2012. augusztus 20., hétfő

Otthon(ka) teremtés

Leírok egy történetet, ami nagyon aktuális, de semmiképp nem praktikus, inkább személyes, úgyhogy kicsit kilóg majd a többi bejegyzés közül.



Augusztus 20-a nekem mindig különleges nap az évben.
Legelőször 2006-ban szállt meg a fészekrakó ösztön, amikor a hosszú hétvégét arra használtam, hogy átfestettem és átrendeztem a szobámat. Jó érzés volt, a már kész szobában nézni a tűzijátékot.
Egy évre rá, megint csak 20-án költöztünk össze a barátommal. Tudtuk, hogy készen kell lennünk estig és a tűzijáték akkor az összeköltözésünknek és az első közös otthonunknak szólt. Még akkor is, ha az egyikünknek az antennát kellett fognia, hogy ne zsizsegjen a tv.
2008-ban megint a festésé volt a főszerep, akkor lett avokádó zöld a konyhánk fala és 2009-ben újra összepakoltuk a holminkat és megint költöztünk, egy nagyobbat, fel a hegyre, ahol olyan fáradtak voltunk, mire mindent elvittünk, hogy csak hallgattuk a tűzijátékot, nem volt erőnk az utcára lemenni és a tv se működött, úgyhogy a barátainkkal koccintottunk.
2010-ben megint eljött az augusztus vége és mi egy aláírt szerződéssel a remegő kezünkben vártuk a szeptembert, hogy elköltözzünk a világ végére, mindent magunk mögött hagyva és egészen új életet kezdve a gyönyörű Mecsekben, távol mindentől, amit eddig ismertünk.
2011-ben, még mindig hüledezve a tavalyi nagy lépéstől tovább kerestük az igazi otthonunkat és megint augusztus végén, 20-a után pár nappal 3 házzal arrébb költöztünk, de a világ összes pénzéért se hagytuk volna el az új otthonunkat, ami nem a ház volt, hanem a falu, amibe végérvényesen beleszerettünk.
Tegnap, 2012. augusztus 19-én megnéztem egy videót, még 2009-ből, amiben járjuk ezt a vidéket és azon álmodozunk, hogy egyszer milyen jó lenne itt élni.
Folytak a könnyeim, amikor hallgattam az akkori vágyakozó önmagamat és úgy visszamentem volna az időben és odasúgtam volna, hogy ne aggódjatok, nemsokára itt fogtok élni.
Eljött a 20-a és mi itt vagyunk, nem tudom, hogy most mit súgnék magamnak és, hogy mi lesz az idei nagy változás, de még mindig elképesztőnek tartom, hogy 2 éve voltunk annyira vakmerőek és meggondolatlanok, hogy egy pillanatra nem figyeltünk oda és nem aggódtunk, csak megvalósítottuk az álmainkat.
Fészket rakni és otthont teremteni sokkal fontosabb dolog, mint amekkora figyelmet ez manapság kap, úgyhogy a mai, nap nekünk legalábbis, mindig erről szól.
Lehet, hogy van köztetek valaki, aki elolvassa és rászánja magát egy nagy lépésre, de lehet, hogy csak azt juttatja eszetekbe, hogy jó ott lakni, ahol éppen vagytok.

Ti mit szoktatok 20-án csinálni? Nézitek a tűzijátékot? Eddig hányszor költöztetek? Mekkora volt a legnagyobb és a legkisebb távolság? Mi az amit sose hittetek volna és mégis megtettétek és most nagyon boldogok vagytok miatta?

20 megjegyzés:

  1. Mi holnap költözünk..péntek óta takarítás az új lakásba,pakolás,hurcolkodás..egyszóval van tennivaló :)

    VálaszTörlés
  2. De jó volt ezt most elolvasni. Tíz nap múlva költözöm, 1300 kilóméterre leszek az otthonomtól, a családomtól, a barátoktól. Izgulok, de közben tudom, hogy jó döntés és szép napok várnak rám. Köszi a bejegyzést és az erőt, amit ad! :)

    VálaszTörlés
  3. Ha lehetne lájkolni, megtenném, kicsit meg is könnyeztem :))
    Mi 3 hete költöztünk a párommal, külvárosból belvárosba (Szegeden), végre van nagy konyhám, terasz, falmatrica és nagy boldogság... :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon érdekes bejegyzés lett! :)
    Én a Mecsek "mellett" élek 17 éve, egy kisvárosban, nekem ez a világ közepe, pedig tudom milyen kis ficak hely! :))) Azt hozzátenném, Pesten sokkal szívesebben élnék... :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Dorka!Annyi sziv és lélek van az irásaidban hogy legszivesebben átölelnélek!Ritka szerintem az ilyen fiatal lány aki tanul is és az otthonával a családjával az otthonteremtéssel foglalkozik!Most csalodott vagyok mert a fiam barátnője akit én is szerettem akkora csalodást okozott /sajnos nemcsak nekem/ hanem a fiamnak törte össze hat!év után a szivét!Sajnos felszinesek a mai lányok -vagy csak én gondolom igy???Ezert őrületes nagy kincs hogy ilyen vagy mert ime a bizonyiték hogy diplomával is lehet az otthonnal és a családdal foglalkozni!Nagyon élvezem amiket és amiről irsz!Sok sikert a további életetekhez!

    VálaszTörlés
  6. Akkor Nálatok tényleg nagy jelentősége van az aug.20.nak :)
    20-án nagyon régen kimentünk a Dunához viziparádét nézni, aztán le is szoktunk róla, de a tüzijátékot este mindig megnéztük (kiv. 1-2 év)idén is kimegyünk barátokkal, családdal közösen, előtte még találkozunk és egy jót beszélgetünk végre.
    Mivel otthon lakom még, így nem volt költözés soha életemben, de lassan érik a dolog. Sajnálnám ezt a környéket (Bp.I.ker.), mert nagyon szeretem, viszont ha úgy alakulna Sopronban is nagyon jól tudnám magam érezni.

    VálaszTörlés
  7. Mi is költözésben vagyunk a vőlegényemmel :D O mar az új helyen, én meg itthon :( Sajnos pár papírért, holnap meg el kell szaladnom, de holnap mar én is megyek utána :)

    VálaszTörlés
  8. Én még nem költöztem nagyobb távolságot, mióta az "eszemet tudom", mindíg ebben az utcában laktunk ahol most. Kb 8 éve építettünk egy új házat, de csak néhány házzal arrébb a régitől. :)

    VálaszTörlés
  9. Én eddig háromszor estem át költözésen, és végül nemrég egy olyan lakásban kötöttem ki, ahol sose gondoltam volna, de imádjuk a párommal! :) Amúgy Pécsen éltem 6 évig, onnan költöztem vissza Pestre, ahol 3 helyen is laktam az elmúlt 1 évben! Remélem a mostani már egy hosszabb időre szól majd! :)

    VálaszTörlés
  10. Nekem a legrövidebb távolságú költözés kollégiumon belül volt, amikor csak pár szintet kellett mozogni, a legnagyobb (ami egyben eddigi életem egyik legjobb és legfontosabb döntése is volt), amikor fél évre kicuccoltam Olaszországba.
    A költözés műveletéért nem vagyok oda, de egy új otthon lehetőségeiért és kihívásaiért igen :) Remélem a következő költözésnél már a párommal fogok összebútorozni :)

    Nagyon szeretem egyébként a blogodat, mindig olvasom, csak kommentelni vagyok piszok lusta. Majd igyekszem ezen változtatni.

    VálaszTörlés
  11. annyira szép ez a bejegyzés Dorka, majdnem el is pityeredtem rajta :) nagyon nagy kaland lehet megteremteni az áhított otthont, ha eddig nem is lett volna kedvem hozzá (de volt és van is) ez az írásod biztosan meggyőzött volna róla. bár nekem/nekünk egy kicsit még várnom kell rá :)

    ha csak azokat a költözéseket számoljuk, amikről emlékeim is maradtak akkor 5-ször, de igazából már kisgyerek korom óta így vagy úgy, ezért vagy azért kvázi kétlaki életet éltem, úgyhogy a költözéseket általában elég könnyedén veszem. legközelebbre lakás átalakítás után egy másik szobába költöztem, ha ez számít :) legtávolabb pedig ösztöndíjjal közel 2500 km-re, Lisszabonba, bár csak fél évre, de így is nagyon izgalmas volt :)

    VálaszTörlés
  12. De jó volt ezt olvasni! :) Érdekes, hogy másnak is a költözés, közös otthon kötődik augusztus 20. ünnepéhez!
    Tavaly mi is épp augusztus 20-án költöztünk be az első közös albérletünkbe, a tűzijátékot az egész napos pakolás után hulla fáradtan néztük. Tegnap este pedig olyan jó volt ide hazaérni a tűzijáték után. :)

    VálaszTörlés
  13. Szia! A koleszba költözés is számít? Így visszagondolva nem volt nagy ügy, de akkor.. Rá pár évre alig 19 évesen úgy döntöttem, h összeköltötzöm a kedvessel. Augusztus 23- án, de csak azért nem 20, mert előtte pár napot eszetlen és vég nélküli melóval töltöttük, így a huszadikát ájult alvással töltöttük :) Aztán évekig melóval telt, mióta megszületett a Kapitány, azóta kirándulunk, strandolunk, pihizünk, mint a legtöbben, de a tűzijáték ki szokott maradni.. vagy cak messziről, utálom, h hangos, még ha olyan szép is :)

    VálaszTörlés
  14. Kedves Dorka!
    Évek óta figyelmesen olvasom a blogodat. Tőled tudtam meg, hogy érdemes kifesteni nagy barna szemeimet, hogy a tűzhely gombjai hogyan legyenek csillogosan szépek illetve, hogy a brokkolit nem csak én hanem a párom is szereti. Nagyon sok blogot olvasok (igen igen nekem ez a drog:-) )azonban ez az első bejegyzés ahol elkezdtem könnyezni:-) mi most kis albérletben de nagy boldogságban élünk és vágyunk egy kis tündérlakra:-) arra vártam hogy egy kis pillangó a füllembe súgja kitartás ... hát te lettél a kis pillangó. Köszönöm:-) :-) :-)

    VálaszTörlés
  15. Mi 27-én költöztünk ide, szintén augusztus, 2008-ban. :)

    VálaszTörlés
  16. A legrövidebb költözés eddig házon belül volt, egy szobával arrébb költöztem, és még egyel fogok, ha végre kész a felújítás. A leghosszabb 200 km volt. Nem szeretlek költözni.

    VálaszTörlés
  17. Én is nagyon utálok költözködni, nehezen "köszönök" el a régi dolgoktól. Először 2006 körül költöztem, városon belül. Ez volt a legrövidebb táv, fél évig éltünk együtt az akkori barátommal, aztán sajnos nagyon megváltoztak a dolgok, és hazaköltöztem. Pár évvel később Szentendrére költöztem, de félig otthon, félig ott éltem. Idén januárban munka miatt Ausztriába cuccoltam, majd a szezon végeztével, Németországban egy pici szigeten találtam munkát. Jelenleg itt élünk kb 1500 km-re az otthonunktól. Azt hiszem, ez volt a leghosszabb, és nem is szeretnék messzebb menni :)

    VálaszTörlés
  18. petraa: mennyien költözünk ilyenkor?! fura, nem? :))

    Ági: jó utat, vigyázz magadra! :)

    kotebia: de édes vagy, köszönöm!

    Lifelike Vision: hello, szomszéd! :)

    Katalin:
    nagyon jó ilyet olvasni, köszönöm szépen! <3 annyira rossz, hogy egy összeveszéssel, vagy szakítással az egész család sérül. nekem is volt olyan barátom, akinek a családját megtartottam volna nagyon szívesen! ne bánkódj, 6 év sok, de jobb, mintha 16,26 vagy 106 év után megy.
    szerintem nagyon nehéz a mai lányoknak, de reméljük összeforr a szívetek és talál a fiad olyan lányt, akit érdemel!

    NOrsi: gyönyörű is az! Sopronba suli vagy a város miatt?

    p90xgirl: hú, akkor most már együtt! :) milyen?

    Erika: haha, azt hittem csak mi szoktunk ilyen piciket araszolni!

    hkorinna: nem hiányzik pécs?

    menius: leemelem a kalapomat a bátorságod előtt, csodálatos lehetett. drukkolok nektek! :)
    várom a kommenteket! :p

    Astrid: édes vagy, köszönöm! másik szoba is számít, teljesen új élet! úúú Lisszabon, milyen volt? visszamennél?

    pkata25: biztos van ilyenkor valami a levegőben! :)

    Salime: hogyne számítana!! milyen jó történet a Tiéd! Kapitány nagyon cuki név! :) pukkogást én se bírom!

    Beus: nagyon nagyon örülök!! nyilván most meg én könnyezek! minden rendben lesz, kitartás! <3

    Bogca: lassan hivatalosan is ez lesz a költözés hónapja!

    Fanni: a macera vagy az új dolgok miatt?

    Twindy: szegény, pedig akkor sokat költöztél. maradtok akkor ott?

    VálaszTörlés
  19. Dorka: sajnos nem valószínű, a szezonmunka sajnos már csak ilyen, de a remény hal meg utoljára :)

    VálaszTörlés