2012. augusztus 16., csütörtök

A tökéletes salátaöntet

Majdnem minden este salátát vacsorázunk, de ebédhez is gyakran ez a köret, úgyhogy volt alkalmam letesztelni, hogy melyik a legfinomabb salátaöntet.
Régen tucatszámra vettem a zöldfűszeres knorr(?) port, de valamiért már nem lehet kapni. Talán megvettem az összeset??
Fel kellett találnom magam, mivel az összes többi nyomába se ért, nekiálltam kikísérletezni a saját verziómat.



Hozzávalók:

6 evőkanál olívaolaj
6 evőkanál víz (ha paradicsomos a saláta, akkor csak 3 evőkanál)
3 evőkanál balzsamecet
fél citrom leve
5 csipet só
1 csipet frissen őrölt bors
2 csipet turbolya - a legkedvesebb nevű fűszer
+ néha egy kis extra: 1 kávéskanál dijoni mustár vagy majonéz

A tál aljában az elején, vagy külön shakerben szoktam összekeverni a hozzávalókat, mindenhogy finom. Ha paradicsomot is teszek a salátába, akkor legalább egy kockára vágott paradicsomot összenyomok a markomban, hogy annak a leve is az öntet része legyen.
Az összes többi hozzávalót addig keverem vagy rázom, (mindegy, nem válogatok, mint Mr. Bond) amíg összeállnak.

A salátába mindig kerül kevert zöldsaláta, madársaláta, rukkola, kis hagyma, paradicsom, kukorica, sonka, mozzarella.
Nagyon szeretem még a főtt tojást, aminek a sárgáját is az öntethez keverem. Néha rakok hozzá avokádót, de magában jobban szeretem. Ha főételként esszük ebédre, akkor csirkemell csíkokat sütök hozzá vagy sonkába tekert mozzarellát (ilyet).

A Ti salátátokba mi szokott kerülni? Milyen önteteket használtok? Veszitek, vagy Ti készítitek? Tudnátok csak salátán élni? Én elég közel állok hozzá, egyszerűen imádom!!
Ha nem a saláta, akkor mi lenne az, amit minden más helyett ennétek? 

19 megjegyzés:

  1. méz
    balzsamecet
    almaecet
    olívaolaj
    kevés tökmagolaj
    só, frissenőrölt bors
    Egyszerűen csak összerázom, amíg össze nem áll! (Fontos, méz sok kell bele, mert az adja meg a sűrűségét!)
    Én egyszerre nagyobb mennyiséget szoktam csinálni, mert eláll.
    Imádjuk! :-)

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik...eddig csak nagyon messziről kerülgettem a balzsamecetet, lehet, h végre tényleg le kéne tesztelni :)

    VálaszTörlés
  3. Mi készítjük mindig az öntetet ami a következő: 1 kanál olaj, 1 kanál ecet/citromlé, 1 kanál cukor( bár ezt nálunk általában glukonon helyettesíti), 1 kiskanál só, frissen őrölt bors és esetleg fokhagyma, bazsalikom vagy amilyen fűszer éppen van otthon. :)

    VálaszTörlés
  4. kedvenc sali:
    (minden) apróra vágott jégsali, ubi, pari, hagyma (új és lila is), reszelt répa, paprika, retek, sonka, mozzarella (mini szarvasi golyók), trappista sajt (ez is aprón vagy ha nem vagyok lusta, reszelve), főtt tojás. opcionálisan kerül bele (vagyis ha épp van otthon): kaliforniai paprika, rukkola, madársali, koktél pari,de volt, h kis cukkinit is tettem bele. olykor konzerv kukit is bontok, de én nem nagyon kedvelem, így 90%-ban kimarad.
    kedvenc öntet: legjobban a kb. 1/3 rész (kizárólag globus, ennek van a legjobb íze) ezersziget öntet+2/3 rész natúr joghurt kombót, melyhez hozzákeveredik a főtt tojás sárgája és persze a pari leve.

    Nyammmmm, a héten másodszorra kívántam meg (de gyomorrontás volt, ill. mára már főztem, hnap pedig utazunk el), jövő héten ez lesz az első itthoni kaja. :)

    VálaszTörlés
  5. Mi az, amit minden más helyett ennék??? Ez nagyon egyszerű: CSOKI!!!! :P :))

    VálaszTörlés
  6. Édesmustár + olívaolaj + fűszerek ízlés szerint, simán összeaprózott jégsalira ráöntve. Nyamm! Amúgy szia Dorka, Ági vagyok, nemrég óta olvaslak és klassz, amit csinálsz! :)

    VálaszTörlés
  7. olyan jókat írtok, ma se variálok a vacsorával, nagyon kedvet kaptam megint!
    Orsi: menj rá, nagyon finom! :)
    Ági: örülök, hogy tetszik és köszönöm! :))

    VálaszTörlés
  8. ezt kipróbálom :)
    én olyat szoktam, hogy joghurt 2 gerezd fokhagyma ecet kristálycukor víz :)

    VálaszTörlés
  9. Hú ha nem lenne saláta nem is tudom mit csinálnék! Mindenféle salátát szeretek mindenféle öntettel, általában mi csináljuk :) ez is egy tök jó ötlet, majd lehet hogy kipróbálom! :D

    VálaszTörlés
  10. tetszik a salid. én lollisan egyszerűen oldom meg a salátaöntet kérdést.. tejföl(vagy joghurt ha van) és vegeta. nem hangzik nagy cuccnak, de próbáld ki, mert az:D
    salátán elélnék bármi helyett. ha nem salátán akkor pedig gyümölcsön.

    VálaszTörlés
  11. Nálam többnyire ezért nem megy az egészséges életmód,mert egyszerűen megutálom a salátát. Nem tudok annyiféle verziót készíteni, hogy ne unjam meg enni.:S Sajna nálunk a köret egész kicsi korom óta mindig valami krumpli vagy rizs így elég nehéz átállni arra, hogy saláta. Úgy meg pláne, ha a többiek ehetik amit akarnak, én meg nyámmoghatok valami "egészségesen". Ilyenkor nagyon igazságtalannak érzem az életet.:DD Nem tudsz valami jó módszert arra, hogy barátkoztassam meg magam az egészséges ételekkel anélkül, hogy a pokolba kívánjam az egészet??:) Mert nálam alapvetően nem azzal van a baj, hogy egészséges, mert imádom a zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat,sovány húsokat de non-stop képtelen vagyok ezeket enni.
    Ahogy dia előttem is írta csokin simán elélnék életem végéig.:DDD Bár mozognom nem sokat kéne mert tuti lennék vagy 250kg.:DDD
    Egyébként az öntet nagyon jól hangzik, biztos ki fogom próbálni.:)

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jó az a kis öntet recept :)
    Én általában ha csinálok öntetet a salátámra akkor van egy ilyen Knorr porkeverék azt szoktam joghurttal összekeverni vagy egyszerűen csak egy kis olívaolajjal locsolom meg a salátát.
    Én ha magamnak csinálok salátát főleg uborkát, paradicsomot, paprikát, hagymát és sajtot szoktam használni.
    De nagyon szeretem a boltokban kapható kész saláta mixeket is vásárolni.
    Szerintem amint szerzek turbolyát ki fogom ezt a receptet próbálni :)

    VálaszTörlés
  13. Jól hangzik ez a recept, mi a tartár-mártást szoktuk magunk keverni, bár gyanítom, hogy nem az igazi recept szerint. Én leggyakrabban tésztasalátát készítek, főleg olyankor, ha van némi maradék ilyen-olyan hozzávaló itthon. (ami mindig van benne: sült hús, háromszínű tészta, hagyma, borsó, öntetnek egy kis tejföl, mustár, majonéz, só, bors)
    Szerintem nekünk ilyen "sokáig tudnék csak ezen élni" étel a pizza. Azt is ezerféle képpen el lehet készíteni, aszerint, hogy épp mi van a hűtőben (a múltkor pl. sima sonkás-sajtos volt, de olyan lágy lett a tészta, hogy a sonka BELEsült:) valami isteni volt! kár, hogy ha direkt így csinálnám biztos nem sikerülne )

    VálaszTörlés
  14. Ezt ki fogom próbálni! Csomót kísérleteztem, de valahogy egyik verzió sem lett olyan ízletes, mint a porból gyártottak, abba meg csak a jóisten- vagy ő sem- tudja, h mi van. Leggyakrabban jégsaláta, paprika, paradicsom, uborka, feta sajt kerül a saliba, kis só, kis olívaolaj és kész is van. Ha összekevergetem, akkor a saajt épp annyira törik meg benne, h nem is kérek rá öntetet :) Általában köretnek kínálom, de ha magában, akkor én is csirkét sütök hozzá.

    VálaszTörlés
  15. Imádok mindenféle salátát! Mostanában "lecsósalátát" eszem gyakran. Paradicsom, paprika, lilahagyma, egy kis petrezselyemzöld, valamint jó kemény lángolt kolbász (nagyon jó a gyulai!), összevágva. Pici olívaolajjal, sóval, esetleg borssal. Rozskenyeret szoktam mellé enni. Végül is lecsó, csak nincs megfőzve :) !
    Emlékszem, egyszer a barátommal nyaraltunk, önellátós helyen. Összedobtam egy salátát, minden földi jó volt benne, rengeteg zöldség, sajt, főtt tojás. Öntetnek valami üveges kapros cucc. Az ebéd utáni szunyókálás közben aztán csendben elkezdtünk mindketten "galambokat eregetni", aztán észrevettük, hogy mindketten kicsit felpuffadtunk a salátától. Olyan büdi lett a szobában, hogy ihaj :) ! Annyit nevettünk :) !

    VálaszTörlés
  16. de jó ennyi salátás lány megjegyzését olvasni! :)

    VálaszTörlés
  17. A kedvenc a balzsamecet-olívaolaj-szójaszósz kombi, néha kerül bele fokhagyma is.

    VálaszTörlés
  18. De jó ez a téma! Imádom a salátákat, csak nem vagyok valami kreatív az elkészítésében, eddig húst ettem hússal. :) Most inspirálódok! Írjatok még sali ötleteket! :)
    Amin életem végéig el tudnék élni, az nem egy bizonyos étel, hanem úgy általában az olasz konyha...Mmmm....

    VálaszTörlés
  19. nekem a mi van itthon szokta kiváltani a kreativitásomat! :))
    próbáld ki a zellerszárat és a tonhalat, ha szereted, isteni a kuszkusz is és bármilyen gyümölcs, ami elsőre nem is passzol! :)

    VálaszTörlés