2012. július 13., péntek

Úton gyerekekkel

Mivel hetente legalább 1000 km-t szoktunk utazni, ha lesznek gyerekeink, ki kell találnunk, hogy hogyan ne őrüljenek meg a hátsó ülésen.
Gyerekkoromban az utazás legnagyobb élménye az volt, ha megállhattunk pisilni, ezért teljesen el voltam ájulva, hogy Amerikában hogy mennek a dolgok. Mondjuk az utazás ott sokkal meghatározóbb része a mindennapoknak, ezért a gyerekeket is profibban kötik le, mint annak idején itthon.
Jöjjenek a régi kedvenceim, hátha mentek nyaralni valahova kocsival és kell egy-két trükk, hogy mivel üssék el a gyerekek az időt.
 

Úti játékok:
Papír-torpedó (innen letölthetitek), tic tac toe és ez a pöttyös játék, aminek nem tudom a nevét, de rengeteget játszottunk, pontokat kell összekötni felváltva és az így bekerített terület azé lesz, aki az utolsó vonalat húzza, be is írhatja a neve kezdőbetűjét minden bekerített négyszögbe. Akinek több területe/betűje lesz, az nyer. Ez így érthető? Tudja valaki mi a neve?


Van itt még autó, amibe be lehet rajzolni, hogy kik utaznak, milyen időben, milyen csomagokkal és milyen kocsiban.
A játék pedig egy bingo, amiben be lehet karikázni azt, amit meglátunk az út során.
Nagyobbaknak rendszám-vadászatot lehet rendezni, 1-9ig a számokat és A-Zig a betűket kell minél hamarabb levadászni.
Híres játék az "I spy with my little eye" ami egy olyan extra barkochba, ahol olyan dologra kell gondolni, amit épp látunk (a kis szemünkkel). 

Szóbeli játékok
Ezzel át is navigálok a szóbeli játékokra, nagyobbaknak (felnőtteknek) nagy kedvence lehet a Mr.X amit mi gyerekkorunkban 0-24 játszottunk.
Próbálom érthetően leírni.
Valaki gondol egy híres személyre...legyen mondjuk Hercule Poirot (kimás?). Úgyhogy azt kell mondani, nevem Mr.P.
A többiek erre elkezdenek kérdezősködni csupa P betűs hírességeket körülírva, így:
Nem vagy egy híres magyar költő?
Erre Mr.P válaszol: nem vagyok Petőfi! Nem baj, ha eredetileg a kérdező Pilinszkyre gondolt, stimmel a magyar költő és a P úgyhogy jöhet a következő kérdés, ami lehet sokkal részletesebb is, mert ha Mr.P nem tudja a választ, akkor a kérdező(k) kap(nak) egy barkochba kérdést.
Amiből, ha kiderül, hogy Mr.P férfi, a kérdések vonatkozhatnak nőkre ésa kérdéseket gyűjteni is lehet és egyszerre feltenni.

Másik nagy kedvencek a logi-sztorik voltak. Könyvek is vannak róla és a világinterneten is lehet olvasni párat. Csak úgy repültek az órák, amikor ilyet próbáltunk kitalálni.

Navigátor:
Piciknek csak térkép, elég részletes ahhoz, hogy ne legyen unalmas, amire berajzolhatják színessel, az utat, vagy egy kicsi autóval mehetnek az úton, lehetnek ők a GPS.
Nagyobbaknak a viamichelin.com-ról kinyomtatott lépések lehetnek érdekesek, én is imádom nézni, hogy mi a következő cél. Sokkal rövidebbnek tűnik az út, ha nem az egészre, hanem csak egy kis szeletére koncentrálunk.

Hangoskönyvek (a nyomtatottat elég kevés gyerek tudja rosszullét nélkül olvasni), zene és mese dvd-k: nagyon szórakoztatóak, ha már minden másból kifogytunk, szuper ötlet, de mikor adódik rá alkalom, hogy az egész család együtt ül és nincs más dolga, mint beszélgetni.

Mi mindig útközben oldjuk meg a világ nagy problémáit, ehhez annyira hozzászoktunk, hogy volt, hogy otthonról cél nélkül elindultunk, csak, hogy beszélgetni tudjunk.

Itt van egy lista 30 kérdésről, és itt egy másik, amit mindannyian megválaszolhatunk, akár felnőttként is. Az én kedvenceim:
10 dolog amit mondanál a 16 éves önmagadnak.
5 ember aki hatással volt rád és hogyan?
5 jó tulajdonságod, miben vagy a legjobb?
Mit szeretsz legjobban önmagadon és miért?
Kivel vacsoráznál a múltból?
 
Kényelem:
A mai napig így utazok (néha az instagramon látni is lehet), kényelmes ruhában, még akkor is, ha át kell öltöznöm, zokni, takaró ésvagy párna, olvasnivaló és víz.

Személyre szabott nasi:
Mindenkinek ugyanaz van a csomagjában, fel lehet címkézni, hogy ne legyen belőle civakodás. A lényeg, hogy olyan ételek legyenek a dobozban, amit maszatolás és morzsázás nélkül, egy falatra be lehet kapni.


Az ételek mellé legyen sok innivaló is csomagolva, lehetőleg úgy, hogy ne boruljon ki könnyen.
Legyen nálunk még nedves és száraz törlőkendő vagy zsepi és készüljünk fel, hogy ha esznek-isznak, akkor be kell iktatni pihenőket is.
Ha nem a gyorsaság a lényeg, akkor érdemes az ilyen pihenőket valami kellemessel is összekötni és megnézni valami szép helyet, ami útba esik.
Mivel az útközben (nem feltétlenül erre épített helyen) pisilés nagymestere írja ezt a blogot, lehet, hogy erről is lesz szó (vagy videó ;) ) később, de még gyűjtöm a bátorságot, hogy öv alá merészkedjek a témákkal. :))

Addig is, jó utat mindenkinek!

Nektek mi a legnagyobb kihívás az utazás során? Utaztok valahova idén családostul? Hányan mentek? Hogyan ütitek el az időt?

11 megjegyzés:

  1. eddigi leghosszabb utam a Győr-Brüsszel-Lille-Canterbury-London-Párizs-Győr volt, idén tavasszal, a sulival. busszal mentünk, és NAGYON sokat buszoztunk (Londonban a napi 2 óra volt az átlag). lent nyolcan ültünk osztálytársak, nagyokat beszélgettünk, szuper volt!=) a legnagyobb kihívás az alvás volt, főleg mert mire elaludtam volna megálltunk egy benzinkúton, és akkor persze el kell menni pisilni, mert ki tudja mikor állunk meg legközelebb.=) egyébként így visszagondolva vicces meg jó volt maga a buszozás (akkor és ott nem mindig), de főleg a társaság miatt.=)<3

    VálaszTörlés
  2. Sajnos utazási betegségem van, de ennek ellenére sokat utazom autóval, és egyszer végigcsináltam egy 10 napos Dél-Spanyolország túrát is, napi 10-12 óra buszozással, és 2x16 órát Németországba oda-vissza.
    Kispárna, nyakpárna, könyv/magazinok, gyógyszer, víz és ipod - ezek nélkül be se ülök autóba/buszra hosszabb utakra. :)

    Gyerekkoromban szerencsére keveset autóztam, de többször is lettem rosszul; akkor még az ország-város nevű játék volt a divat, de abban én sose tudtam részt venni.

    A gyerek témához: mikor még picik voltak nagynéném vett a gyerekeinek vmi tollakat, amivel üvegre és tükörre lehet rajzolni, és sima vízzel letörölni - mondanom se kell hogy mennyire élvezték a gyerekek hogy hosszú kocsiutakon lehet a hátsó ablakokra firkálni. :))

    VálaszTörlés
  3. A Mr. X játékot mi magyar órán játszottuk. Elég sok barkochba kérdést gyűjtöttünk az aktuális fiúegyüttesek tagjainak neveivel, akiket valamiért a magyar tanár nem ismert. Nem is értem, hogy lehetett... :)

    VálaszTörlés
  4. Annyira jó ötleteid vannak, nagyon szeretem a blogodat. Mi az instagram felhasználóneved?

    VálaszTörlés
  5. Utolsó mentsvárként tudom ajánlani a hordozható dvd lejátszót( egy vödörre való mesével- valamelyik csak leköti..), új játék, és ha semmi nem válik be, akkor nincs mese, meg kell állni. Szerintem autópályán kicsit jobb kisebb parkolóban megállni- tudom, tudom, h nem biztos a tiszta wc, de mindenkinek pihentetőbb, ha nem kell csillió autótól félteni/ megmenteni az apróságokat.

    VálaszTörlés
  6. Még biztos vagy ezerszer le fogom írni, igyekszem nem minden poszt alá, h ne veszítse értékét a véleményem, de Te egyszerűen zseniálisan blogolsz!!!!!!! A szennyesest is imádtam!Soha-soha-soha ne állj le!! :D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó tippek Dorka! Ha a gyerekeim nem az én "utazásmániámat" öröklik majd meg, mindenképpen hasznosítani fogom őket. Nekem szerencsére sosem kellett lekötni a figyelmemet, imádtam a színes autókat, a tájat és az embereket nézni amíg kicsi voltam. Ha ezt meguntam, akkor a kedvenc szabadidős tevékenységemnek, az alvásnak szenteltem egy kis időt.:)

    VálaszTörlés
  8. Szeretnék annyit hozzá tenni,hogy mielőtt útnak indulunk nem árt az autót is felkészíteni/leellenőrizni pár alapvető dolgot.Nálam ezek a következők:tankolás,megnézni a gumikat(ha kell akkor fújtatni),olajszintet nézni,az összes lámpát leellenőrizni.Ezen dolgok ellenőrzése nélkül soha nem szoktam elindulni.
    A játék tippek nagyon hasznosak,ezért ezer köszönet!

    VálaszTörlés
  9. ahj Dorka, 15 éves vagyok és rohadtul nem aktuálisak a témák, mégis megszállott vagyok. imádom.

    VálaszTörlés
  10. A pontösszekötős játékot én várazásnak ismerem :] A legjobb barátom mindig megver benne! :D
    Utazni, autózni, buszozni kifejezetten szerettem/szeretek. Hétfőn indulunk busszal nyaralni, a túlélőcsomagom tök egyszerű: étel, ital, rágó, gumicukor, eü. cuccok, könyv, MP3, telefon :]

    VálaszTörlés
  11. apolka: Te láttad milyen magas vagyok, nekem az ülésben elférés jelenti a legnagyobb gondot! :)))

    SophiEl: fú szerencsére én soha! ország-város legkirályabb, de csak a filc után, kell olyat szereznem!!!

    Ami: a 90-es években verhetetlen lettem volna ezzel a témával! :)

    Veca: köszönöm szépen, kedves vagy! traubdorka néven futok! ;)

    Salime: én múltkor kipróbáltam egy ilyen wct és 2szer pisiltem le majdnem magam, rettenetes volt!! útszélénpisilés forever! :)

    pampuska: angyal vagy, köszönöm szépen! <3

    Maxipocak: én az alvást nyomtam profi szinten! :)

    Ms.Xixin: jogos, de azt akkor is, ha gyerekek nélkül megyünk!

    Timesz: édes vagy, köszönöm szépen! :*

    N.: várazás, megjegyzem, jó utat!! :)

    VálaszTörlés