2014. május 5., hétfő

5+pár dolog, ami jól jöhet az esküvő napján

Másodpercek kérdése és elkezdődik az idei esküvő szezon én nem sokára pár nekem nagyon kedves lány megy férjhez. Megígértem, hogy összeszedem, a tapasztalataimat és leírom, mik segítettek nekem, hogy még szuperebb legyen a nagy nap.

1. Nyugalom
Első körben azt javasolnám, hogy ne hajtsátok túl magatokat. 
Se szellemileg, se fizikailag. Bár azt hiszem kevés menyasszony boríttat a szertartása helyszínére 2 tonna kavicsot az esküvője előtti héten, hogy aztán ellapátolja, de annál többen készülnek ki lelkileg, mert túlvállalják magukat. Ki kell adni a feladatokat, mindenki szívesen segít az esküvőben, ne a menyasszony legyen a legelgyötörtebb.
Biztos lesz, ami nem úgy sül el, ahogy terveztétek. Arról legfeljebb nem raktok be képet az esküvői albumba. Ennyi a tét. 
Amiken én a legjobban izgultam, azokra már nem is emlékszem, hogy végül hogy voltak. Úgyhogy pont ennyire volt érdemes idegeskedni.
Az utolsó hétre ne hagyjatok már semmit. Valamit úgyis akkor kell intézni, elég az. Előző este egy finom vacsora, nagy kád víz és korai lefekvés csodákat tesz. Bár az éjszakába nyúló pompom borzolás a Jóbarátok esküvős részeit nézve is elég jópofa dolog.

2. Kényelem
Nem tudom, ki mennyire komfort kedvelő a hétköznapokban, én nagyon. Az esküvőmön se akartam máshogy érezni magam. A ruhám is kényelmes volt, pedig jó feladat lettem volna egy fűzőnek is, de inkább jól akartam érezni magam.
Ugyanez a helyzet a cipővel. Gondoljuk végig, hogy az összes esküvőn, amin voltunk, hány cipőre is emlékszünk? Naugye? Aki sose visel magassarkút, az ne az esküvőjén kezdje. Én szandálban voltam, amit alig éreztem a lábamon, reggelre viszont letáncoltam a lábamról és másnap minden lépésért meg kellett küzdeni, bele se merek gondolni, mi lett volna egy kényelmetlen cipővel. Szóval, vagy eleve kényelmes cipő, vagy váltócipő.

3. Ráérősség
Nagyon rossz vagyok kapkodásban, mindent elrontok és a végén sokkal több idő, mintha higgadtan kezdtem volna neki a feladatnak. Úgyhogy minden tennivalóra bőven-bőven ráhagytam aznap. 4kor kezdődött a szertartás, de már 10-kor a fodrásznál voltam, 1-kor pedig elkezdtem a zuhanyzást-sminkelést-öltözködést. Így bőven belefért, hogy ott is csináljunk pár képet, hogy mimózázzunk a lányokkal és nagyon vidáman elkezdődjön ez a csoda nap. 


4. A lányok
Azt hiszem az egész nap hangulata sokban múlik azon, hogy hogyan állunk hozzá. Itt jönnek képbe a koszorúslányok. Vagy ha nem muszáj címkézni őket, akkor a barátnők. Nélkülük nem lehet férjhez menni!! Nem csak azért, mert biztatnak, amikor nincs meg az igazi szerelem, örülnek, ha megvan és észhez térítenek, amikor arra van szükség, de egy esküvőt nem lehet nélkülük végigcsinálni. Ha nem segítenek ruhát választani, pompomot borzolni hajnali 3-ig, pezsgőt keríteni kora reggel, vagy nem etetnek meg és húzzák rád a cipőt, meg vagy lőve, nem állsz oltár elé.
Az anyukák és anyósok, csodálatos emberek, de aznap annyira idegesek ők is, hogy jobb a dolgokat nyugodt emberekre bízni.
A szertartás kezdetéig életem legjobb barátnős napja volt. (onnantól az egyik legszebb és legromantikusabb.)
Az egyik barátnőm esküvőjén alakult úgy, hogy a lányok együtt készültek az esküvőre és a menyasszonynak volt az a zseniális ötlete, hogy rendeljünk sushit. Ott, akkor megbeszéltük, hogy ezentúl sushi nélkül nem ér férjhez menni. Sose hittem volna mondjuk, hogy itt a világ végén is megoldható ez, de vannak olyan barátnők, akik aznap hajnalban Budapesten sushit tekertetnek, hogy ebédre megérkezzenek vele.
Képzeljétek el azt a szituációt, amikor 6-8 lány elfoglalja az emeletet, mindenki kiszórja a sminkcuccát a szőnyegre, kitesszük az ebédet, körbeüljük és együtt készülünk.



(Mielőtt a fiúkat valaki megsajnálná, ők a hűvös pincében hamburgereztek és James Bond maratont tartottak.)
Az utolsó simításokra befutott az anyukám, ő adta fel a ruhámat és tűzte a hajamba a fátylat. Ennyi kellett.


5. Apróságok
Ide sorolom azokat a dolgokat, amikre sose gondoltam volna, de az esküvő napján jól jöttek, sorra jutnak eszembe a dolgok, úgyhogy kicsit random lesz.

Ventillátor - már ha van köztetek olyan, aki 40 fokban fog házasodni. Nálunk nincsen légkondi és a ruhám se volt hatalmas, de olyan meleg volt, hogy a zuhanyzás utáni törölközésben meg lehetett izzadni. Az életemet mentette meg a ventillátor, amit az egész készülődés alatt hurcoltam magammal. Volt, hogy fáztam is.

Hintőpor - sose használok, de az esküvő előtti napon olvastam mint tuti tippet, úgyhogy szerezem, bár bizonytalan voltam, hogy mit fogok vele kezdeni. Amint elléptem a ventillátortól megsejtettem. 
Talán aki gyakrabban jár szoknyában, mint én (az kb. mindenki, férfiakat is beleértve) ismeri a jelenséget, amit nem lehet szebben leírni, minthogy a comb-fenék találkozás örömére zajló izzadás. Ez általában nem gond, de nekem elég lenge kis szoknyám volt és pillanatok alatt lett volna vizes és egyben átlátszó...

Ing vagy blúz, vagy olyan póló, amit le lehet venni frizura-tönkretevés nélkül.

Energiaital - nagyon ritkán iszunk ilyesmit, de mi tényleg akkora volt a hajtás az esküvő előtti hetekben, hogy egy éjszaka nem aludtuk ki magunkat, volt egy rekesszel eldugva az egyik szobában és rájártunk.

Töltött káposzta - abszolút nem akartunk töltött káposztát az esküvőnkre, semmi nem volt hagyományos, enélkül is kibírtuk volna...hittük mi azt. Nagyon jól jött, sok, akkorra már elég vidám ember életét mentette meg hajnalban.

Zenekérő cédulák - szerettük volna, ha mindenki hallja a kedvenc számát a bulin, de nem akartuk, hogy csak olyan zenék menjenek, amiket mi nem szeretünk. Amíg a fotózásunk tartott, mindenki kitöltött egy kis cetlit, amin leírhatta a kedvenc számát és egy fogadalmat, hogy mit tesz, amint meghallja. 30 vendégnél kb. egy óta volt, amíg mindenféle zene szólt, nem változtatta meg a buli hangulatát, de mindenki kimulathatta magát és szegény dj-t se zaklatták az Aranyeső-ért.

Asszonyok: Nektek jut eszetekbe még valami? Mi könnyítette meg az esküvőtöket? Mi az, amit sose hittetek volna, hogy szükség lesz rá és mégis? Mit hiányoltatok?

Menyasszonyok: Mire vagytok kíváncsiak? Miben kell tanács? Miről írjak?

10 megjegyzés:

  1. igazán jókor jött ez a poszt! :) én pont tegnap kezdtem el marhaságokat álmodni az augusztusi esküvőnkkel kapcsolatban, mint hogy nem rendeltük meg a gyűrűket és hogy a gyönyörű ruhámra egy piros kötött garbót csak úgy ráhúztam... :) azt hiszem kezdek izgulni :)

    VálaszTörlés
  2. Hű, de szerettem volna, ha anyu adja fel a ruhámat, de annyira el volt foglalva a kertben gyülekező vendégekkel, hogy nem tudott elszakadni... A készülődés helyszínére kijövő sminkes és fodrász sok rohangálástól kímél meg. A váltócipő életet mentett nálam is. Nekünk elég nyugis volt az esküvő napja, mármint ami engem illet, de valaki kellett, aki figyelmeztet, hogy egyek rendszeresen, pl.a szertartások között odaadott egy-egy falat nápolyit. Nekünk máshol volt a készülődés, mint a lagzi, én előre elvittem a menyecske ruhámat és a másnapi öltözékemet a hotelbe, naná, hogy benne hagytam a pakkban azt a szájfényt, amit viselni terveztem... Ami jó volt, hogy állandóan volt nálunk: papír zsebkendő, biztosítótű, mentolos cukorka és zsebtükör.

    VálaszTörlés
  3. Nutridrink! Elsőre ijesztő, mert ez tulajdonképpen tápszer, időseknek, akik nem bírnak enni. De a csokis mennyei. 2 decis egy adag, ebben van annyi energia, hogy egy étkezésnek megfelel. Nem kell rágni, szívószállal lehet inni (rúzs sem jön le), és a kis ideges gyomrú menyasszony is képes lenyomni. Én egyet reggelire ittam meg, egyet meg sminkelés közben kb ebédidőben. A vacsiig nem voltam éhes. Nem lettem tele, nem ettem le magam, de mégis volt bennem valami, hogy ne ájuljak el. :D Patikákban lehet kapni.

    Én is barátnőkkel készülődtem, meg kutyával, és ott volt anya is, anyós is meg sógornőm is. :) A cipőt nekem is barátnőm adta a lábamra, és én is saruban/szandálban voltam. :))

    Nagyon jók a képek, amiket beszúrtál, annyira átjön a hangulat! ♥

    VálaszTörlés
  4. Dorkaaaa:)) hat en ugy szeretlek:)

    A kepek csodaszepek, anyukad keze gyonyoru...szipp

    Bogca, ezt a cuccot siman lehet venni patikaban? Meg harom hetem van, de mar most nem birok enni:((

    Almokban jo vagyok, eddig: lofarok, m a fodrasz nem ert ra, lepattogzott pink koromlakk eees a csucs: havazott majus 24-en reggelre....

    KO vagyok es azert, m a kornyezetem nem kimel, nem hagy beken, mindket csaladot kenyaba kuldetnem most a szertartas kezdeteig, m igen aktivak lettek es pont nem igenylem ezt...bahhh koszonom, h elmondhattam:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, annyi, hogy lehet nem mindenhol bontják fel neked a 12-es (vagy 24-es?) pakkot, szóval lehet nem fogod tudni az első patikában rögtön megvenni. A csokis és a vaníliás finom, a gyümölcsösöknek kicsit köptető íze van, inkább maradt az egyszerűbbeknél. :) Asszem egyébként van kávés is.
      Kitartást, ne izgulj! :) Tök jó lesz!

      Törlés
    2. ezek az álmok normálisak, én is ilyesmit álmodtam az esküvő előtt. A rokonok nálam is azt csinálták, hogy felhívnak, mondják a "tuti ötletet", én meg a telefont a fülemtől távol tartva hallgattam két percig, majd közöltem, hogy mennem kell, és letettem. Nem lett se lufikapu, se galambröptetés, se sk faragott jégszobor... és mégis mindenki jól érezte magát ;)

      Törlés
  5. Mi a szertartás előtt ebédidőben fotózkodtunk, ezért készítettem előző nap este fasirtos katonákat/falatkákat, hogy gyorsan bekaphassunk valami laktatót ájulás ellen és milyen jól tettem a sofőrünk, fotósunk és a videósunk, meg a barátnőm is - aki kísérőként jött velünk segédkezni - jól lakott vele :D De jól jöhet a szőlőcukor és a hideg limonádé is.

    Amit én elfelejtettem: zselés talpbetét! Életmentő lett volna, másnap alig bírtam járni, hiába roptam félidőben már mezítláb...

    VálaszTörlés
  6. Anyukám nélkül fogalmam sincs, mihez kezdtem volna. Nekünk 3 hónapunk volt megszervezni az egészet, mert Borilányom bejelentkezett :) a férjem ragaszkodott ahhoz, hogy még a születése előtt meglegyen az esküvő, én meg ahhoz, hogy ne 8 hónapos terhesen, hatalmas dinnyehassal álljak oltár elé.
    Így alakult, hogy a végleges ülésrendet reggel a fodrásznál ülve írtam meg (az alapján, amit Anyukám előtte éjjel fél 3-ig összerakott - éjfélkor elzavart aludni).
    Ezen kívül ő intézte a virágdíszt a templomba, a tortát és egyéb sütiket, segített a szállás és a vacsi intézésében, tényleg nem tudom, mi lett volna velem nélküle.

    Nekem még az étterem tulaja segített rengeteget, ahol a lagzi volt, ő ismerős is egyébként, és bőven van tapasztalata esküvők lebonyolításában. Ő intézett nekem friss levendulát a csokromhoz (decemberben!), az egész éttermi dekorációt bevállalta, plusz abban is rengeteget segített, hogy mennyi kaja kell, mert mi tutira többet rendeltünk volna, így is bőven sok volt.

    Szóval elég hektikus volt nálunk a dolog, pár baki is volt (mindent megoldottunk), de szerintem nem volt olyan ember, aki ne érezte volna jól magát, azóta is legendákat mesélnek az esküvőnkről :)

    VálaszTörlés
  7. 3 napja volt az esküvőnk, friss élmények: legyen váltócipő, egyél reggelit-ebédet (nekem ment), maradj nyugodt ha baj van és bízz a vendégekben! A saját esküvőnkön éreztük eddig a legjobban magunkat, pedig csupán 2 hónap alatt szerveztük 250 km-ről. Én a bátyámnak köszönhetek nagyon sokat a szervezésben-lebonyolításban, neki hogy lehet ezt meghálálni?

    VálaszTörlés
  8. Dorka, esetleg a Te esküvődről is láthatunk még képeket inspirációként? Esetleg mihamarabb? ... :) :)

    VálaszTörlés