2014. április 10., csütörtök

Leégett fazekak

Rájöttem, hogy az utóbbi bejegyzés-kimaradozásoknak többek között az is az oka, hogy mindig várok egy nagyobb, érdekesebb témára. Pedig az elmúlt idők napjai elég egyformák, kevés izgalom történik, dolgozom, sportolok, háztartást vezetek.
Úgyhogy igazi szenzáció számba ment, hogy odaégettem a lencsét valamelyik nap. Hátborzongató, ugye? Remélem nem bánjátok, de megírom, hogyan mentettem meg a fazekat.


Első és legfontosabb, hogy azonnal cselekedjünk. Namármost, ez azért nehéz, mert ha annyira szétszórtak vagyunk, hogy odaégetjük az ebédet, akkor azt hogy tartanánk be, hogy gyorsan kapjuk le a tűzről?!
Amint mentettem a menthetőt, erős vízsugárral kimosom a fazekat, hogy csak az maradjon az alján, ami tényleg nagyon odaégett.
Felöntöm annyi ecettel, hogy ellepje és addig forralom, amíg ki nem üldöz a házból az ecet szag. Egyébként meglepő, hogy mennyire nem terjed, de a közelébe lépve, könnygáz hatású tud lenni a forró ecet, úgyhogy óvatosan, nyitott ablakokkal!!
Ha ez megvan, megint kimosom a lábost és, ha még mindig marad az alján valami, akkor a szivacs dörzsis felével és egy kis súrolószerrel nekimegyek, ilyenkor már nagyon könnyen fel kell jönnie.
Ha tiszta a fazék, akkor elmosogatom, lefotózom, blogbejegyzést írok róla és megfogadom, hogy legközelebb jobban odafigyelek.

Ti milyen rendszerességgel égettek oda? Vagy ha Ti főztök, akkor közben nem dolgoztok, takarítotok, mostok és telefonáltok? Mi a különbség fazék és lábos között?

9 megjegyzés:

  1. bármikor képes vagyok bármit odaégetni :( De leggyakrabban a tepsiben sült padlizsánt. Még soha nem sikerült úgy, hogy a tepsivel ne történjen semmi. A padlizsánok jók lesznek, csak az üres rész ég mindig oda :P
    Persze mindig mindent csinálok főzés közben, ezért is égetek oda dolgokat.
    A fazék az, amit csak tésztafőzésre használok, a lábos pedig az, amit minden másra :D

    VálaszTörlés
  2. Köszi a tippet Dorka :) előfordul, hogy leégetek dolgokat, úgyhogy jól jött ez a bejegyzés. A fezék az, aminek a magassága nagyobb, mint az átmérője, a lábos pedig éppen fordítva "működik"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre én is mindig kíváncsi voltam, köszi az infót :)

      Törlés
  3. Tegnap részem volt az ebéd mind két részét oda égetni(rendesen téptem a hajam).Én felöntöm a lábost vízzel és vagy mosogató szerrel forralom fel,vagy ha a víz felforrt,akkor szódabikarbónát rakok a vízbe.Amint kihűlt mehet a sikamika.

    VálaszTörlés
  4. Nem szoktam odaégetni, mert mindig a közelben csellengek. Mosogatás előtt, mindig vizet öntök a lábosba, addig is ázik. :)

    VálaszTörlés
  5. :) az utolsó bekezdéseden kb. tízperce röhögök :) Én nemigen szoktam odaégetni semmit, csak saját magamat. Ritka az olyan eset, hogy valamimet ne égetném meg, ezért nekünk az Irix és a Panthenol a mosogató felett van a konyhában... A lábas/lábos vs. fazék dolgot sosem tudtam, abban főzök, aminek a mérete megfelelő és/vagy tiszta :)

    VálaszTörlés
  6. fazék, lábas kérdést én kiküszöbölöm azzal, hogy főzőedény :D

    Nem voltam egy odaégetős típus, amíg el nem költöztünk az új otthonunkba. Itt ugyanis villanytűzhely van, a gázhoz voltam szokva... volt 1-2 baleset, nekem sárgaborsó főzelékkel :D De lassan sikerül kitapasztalni ezt is, úgyhogy remélem elkerül ez a "mumus" :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem a múltkor a lányom ebédjét sikerült odaégetnem (nyolcvanötödjére), de úgy, hogy a kis lábos ment a kukába. Elaludtam, mert elfelejtettem, hogy odaraktam... Én is ki akartam próbálni az ecetes mókát, aztán végül a férjem inkább megvált az edénytől.

    VálaszTörlés
  8. Rizses húst égettem oda éppen, míg olvastam a blogot. :) Hihetetlen szaga van, kitettem az ablakpárkányra a szélbe. :)

    VálaszTörlés