2012. július 18., szerda

Önvédelem

Azt hiszem, mindenki tudja, hogy miért és miért most írtam meg ezt a bejegyzést. Teljes döbbenet, hogy az általam úgy imádott városban, ilyesmi megtörténhet.
Nem akarok erről írni, mert nincsenek rá szavak, de amit elképesztően fontosnak tartok, hogy tegyek valamit azért, hogy minél többen legyünk biztonságban.
Rákerestem, hogy van-e valamilyen jó önvédelmi videó a youtube-on, és 2 legkevésbé sem életszagú, fejenátpörgetős trükköt láttam magyarul, amit nyilván pár év küzdősport után bárki elsajátíthat, de első ránézésre nem sikerülne.
A külföldi találatok közt is volt pár vagánykodós krav maga videó, pár mozdulattal, de jól összeállított, több trükkből álló anyagot nem nagyon készült 1947 óta!!! Itt megnézhetitek és a zenétől elvonatkoztatva még mindig ez a legkomolyabb anyag amit találtam.
Amíg mondjuk füstös szem és mit vásároltam videóktól rogyásig van a youtube, addig pont erről nincsen valami értelmes?? Miért?
Nyilván az se lenne buta gondolat, hogy mondjuk tesi órán a méltán fontos tigrisbukfenc és kidobósozás helyett valami ilyet tanuljanak a gyerekek, de ettől még elég messze állunk.
Addig is összeszedtem, hogy egy önvédelmi tanfolyamon túl, mi az, amit megtehetünk, hogy nagyobb biztonságban legyünk.


Mindenhol az első számú tanács: kerüljük el a bajt!!

Az egyetlen engem ért utcai támadás fényes nappal, Budapest 12. kerületében történt, ez nyilván nem annyira tipikus, de vannak azok a helyek, amik főleg sötétben, gyanúsak tudnak lenni.
Kerüljük el az ilyen helyeket, egyedül főleg.
Kerüljük a szemkontaktust is, van aki ezen is hőbörögni fog, hogy mi az hogy rám se nézel, de legtöbbször elég ennyi, találnak mást.
Ha bármi picit is gyanús, menjünk direkt másik útvonalon vagy csak fussunk el.
Ha olyan cipőben vagyunk, amiben nem vagyunk gyorsak, vagy nem tudjuk egyből lerúgni, akkor ne menjünk gyalog, hívjunk taxit, annyira megéri!

Sajnos olyan szituáció is van, amikor a támadás olyan váratlan, hogy már benne is vagyunk a bajban, nem lehet elkerülni.
Ilyenkor ha mi támadunk, azzal meglepetést okozhatunk, viszont azt tudnunk kell, hogy csak 1 húzásunk van, ezzel kell a lehető legtöbb időt nyerni.
Attól függően, hogy mi van nálunk, üthetünk a nehéz táskánkkal, karmolhatunk vagy haraphatunk. Ha van helyünk, akkor rúgni a legjobb, mert messziről tudunk nagyon erőset lökni a támadón, aki remélhetőleg a földre kerül, mi meg elszaladhatunk. A térdet mindenki feléri és izom híján, ott fáj a legjobban egy bevitt rúgás. Az ágyékot eltalálni messziről nehezebb, de közelebbről térddel könnyebb és a legfájgalmasabb.
Nagyon gusztustalan és magától senki nem tenne ilyet, de a támadó szemébe kapni jó ötlet, de fel kell készülni rá, hogy megtenni elég nehéz. Egyszerűen nem úgy neveltek minket, hogy fájdalmat okozzunk.
Kb. 2000 ft körül lehet venni paprika spray-t, aminek csak akkor van értelme, hogyha a kezünkben van és ha tudjuk olyan biztosan fogni és kezelni, hogy elvenni ne lehessen tőlünk.

Minden elkövető más és más, sose lehet tudni, hogy egy visszatámadástól megijednek, vagy esetleg még agresszívabbak lesznek, úgyhogy a legjobb módszer tényleg az elkerülés.


Sötétben, főleg rossz környéken, ráadásul egyedül, manapság nem szabad sétálni, szörnyű, de ez a helyzet.
Mindig legyen valaki, aki hazakísér egy fiú, (akinek ez nem természetes, az amúgy sem érdemel figyelmet) , vagy a taxi.
Ha ittunk alkoholt (és lanyhult a figyelmünk) vagy kényelmetlen cipőben vagyunk sokkal veszélyesebb bármekkora távot egyedül megtenni.
Beszéljétek meg valakivel, hogy mindig írtok sms-t, ha hazaértek. Legyen elmentve egy sablon, hogy hazaértem, aludj jól!, csak rá kell nyomni és a másik tudja, hogy minden rendben van.
A forsquare vagy más hasonló programokkal is lehet követni a másikat, legrosszabb esetben ez is segíthet.

Az előzőekkel, ha szerencsénk van, nyerhetünk időt, de sokkal komolyabb feladat, mint amilyennek tűnik.
Úgyhogy mindenkit arra biztatok, hogy nézzen utána, hol tanulhatná meg az önvédelem alapjait. 
Gyakorlaton alapuló oktatásra gondolok, hogy egy sokkos szituációban, amikor az agyunk leblokkol, a testünk készen álljon a védekezésre.
Keressetek valamilyen tanfolyamot, vagy küzdősportot, de ha mást nem legalább menjetek el pár kick-box órára. Én az ott szerezett tudásommal(?), erőnlétemmel és magabiztosságommal (vakmerőségemmel) úsztam meg annak idején.

Veletek történt már hasonló? Tanultatok valaha önvédelmet? Találtatok jó anyagot az interneten? Mit tesztek a saját biztonságotok érdekében?

15 megjegyzés:

  1. Teljesen egyet értek azzal, hogy bizony nem ártana akár testnevelés óra keretein belül egy-két önvédelmi fogást megtanítani, mert a kézenállás ilyen helyzetben nem sokat tud segíteni.
    Amúgy Bogi írt nemrég egy ilyen témája bejegyzést, a posztban és a kommentek között is van pár hasznos tanács: http://bogca.blogspot.hu/2012/07/vigyazzatok-magatokra.html

    VálaszTörlés
  2. Hasznos kis poszt! Szerencsére, -kisebb incidenseket leszámítva-, nem történt velem ilyen. Szerintem az intuíció a legfontosabb, ha egy belső hangnak rossz érzete van egy emberrel, környékkel, bármivel kapcsolatban, akkor hallgatni kell rá!
    Én is örültem volna, ha testnevelés órán tanulunk ilyesmit, ha csak alapszinten is...

    VálaszTörlés
  3. citomhab: már nem az első eset, hogy ugyanarról írunk, egymástól függetlenül, ezért is gondolom, hogy ikrek vagyunk! :)))

    Noemi075: nekem párszor nagyon bejött ez az érzés, akinek van, használja! :)

    VálaszTörlés
  4. Én is gondolkodtam ezen, hogy miért is nem tanítanak a gyerekeknek önvédelmet az iskolában, ami kötelező is. Szerintem nem lenne a legjobb, mert akkor mindenki tudna verekedni, és aki támad, az végképp a nagyobb erejével képes lenne bántani, vagy esetleg az ütést, amit adunk ki is tudná védeni, vagy nem is tudom, hogy hogy mondjam.
    Hú, én nagyon örülök, hogy szeptembertől a középsuliban fogok tanulni önvédelmet, mert elég kis gebe, vézna lány vagyok, akit simán csak felkaphat a támadó. Nem is tudom, hogy mi lesz majd velem, ha éjszakába fogok járkálni. :D Tuti fiúkkal megyek majd haza.

    VálaszTörlés
  5. Lehet hogy elég gyerek fejjel mondtam ezt most, és így visszaolvasva elég hülyeség. Bocsi :D

    VálaszTörlés
  6. Dorka! Azt nem meséled el, hogy veled mi történt anno?

    VálaszTörlés
  7. Nekem egyszer egy rendőr ismerősöm azt mondta, hogy mindig úgy induljak este valahova, hogy a kulcsok legyenek a markomban, s ha támadás ér akkor azzal is tudok, olyan sérülést okozni ami mondjuk csutkára vágott körmökkel nem menne, illetve, hogy azok már 8napon túl gyógyulnak és hátha megtalálják a támadót akit utána könnyebb azonosítani.

    VálaszTörlés
  8. az ilyen önvédelmi videók az egy ember elleni 'küzdelemről' szólnak, de az a fajta (...) ,aki általában nőket letámad,sosem egyedül teszi meg,mindig van legalább 3-4 testvére (...) mellette!

    VálaszTörlés
  9. én mindig előveszem a kulcsom(aim), belefogom a markomba úgy, hogy minden kulcsot kifele állítok a markomból az ujjtöveknél kifele...egy kulcs egy ujj...majd szorosan ökölbe szorítom a kezem, így az ujjaimmal támasztom őket! Kicsit érthetetlen, de úgy néz ki mintha az öklömből kulcsok nőnének!:) kb így: http://www.filmbuffonline.com/FBOLNewsreel/wordpress/wp-content/uploads/2009/08/XMenOriginsWolverine.jpg
    Így ha valaki közel jönne, meg tudom vágni/szúrni/karcolni! Persze ez se a legjobb ötlet, de nekem nagy biztonságot szokott adni a tudat, h "van valami fegyverem"! Biztos beszerzek egy paprika spray-t, már régóta akarom, nekem a 3 tesómat már mind támadták meg (lányok) és mindig valami szerencsén múlt! Mindenhol figyelni kell, mert amíg az ember nem ér haza, még a legbiztonságosabbnak hitt környéken is lehet valami!

    VálaszTörlés
  10. Mindenkivel egyetértek! Az is nagyon jellemző, főleg manapság, hogy aki nőket bántalmaz/erőszakol, nem egyedül indul el megtenni az ilyesmit. így nagyon nehéz védekezni! Az egyik lefog, a másik teszi a "dolgát" és legszörnyűbb esetben utána jön a "váltás". Senkinek nem kívánom!!!! Ilyen esetben hiába rúgok, marok, kaparok, üvöltök, a másik leüt ájulásig, aztán hello. Ráadásul mostanság azt is gyakran hallom, hogy ugye olyan környéken ne menjünk, ami gyanús....ma már minden környék lehetne gyanús, hiszen olyan helyeken történnek támadások, ahol előtte eddig sose! Szóval ezek annyira nehéz dolgok, komolyan mondom, ha egyedül kéne mennem, akkor csak a pisztoly tudna megnyugtatni, na és az is, hogy azt nyugodtan használhassam, mert még utána persze engem vesznek elő, holott önvédelemből használja az ember... jó tudom, ez elég abszurd, de lassan itt tart az ország, olyan leszünk bűnözési szempontokból, mint Amerika, csak itt a szervek, meg a törvények, mind az elkövetőket védelmezik, nem pedig az áldozatot... bocsi, ha hosszú voltam :S

    VálaszTörlés
  11. úúú a kulcsos ötlet is nagyon klassz! köszi!

    Velem a már híres zoknisok kezdtek ki. Nem akartam venni és se cigit, se pénzt nem akartam adni. Ezen felháborodva belenyúlt a táskámba és ellopta a telefonomat.
    Annyira ideges lettem, hogy utánafutottam (ezért mondom, hogy utólag visszanézve őrültség és felelőtlenség volt), hogy visszavegyem a telefonom.
    Ordítoztunk kicsit egymással ő meg akart ütni, amin nekem annyira elborult az agyam, hogy visszaütöttem, amin annyira meglepődött, hogy a végén visszaadta a telefont és elszaladt.
    17 éves voltam, majdnem 180 cm és nagyon jó erőben, de utólag így is hatalmas butaság volt!
    Ma már hagynám a fenébe a telefont, szaladnék a másik irányba!!

    VálaszTörlés
  12. Én egy elég gyönge, 13 éves lány vagyok, szerencsére még nem történt velem ilyen, de mindig félek... :( Én is elkezdtem a múltkor nézelődni, és találtam egy nagyon jó sportot: Wing Tsun Kung Fu a neve, és egy nő találta ki,így nem kell hozzá erős izomzat, sőt, kifejezetten hajlékonynak sem kell lenni. És korhatár nélkül lehet jelentkezni. Szívesen tanulnám, csak hát mifelénk az edzések este 8-9 felé vannak.

    VálaszTörlés
  13. tudod, jobb félni, mint megijedni, úgyhogy keress valamilyen olyan edzést, ami magabiztosságot és talán tényleges biztonságot is ad.
    remélem találsz valami jót! :)

    VálaszTörlés
  14. Engem a barátom tanítgatott önvédelemre, mivel harcművészettel foglalkozik, de szerencsére eddig nem kellet használnom, de rettentő félős vagyok este, függetlenül attól, milyen környéken járok. Amúgy nagyon vicces volt vele gyakorolni, nehéz beleélni magam, hogy ő a nagy, gonosz bácsi akit le kell csapni. :D
    Az iskolai tesi órákon meg tényleg lehetne annyi értelmesebb dolgot csinálni, önvédelemtől a gerinctornáig (mindkettő igen-igen hasznos lenne). Sosem felejtem el, mikor egy versenysportoló osztálytárs kapott egyest, mivel nem tudott cigánykerekezni. Egyszerűen csak egy egész más mozgásformában volt jó, ettől még nem kevesebb. De ez csak úgy mellékesen jutott eszembe.

    VálaszTörlés
  15. de jó, ez mennyire hasznos! :)
    iskolai tesi óráról meg annyi véleményem van, hogy külön bejegyzést megérdemel.
    minden nap kéne, nem 2 óra közé besűrítve, hanem tanítás után, és jó lenne, ha kevesebb embernek vennék el egy életre a kedvét a mozgástól. :))

    VálaszTörlés