2012. október 2., kedd

Kedvenc krumpli köreteim

Két hete (itt) írtam egy csodálatos és férfias főételről, amit egy csodálatos és férfias fickó szokott elkészíteni a konyhámban. (#bejöttazélet)
Ilyenkor nekem a leves-köret-desszert pályán jut csak némi hely, úgyhogy a mai recept a husihoz tökéletesen passzoló köret lesz. Illetve köretek lesznek, mert 2 is van. Mindkettő krumpli, mindkettő egyszerű és isteni.


Kezdjük az elsővel ami egy trükkös sültkrumpli
Hagyományos sültkrumplit sose csinálok, mert Mr. Otthonka anyukája annyira erős benne, hogy teljesen értelmetlen próbálkozni is, ugyanez a helyzet a húslevessel, amiről tegnap (itt) vallottam be, hogy nem tudok főzni. Eltértem a tárgytól, bocsánat, jöjjenek a ...

Hozzávalók:
  • fejenként 2-3 közepes krumpli - étvágy függő
  • jóféle sonka, ugyanolyan, mint amibe a mozzarellákat csavartam (itt látszik jobban, hogy milyen)
  • fejenként fél fej hagyma
  • só,bors
Elkészítés:

Egy serpenyőbe szórom az apró kockákra vágott sonkát és addig sütöm, amíg a zsíros rész szépen kisül és bevonja a serpenyőt, a húsos rész pedig egy kicsit megpirul. Ha nem elég a zsír, kicsi olajat hozzáöntök.
Rádobom az apróra vágott hagymát és nem várom meg míg üveges lesz (később még lesz rá ideje), hozzáadom a nagyon vékony szeletekre vágott hámozott krumplit. Hosszában 4 részre és 3mm-es szeletekre szoktam vágni. Miközben sül, ízesítem és kóstolgatom.
Ha a husival együtt esszük, akkor akkor kezdem el a szeletelést, amikor a húst berakjuk a sütőbe, és a krumpli addig sül, amíg a hús a második felvonásban. Ha nem ehhez a husihoz csináljátok, akkor fél órát és folyamatos kóstolgatást javasolok.


A másik versenyző a világ legfinomabb sült krumplipüréje, kicsit bonyolultabb, de megéri a macera!


Hozzávalók:
  • fejenként 2 krumpli
  • szemtelenül sok vaj (4 krumplihoz legalább 100g)
  • fejenként fél fej hagyma
  • löttyintésnyi tejszín
  • szerecsendió
  • só, bors
  • petrezselyem
  • lehet beletenni tojást is, hogy szebb színe legyen,de én kihagytam és így is csodás lett
  • habzsák
  • szuflé forma

Elkészítés:

Megfőzöm a krumplikat a héjukban és sós vízben (kb.fél óra, közben villával bökdösöm, mintha tudnám, hogy mit kell érezni). Megpucolom még forrón, őket és egy keverő tálba teszem. Hozzáadom a vajat, ami szépen olvadozik a forró krumpliktól és összenyomom őket először egy villával. Aztán nekimegyek a botmixerrel (régi olvasóknak: vuvuval) és közben szórom hozzá a már eleve apróra vágott hagymát és egészen krémesre, de nem folyósra keverem, annyi tejszínt löttyintek hozzá, hogy még krémesebb és ellenállhatatlanabb legyen. Ráreszelek egy kevés (kóstolgassátok, mennyi esik jól) szerecsendiót, sózom, borsozom és még egyszer megkeverem.
A csodás krémet beletöltöm egy habzsákba (nekem ilyen van) és átnyomom rajta, egyenesen a szuflé formába. A tetejét megszórom frissen vágott petrezselyemmel és berakom a sütőbe 20-30 percre175°C-ra. Szemfülesek észrevehetik, hogy ez megint pont annyi idő és hőfok, amennyi a húsnak a második körben kell, úgyhogy mehetnek együtt a sütőbe.

Ők lennének azok, a kedvenc krumpli-receptjeim, ritkán kerülnek a tányérra, sok saláta és zöldség kiszorítja őket, de néha nagyon jól esik krumplizni és megadni a módját.

Ti mennyi krumplit esztek? Milyen formában? Melyiket ennétek most szívesebben? Melyiket próbáljátok ki?

9 megjegyzés:

  1. Mindkettő nagyon fincsinek tűnik:) Azt hiszem, még a héten sort kerítek majd rájuk:)
    Nálunk a hagyományos sült krumpliból sosincs elég, de én nem szeretem így bő zsírban sütögetni, úgyhogy kifejlesztettünk egy saját változatot. Héjában félig megfőzöm a krumplit, majd felkockázom vagy felszeletelem (héjastul), majd kiolajozott tepsiben megsütöm. Persze a sütés előtt fűszerezem (só, bors, rozmaring, kömény - mikor mi). Nálunk ez a kedvenc:)
    (Kipróbáltam a csokis cookie receptjét: nem csak a spinningoktató barátosném volt odáig érte, de a 11 hónapos lányom is, meg én is, úgyhogy nagyon szuper receptként mentettem el:) )

    VálaszTörlés
  2. Krumpli nálam bármilyen formában, bármikor jöhet! :) Egyszerűen odáig vagyok érte... A sült krumplipürét mihelyt hazaértem a koliból, ki is próbálom! Bár még nincs habzsákom és szuflé formám, de valahogy megoldom! :) Detti krumplija is istenien hangzik...
    Most jut eszembe, hogy egy formátumban nem eszem meg a krumplit: a petrezselymes krumplitól ráz a hideg, mindig a menza jut eszembe!

    VálaszTörlés
  3. fú de jól hangzik a Ti krumplitok is! ki fogom próbálni!
    örülök a cooki-sikernek, köszi a kitüntetett mentést! :))

    VálaszTörlés
  4. Flóra: habzsák helyett műanyagzacskó levágott sarokkal, szuflé forma helyett bármi ami hőálló! :)

    VálaszTörlés
  5. olyan kevésnek tűnik a tányéron levő kaja:)
    én imádom a krumplit, jobban mint a húsokat.:)

    VálaszTörlés
  6. kevésnek tűnik, de nem kicsi emberek laktak vele nagyon jól! :))

    VálaszTörlés
  7. Úúúú, ezeket kipróbálom.

    nálunk a zelleres krumplipüré a favorit... az a titka, hogy a felkockázott zellert kicsit előbb kell fölrakni, mint ahogy belekerül a szintén kockázott krumpli... és én is rengeteg vajat használok hozzá :)

    VálaszTörlés
  8. úúú nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés