2012. július 26., csütörtök

Martha mosogat

Szerintem elég sokaknak feltűnhetett már, hogy mennyire szeretek minden házimunkát, a mosogatást kivéve, amit legalább ilyen intenzitással utálok.


2 Broke Girls és Martha Stewart...lehetne ennél jobb? 
Csak ha mosogatnának!
 
Megígértem, hogy megírom a tuti megoldást, amint tudom. Sokat javult a helyzet, de még nem az igazi, úgyhogy addig, amíg az meglesz, jöjjön a profi módszere ebből a könyvből.

  1. Kaparjuk ki a maradékokat egy gumi spatulával, ami nem karcolja meg az edényt.
  2. Öblítsd el az edényeket forró vízben és típus szerint csoportosítsd.
  3. Tölts meg egy nagy műanyag lavórt forró, mosogatószeres  vízzel, minél forróbb, annál kevésbé lesz foltos az üveg száradáskor.
  4. Egyszerre csak kevés edényt tegyünk a lavórba, nehogy eltörjenek, vagy lepattanjon a szélük. Ha a mosogatóban mosogatunk, tegyünk műanyag betétet vagy egy régi rongyot a mosogató aljára, hogy megvédjük az edényeket.
  5. Ha különösen törékeny dolgot mosogatunk, ne legyen rajtunk  gumikesztyű, mert abban jobban csúszik minden.
  6. Ilyen sorrendben mossuk az edényeket: kristály, poharak, üvegtálak, tálak, tányérok, evőeszközök és a legvégén a lábasok és serpenyők.
  7. A legtisztábbtól haladjunk a koszosabb, zsírosabbak felé.
  8. A koszos vízhez sose adjunk még mosogatószert, engedjünk új vizet inkább.
  9. Az elmosott edényeket tornyozzuk fel a mosogató mellett, vagy a másik mosogató-medencében.
  10. 5-6 edényenként, mielőtt rászáradna a hab forró folyóvízzel öblítsük le kívülről befelé haladva, szóval az a rész legyen utoljára elmosva, amiről/amiből eszünk/iszunk.
  11. Tegyük az elmosott edényeket egy szárítóra vagy törölgessük el.
Keményítőt és a tejtermékeket hideg vízben mossunk el.
A porcelán teás, kávés csészéket azonnal mossuk el, vagy legalább öblítsük ki, mert a kávé és tea nyomot hagy.


Az eszközök

A profi így csinálja, hamarosan azt is megírom, hogy nekem mik a trükkjeim.
Addig is, Ti hogy mosogattok? Szerettek, vagy épp utáltok mosogatni? Láttátok ezt a 2 Broke Girls részt?

10 megjegyzés:

  1. imádok mosogatni, élvezem ahogy a folyó víz éri a kezem:))
    én folyó víznél "hagyományosan" mosogatok,mosogatószerez-öblít, azután csöpögtető, és ott hagyom megszáradni. a törölgetés egészségtelen:) időspórolási céllal azonnal, ahogy ettünk- ittunk, így csak 1-1 darabot kell mindig, viszont ha odaég a kaja, (nagyon..) akkor szódabikarbónás vizet vagy "gagyi"kólát forralok benne, kiöntöm, majd kitörlöm és azután mehet a sima elmosás.

    VálaszTörlés
  2. Szia Dorka :)

    Érdekes, én például szeretek mosogatni, jobban, mint mondjuk port törölni vagy porszívózni :)
    Jó 2BG rész volt, még a sokadszorra elsütött "kibeszéljük a másikat, miközben nem tudunk róla, hogy ott figyel pár lépésre tőlünk" - sztori is viccesre sikeredett. Szeretem ezt a sorozatot, na és azok a muffinok... hmmm :P bocsánat, Max's homemade cupcakes :)

    VálaszTörlés
  3. hogy hogyan mosogatok?
    lelkesen! :) a legkedvencebb házimunkám, bármikor magamra vállalom, főleg ha cserébe porszívózást/portörlést vállalnak helyettem. nagyon szeretek a vízben pacsálni. :)
    ezen kívül nagyon amatőr módon is, ahogy ez a cikk most rámutatott :) majd ha nagyobb konyhám és szebb étkészletem lesz nekiállok fejlesztgetni a "hagyományos" módszert :)

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok.! :)

    14 éves vagyok, és már én is eléggé be vagyok vonva a házimunkába, és van amit élvezek, de van amit nagyon nem... Nekünk van mosogatógépünk, de néha, ha megtelik, és még marad szennyes, akkor azt kézzel kell elmosogatni... És ha még meg is kérnek, akkor örömmel mondok igent.!! :D Sokkal jobban szeretek mosogatni, mint porszívózni, pedig már azzal is kellően megbarátkoztam. Kíváncsi vagyok, miért van az, hogy az előttem kommentelők is ugyan így vannak, mint én...? :)
    A másik, amit még írni szeretnék, az az, hogy néztem egy régebbi videódat a youtube-on [Hogyan tárolom a sminkeket?]. Képzeld, tegnap találtam egy kis szekrénykét a vaterán, ami kicsit hasonló ahhoz, amiben te tárolod a sminkjeidet.! :))
    Itt a link: http://epitkezes-otthon.vatera.hu/butor/szekreny_szekrenysor/irattarto_5_fiokos_szep_szekreny_tarolo_rez_veret_1615314725.html

    VálaszTörlés
  5. Gyűlölök mosogatni. Egyszerűen nincs az a trükk, ami megkönnyítené a procedúrát, és amitől kisebb sóhajjal állnék neki, szóval várom a tieidet :)

    VálaszTörlés
  6. Hello, köszi a tippeket, A bevezető mondatot akár én is írhattam volna :)Kifejezetten utálok mosogatni, minden mást nagyon szeretek:)
    Szükségem lenne a tippedre, van egy könnyűfém lábasom(IKEA-s) és múltkor spagetti szószt főztem benne, odaégett és most foltos az alja. Sehogysem akar lejönni, kapartam zsíroldóval, domestosszal semmi. Van ötleted hogyan lehetne letisztítani?
    Előre is köszi :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem hangulatfüggő, hogy szeretek-e, pl főzés közben és után utálok, mert mire kész vagyok a kajával tök elfáradok és a hátam közepére nem kell a mosogatás. Máskor meg tökre kikapcsol, zenét hallgatok közben és csak úgy pikkpakk kész, mire észreveszem :) Ezt azért jobban szeretem :)

    A nemszeretem mosogatásnál az a trükköm, hogy van ilyen kis konyhai időmérő bigyóm, azt felhúzom 15 percre, és amit az alatt el tudok mosogatni, azt elmosom, a többit ott hagyom. Általában 15 perc alatt minden elfogy, és egy negyed órát igazán kibírok :)

    VálaszTörlés
  8. Én szeretek mosogatni, de csak és kizárólag azért, mert olyan látványosan rend lesz utána :)
    A 2 Broke Girls-ért pedig örök hálám, betegre röhögtem magam rajta, minden szereplőt imádok (Max, Oleg! :D), és alig bírom kivárni, míg jön az új évad... a Martha Stuartos epizód is különösen jó volt :)

    VálaszTörlés
  9. Nem szeretem, de én szerencsés vagyok van mosogatógépem, viszont ha csak pár dolog van általában a hagyományos utat választom.
    Egy kis trükk: ha véletlenül odaégett valami konyhasóval gyönyörűen el lehet tüntetni és jóval kevesebbet kell súrolni.

    VálaszTörlés
  10. le a kalappal, lányok! jöhettek bármikor mosogatni! :)))
    cserébe megyek porszívózni vagy porttörölni, vagy bármit!

    aniiipooser: jaj de jó, köszi a linket! :)

    La Bella de Toscana:próbálj meg benne ecetet forralni, ha az nem segít, akkor nincs nagyon ötletem! :(

    Eszter: 15 perces trükk szuper! :))

    bájtosmosoly: Oleg <3 legjobb!!!

    VálaszTörlés