2012. május 29., kedd

Polenta, a csodás

Nem egy tipikusan nyári desszert és pont ezért az étterem, ahol enni szoktuk levette az étlapjáról. 
Tarthatatlan állapotnak tartottam a polenta nélküli életet, úgyhogy a kezembe vettem az irányítást. Ez abból állt, hogy elkértem a receptet az étteremben és megcsináltam sk életem első polentáját.



Hozzávalók:

1 liter tej
20-25 dkg kukoricadara (fél zacskó)
3 evőkanál vagy 3 kistasak vaníliás cukor
8 evőkanál porcukor
1 kávéskanál sütőpor
4 tojás

vaníliaszósz Aranka féle
friss eper (télen lekvár. szilva vagy eper)

Elkészítés:

A tejből a kukorica darából és a vaníliás cukorból lassú tűzön tejbepapit főzünk. 6-8 perc alatt megvan, folyamatosan kell kevergetni, mert hirtelen sűrűsödik be és könnyen odakap.
Amint kész a papi hűlni hagyjuk, vagy magától vagy a mosogatóban hideg fürdőben gyorsabban, amíg ezzel a módszerrel lehűl, addig a sütő 180°C-ra felmelegszik, ez az univerzum állandóságára jó példa.
Ha kihűlt hozzákeverjük a porcukrot, a sütőport és a tojásokat és egy tésztaformába öntjük. Az én formám kb.30 cm átmérőjű és 2,5 cm magas, pont belefért, nem jött fel sokat a sütés alatt sem.
A sütőben 55 percig sütjük. Próbáltam csalni és 50-nél megkóstolni, de nem volt még jó, kellett az a maradék 5 perc is.
A vanília szószt akartam turbózni tovább cukorral tejszínhabbal tejföllel, de annyira ízlett a sima is (1000 éve nem ettem, finomabb lett, vagy csak elszoktam az ízétől?), hogy csak összekavartam és rálöttyentettem a polentára.
A csodás epret felkarikáztam és nagyon igyekeztem a fotózással, hogy ehessem végre. Másnap is isteni még, bár nem fog sok maradni!

Ettetek már polentát? Zavar ha nem az évszakhoz illő ételt esztek? Szoktatok még tejbepapit enni? Kértetek már el receptet étteremből? Mi volt az? Hogy álltok Arankával?

14 megjegyzés:

  1. Fú ez nagyon jól hangzik. :) Még sosem csináltam, őszintén bevallom eddig nem is tudtam mi ez csak ismertem a nevét.
    Én pont vasárnap ettem tejbegrízt, gyermeknap alkalmából azt ebédeltem, imádom a mai napig. :D
    Arankakrémet Bálintnak szoktam csinálni csokisat, de legutóbb ikeás jégkrémformába töltöttem és 4 óra alatt házi jégkrémem lett, nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  2. Nem szeretem a tejbepapit, sose szerettem, de a sütit és az epret igen, úgyhogy ezt ki fogom próbálni, sosem hallottam még róla. De... Aranka-féle vaníliaszósz? O.o biztos én maradtam le, vagy most nem tudom beazonosítani, de azmiaz?

    VálaszTörlés
  3. Húú ez így leírva meg képen nagyon bejött, aztán kis idő múlva leesett, hogy ez nem más mint a puliszka, amit ugyan sósan ettem, de nagyon nem ízlett. Kár érte, pedig már gondolatban elképzeltem, hogy ezt készítem a konyhámban. =D

    VálaszTörlés
  4. Mi (főleg szüleim) állandóan puliszkát eszünk sósan, leginkább a szaftosabb ételek mellé (csirkepaprikás) köretnek, vagy egytálételnek túrós puliszka formájában, néha a disznótoros mellé is ezt esszük, előételnek pedig meleg puliszkát szoktunk hideg tejbe szaggatva, vagy túrós-tejföllel. Ez ilyen erdélyi dolog, hogy mindent ezzel eszünk, édesen viszont ritkán fogyasztjuk :)

    VálaszTörlés
  5. Én már ettem egyszer-kétszer, és habár nem a kedvenc kajám, azért fincsi :P

    VálaszTörlés
  6. Nyammmm, ezt biztosan megcsinálom, annyira szimpi!
    KEvés fajta édességet nem kóstoltam még, de ez közéjük tartozik.

    Szeretem a tejbepapit, sok-sok évig nem ettem, aztán rájöttem, h pikk-pakk elkészíthető itthon magamnak, jó folyósan, ahogy a menzán csinálták anno, havonta 1x biztosan csinálok.
    Én a gimi büféjében kértem el anno 10 éve, érettségi után a körözött receptjét, olyan finomra csinálták, utána sokszor is csináltam.
    Étteremben még nem cselekedtem így (bár a régi kedvenc török kajándánkban a pasi elkérte a már nem sütött kedvenc kókuszosakármicsodájának a receptjét, amit még nekem is volt szerencsém első randiaink egyiként megkóstolni, aztán kb. már nem is csinált többet az öreg török, a tulaj mondta is, h legközelebbre leírja, jut eszembe, el kell egyszer kérni, mert már nagyon ritkán járunk be hozzá és a nagy helyből egy picikébe költözött és már újra csak gyrosozik:( ), de az éttermekhez visszatérve, több szakács és nagyon jól főző/sütő ismerősöm, barátom van, így könnyű bármi speckó tanácsot kapni tőlük. :)
    Arankát pedig én leginkább főzős változatban szeretem, forrón kikanalazni a fazékból a maradékot. Megpunnyadva már messze nem olyan jó. :(
    Most vettem a minap a MEdilineban "egészséges"(ebb) pudingot, Haas márkájú és nincs benne tartósítószer meg mittoménmi. Még nem kóstoltam, pedig az összes ízűt felvásároltam. :)
    (Most eperturmixot iszom eperturmix-szal, szigorúan sok eperrel, viszonylag kevés tejjel, sok mézzel és csipet fahéjjal, egyelőre nem tudok másra gondolni:))

    VálaszTörlés
  7. Megkérdezhetem mi az Aranka féle vanília szósz?Mert így nem ismerem:S

    VálaszTörlés
  8. Bemutatom Arankát: http://www.oetker.hu/oetker_hu/html/default/debi-5dpbzs.hu.html

    VálaszTörlés
  9. Aranka kész van 3 perc alatt. De ha van 8 perced, és van tojássárgája, vanília, kukoricakeményítő és cukor otthon, akkor nincs is szükség másik nőre a konyhában ;-)

    VálaszTörlés
  10. Zöld Zebra nagyon szépen köszönöm:)

    VálaszTörlés
  11. Bogca: gyermeknapra tejbepapi? ez a legcukibb!! be kéne vezetni hivatalosan is! ;)

    zsannu: nem csodálom, úgy nekem se tetszik nagyon, de így isteni! :)

    stenonis, Ms.Xixin, Zöld Zebra: hurrá, megvan Aranka! :) ki fogom próbálni az egy nő a konyhában verziót is! :)) köszönöm!

    nojko: nekem ez eddig kimaradt az életemből! :) így le se esett, hogy ez is az!

    dyna: kipróbáltad? milyen? megyek is eprezni, úgy meghoztad a kedvem! :))

    VálaszTörlés
  12. Mi nagyon szeretjük a kukoricadarát, úgyhogy megsütöttem, de sztem nem ilyennek kellett volna lennie. Féladagot csináltam, de még így is rengeteg lett. Ahogy beleraktam a kukoricadarát a forró tejbe, nem csomósodott össze, de összeállt egy masszává, ami egyáltalán nem hasonlít tejbepapihoz, kavarni is csak nagy erőbedobással lehetett. Így mondom nem fog megpuhulni, szóval öntöttem hozzá vizet, de még rengeteg nedvességet felvett volna a kukorica, anélkül, hogy folyékonnyá vált volna. Azért megpróbáltam vagy 10 percig kavargatva "főzni", aztán kihűtöttem, hozzátettem a többi alapanyagot, és egy nagyobb jénaiba öntöttem, viszont annyira sok volt, hogy kb. 6-8 cm magas maradt, és nem is lett egyenletes a teteje, mivel nem folyt.
    1 óra sütés sem volt elég a közepének, de már kivettem, mert a széle meg barnás volt már. Nem puhultak meg a kukoricaszemek, és esett szét, ahogy szedtem ki, viszont ízre nagyon jó volt. :) Másnapra kicsit megszikkadt, talán úgy jobb volt.
    Az Aranka krém sem lett olyan, mint a képen, nekem habos maradt, nem folyós.
    Még egyszer meg fogom próbálni, akkor szélesebb edényben sütöm, és előre összekeverem a tejjel a kukoricadarát, hátha úgy jobb sül ki belőle.

    VálaszTörlés
  13. Nem vagyok benne biztos, de szerinte ott ronthattad el, hogy a forró tejbe tetted. Én hidegbe raktam és folyamatosan melegítettem és kevergettem!
    Az én formámban 1,5-2 cm magas.
    Az arankához ha több tejed adsz, akkor folyósabb lesz!
    Fuss neki mégegyszer, hajrá! :)

    VálaszTörlés