2012. október 17., szerda

Könyvek őszre

Tudom, hogy nyáron az árnyékban strandon olvasást állítottam be a lehető legjobb dolognak a Földön, de most úgy vagyok vele, hogy a takaró hegyek alatt forró teát iszogatva olvasás mégis jobb.
Szerencsére kihevertem egy túl hosszú ideig tartó bookhangovert és most újra nagyon lelkesen olvasok, ezért szívesebben is írok könyvekről, jöjjenek első körben azok, amiket a legutóbbi könyves bejegyzés óta olvastam.

Emily Arsenault: Az eltört teáspohár


Izgalmas krimi, nem a darabolós, fröcsögős, inkább a mi a csuda fog ebből kikerekedni fajtából. Egy szótár-kiadóban játszódik, ahol a szószedetek közt elrejtve egy gyilkosság részleteire bukkannak az ott dolgozók. Egyre inkább úgy tűnik, hogy a gyilkos a kollégák között lapul, így titokban és minél hamarabb kell kideríteni a történteket, természetesen egy szövődő szerelem kibontakozása közben.

Nicholas Sparks: Szerencsecsillag


Láttátok a Szerelmünk lapjai c. filmet? Zokogtatok? Nem volt túl amerikai, nyálas, patetikus, mainstream vagy egyértelmű? Akkor ez a könyv is tetszeni fog. Az író ugyanaz, a könyv hangulata is nagyon hasonló, szuperromantikus, az utolsó oldalakon a már megszokott csavarral, nagyon jól elrepít egy egészen más világba és én ezt szeretem legjobban az olvasásban.
A könyvből film is készült, de mindenképp előbb olvassátok el, úgy a filmnek is több értelme van és lesz egy kis időtök férfias főhőst elképzelni, mielőtt a filmbéli kisfiút meglátjátok.

Nicole Krauss: Betéved at ember egy szobába


Írtam már Nicole Kraussról, hiszen ő írta az egyik kedvenc könyvemet, sőt a férjének is szeretem az írásait, úgyhogy amint végére értem anno a Szerelem történetének, gyorsan megvettem a másik könyvét.
Ebben a könyvben is megvan a megmagyarázhatatlan tördelés, ami rengeteget ront az olvashatóságon, ráadásul a történet is sokkal furább, úgyhogy nem biztos, hogy mindenki szeretni fogja.
Nem az a könyv, amit egy 10 perces metrózáshoz előkap az ember, sokkal inkább olyan, amit egyhuzamban elolvas, mert amihez az írónő nagyon ért, hogy szinte tapinthatóan ír le minden részletet és így a könyv hangulata magával ragad.
Az alap történet  egy amnéziás férfiról szól, aki részt vesz egy kutatáson. Ez így nem a legizgalmasabb sztori, de nem is ez a lényeg, tényleg a hangulata az, ami valakit vagy magával ragad és imádja, vagy sose olvas ettől az írótól, mert idegesíti.

Linn Ullmann: Áldott gyermek

Hasonlóan az előzőhöz ez sem egy könnyed olvasmány és azt is elhiszem, hogy van, aki furcsának tarja. Én nagyon szeretem Linn Ullmannt és azt a skandináv életérzést, amibe betekintést enged.
Több szálon futó családregényt olvashatunk, aki még nem olvasott Linn Ullmannt és nem szerette meg, talán érdemes ezzel kezdenie, mert elképesztően jól sikerült a fordítása. Varsányi-Munkácsi Eszter, nem csak élt Skandináviában, de meg is értettem milyen ott élni és milyenek a helyiek, úgyhogy nagyon élvezhető, mégis hiteles a fordítása és ezt egyáltalán nem azért mondom, mert ezer éve ismerem.

Suzanne Collins: Az éhezők viadala


Olyan sokan mondtátok, hogy olvassam el, hogy nekifogtam és mire észbe kaptam már a végére is értem. Két napot kellett a nyáron ágyban, közel mozdulatlanul feküdnöm, nem is jöhetett volna jobbkor ez a könyv. Az volt az érzésem, hogy semmi erőfeszítésembe nem kerül, hogy olvassam, egyik oldal jött a másik után. Nagyon jó a tördelése és rövid mondatok vannak, amit félkábán is értettem, úgyhogy ideális könyv azoknak, akik nem nagyon szeretnek olvasni, vagy nem nagyon érnek rá elmélyedni egy könyvben, vagy igazán ki szeretnének kapcsolódni.
Előbb láttam a filmet, de így is nagyon tetszett a könyv, a többi részt nem olvastam, mert azt írtátok, hogy nem ennyire jók, de azt se gondoltam volna, hogy ez tetszeni fog, úgyhogy meglátjuk.

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz


Ezt olvastam a legutóbb és bár nagyon nehezen indult, aminek az lehetett az oka, hogy fáradtan és sose ráérősen olvastam, a végére annyira megszerettem, hogy nagyon sajnáltam, hogy nincsen még 400 oldal előttem.
A történet egy varázslatos cirkuszban játszódik, ami éjfélkor nyija meg a kapuit és ahol a főszereplők nem bűvészek, hanem bűvésznek álcázott varázslók.
A hangulata valami miatt engem nagyon emlékeztetett a Mester és Margaritára, ami miatt kifejezetten imádtam, az egyik legkülönlegesebb könyvem, ami a borítóját illeti és ha az elején jobban oda tudok figyelni, akkor biztos az egyik kedvencem lenne, úgyhogy újra fogom olvasni, mert értem miért szerettétek olyan sokan.

Ezek lennének a legutóbbi olvasmányaim, most éppen két könyvet olvasok egyszerre, az egyik A nagy Gatsby, ez az úti-könyvem, pici és könnyű, de már rég el akartam olvasni.


Az otthoni könyv nagyobb lélegzetvételű, főleg, hogy nem magyarul van és szótározva, jegyzetelve olvasom.
Olvastam már angolul könyvet és ha valamit nem értettem, akkor átugrottam, a szövegkörnyezetből úgyis értettem miről van szó. Az ördög Prádát viselnél ez el is ment, de most van egy olyan könyv, aminek minden szavára kíváncsi vagyok. J.K.Rowling új könyve a The Casual Vacancy a héten jött meg a postával (ahogy azt a szemfülesek már az instagramon láthatták) és bár még csak a legelején tartok, imádom. Szívem szerint mást se csinálnék, csak olvasnám egész nap. Örülök, hogy lassan haladok vele, mert legalább tovább tart, lehet, hogy kihúzom karácsonyig, amikor végre magyarul is olvashatjuk?


Amint a végére érek ezeknek jövök a beszámolóval, addig írjátok meg mit olvastok, mert ezután masszív book-hangoverre számítok és kellenek a jó tippek!


19 megjegyzés:

  1. Köszönöm az ötleteket, szerintem ma be is ugrom egy könyvesboltba :)
    Én most a könnyebb könyveket részesítem előnyben, képtelen vagyok komolyabbat olvasni. Steve Berry krimiknél élvezem, hogy képes vagyok 600 oldalt is elolvasni (nálam ez nagy szó!). Továbbá már alig várom Agatha Raisin legújabb kalandjait. Az előzőeket olvastam, imádom. Párizsba menet a repülőn annyira rázkódott a röhögésemtől az ülés, hogy a mellettem lévő meg is kérdezte, mit olvasok, ami ennyire jó :)
    Listás még Milne: Micsoda négy nap! könyve. És párom határozott ajánlásával Kepes András Tövispusztája is.

    VálaszTörlés
  2. Hú az éhezők viadalát én is olvastam, meg a másik két kötet is, szerintem a másik két kötetet is érdemes elolvasni, mert nagyon érdekes és izgalmas mind kettő, szóval én nagyon ajánlom :D

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Nagyon szeretem a blogod, és külön öröm, hogy könyveket is rendszeresen ajánlsz, ráadásul a jófajtából. :) Viszont ne haragudj az észrevételért, de még jobban örülnék, ha magyar szerzők könyvei is helyet kapnának.
    Nem egy kiadó képviselője vagyok, csak én is szeretek olvasni...

    Üdv.:
    Rita

    VálaszTörlés
  4. Úúú, én is M. C Beaton Agatha Raisin könyveit olvastam a nyáron, de így a hideg beköszöntével előveszem a jó kis Jo Nesbo skandináv krimiket. De az ajánlódból is megtetszett 2-3, úgyhogy azoknak is biztos utánanézek.. :)

    VálaszTörlés
  5. Én most a Galaxis útikalauz stopposoknak 3-4-5-öt olvasom. Vagyis a 3 már megvolt, a 4 most van soron, és utána jön az 5 :) Nagyon tetszik, ahogy az első kettő is tetszett.

    Nagyobb lélegzetvételű előtte Passuth-tól a Ravennában temették Rómát volt.

    VálaszTörlés
  6. Az eltört teáspoharat pont 2 napja fejeztem be, és nagyon tetszett, bár a szerelem annyira azért nem hagyta kibontakozni magát..
    ráadásul megint nagyon beletaláltál, mert én is mára készültem könyves posztal (amiben ráadásul benne van az eltört teáspohár is):D
    az Éjszakai cirkuszt és a Betéved az ember egy szobába-t pedig elolvasom, ha meg tudom szerezni valahonnan:)

    VálaszTörlés
  7. Most olvastam:

    Az ördögűző (ebből készült a film)
    Virágot Algernonnak
    Tormay Cécile: Emberek a kövek alatt

    folyamatban van a kivégzése: Salamon Pál A Sorel-ház c könyvének.

    VálaszTörlés
  8. Ha valaki szereti a könnyed, mókás olvasmányokat(ráadásul magyar szerző!), melegen ajánlom Vaszary Gábor könyveit. Kezdetnek mindenképp a Ketten Párizs ellen és a Hárman egymás ellen című köteteket (egymás után következnek). Én nagyon jóízáeket nevetgéltem.

    Szerettem még nemrégiben:
    Gerlóczy Márton - A csemegepultos naplója
    Tony Parson - Apa és fia

    És a következő tervezett olvasmányom:
    Adolf Koelsch - Narkózis
    F. Scott Fitzgerald - Ólomkristály

    VálaszTörlés
  9. Én épp a Battle Royalt olvasom, pont azért, mert az Éhezők viadala nagyon tetszett és úgy hallottam, hogy kb. ezen alapul. Meg kell, hogy erősítsem ezt.
    Egyébként elég lassan haladok most vele, tesómnál van a Kindle-m meg egyéb dolgok, de majd vissza szeretnék rázódni az olvasásba. :)

    VálaszTörlés
  10. Ha szereted a skandináv írókat, és a krimiket, akkor ezeket ajánlom:
    -Camilla Lackberg: Jéghercegnő
    -Camilla Lackberg: A prédikátor
    -Karin Alvtegen: Árulás
    -Karin Alvtegen:Árnyak
    -Jussi Adler Olsen: Fácángyilkosok
    -Johan Theorin: A falon túl
    Egyik sem könnyű olvasmány kategória, de nagyon érdekesek. Lin Ulmann nekem is tervben van, eddig könyvtárból nem tudtam megszerezni sajnos, de rajta vagyok.

    VálaszTörlés
  11. Mennyi olvasnivaló, ha végeztem az aktuális könyvemmel választok innen valamit. Éppen A Fáraót olvasom Prus-tól és csak ajánlani tudom. :)

    VálaszTörlés
  12. Sviro (Ildi): most már biztos, hogy Agatha lesz a következő könyv, amit megveszek!! Berryt is egyszuszra olvastam, de most visszagondolva nem is tudom miről szólt.

    Ágibábi: végülis csak 2 nap, amíg elolvasom, úgyhogy lehet, hogy kipróbálom!

    Rita: köszönöm, igazad van, a következő ajánlóban legalább 1 magyar tuti lesz, mert már az éjjeli szekrényemen van, tudsz ajánlani nekem olyat, ami biztos tetszene a fentiek alapján?

    Zsofi: akkor váltalak, én most tervezek Agatha Raisint olvasni!

    Ami: milyen jó cím, nagyon felbizgette az érdeklődésemet, meg is nézem miféle.

    lolli: egy rugóra jár az agyunk! :))

    Ayesha: tejóég mennyire szerettem a virágot algernonnak-ot. melyik verzió van meg Neked? én úgy olvastam, hogy az írás helyessége változik folyamatosan, döbbenetes volt! imádtam!

    Zsuci: nagyon jók, köszönöm szépen! felkerülnek a listára!

    Madris Angyala: akkor lehet, hogy én is nekiesek. :)

    Ágnes: szuper vagy, nagyon nagyon köszönöm! :)

    Lumena: ilyenkor én is mindig legszívesebben rohannék a könyvesboltba és mást se csinálnék, csak olvasnék egész nap.

    VálaszTörlés
  13. Rita:
    emailt kaptam a kommentedről, de itt nem látom, úgyhogy bemásolom:
    Szia!

    Huh, annyi van, amit ajánlanék neked, és nem is feltétlenül a fentiek alapján, hanem úgy általában az írásstílusod alapján.
    Nekem most nagy kedvenc Kondor Vilmos, szerintem feltétlenül vágj bele. De Závada is kihagyhatatlan, ám benne nem vagyok biztos, hogy a legkedveltebb művei tetszenének neked, de A fényképész utókorát megkockáztatnám. Továbbá irodalmi kóstolgatásra ajánlanám még neked Szerb Antal regényeit... :) Így elsőre ennyi lenne.

    Szép napot,
    R.

    válaszolok is rá:

    sikerült megismerned pillanatok alatt, az all time és a kortárs kedvenc magyar írómat is említed, úgyhogy le a kalappal! :)
    a legújabb Kondor Vilmost még nem olvastam, de a polcon vár, Szerb Antal meg évente megfordul a kezemben.

    itt még írtam is róluk: http://otthonka.blogspot.hu/2012/07/hogyan-olvassunk-sokat.html

    szóval köszönöm a tippeket, telitalálat! :))

    VálaszTörlés
  14. Nekem se látszik most a hozzászólásom, pedig úgy hagytam el az oldalad, hogy még igen...

    :) Júliusban még nem olvastalak, valamikor szeptember elején bukkanhattam rád. De akkor jó.
    Kondor Vilmost szerintem kötelező olvasmánnyá kellene tenni a középiskolásoknál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia Rita! én látom, de csak most! :)
      Kondor Vilmossal tanítani a történelmet, milyen jó lenne, nem? :)

      Törlés
  15. Szia, Dorka! Kapunk januárra/télre is könyvajánlót? Az eltört teáspohár lett karácsonykor a fa alatt a Zuramtól, várom, hogy új ötletet is adhassak neki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia Detti!
      gondolkozom, mert az az igazság, hogy még mindig a harry pottereket bújom, amiket karácsonyra kaptam és annyira magával ragadtak, hogy nem is gondolok más könyvre.
      olvasd el a könyves blog top50-es listáját addig is, nagyon jókat írnak-ajánlanak.
      addig is annyit elárulok, nálam szerintem a következő ulickaja vagy parti nagy lajos lesz!

      Törlés
    2. köszi, megnézem:) A Harry Potterek engem is magukkal ragadtak - először 13 évesen (akkor jelent meg az első kötet), aztán néhány éve angolul is. A filmeket nem szerettem... Na jó, így értem a könyves elfoglaltságaidat:) De azért várom az újabbakat! (Hmmm, ma délelőtt 9 körül nem te álldogáltál a Paulus előtt? Vittem bölcsibe a lányom, és mintha téged láttalak volna...)

      Törlés
    3. falom őket, úgyhogy jön majd a többi is! :)
      nem én voltam, de vajon ki lehetett az?

      Törlés