2012. május 13., vasárnap

Könyvek

Egy esős vasárnap reggelen korán felébredni és délig az ágyban olvasgatni a legjobb dolgok egyike. Igazságtalanság lenne, ha ezek után ma nem a könyvekről írnék.

Szerintem a lányok szeretnek gyűjtögetni. Szalvétát, radírt, plüssmacit, köveket, táskát, sminkcuccokat, könyveket, bármit.
Nekem ezek a fázisaim voltak, amik jöttek és mentek.
Mostanra megmaradt pár kavics, 4 táska, 6 pár cipő, egy kosárnyi sminkcucc és a könyvek. Azok maradtak.

Nem tudom, hogy említettem-e már, de imádom a könyveket.
Imádom az illatukat, a látványukat és nagyon szeretek olvasni, főleg amellett, aki legalább annyira szereti a könyveket, mint én, és akkor, ha kint esik és nincs más dolgom.

Gyerekkoromban sose tettem tönkre könyveket, a kötelezőket is mind elolvastam, aztán az egyetemen, amikor lehetett, könyveknek terveztem épületeket és olyanoknak, akik szeretnek olvasni. 
Mindketten sokat olvasunk, sok könyvünk van, ami miatt nehezen költözünk. De a könyvek maradnak.

Amikor lediplomáztam és mindenki kérdezte, hogy mit fogok csinálni, nagyon berúgok, vagy hetekig bulizok, semmi másra nem gondoltam, csak, hogy kialszom magam és olvasok, behozom az elmúlt pár év lemaradását.
Volt pár könyv, ami már régen várta az ágyam mellett, hogy elolvassam, azoknak neki is estem, de most megrekedtem, nem tudom mit olvassak. 
Amikor olyan tökéletes könyvet olvasok, aminek a világából nem akarok kiszakadni (és egy új világban elmerülni) van, hogy inkább nem olvasok, ami szörnyű, mert hiányzik.
Ilyenkor szoktam elővenni az Utas és holdvilág-ot és elolvasom. Minden éveben. Vagy a Mester és Margaritát, mert azt is. 
Lehet, hogy valaki leéli 2 könyv olvasásával az egész életet?

Most is egy ilyen fura nem akarok új-könyvet olvasni fázisban vagyok és ezért annyira megörültem, amikor rátaláltam erre az oldalra.


Beírjátok a könyv íróját, isbn számát vagy a címből annyit, amire emlékeztek, és kiad egy elég hosszú listát, hogy melyik az a könyv, ami szintén tetszene.
A kiadott listán, a könyvek melletti info/buy könyvikonra kattintva pedig máris az amazonon olvashattok véleményeket és meg is vehetitek a könyvet.

A gyors vásárlás előtt érdemes megnézni a bookdepository.com-ot ahol még a mai napon 10%-kal olcsóbban vehettek könyveket, csak használjátok a APMA12 kódot!


A szállítás máskor is ingyenes, ami miatt a magyar nyelvűeket kivéve minden könyvet innen rendelünk évek óta, de az extra 10%-nak is nagyon örültem! 



Ti hogy álltok a könyvekkel? Mit olvastok éppen? Én nekiálltam Nicole Krauss: Betéved az ember egy szobába c. könyvének, eddig tetszik! 
Melyik a kedvenc könyvetek? Mi az a könyv, amit szerintetek mindenképpen el kell olvassak, ha Szerb Antal és Bulgakov a kedvencem? 




31 megjegyzés:

  1. Imádok olvasni, imádom a könyvek illatát, újét, régiét. El sem tudom képzelni, hogy valaha lemondjak a lapozásról és kindle-ön olvassak. Elveszne a szórakozásom, az oldalankénti szagolgatás, a könyvjelző, a lapozás. És a kedvencem: mikor kiolvastam a könyvet mindig hangosan becsapom, hogy na akkor ennek is vége. Az olvasás a legjobb szórakozás, sajnálom hogy egyre kevesebben szeretik.

    VálaszTörlés
  2. Nemrég olvastam el a Mester és Margaritát, beszarás, milyen jó :)
    Szeretek olvasni, de épp nincs terítéken semmi, csak a szakirodalom. De egy-egy novella még becsúszik ilyenkor is :) Amikor nincs sok időm vagy energiám, illetve amikor nem tudok dönteni, mi következzen, akkor nyúlok a novellásköteteim után. Szerintem az egyik legüdítőbb dolog novellát olvasni.

    VálaszTörlés
  3. én már írtam egyszer facebookon, hogy gyűjtöm a könyveket. régen rengeteg csajos könyvet olvastam. Thomas Brezina Fiúk kizárva!, Örület sztár lettem könyveit, a Klikk sorozatot, Nógrádi Gábor könyveit imádtam és a mai napig is imádom. aztán áttértem a mangákra, ami ugye inkább képregény, de egyszerűen azok a történetek és a gyönyörű rajzolás annyira megfogott, hogy azóta sem tudom elereszteni őket. fel sem tudom fogni, hogy hogyan tud 1 ember mindig, oldalról oldalra, könyvről könyvre ugyanúgy, ugyanolyan vonásokkal lerajzolni egy embert. aztán jelenleg a vörös pöttyös és vámpíros korszakomat élem. a Twilight előtt is szerettem őket, de igazából akkor kezdtem el gyűjteni is őket. azóta összeszedtem 4 sorozatot, Charlaine Harris - True Blood (11 rész), P.C & Christin Cast - Éjszaka háza (8 rész), Christopher Moore - Love Story-trilógia és ugye a Twilight. Ezeken kívül imádom a nyomozós, krimis könyveket így rengeteg Agatha Christie könyv is megtalálható a polcomon. Névnapomra kaptam anyukámtól egy sorozat első 3 részért, amelyben a főhősnő egy cukrász és egy krimi közepén találja magát. rendes, megsüthető receptek vannak benne, amiket egyébként már ki is próbáltam: Joanne Fluke-Hannah Swensen titokzatos esetei. most pedig egy démonos, bukott angyalokról szóló könyvet olvasok, milyen meglepő, szintén sorozat: Becca Fitzpatrick - Csitt, csitt és Crescendo. a 3. rész ősszel jelenik meg :) huhh, bocsi az eszméletlen hosszú postért! talán még elég gyerekes az ízlésem, de szerintem 19 évesen nem hinném, hogy ennél komolyabb könyveket kellene olvasnom, meg az az igazság, hogy lehet nem is szeretnék olyanokat olvasni, én egy teljesen más generációban nőttem fel és szerintem nem baj, ha az ilyen fajta könyveket szeretem :)

    VálaszTörlés
  4. Én is imások olvasni, szinte falom a könyveket, szinte mindet újraolvastam már. Köszi ezt a what should I read next-et és a másik oldalt!

    VálaszTörlés
  5. De jó, nagyon örültem annak, hogy megismerhettem általad ezt az oldalt! :) A 'szakmámból' adódóan is imádom a könyveket (könyvtárosnak tanulok) és bár most nem olyan rég óta rendelkezem egy Kindle olvasóval, azért még senki nem veheti el tőlem azt az érzést, hogy kézbe vehetek egy könyvet, megszagolhatom, megérinthetem, stb.
    Jelenleg amúgy pont az Utas és holdvilágot olvasom és nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  6. Az utóbbi időben a legtöbb "mit olvassak legközelebb" ötletet a moly.hu -ról gyűjtöttem. Rengeteg könyv adatlapja van fent. Értékelések, vélemények, ajánlások, idézetek. Remekül lehet kutakodni. Nagyon sok jó könyvre bukkantam már az oldal segítségével. :)
    Most épp Murakami Haruki Birkakergető nagy kalandját olvasom, mellette pedig L. M. Montgomery Anne sorozatát.
    Angolul most semmit, németül a Zwölf Männer hat das Jahr-t.
    Nem sok hasonlóság van bennük, de pont ez a jó. Szeretek különféle stílusú könyveket olvasni. :)

    VálaszTörlés
  7. Én most körülbelül tizedjére olvasom Anna Frank naplóját, párhuzamosan Kindle-n és papíron. :) Nagyon hangulatfüggő/fáradtság-függő, mikor milyen könyvet veszek elő, régebben sokkal többet olvastam. Mostanság, ha fáradt vagyok, csak egy újsághoz van erőm, könyvhöz nem. Viszont amióta megvan a Kindle, lelkesebb vagyok könyvek terén is, nem kell cipelni magunkkal többet, simán váltogathatjuk az olvasmányokat a hangulatunk szerint. Kicsit random lettem, bocs.

    VálaszTörlés
  8. Bogca: ezt tőled szinte el is vártam, annyiszor érzem azt, hogy ikrek vagyunk! :) Kindle nekem is nagyon fura, a lakásunk nagy részt a könyvektől lett otthon, mindenhol vannak könyveink, (igen a konyhában és a fürdőszobában is) nekem ez hiányozna legjobban és a lapozás! úúú és a könyvjelzők! én most festékmintával jelzek, Te?
    én bízom benne, hogy újra divatba jön!

    stenonis: ugyehogyugye? :))én amikor sokat buszoztam, akkor olvastam novellákat, nagyon jó volt! pont egy novellányira volt az iskola! :)

    muccuus: én a sorozatokból a harry pottert szerettem nagyon, most a pretty little liars-re fáj a fogam! :)
    Agatha Chritie-t nagyon szerettem mindig is.
    Joanne Fluke-Hannah Swensen titokzatos esetei nagyon nagyon érdekel, meg fogom nézni! :) köszi a tippet!
    a hosszú postokat nagyon nagyon szeretem!!

    Zenzen: de jó hallani, hogy sokan szerettek olvasni! :) remélem találsz jó újakat! :)

    Lili: örülök, hogy örülsz! úúú, milyen szép szakmád lesz!
    ugye, hogy milyen szép könyv? mi a barátommal az első közös nyaralásunkkor végigmentünk a könyv helyszínein. felejthetetlen volt!
    a szogos kindle mekkora ötlet lenne?

    MiRae:én is szoktam nézni, és én is sok könyvet szoktam párhuzamosan olvasni, kivéve, ha van olyan, ami mellett a többi labdába se rúg.

    makeupcakes: :)) hogy jobb olvasni? én fiatalabb koromban olvastam és nagyon nagyon tetszett.
    gondolkozom ezen a Kindle dolgon...nem tudom...ha többet olvasnék, akkor nagyon megéri! :)

    VálaszTörlés
  9. Én is épp a bookdepositoryt akartam ajánlani... Amúgy olvasd el a könyvet, amit fordítottam: Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért, sokaknak tetszett, éppen a hangulata miatt. Nálam egyébként Orwell 1984-e az örök kedvenc, már rengetegszer olvastam, mostanában pedig mindent angolul olvasok, hogy ne haljon el a szókincsem, hiszen fordításkor inkább a magyar nyelvre koncentrálok, azt használom aktívan. Ami még nagyon tetszett, az a Host Stephenie Meyertől, szerintem sokkal jobb, mint a Twilight-saga!

    VálaszTörlés
  10. Ja, és Babits Gólyakalifája, az is jöhet bármikor. Meg még most sorolhatnék kb. 20 könyvet, de inkább leállok. :-D És igen, olvasni könyvet jó igazán, megvan a varázsa!

    VálaszTörlés
  11. Orosz-magyar szakos lévén olyan könyveket kellett a kezembe venni, amiket sose gondoltam volna, hogy fogok. De sosem bántam meg, olyan zseniális szláv írókkal ismerkedtem meg, akiket alig ismernek kis hazánkban, pedig magyarul is olvashatók lennének. Szóval én nagyon- nagyon sok jó írót ismertem meg az egyetem alatt. :) Ha egyszer nagyon nem lenne már tényleg mit olvasnod ajánlhatok Bulgakovon kívül mást is :)

    VálaszTörlés
  12. Én nagyon-nagyon-nagyon-... (még sok nagyon következne :P) szeretek olvasni!!! Velem is úgy van h ha elmerülök egy könyv világában, utálok belőle kiszakadni :(. Én most éppen egy olyan könyvet olvasok, ami gimnazistáknak való, és az a címe h Szent Johanna Gimi... Igazából az benne a legjobb h egy magyar írónő írta, és igazából, még soha nem éreztem magamat ennyire közel egy könyvhöz, mint ehhez! Szerencsére 8 kötetes, de még csak 6 jelent meg :) Most kezdem a 6-ikat! Dorka nagyon megörültem, amikor megláttam, hogy könyvekről írtad ezt a bejegyzést!!!!! <3 <3 <3
    Puszi:
    Ágibábi :)

    VálaszTörlés
  13. Annyira imádom a könyvek illatát. És imádok könyvtárba járni. Ha a kezembe veszek egy könyvet mindig az az első, hogy megszagolom. Biztos vagyok benne, hogy sok mai fiatalnak is hasznos lenne az olvasás, talán bővítené a szókincsüket. Az én nagy kedvencem a Kis herceg és Stephen Kingtől a Lisey története.

    VálaszTörlés
  14. Petra:
    érdekes, hogy ezt írod, a barátom van oda minden olyan könyvért, ami orosz, vagy az írója az, vagy a helyszín, vagy bármi.
    Neked mik a kedvenceid?

    Ágibábi: én annak örülök, hogy ennyien írjátok, hogy szerettek olvasni, ilyenkor rokonlélek érzésem van! :)

    Melcikeh: abszolút egyetértek és azt gondolom, hogy a harry potterrel egy nagyon jó irányba indult el a dolog. :)

    VálaszTörlés
  15. imádok olvasni, egy kisebb könyvtárral élek együtt. tulajdon képen mindent szeretek aminek könyv formája van és betűvel van tele. imádom Shakespearet, Dumast, Tolkient, szeretem a fantazit, a sci-fit, családregényeket újakat és klasszikusokat. a gyűrűk urát minden évben elolvasom ahogy a kis-herceget is szeretem a Harry Potter sorozatot is tetszett az írónő humora. és hogy éppen mit olvasok az a kedvemtől függ van hogy csajos könyvre vágyom majd az fokozatosan előkerülnek a komoly témák. szeretek könyvesboltba járni ahol körbe leng a könyvek illata. jelenleg két könyvet olvasok G.R.R Martin Trónok harca és Karl May az ezüst-tó kincse.
    ajánlanék könyvet igaz hogy kinek mi tetszik nagyon ízlés dolga de megpróbálkozom vele. csajos könyv Elizabeth Gilbert Ízek imák szerelmek. sci-fi fantazi Bradley a világok háza, Robert Merle Védett férfiak, D. Chopra Merlin visszatér. egy komoly történet dráma Dominique Lapierre Örömváros. nem tudom hogy ezek a könyveket még meglehete találni, talán könyvtárban.

    VálaszTörlés
  16. Dorka a barátodnak tudom ajánlani ha még nem olvasta el Szergej Lukjanyenko Őrség tetralógiáját Éjszakai Őrség, Nappali Őrség, Alkonyi Őrség, Utolsó

    VálaszTörlés
  17. Istenem, de klassz lehetett elmenni nektek az Utas és holdvilág helyszíneire, biztos tényleg felejthetetlen élmény lehetett. Én is mindig azon gondolkodom olvasás közben, hogy olyan szívesen végigjárnám a könyvben említett helyeket. :)
    Szagos Kindle! Mennyire jó ötlet lenne, imádnám! Köszönöm, hogy megdicsérted a szakmámat, ez is ritkaság hidd el :( :)

    VálaszTörlés
  18. Én most megtaláltam egy régi keresztszemes könyvjelzőmet, amit én hímeztem még alsós koromban, azt használom. :)
    Az ikrek érzéssel meg nem vagy egyedül, nagyon örülök, hogy belevágtál ebbe a blogba, mert legalább olyan szívesen olvasom, mint a nővéremét. :)))

    VálaszTörlés
  19. Nagyon korán, 5 évesen tanultam meg olvasni. azóta is imádom a könyveket, bármit elolvasok, ami felkelti az érdeklődésem. Egy kedvencem nincs, sok annál inkább, de megint hadd hívjam fel a figyelmed erre: John Ajvide Lindqvist, Hívj be:)

    VálaszTörlés
  20. Ez nekem is két nagy kedvencem. Évente egyszer megvan az Utas és holdvilág, a Mester és Margarita kicsit ritkábban. Nagyon gyakran az Édentől keletre és az Anna Karenina.

    VálaszTörlés
  21. Magdi:
    ezüst-tó kincséből még a társasjáték is megvolt egy barátnőmnek, azt ismerted? :)
    az ízek imák szerelmek-be annyiszor futottam bele, de nem mertem elolvasni, nem akartam csalódni!
    olyasmi, mint a napsütötte toszkána? legalábbis az olasz része?
    a mozit fél szemmel láttam, de lehet, hogy nem jókor, nem ragadott magával!
    a barátom nevében is köszönöm! :) amint lesz ideje, megveszem neki!

    Lili:
    csodálatos volt, főleg úgy, hogy ő vezetett, én olvastam, és csak mentünk a könyv után, rengeteget jut eszembe, pedig már nem ma volt! :)
    nekem nagyon nagyon tetszik, legyél csak büszke rá!

    Bogca:
    haha olyan nekem is volt, mélyre kéne ásni, hogy meglegyen! :)
    ennél nagyobb bókot meg elképzelni se tudok! (elpirult smiley)

    Ayesha: én olvasni nem olvastam, de elég komolyan lapozgattam amióta csak az eszemet tudom! köszönöm a tippet! :)

    hkatink: dejóóó! nem vagyok egyedül! jó ötletet adtál, újraolvasom őket...milyen jó könyvek! :)

    VálaszTörlés
  22. Ízek imák szerelmek: nekem a könyv tetszett. Témájánál fogva persze nem egy cselekményes, izgalmas, pörgős valamit kell elképzelni, hanem egy útkeresős, önmarcangolós, gondolkodtatós, saját életet is átgondolós, uram bocsá' megkérdőjelezőset. Ezzel szemben a film nagyon rossz. Gyakorlatilag kiherélték a könyvet. Julia Roberts egy hisztis, hiteltelen, idegesítő luvnya benne, akinek senki és semmi nem jó. De hogy miért nem, és mi baja van magával/másokkal/az élettel az nem derül ki. Persze ez nem JR hibája, hanem a forgatókönyvé. Mellesleg pont ugyanezt éreztem a Terézanyunál is. A mondanivaló veszett el bennük.

    Csak egy gondolat a "nekem a papír az igazi" témakörhöz: imádom a Kindle-t. Nekem találták ki. Megboldogult ifjú koromban rengeteget olvastam, aztán később elfáradtam, nem volt időm, nem tudtam könyvekre költeni annyit, nem volt helyem tárolni őket, stb. Mióta megvan az olvasó, újra fiatalnak érzem magam olvasás szempontjából. Izgalommal válogatom mit olvassak, viszem magammal mindenhova, és egy egész könyvtár elfér a kistáskámban, sőt adott esetben akár a farmerem farzsebében is :-) Nem érzem magam kevesebbnek attól, hogy mindezt papír alapon elhanyagoltam, nekem ez így kényelmes.

    Valahol olvastam egy statisztikát, hogy mióta léteznek elektronikus könyvolvasók, nőtt az emberek olvasási hajlandósága. Szerintem ez a lényeg, nem az, hogy ki milyen formátumban teszi...

    VálaszTörlés
  23. Zöld Zebra: nincs semmi bajom a Kindle-lel és azzal sem aki szereti, én csak azt írtam hogy nem tudom elképzelni hogy én használjam. :) Nyilván a könyv amit olvasnak ugyanolyan értékes lesz Kindle-ön is mint nyomtatott formátumban. :)

    VálaszTörlés
  24. Zöld Zebra:
    ma volt a kezemben, de a film félszemes nézése is olyan illúzió-romboló volt, hogy nem vettem meg!
    mindig a könyvet kell előbb elolvasni, apukám egyik legjobb tanácsa! :)
    nem lep meg, biztos kevésbé macerás így olvasni, úgyhogy ma el is beszélgettünk erről és arra jutottunk, hogy amíg még lépni lehet nálunk a könyvektől, addig azt olvasunk.
    pár év múlva úgyis olcsóbb/jobb lesz a kindle, akkor lehet, hogy kipróbáljuk! :)
    de pl. akkor 2-t kéne vennünk? nem tudom, fura kérdés...adok időt még neki! :)

    VálaszTörlés
  25. Hasonlóan érzek a könyvek iránt. Az Utas és holdvilág nekem is újraolvasós könyv, pedig ritkán kerül a kezembe kétszer ugyanaz. :) Imádom még Asimov regényeit, de hosszan sorolhatnám.

    VálaszTörlés
  26. Dorka: Megsúgom, hogy igazából a nyugati-szláv írók a nagy kedvenceim, főleg Hrabal, Capek etc. De az oroszok között a kortársak is igazán jók. Vagy a XX.század. Nekem most volt Az orosz irodalom és kultúra története 4. (XX. századot vettük): amiket ajánlok: Platonov: Holdbomba, Dzsan- ezekhez kell lélekerő. Harmsz: Esetek- ezek olyasmik, mint az egypercesek. Csukovszkaja: Sorszáma 344. Lugovszkaja: Élni akarok- ez olyan Anna Frank-os. Szolzsenyicin: Ivan Gyeniszovics egy napja. A többire még nem kerítettem sort vagy nem tetszett... Ja meg persze Bulgakov, de azt nem kell bemutatni ezek szerint :P
    Ezek kívül még, amik fú de jók:
    Gogol: Az arckép
    Csehov: A kutyás hölgy ( van egy hosszabb is, ami tetszett de nem fog beugrani a címe...)
    Szologub: Az undok ördög
    Fúúúú... Fejből nem is tudom már miket kellett olvasni, de egyelőre ennyi.
    De számomra az abszolút sérthetetlen az Kunder. Ő KÖTELEZŐ :)

    VálaszTörlés
  27. Rita: Asimov a barátom nagy nagy kedvence! :)

    Petra:annyira jókat írsz és van amit olvastam és nagyon tetszett, Szolzsenyicin, Gogol, Kundera, Csehov....úristen mennyi mindent el akarok még olvasni! :)))

    VálaszTörlés
  28. ha bulgakov, akkor nagyhirtelen a színházi regény meg a végzetes tojások jut eszembe. zseniális mindkettő.
    egyébként a mester és margarita volt az első olyan könyv, amit az elolvasás után azonnal újrakezdtem, annyira rosszul esett, hogy vége. :-)
    nem tudom, a meséket szereted-e (gyanítom, hogy igen), de lázár ervin összest (és nem csak a meséit) ajánlom nagyon-nagyon meleg szívvel.

    VálaszTörlés
  29. jól gyanítod, nagyon szeretem Lázár Ervint! :)

    VálaszTörlés
  30. Robin Cook rajongó nincs jelen véletlenül? :D
    Nekem ő a nagy szerelem!

    VálaszTörlés
  31. Kingu:
    nekem ő kimaradt :(
    mondj egy jó könyvet tőle!

    VálaszTörlés