2012. július 17., kedd

Pisztáciás mini muffin

Teljesen jogos a felháborodás, hogy valaki miért 27 évesen süti meg élete első muffinját, ráadásul úgy, hogy az nem is hivatalos muffin.
Sosem késő, nekiestem és olyan sikere volt széles körben, hogy hamar készítem a következő adagot.


Hozzávalók:

200 g vaj
100 g sótlan pisztácia (beszerzése messze a legnehezebb feladat és ez a legdrágább hozzávaló)
200 g porcukor
85 g pucolt mandula
85 g finomliszt
5 nagy tojásfehéreje

Elkészítés:

Feltöröm a pisztáciát, mivel nem vagyok hajlandó 3000 forintért hámozottat venni, ezt úgy a 80. gramm körül kezdem megbánni. 
Hősként, fájó ujjakkal előmelegítem a sütőt légkeverésesen 180°C-ra.
Beleszórom a vuvu-s darálómba a megpucolt pisztáciát a cukorral és a mandulával együtt, és összedarálom ilyenre:


Kivajazok és kilisztezek egy muffinformát (minimuffin-formát vettem, szerintem aranyosabb és sok embernek vittem, így jobbnak tűnt a sok kicsi).
A lisztet az eddigiekhez adom és a felolvasztott vajat is hozzáöntöm, összegyúrom a masszát.
(Utolsó esély a nyalakodásra, jönnek a tojások!)
Az 5 tojás fehérjét lágy habbá verem és óvatosan hozzáforgatom a többi hozzávalóhoz.
Kiskanállal színültig töltöm a formákat, (nem fog összefolyni, csak szépen megemelkedik) és 15 percre a sütőbe teszem. Ha ennyi idő alatt nincsen kész, még 5 percig sütöm.
Az eredeti receptben (Good Food magazin júliusi szám) csokifagyival tálalják én mascarpone habot és áfonyát választottam, tökéletes volt.




Kipróbáljátok most, vagy már régóta csináltok ilyen sütit? Muffin ez egyáltalán? Melyik a kedvenc muffin receptetek? Hol vesztek pisztáciát?
Titeket nem zavar a muffin-papíron maradó süti? Engem azt hiszem annyira, hogy emiatt nem sütöttem soha! :)

10 megjegyzés:

  1. Pont ma délután sütöttem muffint. :) Én pont azt szeretem benne, hogy egyszerű és gyors, és hogy egy jó alaprecept gyakorlatilag bármivel felturbózható - évek óta a kedvencem.

    A papírral én már elég régóta nem bajlódok, vettem 12 kis szilikon formát, és azt teszem a muffintepsibe - nyom nélkül lehúzható a sütikékről, csak el kell mosni és lehet újra használni. ;)

    VálaszTörlés
  2. Egyszer biztosan kipróbálom. :)
    Rengeteg muffint csináltam már. (olcsó, egyszerű, gyors) És azokba mindig kell vagy sütőport vagy szódabikarbóna. A kedvencem amikor alap tésztához valamilyen mogyi krém vagy nutellát keverek, és teszek a tetejére is, így sütés után már a közepében lesz a meglepi. :P Imádom az alap-natúr recepteket, úgy dobja fel az ember ahogy akarja. Rokonom használja ezt a kifejezést: Csak a fantázia szab határt :)
    Pisztáciát... még sose vettem natúr pisztáciát.
    Mi szilikon formát használunk, abba nem kell papír, csak mindig az első adagnál egy hangyányit kikenni.
    De nagyon guszti. Csak finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  3. Én is szilikonos muffin formát használok, de ameddig nem volt ilyenem a következőt tettem : kikentem a formákat margarinnal és betettem a fagyasztóba, addig amíg a tészta el nem készült. Sütés után így is szépen kijöttek a kész muffinok a formából :) Bár a 24-es minimuffin-formát nem biztos, hogy kenegetném :D Azért szeretem a muffint nagyon, mert ez volt az első süti amit egyedül sütöttem, és egy receptből millióféleképpen variálható :) Jól hangzik ez a pisztáciás változat is :)

    VálaszTörlés
  4. Én mindig teflonban sütöm a muffint, elég csak jól kivajazni a formát. Papírt soha nem használtam, egy kicsit pazarlásnak tartom (a papír és a ráragadt süti miatt is). A kedvencem mindig is a szimpla csokis muffin volt, esetleg egy kis lekvárral felturbózva. :)

    VálaszTörlés
  5. szilikonforma a tutikirály, nekem rózsás van, azaz ha kifordítom belőle a sütit akkor olyan mint egy rózsa.:)) amugy nem szeretem a muffint..
    szerintem én vagyok az egyetlen a világon..

    VálaszTörlés
  6. nekem nem jött be a szilikonos forma, zavar, h jobbra-balra nyeklik-nyaklik, bicsaklik a kezemben. simán kikenegetem ujjak kb. 1 perc alatt az összes kapszlit (bár az egyik teflonost nem is kell) és már mehet is bele a cucc.
    kb. 10 éve jött be sztem hazánkba a nagy muffin mánia, akkor én is nagyon rá voltam cuppanva. igazából van egy alap édes és sós tésztám, 99%-ban abba keverem bele az épp megkívánt kiegészítőt. édesből a nutellás-banános, almás-fahéjas, mákos-(meggyes) a kedvenc, sósból a juhtúrós-(sonkás/baconös).

    VálaszTörlés
  7. Muszáj beszereznem egy minimuffin-formát is, mert szerintem is szuper édesek! :))

    VálaszTörlés
  8. A muffin isteni és cuki! A GoodFood magazin is!
    Írnál a mascarpone habról is kérlek!!!! Engem az nagyon érdekelne...

    VálaszTörlés
  9. A kedvenc muffinomhoz nem használok cukrot, csak birsalmasajtot, apró kockára vágva. És szilikon formám van, no papír :)

    VálaszTörlés
  10. nagyon jókat írtok, köszi, ki fogok próbálni még pár receptet! :)
    maradok a sima formánál, nekem tetszett a kikenegetés, elmosással se volt semmi gond.
    írok majd a mascarpone habról is, mert csoda dolog! :))

    VálaszTörlés