2012. május 7., hétfő

Lekváros kenyér és Mr. Marmalade


Egyáltalán nem vagyok nagy lekvár rajongó, soha sem raktam el lekvárt, mert a családban az anyukák nagyon jók ebben és nagyüzemi mennyiségben dolgoznak, úgyhogy nekünk is jut, de nem sokszor eszünk.

Éppen ezért meglepő, hogy pont én pont a lekvárról írok, de történt valami.

A már szokásos húsvéti vásáron ismertük meg  Tamást és a lekvárjait. Engem elsőre a babos kendő és a gyönyörű felirat érdekelt, de amikor kóstolót kaptunk, azonnal változott a lekvárhoz fűződő viszonyom.

Elképesztően különleges lekvárokat kóstoltunk, levendula, körte és a nagy kedvenc a gyömbéres narancs, azaz a tipikus angol marmelade. Gyerekkoromban, Angliában éreztem utoljára ezt az ízt, hihetetlenül finom időutazás volt.

A lekvárok mellett saját sütésű kenyeret és medvehagyma levelekbe csomagolt, olajban eltett feta sajtot is készít az emberünk.

Ha Baranya megyében jártok, menjetek el, hozzá, Kovácsszénája gyönyörű hely és a lekvár isteni.
Ha már ott jártok egyetek a polgármester sajtjából is.

Minden infót megtaláltok itt.

Tudom még nincsen lekvár szezon, de medvehagymás fetát még a héten tudtok elrakni és én meg ezzel a képpel tunningolom magam, hogy idén főzök lekvárt.

Ti fogtok idén lekvárt elrakni? Melyik a kedvenc ízetek? Maradtok a klasszikusoknál , vagy szeretitek az extra ízeket? Jártatok már Kovácsszénáján? Van szerintetek jobb a házi kenyérnél?

13 megjegyzés:

  1. Én teszek el lekvárt, bár inkább a hagyományosabb ízeket szeretem. A kertben van sárgabarack, málna és szilva, ezekből igyekszem minél többet üvegbe zárni :)
    Idén kacsingatok az eper felé is, meglátjuk :)

    VálaszTörlés
  2. Húúúú, de szeretem a lekvárt! Képes vagyok magában is enni. Nekem a rebarbarás a kedvencem, de szeretem a barack-, és eperlekvárt is. Tavaly (vagy előtte) mamám rakott el valami fajta vegyes lekvárt. A színe kicsit aranyló, és az íze... ISTENIIII!

    Dorka <3

    VálaszTörlés
  3. a lekvárokból a kajszi és a hagyományos pöndörödős szilva az igazi. általában szoktam elrakni 1-1 adag különlegesebb lekvárt is próba képen. eddig egyik sem lett nagy kedvenc. ősszel a befőzőcukor gyártója szokott kiadni kis füzeteket onnan veszem az ötletet.

    VálaszTörlés
  4. Én anyukámmal szoktam lekvárt elrakni, nálunk a sárgabarack és az eper, ja és meggy-cseresznye kombó ami minden évben van. Még a fügéset szeretem nagyon, de igazi nagy darabosat csak Albániában találtam eddig.
    Egyszer egy kirándulásba be kell iktatnom ezt a környéket. azok a medvehagymás batyuk, meg a házi kenyér. Hm, megéheztem. :)

    VálaszTörlés
  5. Hmmm de guszták...
    Sokáig én sem szerettem különösebben a lekvárt, aztán jött a csokis meggyes, a gyömbéres rebarbarás, a narancsos... ezeket anyukám főzi. Minden nyáron talál valami különleges receptet, amit aztán kipróbál. A klasszikusok közül a rumos baracklekvárt szeretem, annál nincs jobb a világon.

    VálaszTörlés
  6. Sargabarack levendulaval. Provence-ben ettem eloszor, ott majdnem olyan a barack, mint itthon. Tavaly kiprobaltam, nagyon jo lett. Iden viszont elfagyott a fank, annyi a lekvarnak.

    VálaszTörlés
  7. hagyma és narancs lekvárt szoktunk. a hagyma bizarul hangzik, de isteni.
    mi lett amúgy a sminkes videóiddal? :(((

    VálaszTörlés
  8. annyira jó tippeket írtok, ki fogom próbálni! :)
    a videók privátok lettek, de írd meg melyik kell és visszakapcsolom! :)

    VálaszTörlés
  9. fúúú a hajas..de most elég lenne a márka név is, hogy mit használsz nagyon borzas hajzatra.. :)) meeeg.. hát majd épp ami kell szólok úgy ér?:)) olyan kár hogy csak most találtam meg nemrég. még jó, hogy sikerült előbb megnéznem az összeset..

    VálaszTörlés
  10. a medvehagymával vigyázzatok, mert hasonlít a gyöngyvirág levelére, az pedig mérgező! :)

    VálaszTörlés
  11. lolli: mekkora mázli, arról éppen akartam írni, mert azóta van jobb rutin! :))

    Viki: bizony, köszi !:))

    VálaszTörlés
  12. várom!!! Igaziból szódabikarbónás cuccoshoz kéne menjen, de ha már ide írok remélem nem baj. Tegnap évezredes eltűntethetetlen penészt és elszineződést takarítottam le könnyedén a fugánkról a dorka féle csodakoktéllal. az egész család nagyon köszöni:D

    VálaszTörlés
  13. hurrá hurrá hurráááá! nagyon örülök és üdvözlöm a családot! :)

    VálaszTörlés