2012. augusztus 28., kedd

A világ legfinomabb (szilvás) sütije

Ha ismerünk egy olyan fiút, aki a kevés szabadidejében kiirtja a kert végében eluralkodó növényeket és egy szilvafára bukkan (igen, akkora volt a dzsungel, hogy egy egész fát kitakart), akkor a fiút eléggé kedvelő lány feladata szerintem, hogy a szilvából sütit süt. Nigella receptje alapján, olyan finomat, hogy azóta más süti nem is sül az otthonukban.
Nyilván rólunk van szó és egy olyan receptről, aminek a fényében az összes eddigi finomság labdába se rúg. Sajnálatból, szánakozva néha nézzétek meg azokat a recepteket is (itt), de most jöjjön az eget verő szilvás crumble.



Hozzávalók:
  • annyi szilva, amennyi vastagon beteríti a kiválasztott süti-formát - nálam ez 12-darab volt egy ovális ikeás (legtöbb háztartásban előforduló) tálhoz
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 100 g vaj
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 deci tejszín
  • vaníliás cukor - ki mennyire szereti édesen a tejszínt
Elkészítés:

A szilvákat mossuk meg és vágjuk félbe (vagy akár 4 felé). Tegyük abba a tálba, amiben sütni fogjuk és szórjuk meg 2 kanál barnacukorral, kevergessük össze.
A tálat szilvástul berakom a sütőbe, amit 180°C-ra állítok és hagyom, hogy a szilvával melegedjen elő.
Amíg a szilva és a sütő melegszik, elkészítem a tésztát.
A lisztet és a kristálycukrot összekeverem és hozzámorzsolom a vajat. Ki kell kísérletezni melyik morzsa-méret az ideális számunkra, minél több lisztet használunk a morzsák annál kisebbre morzsolhatók lesznek.
Mire ezzel megvagyunk a sütő is elég meleg, vegyük ki a tálat, és a szilvára szórjuk rá a morzsát. A maradék 1 kanál barnacukrot hintsük a morzsa tetejére.
Tegyük a sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára. Amikor a lakásban kezd csodálatos illat terjengeni, verjük fel a tejszínt a vaníliás cukorral.
Azonnal fogyasztva forró és szétesik a tészta, így akinek végtelen akaratereje van, az várhat kicsit, amíg kihűl, én inkább kanalazom és égetem el a nyelvem, mert annyira finom.

Bármilyen más gyümölccsel is működik a recept, próbáltam almával és meggyel is, de nálam a szilva vezet.
Ráadásul, a kicsi, csoffadt szilvából szerintem sokkal finomabb, mint a hatalmas lédúsból, szóval plusz pont az esélyegyenlőség és felzárkóztatás jegyében.

Ti szoktatok crumble-t sütni? Milyen gyümölccsel? Találtatok már egy egész fát valahol elrejtve? 

17 megjegyzés:

  1. ó, nagyon jól hangzik, ráadásul az én barátom is pont a hétvégén szedett egy vödörrel a telken:-))

    VálaszTörlés
  2. Úristen ne is mondd, most úgy megkívántam!

    VálaszTörlés
  3. nálunk a kupiban bármikor el lehetne rejteni egy fát. a műhely kupijában szerintem többet is.:D
    ezt megkóstoljuk egyik nap mi is..:)) és az esélyegyenlőség és felzárkóztatás jegyében mi is csoffadt szilvákból:D

    VálaszTörlés
  4. Szeretem a crumble-t nagyon! Mindig az aktuális idénygyümölcsből a legfinomabb :) Idén pl. rebarbarából készítettem!

    VálaszTörlés
  5. Szilvás, rebarbarás, milyen jó ötletek, fini lehet, ki kell próbálni :)

    VálaszTörlés
  6. Jaj,olyan jó volt a bevezető mese, nagyon kedves.Imádom, hogy egy szilvás-süti receptet ilyen igazi otthon-illatúvá tudsz tenni. A szilvát annyira nem szeretem, de ezt kipróbálom, már csak az elkerült fa miatt is.

    VálaszTörlés
  7. Úgy megörültem, mert pont egy kis tálnyi szilva árválkodott otthon, amivel nemigen tudtam mit kezdeni.Este megcsináltam és ez tényleg mennyei. Hétvégére "megrendelték" az otthoniak is. :) Köszi!

    VálaszTörlés
  8. Ma el is készítettem a kis családnak desszertnek. Nekem ezt a morzsát még ki kell tapasztalnom mert elég kicsike lett és az istennek se akart megbarnulni. Legközelebb nagyobb darabokat csinálok. Az íze viszont nagyon fini lett.:) Én még megbolondítottam egy kis fahéjjal a szilvát, így még jobban kihozta a zamatát. Nagyon jó recept, biztos máskor is elkészítem.:)

    VálaszTörlés
  9. mrija: nincs mese, meg kell hálálni! :)

    rebarbara? nagyon jól hangzik! ki fogom próbálni!

    Izolda: :) örülök, hogy tetszett! :)

    Vica: sorsszerű! :) jó étvágyat az otthoniaknak is!

    Froz: több vajjal próbálkozz! fahéj is szuper, de én nem nagyon szeretem az ízét, de elképzelem, hogy isteni ezzel! :)

    VálaszTörlés
  10. Most olvastam fől anyunak! Meg fogjuk csinálni!!!

    VálaszTörlés
  11. Megcsináltam körtével és isteni finom lett azzal is :) Köszi!

    VálaszTörlés
  12. Megcsináltuk mi is, csak mi barna cukor helyett simát használtunk amit összekevertünk fahéjjal! De nagyon finom lett így is!

    VálaszTörlés
  13. csill87: fúú 3 bánatos körte vár már egy hete a sorsára, de holnap megcsinálom! dejó ötletet adtál! :))

    Midoriko: örülök, egyszer én is csinálok fahéjasat! :)

    VálaszTörlés
  14. elkészítettem, tényleg nagyon finom és egyszerű : D alig várom, hogy kipróbálhassam más gyümölccsel is:)

    VálaszTörlés
  15. nem okozott csalódást, elkészítettem almával is és imádjuk :D

    VálaszTörlés