2012. július 5., csütörtök

Fog rutin

Akik rendszeresen olvassák a blogot, már több szépségápolási rutinomat is láthatták (itt, itt és itt) és bár csak tág értelemben szépségápolás, de nagyon fontos az a rutin, amit a fogaimmal teszek. Ha belegondolunk a szépségnek elég nagy százalékát tudja lerombolni egy igazán csúnya fogsor, úgyhogy szerintem vehető ide ez a téma is.
Az előző rutinokhoz hasonlóan nem szakmai, csupán élet-tapasztalatból írok és mindenki akkor jár a legjobban, ha elmegy a szakemberhez, jelen esetben a fogorvoshoz és tőle kér tanácsot.


Mint minden, leírva nagyon kézenfekvő, a gyakorlatban mégsem olyan egyszerű. 20 évig jártam úgy fogorvoshoz, hogy semmi más dolgom nem volt, mint bezsebelni a dicséreteket, soha semmi gond nem volt a fogaimmal. Aztán 20 évesen kilyukadt az egyik fogam, nyilván köze lehetett a rengeteg cukros vacakhoz, amit ittam és ami után nem rohantam azonnal fogat mosni. Ahelyett, hogy elmentem volna fogorvoshoz, majdnem egy évig pánikoltam, hogy mi lett a dicséretre méltó fogaimmal, most már semmi sem lesz a régi.
Tudom, hogy hatalmas butaság, de mégse volt jobb ötletem, jól fel is hergeltem magam, hogy nyilván nem véletlenül fél sok ember a fogorvostól, szóval én is elkezdtem félni.
Szerencsére az egyik ismerősöm, aki ezt tudta rólam, jól átvert és úgy elcsalt egy fogorvoshoz, úgy, hogy nem is tudtam, mi vár rám. Ott már nyilván nem akartam jelenetet rendezni és megcsináltattam mindent, amit kellett. Szerencsére egy tüneményes, fiatal lányhoz kerültem, aki mindent elmondott, jó előre szólt, hogy amit most csinál, annak milyen lesz a hangja, milyen érzés lesz és azt kell, hogy mondjam, mára egyáltalán nem félek menni hozzá és amióta ő kezel nem is nagyon van rá szükség, újra szépek a fogaim.
A napi fogmosós rutinomat is tőle tanultam, úgyhogy meg is osztom veletek:

Először a kellékek:



Fogkefe
Fogkeféből jobb lenne egy elektromos, de mivel a fürdőszobánkban nincsen konnektor a mosdó mellett (?!?!) és nem akarnék a konyhában fogat mosni, úgyhogy átmenetileg kézzel mosunk fogat.
Szeretem azokat a fogkeféket, amiben van műanyag lapocska, olyan szép csúszósra lehet vele mosni a fogakat.
Amint kicsit kezdenek kiállni a sörtéi, azonnal lecserélem, ami miatt a barátom szekál is rendesen, hogy miért cserélem úgy fogkefét, mint más a zoknit és miért nem tudunk úgy bevásárolni, hogy ne vegyünk egy újat, de hiába, erre nagyon finnyás vagyok, de nagyon jól jön ez a mánia, akkor, ha valaki nálunk alszik, nincsen fogkeféje és még színt is választhat magának.

Fogkrém
Már egy ideje ezt a fajtát használjuk, finom, nem túl erős az íze és van benne sarki zuzmó, ami nagyon kedvesen hangzik és elvileg a fogakat is fehéríti.
A fogorvosom az elmexet ajánlotta, de éppen ennek a tubisnak a legelején, úgyhogy amint elhasználtam kipróbálom és ha érdekel titeket és érzek bármi változást, írok is róla.
Azonban nem ez az egyetlen fogrémem, nevessetek ki, de imádom a gyerek fogkrém ízét. Aki Hófehérke és Gabi választékon nőtt fel, annak elég nagy szám, hogy vannak jó ízű fogkrémek is, úgyhogy én ezt is használom, nem csak ezt, mert már nagy vagyok, de keverve elég finom és nem árt a fogamnak. Meglepően többször és sokkal tovább mosom így a fogamat. Ha nektek ez nem megy, egy próbát megér.
Amúgy meg ha homeopátiás gyógyszert kell szednem és nem moshatok mentolos fogkrémmel fogat, akkor ez tökéletes arra a pár napra.

Szájvíz
Még keresem az igazit, mert ez a fajta olyan erős, hogy megkönnyezem, ugyanakkor a barátom simán kibírja, pedig ételekből ő nem szereti az erőset. Ki érti ezt?
Szóval erőt szoktam venni magamon és legalább naponta egyszer öblögetek szájvízzel.
Egyszer kipróbáltam egy gyerekeknek valót, ami beszínezte a lepedéket, amit leszedett a már megmosott fogaimról és tejóég...volt még rajta bőven, úgyhogy azóta szájvizezek, mert van, ahová nem érek el a fogkefével ott ez besegít kicsit.
Kiköpni nem a mosdóba, hanem a wc-be szoktam és kicsit átsúrolom vele a wc-t, ha már antibakteriális.
A világoszöld színű elvileg enyhébb, ami azt jelenti, hogy csak simán fáj, de nem kibírhatatlan. Lehet, hogy vissza kell térni a gyerek szájvízhez?

Fogselyem
Mintha nem lenne elég bajunk, 25 éve felett a fogaink nem simán lyukadnak, hanem 2 fog között, ami egyszerűen szemétség, úgyhogy küzdök ellene, mégpedig fogselyemmel.
Próbáltam a letekerős változatot, de annyira nem állt kézre, hogy nem is használtam, ezt a pálcás fajtát viszont nagyon szeretem és 2 naponta használom. Remélem ezzel a trükkel elkerülhetem az egyszerre 2 lyukas fogat.
Ami miatt 25 év alatt is ajánlom, az a friss lehellet. A reklámokban a nyelvet hibáztatják, pedig ugyanolyan hibásak a fogközökben elbújó, gonosz kis ételmaradékok. Aki bátor, szagolja meg a fogselymét és soha többé nem felejti el használni.
Aki motiválná magát fogselymezés terén, annak van, kedves tengeri herkentyűs gyerek-fogselyem! 

Fogzselé
Gyógyszertárban lehet kapni, 1500 ft és ez szerepel a használati utasításában: 
Az Elmex gél aminfluoridot tartalmaz, a fogzománc fluoridtartalmának növelésére alkalmazható, valamint fogszuvasodásra való erős hajlam és fognyaki érzékenység esetén javasolt a fogszuvasodás megelőzésére, levehető sín, a részleges fogpótlás és a fogszabályozó készülék alatti fogzománc védelmére.
Mivel gyerekkoromban volt fogszabályzóm, ami nem javított a fogaim helyzetén, de cserébe a zománcomat kicsit megcsócsálta (utólag is köszönöm büdös szájú, hasát nekemnyomós fogorvosnéni) érdemes ilyet használnom, hetente egyszer. Az íze nem egy kulináris álomutazás, de nem is rettenetes, úgyhogy kibírom, cserébe az egészséges fogakért.

Régebben megpróbáltam szódabikarbónával mosni a fogaimat, hogy fehérebbek legyenek, azt értem el vele, hogy érzékenyebbek lettek, de a színük nem változott.
Azóta a fogorvosom kifehérítette a fogaimat, szakszerűen, ínyvédelemmel, így most A3 helyett, A1 fehérek lettek. Ebből a fog-árnyalatból a legvilágosabb, ami csalóka, mert akinek szürkések a ok fogai, annak fehérítve kékesebb-fehérebb lesz, akinek meg sárga az alapszíne, annak világítani nem fog, úgyhogy most olyan színűen szeretem a fogaimat, amilyenek, örülök, hogy egészségesek és nem csinálok hiúsági kérdést belőle.

Akinek nehezen megy a fogmosás, vagy aki a gyerekeit próbálja rászoktatni a rendszerességre, annak itt egy tipp, hogy biztos ne maradjon ki, se reggel, se este.


Nézzétek meg Stacy blogján milyen jól mutat ez a kép a fürdőben. Biztos nem marad ki egy alkalom se.

Ennyi mindent teszek a fogaimért, Nektek mi a fog-rutinotok? Milyen gyakran jártok fogorvoshoz? Volt fogszabályozótok? Nyomtatok rá viaszt, hogy ne tépje szét a szátokat? Ha máshonnan nem, templomi gyertyából? Van valakinek még most is fogszabályozója? Még mindig olyan rettenetes dolog? Gyerekkorotokban jött hozzátok a fogtündér?

28 megjegyzés:

  1. Én is kb ennyi mindent alkalmazok. Én ami nélkül én nem tudnék élni az a fogselyem, de én napi 10x is akár, nem tudom ez mennyire ártalmas vagy közömbös. :) Egyébként a fehérítésen én is gondolkoztam, mennyibe kerül egy komplett white teeth? :D

    VálaszTörlés
  2. Elmex fogzselét használtam én is, nagyon hatásos volt, a fogszabályzó levétele után ajánlották. Meg ilyen elemes, rezgős fogkefét használok jó ideje, nekem ez tökéletes :) Az én fogaim nagyon érzékenyek, szeretnék egy fogfehérítő verziót erre a problémára.

    Litánia következik :)
    Én három évig hordtam éjszakait, majd másfél évig állandó fogszabályzót. Adtak hozzá ilyen kis gumis izéket, hogyha bánt valahol, de csak ritkán használtam, mert hamar leesett. Az én fogszabályozós dokinénim is gonosz volt, meg az asszisztense is :) Sokat szenvedtem abban a másfél évben, akárhányszor húztak rajta, nagyon fájt nem bírtam semmi keményet enni, háromszor annyi ideig tartott a fogmosás, nem tudtam almába harapni, és hasonlók. De nem baj, mondtam, a szépségért és a fogaim egészségéért meg kell szenvedni. Hozzá tartozik az is, hogy mielőtt feltették, négy fogamat kihúzták, hogy szépen elférjenek majd. No de. Leszedés után két hét volt, mire megjött az újabb éjszakai, már ez idő alatt picit visszacsúszott a legkritikusabb rész, és valami nem is volt oké az éjszakaival, állandóan kiesett, meg kellett elégednem a nem tökéletes eredménnyel. Azóta pedig kinőtt az egyik bölcsességfogam, és bár még mindig jobb a helyzet, mint volt, jól eltolta a dolgot. A dokim szerint, aki egy imádnivaló fazon, ki kéne azt húzni, meg kéne röntgenezni az állkapcsom, ha ott van a többi is, azokat kiműteni, és utána próbálkozni újra éjszakaival. Meg kéne csinálni, mert az egymásra érés miatt vannak csúnya zománchibáim, meg hát éveket szenvedtem féleredményért, de ha csak eszembe jut ez a leendő kálvária, kétségbe esek. Amúgy azt mondja, nagyon szép fogaim vannak ^^

    VálaszTörlés
  3. én szeretek fogat mosni, suliközben a reggel-este alap, meg ha délután alszok, az előtt is megmosom, vagy ha elmegyek otthonról délután akkoris.:D nyáron a későn ébredés miatt a reggeli kiszokott maradni, de napközben többször is fogat mosok és persze este is. fogorvoshoz pedig rendszeresen járok, mindig megmondja mikor menjek legközelebb. fogkefémet is rendszeresen lecserélem.

    szerencsémre apukámnak és az ő apukájának szuper fogai vannak, sikerült azt a vonalat örökölnöm. szép egészségesek a fogaim, fogszabályzóra pedig nem volt soha szükségem:) és imádom a fogorvosom!!:D nagyon precíz és sosem érzek semmit.

    VálaszTörlés
  4. Képzeljétek nekem a fogcsikorgatás keserítette meg az életemet, és voltam egy csomó fogorvosnál vele, hogy nem-e lehetne tenni valamit, mert már pattogott le a fogaimból, meg volt, hogy ki se tudtam nyitni a számat, erre a válasz: ez az élettel jár meg kell szokni.
    Aztán rátaláltam a mostani csodálatos kis fogorvosomra, aki csináltatott harapás emelőt, és azóta mintha elfújta volna a szél a fogcsikorgatást. (Aminek a barátom is nagyon örül, mert mindig erre riadt fel éjjel, és próbált ébreszteni, hogy fejezem már be )

    VálaszTörlés
  5. Harapás emelő? Orsolya mesélnél erről egy kicsit? A barátom is csikorgatja a fogát, stressz szinttől függ, mennyire, és már kezd gondokat okozni, már ami a fogát illeti, mert én hétalvó vagyok.

    VálaszTörlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Nekem a ragasztott fogszabályzó rekordidő (fél év) alatt helyrerántotta a vámpíros szemfogaimat, viszont ennek az volt az átka, hogy havonta kaptam időpontot "húzásra", viszont addigra már annyira "megnőtt" az a hülye drót belül, hogy teljesen szétszabdalta a számat. Érdekes így leírva, de akinek volt fogszabályzója, az szerintem érti :)
    Egyébként szörnyűek a fogaim, romlanak és sárgásak, pedig nem cigiztem, kávéztam soha, és mosom is őket rendesen. Ilyen géneket örököltem sajnos. De ezek szerint akkor hiába is fehéríttetném, mert hollywoodi fehér mosolyom nem lehetne.
    Érdekes bejegyzés volt, köszi :)

    VálaszTörlés
  8. Igazából annyi, hogy először keres egy olyan fogorvost aki hallott róla és hajlandó megcsinálni (csináltatni, mert nekem tovább küldték a mintát egy másik fogdokihoz).
    Másodszor mintát vesznek az alsó, vagy felső fogsoráról vagy mindkettőről de szerintem az felesleges, mert az egyik is elegendő. Utána kb egy hét alatt elkészül és cuki neon színű fogszabályzós dobozban érkezik. Benne a fogsorminta rajta a műanyag harapásemelővel ami elvileg tökéletesen illeszkedik a fogaira (nem nem csuszkál, nem esik le)(csak az elején furi, mert máshol zárodik az állkapcsa de azt megszokja) és lehet már használni is otthon.
    Ajánlom, hogy az elején használja napközben is (mondjuk egy filmnézés közben, mert meg kell szokni), de a végén már hiányozni fog neki ha nem hordja.

    VálaszTörlés
  9. ha nem bírod az erős szájvizet, akkor ajánlom az elmex zöld szájvizét , noha szerintem drága, még a listerine-nél is drágább...

    VálaszTörlés
  10. ha nem bírod az erős szájvizet, akkor ajánlom az elmex zöld szájvizét , noha szerintem drága, még a listerine-nél is drágább...

    VálaszTörlés
  11. Jaj, Orsolya köszönöm :) ez még nagyon jól jöhet nekünk.

    VálaszTörlés
  12. Nekem elektromos fogkefém van, de nem a fürdőben töltöm, ettől még a fürdőben mosok fogat:). Nincs mindig a töltőn, amikor lemerül beviszem a szobába tölteni, a levehető fogkefefej pedig marad a fürdőben. Igazából elég furcsa, h emiatt nincs elektronyos fogkeféd.:)

    VálaszTörlés
  13. nekem is elektromos van, és elemes így nincs gond a konektorral.:) tök egészségesek a fogaim, ezt onnan tudom, hogy éppen ma voltam a szájhigénikusnál akihez fél évente járok (fogorvoshoz pedig csak szükség esetén.) ilyenkor a fogkefével és fogselyemmel el nem távolított lerakódásokat leszedi, plussz csiszol, meg ami még szükséges.. a fogselymet Müllerben vetted?
    nekem letépős van, de az bonyi.

    VálaszTörlés
  14. Szia! Én is kb ezeket használom, bár fogselyemből nekem tökéletes az ujjra tekerős verzió. Szájvízből szeretem a rózsaszín colgate-t, nem túl erős :) Nekem is volt fogszbaályzóm. 9 hónap alatt lenyomtuk + utána éjszakai, de azt utáltam, mert pösze voltam tőle. Katasztrófa fogsort örököltem. Gyökerek olyan mélyek, h egy sima húzásra is szájsebész kell, bölcsességfogak keresztben- hosszában nőttek, azokat ki is kellett húzatni, h ne tolja össze a többit. Inkább szorgalmasan eljárok fogorvoshoz, az a biztos. Annyiszor van eszemben Hadházi a showder klubból, nna én is így jártam egyszer egy húzással, mint amit elmesélt. Így pár év távlatából azért jóval viccesebb, az orron kifolyó húsleves, mint akkor..

    Nagyon szeretem a blogod! :)

    VálaszTörlés
  15. Én dohányzom rendszeresen, ezért naponta 5-6 fogmosás biztos van. A dohànyzás miatt állandó problémám a fogíny vérzés, hólyagok, duzzadás. A bölcsességfogaim két éve nőnek, szakaszosan rájuk jön a növekedhetnék. :) a napi rutinban én is kb. ezeket használom amiket te leírtál.

    VálaszTörlés
  16. Kedves Dorka!
    Örülök, hogy írtál ilyen bejegyzést, és remélem sokan megfogadják a tanácsaidat.Egy részével viszont vitába szállnék, és lebeszélnélek a használatáról.
    A Listerine-t nagyon nem ajánlom.Most ez gondolom, úgy hangzik, mintha valami nagyon okos valaki lennék, aki azt hiszi, hogy ő tudja mi a jó.Abszolút nem ez a célom.Szóval azért nem ajánlom, mert teljesen felesleges, színezi a fogakat, és megöli a baktériumokat.Most ez megint furcsán hangzik, mert miért lenne baj az, ha megöljük a baktériumokat?A szájban milliónyi baktérium van, amiknek nagy részére (most nyilván egy normális, rendszeresen és alaposan fogmosást végző személy szájára gondolok) szükségünk van.Emellett a fogínytis károsítja.Bőven elég, ha naponta 3-szor jó alaposan fogat mosunk, és, ha esetleg nem szabályos a fogsorunk, akkor fogselymet használunk.
    Nem tapasztalatból beszélek, sosem próbáltam egyik szájvizet sem, viszont édesapám fogszakorvos, neki pedig azt hiszem hihetünk, és nem utolsó sorban ő már látott Listrine okozta "károkat".
    Ez persze nem azt jelenti, hogy Neked nem válhat be, én csak gondoltam a Te és a fogaid érdekében elmondom, amit jó ha tudsz.
    További sok-sok bejegyzést, és szép estét kívánok.:)

    VálaszTörlés
  17. De jó kis bejegyzés! Szerintem is nagyon fontos a fogápolás, a szép fogsor, kár, hogy kevés blogon olvasni róla.
    Nekem az elektromos fogkefe a mindenem. :) Már évek óta használom, nem rég vettem egy jobbat, mert a régi bekrepált. Szóval most már bátran állítom, hogy elektromos-elektromos közt a különbség ég és... Ó, és megéri rá áldozni! :)

    A büdös szájú fogdokin meg jót nevettem. Gyerekkoromban a suli fogorvosa is hasonló volt, csak férfi, és a rémhírek szerint bárkinek, akár ok nélkül is megfúrta a fogát, ha épp részeg volt.

    VálaszTörlés
  18. Nikó: de fura, nekem nem áll még annyira kézre! :)
    2 féle fogfehérítés van, amihez fogorvos kell, az egyik amit otthon végzel sínnel egy hét alatt és károsítja az ínyt, ez 20.000 körül a másika a villanó kék fényes, ami megvan 1 óra alatt és az ínyed védve van, 35.000-40.000 körül van, legalábbis az én fogorvosomnál.

    stenonis: nekem is akkor kellett volna :( jaj fehérítéstől csak érzékenyebb lesz :( ez a fogszabályzás tényleg egy kálvária!

    Catwalk_bitch: biztos ilyen jók is maradnak, ha ennyire figyelsz rájuk, hálásak! :)

    Orsolya: jaj az szörnyű, én kb. kétszer csináltam, de fel is ébredtem rá, hogy mi ez. nagyon stresszes időszak volt, azóta, szerencsére nem csinálom! :)

    bájtosmosoly: hogyne érteném, még mindig érzem azt a fájdalmat! ;))

    bogg: olyan az íze, mint a zöld elmex fogkrémnek? ánizsos? mert azt nagyon nem szeretem!

    annapanna: nem is csak emiatt, biztos unatkozott a kezem, volt, de nem használtam! :))

    lolli: hahaha nagyon aktuális akkor a téma! :)
    Müllerből van mindkét fogselyem, a letépős nekem is bonyi/ujjelszorítós!

    Salime: azt én is szerettem, de már jó ideje sehol sem látok! :( Te hol vetted?
    nem emlékszem, mit mondott a Hadházi? vagy melyik részben mondta?
    és köszönöm szépen! :)

    Youcika: nem akarok népnevelni, de felmerül a kérdés, így is megéri?

    Adél: köszi, hogy írtál! csak a listerine, vagy az összes? melyik hozzátevő miatt?

    Noemi075: annyira hiteltelen, ugyanúgy, mint a ronda hajú fodrász! mindig sírva vittek hozzá!

    VálaszTörlés
  19. Sajnos nem tudom, és most még csak megkérdezni sem tudom, mert elutazott.A hozzászólásom a Listerine-re vonatkozott, a többiről nem tudom.:D

    VálaszTörlés
  20. ha esetleg majd meg tudod kérdezni, megtennéd, hogy megírod?
    köszi nagyon! :)

    VálaszTörlés
  21. hát nem is tudom...de hasonlít a zöld fogkrém ízére, azt én sem szeretem, de a szájvízben ez nem jön vissza (legalábbis nálam) de ha az íz a probléma, akkor van még lila és narancssárga elmex szájvíz is, azoknak is, mint hasonlóan a zöldhöz nincs olyan ereje, mint a listerine-nek, sőőőt :)

    VálaszTörlés
  22. dejó, köszi, akkor kipróbálom, ha az nem károsítja a fogakat! :)

    VálaszTörlés
  23. anyukám is ajánlja, fogorvos mellett dolgozik ;)

    VálaszTörlés
  24. Szia Dorka! :)
    nekem is volt fogszabályozóm..és viaszt is használtam. szörnyű időszak volt..de szerintem tudod miről beszélek. :D
    na szóval azt szeretném kérdezni, hogy a képen az a vademecum junior az fogkrém vagy mi? :O és hogy azt a "pálcás" fogselymet hol tudom beszerezni?

    (elmex gélt én is használtam mert fogszabis orvos javasolta miután fehér foltok lettek a fogaimon miután levette.. aztán nagy nagy örömömre a fogorvosom eltüntette:)))) de a gél nekem utána se hatott semmit :S elmex fogkrémet használok, az eddig most jó)

    Bettu

    VálaszTörlés
  25. szia Bettu!
    fogkrém-szájvíz hivatalosan, de én kiegészítő-fogkrémként használom!
    pálcás fogselymek pedig a Müllerből vannak, de más drogériákban is lehet kapni. :)

    VálaszTörlés
  26. Na megkérdeztem és azt mondta, hogy azt pontosan nem tudja melyik összetevő az ami káros, ő csak arra hívta fel a figyelmemet, hogy rendszeres használat mellett roncsolja a fogakat, elszínezi őket, romlik az ízlelőképesség.Tehát, ha Te csak ritkán, egyszer-egyszer alkalmazod a Listerine-t nem valószínű, hogy baj lesz a fogaiddal.:))

    VálaszTörlés
  27. Hogy érted hogy kiegészítő fogkrémként használod? :)
    most én is vettem mert gyerekkoromba nagyon szerettem. *.*

    VálaszTörlés
  28. Adél: köszönöm, hogy megkérdezted! :)) óvatosabb leszek!

    lena: a fogkefém felére ezt nyomom az íze miatt, a többi részére rendes fogkrémet, mert az való a fogaimra! :)

    VálaszTörlés