2012. július 3., kedd

"Lajoska ma nem főz ránk" - tészta

Meg vagyok győződve róla, hogy a legjobb recepteket a kényszer szüli, vagy Lajoska találja ki a Susogó vendéglőben, ahol ha lehetne minden nap ennénk.
Rögtön a hét elején az a helyzet állt elő, hogy mindkét feltétel teljesült, ugyanis hétfőnként zárva van az étterem, pedig nagyon ettem volna a kenyér-mártásos babból, illetve nem volt itthon semmi és eszem ágában sem volt kimozdulni a csillió fokban, úgyhogy vettem a bátorságot, hogy utánozzam a mestert és abból csináljak ebédet, ami a kezem közé akad.
Szerencsére az én drága anyósom (a facebookon megszavaztuk, hogy akkor is anyós, ha nagyon szeretjük!) küldött frissen szedett ceruzababot a kertből, úgyhogy volt némi remény arra, hogy lesz mit ennünk.
Így született meg a Lajoska-féle kenyérmártásos ceruzababos tészta ötlete.



Hozzávalók:

tészta
vaj
ceruzabab (nem mértem le, de bő 2 maroknyi volt)
1 vastag szelet szottyadt kenyér
1 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Elkészítés:

Felteszem a vizet forrni, ha már lobog, beledobom a tésztát és elkezdem a többi hozzávaló elkészítését.
A babot megmosom és a végét 2 oldalt lecsippentem, olvasztott vajra teszem és megsózom, kicsi vizet loccsantok rá, lefedem és 15 perc alatt puhára párolom. Nagyjából akkorra készül el, mint a tészta.
Egy vastag szelet kenyér (1,5-2 cm) belsejét összemorzsálom egy tálba, minél régebbi a kenyér, annál könnyebben fog menni.
Minél jobb kenyérből csináljátok, mert a finom kenyér íze sokat számít. Én ezt használtam, mert már egy ideje csak ilyen kenyeret eszünk, van benne teljeskiőrlésű és sima liszt, krumpli és fűszerek, szóval érdemes valamivel extrább kenyeret használni, egyébként is.
A morzsákra öntöm a tejszínt,és rányomom a gerezd fokhagymát, sózom, borsozom és próbálom megállni, hogy ne egyem meg az egészet az ebéd előtt, például a kenyér hájéval mártogatva. Ha ez sikerül, a nehezén túl is vagyunk.
Van aki a mártást felforralja, én lusta voltam nem tettem, így is nagyon finom lett.
Tálalásnál most nem kevertem össze semmit, csak rétegeltem a finomságokat egymásra.
Máskor is lesz ez az ebéd, csodálatos volt. Legközelebb tészta nélkül, valamilyen hús mellé, köretnek fogom elkészíteni, lehet, hogy még finomabb lesz.

Van olyan hely, ahol minden nap tudnátok enni, akkor se unnátok meg? Gondolkoztatok már azon, hogy elraboltok egy szakácsot (és nyilván a cukrászt is)? Van olyan jótündéretek, aki néha küld isteni friss zöldséget, gyümölcsöt? Mire használjátok a száraz kenyeret?

8 megjegyzés:

  1. Válaszok: :)
    - Hm, van olyan hely, bár ez inkább gyros-os, de isteni finom a hotdog és a gyrostál :) ÉS a gyros is :D
    - Még nem gondolkoztam ezen, de nem rossz ötlet :D Cukrász csak 1-2 napig, mert aztán gurulni fogok :D
    - Barátom anyukája szokott küldeni ha van mit, most pl egy fél patiszont és ubit hoztam haza. De volt már, hogy valakit ki kellett hívni az állomásra, hogy segítsen hazavinni, annyi mindent küldött :D
    - Zsemlemorzsát szoktunk csinálni belőle. Persze csak ha nem penészedik be előbb, minthogy kitennénk száradni -.-" :)

    VálaszTörlés
  2. én nem rabolnék szakácsot, mert imádok főzni, főleg a párommal együtt, viszont mi szinte mindig "mindentbele" kaját csinálunk, azaz abból főzünk ami itthon van és saját ötletek alapján, szinte sosem receptből vagy már előre eltervezetten...:)max ami annyira jól sikerül azt leírjuk receptnek, hogy később is meglegyen.
    Keresztapukám szokott annyi isteni házi zöldséget és husit küldeni, hogy tenni sincs hova- nagypapáméktól pedig kereskedelmi mennyiségű málna és egres szokott jönni. igaz 2 nap alatt el is fogy.
    a maradék kenyeret a kutyusaink kapják, bár én szeretem elrágcsálni a szárazkenyeret.. ha véletlenül a kalács szárad meg abból máglyarakást csinálok:))

    VálaszTörlés
  3. Ágnes:
    szuper vagy, igazán precíz komment! :p
    gurulás nálam már most adott, úgyhogy minden mindegy alapon én rabolnám! ;)

    Lolli: én is, de amióta megismerem Lajoskát, értelmetlennek tűnik! :))
    egy pillanatra megvoltam a kalács szárad meg résznél! ;)

    VálaszTörlés
  4. Ugyan Dorka, te is messze vagy ám a gurulástól :)

    VálaszTörlés
  5. maradjunk annyiban, hogy igyekszem minél messzebb kerülni tőle! :))

    VálaszTörlés
  6. Kipróbáltam, de nem volt tejszín hanem csak tejföl, és ceruza(bab) helyett csak konzerv zöld. ISTENI volt így is. :)))

    VálaszTörlés
  7. :)) adj egy esélyt a tejszínes-frissnek is, képzelheted az milyen! :)))

    VálaszTörlés