2012. október 25., csütörtök

Tökfaragás és Halloween

Nagyon sok bejegyzés van, amit előre megírok, de ez a mostani vár legrégebb óta arra, hogy közzétegyem. Tavaly, diplomaterv rajzolás közben pihenésképp, de utolsó pillanatban faragtam töklámpásokat és inkább úgy döntöttem, hogy majd idén megmutatom nektek, többek között azért mert tényleg az utolsó pillanatban készültek el és akkoriban az a 2 ember, aki olvasta a blogot, élőben is látta, úgyhogy nem is lett volna sok értelme.
Idén viszont jól jön, sokan látjátok és motivál engem, hogy ne csak egyem a tököt, (azóta is minden nap, így) hanem faragjam is. Jöjjenek a képek, lépésről lépésre:


Ez egy közepes tök, szép barázdált, tehát elmondhatatlanul nehéz volt faragni, minél nagyobb és simább felületű a tök, annál könnyebb dolgunk van. A bemetszés szöge viszont kiválóan látható, így a sapkája nem csúszik majd le.
Ilyen az eredmény, ha körbeérünk és a belsejét kikapirgáljuk. Tavaly kanállal dolgoztam, de azóta elég pro lettem tökben, úgyhogy az ősszel, amúgy is munkanélküli fagyigombócozó kanállal sokkal könnyebb szép egyenletesre kaparni a tök belsejét.


Rákerestem a világinterneten a pumpkin template (tök minta) szavakra és végtelen sok mintát találtam. Jack-o'-lantern a másik neve ezeknek a lámpásoknak, úgyhogy ezzel is lehet keresni. Érdemes első töknek olyat választani, ami minél egyenesebb vonalakból áll.
Ha megvan a minta, nyomtassuk ki és amennyire passzentosan lehet, ragasszuk a tökre. Valahogy így:


A fekete részeket vágtam ki, először csak belekarcoltam késsel, hogy tudjak a papír nélkül is faragni.


Ha a jelölés megvan, jöhet az izommunka, ugyanis be kell jutni a késsel a tök belsejébe. Útközben így néz ki. Levegőt szerencsére már tud venni.


Mielőtt látnátok a végeredményt, megmutatom a másik tököt, ami sokkal nagyobb volt, ezért kicsit bonyolultabb mintát vágtam bele és mivel nem kellett attól félnem, hogy a tetejét megpörköli a belehelyezett teamécses, ( kb. 25-30 centi magas volt) nem is kalapot vágtam, hanem az aljára egy kb.10 centis kört, amin keresztül kiszedtem a magokat és a haját. Ilyenből ilyen lett:


Erre is ráragasztottam a sablont, ami sokkal vagányabb, Tim Buton-ös lett, amúgy is tökfaragáshoz a Karácsonyi lidércnyomás a minimum aláfestés. De a Snoopi vagy Poirot Halloween része is megfelel.


Nagy kupit hagyott maga után, de elkészült mindkét tök:


Sötétben ijesztőek és gyönyörűek egyszerre:


A nagyobbik kint, a bejárati ajtónk előtt kapott helyet egy faragatlan társával.


A kisebb pedig a konzolasztalon a nappaliban, ahová még sok dísztök és gyertya került egy denevéres girlanddal.

Mit szóltok hozzájuk? Melyikük tetszik jobban? Feldíszítitek a lakást őszre és külön halloweenre? 
Nálunk kicsit furán alakul, mert a halloween dekoráció folkoztatosan átcsap szülinapiba, ugyanis Mr. Otthonka halloweeni gyerek, de eddig nem vesztek össze a tökök és a lufik.
Faragtok idén tököt? Máskor is szoktatok? Melyik a kedvenc halloween mozitok?

Frissítés:
Ha már kifaragtuk a gyönyörű tököket, akkor azt is szeretnénk, hogy minél tovább megmaradjanak. 
A lényeg, minél hidegebb és minél szárazabb klímán érzik jól magukat.
Minél jobban kikaparjuk a tököt, annál tovább bírja, a kintiek is tovább húzzák, a bentiek belsejébe érdemes sót szórni, vagy belerakni olyan kis zacskókat, amiket táska vásárláskor kapunk a táskában. ez elszívja a nedvességet és így nem romlik meg olyan hamar a tök. 
1 hetet bárhogy kibír, ha ezt karjuk kicsit elnyújtani, akkor érdemes a fenti trükkökkel élni.

17 megjegyzés:

  1. nagyon helyes mindkettő:D elvileg mi is faragunk idén, bár nem tudom jut-e rá idő, mert nálunk meg most lesz 1. a majdnemhalloweeni Kisfiunk:)szóval nálunk a szülinap csap át halloweenba.
    Mr. Otthonkának nagyon boldogat!
    nincs még kedvenc halloweeni mozim, és a fentemlítettekből is csak Poirot láttam, idén a másik kettőt megnézzük:)))

    VálaszTörlés
  2. Nem romlik meg a tök a lakásban?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók.. Én nem szoktam tököt faragni, mert a szagától is rosszul leszek, de szaglótávolságon kívülről szívesen nézegetem, mert olyan jó hangulatot tudnak varázsolni.

    VálaszTörlés
  4. Hú mennyire örülök ennek a posztnak, otthon vár egy tök, hogy valami hasonló szépség legyen belőle, de még nincs tapasztalatom a dologban:)
    Csak egy kérdés: Halloween végével mit lehet kezdeni vele? sok fotó és kuka?

    VálaszTörlés
  5. Dorka! Nincs valami praktikád, amivel meghosszabbíthatjuk a tökünk életét? :):) :) :)

    VálaszTörlés
  6. lolli: úú, akkor neki is nagyon boldog szülinapot! én átadtam, nagyon örült! :)

    Mimozagirl: gyorsabban, mint kint, de nekem sokáig bírta!

    Ivett: ó én pont az illatát szeretem! :)

    sieglinde: én legalábbis ezt tettem, addigra annyira összeszottyad, hogy megenni nem lehet, és az én kintimre elmondhatatlanul sok katica mászott?!

    Gumikacsa20: de jó, hogy írod, elfelejtettem, frissítem is a posztot.
    a lényeg, hogy minél jobban kikapard a belsejét, tehát minél szárazabb legyen, amit úgy is elérhetsz, ha sót teszel a belsejébe, ami felszívja a nedvességet. ha vettél nemrég táskát vagy cipőt, abban is szokott lenni az a kis zacskó, olyat is lehet beletenni!
    minél hidegebb és szárazabb helyen van, annál tovább bírja! :)

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon állat :) ügyes vagy :DD

    VálaszTörlés
  8. Húú, szuperek, és a Tim Burton-ösnek a belsejét a szemén keresztül kapirgáltad ki, vagy hogy? Na jó, ez egy kicsit morbid mondatra sikeredett. :D

    VálaszTörlés
  9. Húú Dorka ennek a posztnak annyira örülök. Idén készülök elkészíteni az első tökömet :P :$ És az ami nálad bent van nagyon megfogott. Szerintem megpróbálkozok vele majd. :) Remélem nekem is sikerül , és ilyen szép lesz. :) Mr. Otthonkának boldog szülinapot. :P Köszönöm , ez most nagyon betalált nálam :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon cukik, a Jackes valami hatalmas :]

    VálaszTörlés
  11. Retrogirls: sokkal halloweenibb lenne a szemén keresztül, de nem így volt. a két egymás melletti képen látszik és felette írtam, hogy az alja van kivágva, mert elég magas volt.

    Livina: drukkolok, biztos menni fog! átadtam, köszöni :))

    VálaszTörlés
  12. olyan ügyi vagy Dorka! én nagyon kétbalkezes vagyok, úgyhogy nem próbálkozok ilyen homemade tökökkel, inkább vettem egy nagyon ari "tökös" gyertyatartót :D a nagyobbik tök állati lett! bár lehet, hogy megijednék tőle este, mikor jövök haza! :D

    VálaszTörlés
  13. aranyos vagy, köszönöm! :) nem volt rá panasz, de az idei sokkal kevésbé ijesztő lett!

    VálaszTörlés
  14. Most olvasom a bejegyzéseidet visszamenőleg kb egy hétre és most látom ezt a tökfaragást is :) Én idén majdnem pont ugyanilyen tököt faragtam (többekközt) mint neked a nagyobbik :)
    Imádom az évnek ezt az időszakát azt őszt, a tökfaragást, halloweent úgyhogy próbálom a dekorációt is minnél inkább ehhez igazítani :)
    Idén is faragtál tököt?

    VálaszTörlés
  15. Igen már látom...az ideit :) A visszaolvasás átka :D

    VálaszTörlés
  16. igen, de megvan! :) jó, hogy visszaolvasol, köszönöm! :)

    VálaszTörlés