inkább kis kapirgáló eszköz, én arra használtam, hogy a betonra ránőtt földet-növényeket felszedjem és erre tökéletes.
 

Ilyesmi csak a villa rész nélkül és ennek a modellnek valószínűleg az ükapja

Lapát (pedig szívesebben írtam volna azt, hogy nagyharang)

Ezt eddig én csak a söprésnél használtam, mert nem mozgattunk meg nagy mennyiségű földet, de nem tudnám mással helyettesíteni.

Sövénynyíró olló

Ezen próbáltunk spórolni tavasz és csak egy kis vackot vettünk, ami már a füvet sem viszi át, szóval érdemes egy masszívabb típust beszerezni. 
Aki tegnap látott a ház előtt pipiskedni, az igazolhatja, hogy az se baj, ha hosszú a nyele. Láttam szuper-ergonomikus műanyag nyelűt, de, mivel ilyen eszközt már használtam, tudom, hogy a sima fanyelű is tökéletes, kesztyűvel.

Metszőolló

Ha van akár egy rózsatő a kertben, akkor kell metszőolló. (A szívem mélyén azt gondolom, hogy nem metszőolló, hanem balta kell, hogy kivágjuk az egészet, úgy ahogy van, de lehet, hogy az ujjamba fúródott tövis mondatja ezt velem?!)

Olló

Azért is lenne jó külön kerti olló, hogy ne a konyhaiért kelljen beszaladgálni, de ami a konyhába jó, az ide is tökéletes, pl. fűnyíróval nem elérhető zugok, peremek fazonírozására.

Kisfűrész

Bár a rózsáknál elég jó munkát végzett a kenyérvágó késünk is, talán illene egy fűrészt is beszereznünk, hogy az útban lévő ágakat is le tudjuk vágni.

Ültető szett

Aki virágokat is ültetne, annak szüksége lesz mindennek a kicsinyített mására is, a legalapabb egy kis gereblye és egy kis ásó.
Virágföld se árt egy zacskóval, én csak az ablakban, cserépbe ültettem fűszernövényt és kézzel dolgoztam, jobb híján, de földem volt!


Locsolókanna

Olyan típus, amit az ovisok rajzolnak, eső-szimulátor szórófejjel. Nekünk ilyenünk nincsen, mert a slag végére van ilyen pisztoly-fejünk.

Slag 

Én vagyok az egyetlen a világon, aki slaúg-nak mondja? A hivatalos azt hiszem a slag, szüleimnél schlauch, én ezt a kettőt kombináltam volna?
Szóval a locsolócső! Mi nagyon akciósan lőttünk egy tekeredés-mentes Gardenát, feltekerő szerkezettel és szórófejekkel. Nem tudom mennyi volt, de olcsóbb volt, mint a másik fajta cső önmagában. Jessz! :) Tényleg nem tekeredik, vagy törik, viszont a feltekerőjével nagyon gyorsan visszahúzható, a szórófejekkel meg már láttátok milyen jó dolgokat lehet csinálni, pl. itt.

Cipő

Gumicsizma  vagy gumiklumpa (hihihi) de egy régi tornacipő is megteszi. Én tegnap papucsban voltam, koszos is lett a lábam, ami nem nagy baj, viszont fűnyíráshoz csakis a zárt cipő!!


Végezetül a 3 dobogós, mindhárom első helyezett:

Kesztyű

Első helyet érdemelne, mert annyira megkönnyíti a kerti munkát egy jó kesztyű. Az enyém felül cérna, alul vastag gumi, így bármit meg tudok fogni vele, de nem fülled bele a kezem. Nem lesz vízhólyagos és koszos, szóval ez a személyes kedvencem.

Sámli

Döntetlen első helyezett ez is, a derekam-térdem kedvence. Gazolni így nem olyan rettenetes, főleg olyanok értékelik, akik orvosilag el vannak tiltva a guggolástól vagy a térdeléstől, illetve azok, akik 2 méter felől hajolnak le egy gazért. (Ekkora emberek alatt jól is mutat!)

Zsák

Legyen akár kék-ikeás vagy nagy zöld, összehúzható kertész-zsák, rengeteg fáradtságot spórol meg, ha csak ott hever mellettünk és dobálhatjuk bele a gazt vagy ősszel a leveleket.
Az eleve nagy fűnyíró kosarunkból is 2 ürítés belefér, ami feleannyi út a házi-himalájánk tetejére.

Nekünk ennyi minden elég (lesz) a kert rendbetételéhez, előtte-utána fotók várhatóak, amint megleszünk.

 

Ti kertészkedtek a szünetben? Mennyire kezditek a nulláról, mind tudásban, mind felszerelésben? Hogyan hívjátok a gumicsövet? Szeretitek a rózsákat? Nálatok ki nyírja a füvet?

7 megjegyzés:

  1. Fájdítod a szívemet Dorka! :( nah jó, csak egy kicsit. Mi most költöztünk el a szüleimtől a párommal, kertes házból társasba. Nagyon hiányzik a kert!!! Minden egyes fűszálával és bosszantó gondjával. Nálunk a virágoskerttől a veteményesen és a szőlőn, gyümölcsfán át minden van anyuéknál a kertben, én imádok benne bogarászni. Nyáron általában esténként voltunk kint, mikor már hűvös volt, és locsoltuk mindent, bogarásztunk, gazoltunk. Nálunk én voltam a nagy fűnyíró. IMÁDOK füvet nyírni, de komolyan, úgy átmozgatja az egész testemet, hogy utána tuti izomlázam van 1-2napig, pedig nem nagy füves rész van.

    ahogy anyu mondta, neki 52évesen is vannak olyan újdonságok, amik hallatán csak pislog, és még mindig van mit tanulnia a nagyiéktól, de ő is nulláról kezdte eszközök nélkül. Ez úgyis olyan dolog amibe beletanul az ember. Én szépen lassan fokozatosan lestem el nagyszülőktől, szülőktől a kertgondozás minden csínját-bínját, de még mindig lenne mit megtanulni, de most kert híján nekem a teraszon kell kiélnem minden ilyen szenvedélyemet, és alig várom, hogy hazautazhassunk a szülőkhöz és bogarászhassak a kertben :)

    Lenne egy kérdésem: ti komposztáljátok a kerti hulladékokat? Mi a következő évben mindig abból töltjük fel a balkonládákat, és a virágok nagyon szeretik, meghálálják sok-sok virággal :)

    Élvezd ki a kertészkedést! Jó munkát! :)))

    VálaszTörlés
  2. Irigyellek, mióta itt a jó idő minden nap azon nyekergek, hogy kell nekem egy kert.

    VálaszTörlés
  3. Kínzás ezt olvasni, mikor ilyen gyönyörű idő van, és az ember a panelban "tanul" a 4 fal között. :/ :D Nekem is kell egy kert.

    VálaszTörlés
  4. hát lányok nem gondoltam volna, hogy mind ezt írjátok, úgyhogy megbecsülöm magam és örülök! :)
    egyébként bármelyikőtök jöhet hozzánk, mondjuk sövény már nem sok maradt...helló új sövénynyíró olló! :)))

    VálaszTörlés
  5. mi is panelban lakunk sajnos, de ma végre idén először eljutottunk a nyaralónkba, úgyhogy nálunk is a mai program fűnyírás és napozás volt:)
    így azért jó, hogy van is kert meg nincs is:) elég nagy az udvar (ikernyaraló) és voltunk 5-en a rendbetételéhez, a fiúk fűkaszával tolták, mi lányok meg a benzines fűnyíróval meg gereblyéztünk:)Azért 5-en elég hamar végeztünk, ahhoz képest h ez majdnem egész napos program 1-2embernek:)Mindezt a déli napon, úgyhogy olyan színem lett...:)

    A fűnyíró vs fűkasza nálunk úgy működik, hogy az árkot meg a kerítés mellett mindig fűkaszával kell kaszálni, illetve ha nagyon nagy a fű (mint most is volt) akkor először azt is lekaszálják a fiúk, utána jöhet a fűnyíró. Aztán 2hétig jó így, utána márcsak fűnyírózunk:)

    Az én kertészeti tudásom is kb teljesen nulla, pedig kertészmérnök apukám van...:D Miután 3-4éves koromban a szebbnél szebb borsókat meg terméseket gyökerestől kitéptem és mosolyogva közöltem, hogy gyomlálok, lemondtak rólam a kertészkedés terén, mondván h semmi érzékem sincs hozzá:D Ez van:)
    A zamioculcasaim remekül gondozom a panelben, múltkor zuhanyoztak is, de átültetni már nem tudom egyedül....
    Amit viszont nagyon szeretek kertészkedésből, az a "jukkázás"... Van pár jukka pálmánk a nyaraló előtt, azokat szeretem nyáron rendbetenni...az elszáradt leveleit úgy vagdossuk, hogy kis miniananászoknak nézzenek ki, kreatív és jó móka fél napokat fűben ülni és leveleket tépni-vágni:)))

    jó kertészkedést, kíváncsi vagyok a képekre:)

    VálaszTörlés
  6. szia Tündi!
    annyira szeretem a hozzászólásaidat! :)
    ilyen csapattal mi is készen lennénk már! 3 szint van a kertben, az alsó 2 már készen van, ma még megcsináljuk a legfelsőt, amin megállni is nehéz, nemhogy rendbe tenni, de ha kész, akkor olyan szép lesz !:))
    én a benti virágokkal hadi lábon állok, mind meghal, pedig nagyon figyelek rájuk, egy növény van, ami túlél, egy banánfa a fürdőben, amire néha loccsan egy kis víz és nő, mint a gomba, nem értek sajnos a növényekhez, de legalább van mit megtanulni! :)

    VálaszTörlés
  7. http://cre-art-blog.hu/index.php/2012/06/kerted-disze-csinalj-viragladat-autogumikbol/

    VálaszTörlés