2014. május 13., kedd

A cica meg a cérna

Akik nézik az instagram képeimet, azoknak nem újdonság, hogy vasárnap milyen izgalmak voltak nálunk, de mivel fontos dologról van szó, itt is megemlítem, hátha cica-életet ment.
Aki még sosem látott személyesen cicát, az is tudja, hogy a cica gombolyagokkal játszik. 
Nálunk sincs ez másképp, vettünk mi minden cicajátékot, de egyik se okozott akkora örömöt, mint egy ruháról lelógó cérnaszál. Úgyhogy megszoktam, hogyha kiáll egy cérna a pólómból, (köszi h&m, hogy ilyen gyakran előfordul, a csúcsminőségnek hála) akkor azt nem kidobom, hanem elkezdek játszani a cicával, vagy odaadom neki, hogy kergesse. 
(Igen tudom, hogy most sokan mondják, hogy hogy lehetek ilyen hülye és jogosan.) 
Vasárnap is pont ez volt a program, Kalács már jó pár perce játszott egy 20 centis cérnával, de amikor az kicsit összegombolyodott, gondolt egyet és bekapta. Hála égnek nem egyedül játszottunk, hanem a férjem is ott volt, akinek határozottan több esze van és azonnal ugrott, hogy kivegye a szájából, de már késő volt, lenyelte. 
Én gondoltam, hogy nem lesz semmi baj, ha bement, ki is jön alapon, csak várni kell, de hogy bizonyítsam az igazamat, hogy nincsen semmi baj, felhívtam az állatorvost. Akkor ijedtem meg igazán, amikor nem rögtön nevetett ki, vagy szidott le, hogy emiatt hívom fel az ügyeletet vasárnap délben. Pillanatok alatt olyan szavak röpködtek, mint felnyitni a hasát, műtét, bélfal.
Én amúgy mindenen aggódok, mindenre odafigyelek, de ez tényleg eszembe se jutott volna. 
Pedig a cérna veszélyes a cicákra! Főleg, ha ilyen hosszú szálról van szó. Megakadhat, megfeszülhet és elvághatja a cica beleit.
Az orvos azt javasolta, hogy adjunk neki bélfal erősítő olajat és egy hétig várjunk, hogy mikor lesz rosszabbul, addig ne hagyjuk magára, mert ha bármi változást látunk, akkor azonnal műteni kell. Más megoldás nincsen, mert cicát meghánytatni nem lehet...
Megint csak örülök, hogy a mindig higgadt, okos férj közbelépett, hogy márpedig ő meghánytatja a cicát. Máskor pár szál fű is elég, most egy nagy marékkal is megevett, de semmi, minden szőnyegünk tiszta maradt. Úgyhogy elkezdtünk a környéken állatorvos ügyeleteket hívogatni, hogy ki hánytatná meg a cicát. Szerencsére a mohácsi állatorvosnak eszébe jutott, hogy az egyik nyugtatótól mindig hánynak a kisállatok. Mivel még 3-4 órán belül voltunk, elvittük. 
Szegény orvos sikerrel járt, Kalács ki is tette a cérnagombolyagot és a marék füvet a doktor úr ruhájára. Kapott egy második szurit, ami semlegesíti a nyugtató hatását és bár kelletlenül, de vissza is mászott a kosarába. Este még elég levert volt, hányt még párat (nyilván a szőnyegekre) és még ma is  elég bizonytalanul eszik, szerintem gyanakszik, hogy amiatt volt ez a sok macera, de a lényeg, hogy jól van.


Aki a cérnára is kíváncsi, annak jelentem, összegombolyodott, úgyhogy lehet, hogy nem lett volna belőle nagy gond, de el se merem képzelni milyen hetünk lett volna, ahol azt figyeljük, mikor kell rohanni a műtőbe.
Utólag azt gondolom, jól tettük, és nagyon dühös vagyok magamra, hogy ezt eddig nem tudtam és arra az orvosra is, aki minden bizonnyal nem szívesen állt volna fel a rántott hús mellől, hogy beadjon két szurit. De örülök, hogy ezen is túl vagyunk. Legközelebb nagyon fogok figyelni, hogy cérna nehogy a szája közelébe kerüljön.

Ti tudtátok, hogy ennyire veszélyes lehet a cérna? Nem hülyeség, hogy ennek ellenére a cicákról cérnagombolyagra asszociálunk? Nálatok is a szőnyegeket célozzák meg a cicák?

10 megjegyzés:

  1. hú, micsoda események... Örülök, hogy Kalács jobban van! Mr.Otthonka ideális családfő, mindig a helyzet magaslatán áll :) Még jó, hogy nem toppantunk be hozzátok a vasárnapi égszakadás közepén, macskahánytatás közben :) (BTW: nálunk a helyzet változatlan ;) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nahát, pedig pont Ti vagytok azok, akiknek ilyenkor is örültem volna! :))

      Törlés
    2. Édes vagy! Az eső miatt nem indultunk el végül :( pedig ha jó idő lett volna, Vivi hogy örült volna egy kis tóparti szaladgálásnak :)

      Törlés
  2. Nahát, a cicákkal kapcsolatban csupa buta sztereotípia él, pl. hogy imádják a tejet, pedig a legtöbb cica laktózérzékeny, és hasmenésük lesz tőle... örülök, hogy Kalács megúszta :)

    VálaszTörlés
  3. Hű, ezt én sem tudtam, hogy ilyen bonyodalmak származhatnak a cérnaevészetből.
    Nálunk max kisebb darabokat eszik meg a macska, nagyobbakkal nem találkozik. Karácsony körül az angyalhajak körül kell kergetni őket, ilyenkor előfordul, hogy aranylik a macskakaki.
    Sőt, a nagyobbik cicám a hajam is szereti rágcsálni, régebben gyakran ébredtem arra, hogy a hosszú hajam egy szálát próbálja magába tömni... :-S
    Örülök, hogy Kalácsnak a ijedtségen kívül nem lett semmi baja! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy Kalács jól van! Valamiért az összes cérnát, madzagot elteszem Cukorka szeme elől, de így is eléggé aggódom, hogy benyel valamit, amit nem kellene. Olyan dolgokat rág szét, amit álmomban se gondolnék (pl. telefontöltő zsinórja...) Ezentúl még alaposabban oda fogok erre figyelni.

    VálaszTörlés
  5. Mi így veszítettük el majdnem az egyik cicánkat, mert volt itthon cérna (pedig direkt figyelünk hogy ne kerüljön a közelükbe) és valahogy mégis sikerült megennie egy hosszabb db-ot.Egyszer csak azt vettük észre hogy vért hány ki. Szaladtunk az állatorvoshoz és először nem láttak semmit de utolsó pillanatban még az asszisztens belenézett a szájába és akkor derült ki hogy fenn akadt a nyelve alatt, gyorsan röngen amin látszott hogy a másik fele meg elvágta több helyen is a vékonybelét. Szóval megműtötték és utána szerencsére meggyógyult :)

    VálaszTörlés
  6. Hasonló izgalmak történtek nálunk is az én cicám tegnap este evett meg egyet, egyből ráakadtam a bejegyzésére és nem nyugodtam meg a hozzászólásokat látva. Szerencsére egy órán belül kihányta a cicám a 10 centis cérnaszálat, amit megevett, pedig már a legrosszabbra is felkészültem, de persze hatalmas megkönnyebbülés volt. Egy pillanat alatt megvan a baj, mint a gyerekekkel. Most van egy pirinyó pár hetes cicám is, aki imád játszani, de áldom az eget, hogy a fonalat végül nem adtam oda neki.

    VálaszTörlés
  7. Szia ❣️ Hasonló dolog történt a mi cicusunkkal is, csak cérna helyett egy szalagdarabot nyelt le. A hánytatós módszer nálunk is bejött ❣️ A tejtől vagy tej tartalmú ételtől hányni szokott, úgyhogy adtunk neki, és kb egy órán belül ki is jött a szalagocska!
    Köszönöm az ihletet ❤️

    VálaszTörlés
  8. Szia ❣️ Hasonló dolog történt a mi cicusunkkal is, csak cérna helyett egy szalagdarabot nyelt le. A hánytatós módszer nálunk is bejött ❣️ A tejtől vagy tej tartalmú ételtől hányni szokott, úgyhogy adtunk neki, és kb egy órán belül ki is jött a szalagocska!
    Köszönöm az ihletet ❤️

    VálaszTörlés