2012. július 9., hétfő

Betűtípusok telepítése

Nem tudom, hogy egy rendes embert mennyire izgatnak a különböző betűtípusok, de én a napjaim nagy részét közöttük lavírozva töltöm mostanában, úgyhogy írok is róla, hátha valaki tudja hasznosítani, mondjuk egy prezentációnál vagy iskolai leadandó készítésekor. Amúgyis egyre többen scrapbook-olnak, ahhoz sem árt tudni, hogyan lesz az embernek csomó szép betűkészlete.
A munka legnagyobb része, megtalálni a tökéletes betűket, sok időbe telik, nem azért, mert bonyolult dolog, hanem annyi forrás van, hogy azt nehéz átlátni.
Ha rákeresünk arra, hogy free fonts, vagy megnézzük a dafont.com-ot vagy a fontsquirrel.com-ot rengeteg betűvel találkozunk. Az én kedvenceimet összegyűjtöttem nektek, mindegyik betűtípust a saját nevével olvashatjátok. Mindig ezt nézem meg kinyomtatva, ha választani kell, mert a legördülő sávban kivehetetlenül kicsik a betűk.

Itt pedig jöjjenek lépésről-lépésre, hogy hogyan jutottam hozzájuk:

Rákeresek a font nevére, vagy bolyongok egy oldalon, ami tetszik, ráklikkelek. Ez az oldal jön föl, ahol valahol elrejtve megtalálhatjuk a Dowload szót. Ha ráklikkelünk felugrik ez az ablak, mentsük el, mondjuk az asztalra.Klikkeljünk rá jobb gombbal és bontsuk ki ide. Lehet, hogy más is lesz a csomagban (azt kitörölhetjük) de kell legyen egy .otf vagy .tff file. Keressünk rá a start menüben a betűkészletre és nyissuk meg.


Az asztalról húzzuk be a .ttf file-t a betűk közé, az asztalit ki is törölhetjük.


Ha ezzel megvagyunk azonnal láthatóvá válik -még a wordben is- az új betűnk.


Ugye milyen egyszerű volt? Simán megéri ennyi munka azért, hogy különlegesebb betűkkel írhassunk.
Ti mire használnátok? Melyik tetszik legjobban az én kedvenceim közül?

10 megjegyzés:

 1. Nekem a Sail nagyon tetszik, de amúgy nagyon jókat válogattál ki, mert szinte mindegyik jól néz ki.:)
  Valóban fel tudja dobni a betűtípus az írott szöveget.:)

  VálaszTörlés
 2. Jól néznek ki! Nekem általában az a gondom, hogy kevés betűtípus tudja kezelni az ékezetes betűket. Ilyenkor egy másik típusból veszi az adott betűt, de úgy nagyon bénán néz ki.
  A Year Without Rain ő tetszik :)

  VálaszTörlés
 3. Ez nagyon hasznos volt, köszönöm!

  VálaszTörlés
 4. Nékem is a hosszú magánhangzók hiánya okozta a legtöbb bosszúságot... ...míg végül rábukkantam egy olyan betűtípusra, amely legnagyobb örö-mömre minden hosszú ékezetes betűt tartalmaz - még az ő és az ű betűt is! A betűtípus neve: Benguiat Frisky - ajánlom mindenkinek...

  VálaszTörlés
 5. A Year Without Rain, abszolút kedvenc! Gyönyörű, elegáns, viszafogott... nyomdánk van, úgyhogy mi is sokat dolgozunk betűkkel, de sajnos ritkán nyúlhatunk az ilyen szépségekhez. A Highland Perk pedig azonnal eszebe juttatta, hogy a családi recepteket is ki kéne már nyomtatni és takarosan bekötni végre. :)

  VálaszTörlés
 6. Hogy ezt a bejegyzést miért nem öt évvel ezelőtt olvastam. :D Én sztem napokat szenvedtem, míg végül rájöttem, hogyan kell őket telepíteni. :D Nekem a University Roman meg a Vivaldi az abszolút kedvenc. :D
  Nekem csak az ékezetekkel van bajom, mert ő,ű csak nagyon kevésben van. :(

  VálaszTörlés
 7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 8. van megoldás az ő-ű problémára, legközelebb, akkor erről írok! :))

  Judit: saját nyomda, tejóég, egy álom! :))

  VálaszTörlés
 9. Ha van megoldás az ő-ű problémára, akkor én örülnék egy leírásnak! :)

  VálaszTörlés
 10. jövő hétre meglesz a bejegyzés! :))

  VálaszTörlés