2012. augusztus 29., szerda

Cica bőrápolás

Annyira fura címnek és bejegyzésnek tűnik ez már rögtön a legelején, de hátha valakinek hasznos lehet. 
Én se hittem, hogy ez egy létező fogalom, egészen a múlt hétig, amikor észrevettem, hogy a cicánk (továbbiakban: Kalács) fekete bundáján fehér korpák jelentek meg.
Utána néztem, hogy mi lehet és kiderült, hogy létezik a cica-korpa jelenség. Az oka lehet -többek között- a nagy meleg, amiben a cica bőre kiszárad és korpásodni kezd.
Megoldásnak a fürdetést, az omega 3 zsírsavat és a gyakori fésülködést írták.
Az elsőt elvetettük, mert láttuk már Kalácsot vízbe ugrani, amikor még új volt a lakásban és a kád-fogalma nem volt ismerős a számára. Nem tudom, hogy ő, vagy a kádban fürdő gazdája ijedt meg jobban, de azóta messziről kerüljük a hasonló helyzeteket.
A másik két megoldás jónak tűnt, úgyhogy kapásból odaadtam az otthon található tonhalkonzervet és elkezdtem fésülgetni a bundáját. (#riomarétmindencicának)
Ha másért nem, amiatt már megérte ez a kaland, hogy a nap csúcspontja lett a fésülködés, hihetetlen, hogy mennyire élvezi és hogy mennyi szőr kijön egy cicából.
Nem tudom, hogy a hal, a fésülködés, vagy a kettő együtt, de 3 nap alatt minden korpa elmúlt.
Úgyhogy aki ilyen problémával küzd, annak itt egy megoldás.

A többieknek pedig egy elég kedves kép a hidden-object Kalácsról, látjátok?

  

Szoktátok fésülni a cicátokat? Ha igen, bőrgyógyászati okokból, vagy kedvtelésből? Fürödtetek már együtt? Szeretitek a hidden object játékokat? Ismeritek (kerestétek már) Waldo-t?

14 megjegyzés:

  1. Cica megtalálva:) Waldo pedig örök kedvenc!!!
    Cicánk nincs, így a babával a szomszéd macskát szoktuk megsimogattatni, mindketten nagyon élvezik:) Kislányként volt cicánk, de nem volt korpás. Simogattam, fésülgettem én naphosszat, lehet, hogy azért... A fürdés szerintem minden macseknál kiveri a biztosítékot:P

    VálaszTörlés
  2. :D:D:D

    Nekem sosem volt macskám, szerintem nem is lesz, de apuméknál van, és nagyon csípem azt az állatot. Fésülgetni valamiért nem szoktuk, pedig lehet, hogy akkor nem félne a négyéves unokatesómtól :) Fürdetni néha muszáj, kinti cica lévén, és természetesen utálja. Több emberes meló, az egyik fogja a lábait, a másik dörgöli. Bezzeg, amikor három törülközőbe csavarva dédelgeti az ember, hogy megnyugodjon, azt nagyon tudja élvezni :)

    VálaszTörlés
  3. Az én Bogyókám annyira nem értékeli a fésülést... Te mivel csinálod? Én furminatorral próbálom de hiába szedi ki a szőrt majd tökéletesen ha utálja a cica... :(

    VálaszTörlés
  4. Igeeen!!! Mindhárom kérdésre. :)
    PorcelánKalács a vitrinben megtalálva, macsekom fésülgetve,(mert szereti) Waldo meg akkora kedvenc a családban, hogy tesóméknál a wc-ajtón belül egy A/1-es poszter van, trónolás közben lehet keresni. :)
    És úgy tizenéve volt egy Süti nevű cicám, aki akkora barátja volt a víznek, hogy rendszeresen ugrált be a zuhanytálcába velünk fürödni, a beáztatott babot kipancsolta, saját törülközője is volt. :)

    VálaszTörlés
  5. Jajj ez a macska de cuki :D Amíg volt cicám, fésülgettem, egyik nap imádta és dorombolt közben, másik nap meg fújt rám a hülyéje :D Szóval nála ha épp volt hozzá kedve, akkor meg volt fésülve. Fürödni sose fürdött, nem volt nagy haverja a víznek ilyen szempontból :)
    A Hidden Object-es játékok a kedvenceim :) Szóval nagy IGEN. :D

    VálaszTörlés
  6. Kalács megtalálva:)Nekünk nincs macskánk de kutyánk van,és ő is volt korpás,mi egyszerűen ecettel kezeltük..azóta nem volt semmi gond.:)Egyébként imádom ezeket a keresgélős dolgokat.:DD Waldo-t nem ismerem de most már utána fogok nézni.

    VálaszTörlés
  7. Mi rendszeresen fésülgetjük a cicát, mert iszonyat mennyiséget benyel, és tudom, hogy ez gusztustalan téma, de nekünk nem nagyon hányja ki a szőrcsomókat. Egyszer majdnem műteni is kellett emiatt, mert a belében összegyúlt szőr a kakival teljesen elzárta a belét szegénykének, nagyon megijedtünk, hogy elveszítjük, nem kívánom senkinek azt az éjszakát az állatorvosi rendelőben. Akkor ajánlott a doki szőroldó pasztát, azt szoktunk neki adni ha nagyon vedlik, és fésüljük szorgalmasan. Néha haragszik érte, de többnyire dorombolva forgolódik, szereti :)
    Kalács nagyon édes, remélem azóta kiengedtétek :D :D

    VálaszTörlés
  8. Nemrégiben(kutya fürdetés után)megpróbáltam a macskát is megfürdetni. Hihetetlen,de sokkal jobban elviselte a vizezést meg a samponozást, mint a berni pásztor:))
    Azóta sem értem hogy lehet ez??!!

    http://bizsumania.blogspot.hu/

    VálaszTörlés
  9. Hogy a fenébe jutott be oda Kalács?:DD
    Nekem 3 cicám van, 2 perzsa és egy normál, (aki úgy néz ki mint a whiskas cica:))ő is állandóan bemászik valahova. Többször volt már, hogy az éjszaka közepén arra keltem, hogy nagy igyekezetében levert valamit. Ő egyébként egy nagyon számító cica, csak akkor haverkodik, ha be akar jönni ill. ha bent akar maradni. Egyéb esetekben elhúzódik, ha meg akarom simogatni, nem vehetem fel stb. Bezzeg ha bent van rá sem lehet ismerni.
    Nálunk is probléma most a cica szőre (a fiú perzsáé),mert valami miatt nem szeret mosakodni, de kinti cica lett a hosszú szőrével (többek között azért, mert folyton felugrált a konyhapultra és ha valamit kint hagytunk azt megdézsmálta)így ritkán fésülöm és mivel nem "vigyáz a bundájára" mindig tiszta kolonc. Idén odáig jutottunk el, hogy egyben levedlette a bundáját. Borzasztóan megijedtünk, hogy valami komoly baja van, mert ugye ez nem egy normális dolog, de láttuk, hogy az új friss szőr már bújik alatta. Elég érdekes látvány volt.:D Állatorvoshoz azért nem vittük, mert a másik perzsa cicám ugyanezt a folyamatot produkálta egy hónappal hamarabb. Ő azóta már teljesen rendbe jött. Ha vége ennek a vedlési procedúrának biztos, hogy hetente egyszer kifésülöm a bundáját mert ez nem állapot, hogy ilyen kis igénytelen. Ami még rátesz egy lapáttal, hogy ő a kutyusok kedvenc játszópajtása és ide-oda cibálják meg gyömöszölik (2 rosszcsont westi),így hamarabb is lesz csomós a bundája.:(
    A te párod, hogy viszonyul az állat a lakásban témához? Én a vőlegényemet egyszerűen nem tudom rávenni, hogy megengedje. Őt arra nevelték, hogy az állat nem a lakásba való és ebből nem enged.:S :D Talán majd egyszer..:D

    VálaszTörlés
  10. Nálunk 7+-1 cica van, és egy kutyus. Sajnos a cicáink nem túl barátságosak, így marad a kutya. Eléggé hullik a szőre, főleg az átmeneti időszakban, így a házban is mindenhol megtalálható Goldi, hiába fésülgetem naponta. Megoldást még nem találtunk a problémára (kifelejtettem, hogy csak a házon kívül tartózkodik a nagylány!)
    Kb egy éve szoktam rá a hidden object játékokra, (Kalács is megvan ;) ) Azóta már szerintem több, mint 100at kipróbáltam. Személyes kedvencem a Maestro - Music of death, Notes of Life, vagy a Puppet show összes :)

    VálaszTörlés
  11. Hasznos volt most ez számomra, főleg Bogica88 hozzászólása.
    Twindy, sztem neked is a Bogica által említett Furminator jelentheti a megoldást a folyton vedlő kutyusra. Eddig még én sem hallottam róla, de elég meggyőző véleményeket olvastam róla a neten.

    www.furminator.hu-t érdemes megnézni.

    VálaszTörlés
  12. Nem akarlak elkeseríteni és nem tudom pontosan mit is találtál a cicakorpáról, de ez tipikusan olyan, mint a mi kutyánknak van. Bűzmirigy baj. A kutyulinknak folyamatosan ki kell nyomatni, nem ürül magától. Ha megtelik, akkor a szőre megsérül és csúnya barna lesz nem szép csoki barna, emellett bekorpásodik a szőre, könnyezik a szeme. A tonhalat nekünk is javasolták, de max szinten lehet tartani. Nyáron sokkal rosszabb, mondta az orvos, hogy hasonló, mint egy embernél egy allergia. Remélem, csak a nagy meleg hozta elő Kalácsnak ezt a baját, de ciculiknál is előfordulhat, érdemes rá odafigyelni. Remélem, Kalács jobban lesz, és neki nem kell átélni a kellemetlen popónyomkodást. :p

    VálaszTörlés
  13. Nem akarlak elkeseríteni és nem tudom pontosan mit is találtál a cicakorpáról, de ez tipikusan olyan, mint a mi kutyánknak van. Bűzmirigy baj. A kutyulinknak folyamatosan ki kell nyomatni, nem ürül magától. Ha megtelik, akkor a szőre megsérül és csúnya barna lesz nem szép csoki barna, emellett bekorpásodik a szőre, könnyezik a szeme. A tonhalat nekünk is javasolták, de max szinten lehet tartani. Nyáron sokkal rosszabb, mondta az orvos, hogy hasonló, mint egy embernél egy allergia. Remélem, csak a nagy meleg hozta elő Kalácsnak ezt a baját, de ciculiknál is előfordulhat, érdemes rá odafigyelni. Remélem, Kalács jobban lesz, és neki nem kell átélni a kellemetlen popónyomkodást. :p

    VálaszTörlés
  14. porcelánkalács :)))

    Froz: minden lehetetlen helyre bemegy! :)
    szerencsére az én barátomnál állatbarátabb ember kevés van a földön, úgyhogy igazából az a meglepő, hogy miért csak ennyi állatunk van. ha rajta múlna, mindent befogadna.
    elég radikális módszer, a beállítasz egy kölyök-valamivel...nagyon nehéz ellenállni nekik.

    Petra: azóta semmi baja, remélem nem is lesz, de köszönöm szépen az infót! :)


    furminator a legjobb dolog, de hova raktuk el a költözéskor? :)

    VálaszTörlés