2012. május 10., csütörtök

Takarékos háztartási tippek a WWF-től (és tőlem)

Ha nézitek az otthonka facebook oldalát, akkor láthattátok, hogy a minap egy hatalmas plüss-pandát ölelgettem. Volt, aki azt is eltalálta, hogy a WWF Magyarországnál voltam, mégpedig azért, mert megkerestek, hogy működjünk együtt és most valami nagyon klasszon törjük a fejünket napok óta.


Az első ötlet az volt, hogy jó lenne összegyűjteni azokat a módszereket, amikkel a környezetnek is jót teszünk és közben mi is spórolhatunk.
Nagyon támogatnám, hogy mindenki öko-házat építsen magának, de tudom, hogy ez lehetetlen, mindenkinek a pénztárcájához szabottan, de kell tennie a Földünkért.

Összegyűjtöttük, hogy mik azok a trükkök, amiket ingyen-kis pénzből-és komoly anyagi ráfordítással lehet tenni, az ingyenessel kezdjük és haladunk a drágábbak felé, válasszatok és spóroljatok!

Fűtés


Itt nagyon sokat lehet trükközni, például nem biztos, hogy a legnagyobb hidegben otthon ujjatlanban kell lenni, simán pulóvert is fel lehet venni, a fűtést pedig le, 1 fokkal, évente kb. 100 köbméter földgázt spórolhatunk így meg.
 
A téli szellőztetést is sokan elrontják, mivel kint hideg van, nem merik teljesen kinyitni az ablakot, csak bukóra, résnyire. Ez a módszer nagyon rossz, mert a légcsere (ami miatt szellőztetünk) lassabban megy végbe, tovább kell nyitva tartani az ablakot, ami alatt a lakás jobban lehűl. A falak tartják a meleget, egy gyors (2perces) szellőztetéstől nem hűl le úgy a lakás, csak a levegő lesz frissebb.

A régi, fa ablakok, ha összeszáradnak huzatosak lesznek, a réseken sok hő is elszökik, de huzat érzése sokkal hidegebb hőérzetet eredményez, mint a tényleges. Ha ilyen az ablakotok, érdemes beszerezni egy cúgfogót!

Kevés ráfordítás új épületeknél pedig amúgy is szükséges a helyes szín megválasztása. Egy hideg szobában meleg szín alkalmazása a hőérzetet javítja, amit fokokban is lehet mérni. Nem csak a kék és piros színekre kell gondolni ilyenkor, hanem egy szín hideg és meleg változatára, festés előtt gondoljatok erre és kérdezzetek meg egy szakembert.

A szigetelés a leghatékonyabb módszer, amivel bent (vagy éppen kint) lehet tartani a meleget, akinek van lehetősége utólagos hőszigetelésre, az mindenképp tegye meg, a falakon, födémeken és a nyílászáróknál is, 10 (15) centi alatt ne is gondolkozzatok, és mindenképp kérdezzetek meg szakembert, mert rengeteg hiba fakad a rossz szigetelésekből, és egy huzatos szoba még mindig ezerszer jobb, mint egy penészes.
Ez már komoly pénzekbe kerül, mégis sokan döntenek mellette és eddig nem nagyon hallottam olyat, aki megbánta.


A ház építésénél a legtöbbet spórolni magával a tervezéssel lehet. Az égtájak és a helyiségek viszonyát az építészek nem hiába tanulják és ha helyesen alkalmazzák, olcsó és élhető ház lesz az eredmény. Laikusoknak csak azt tudom tanácsolni, hogy referenciák alapján válasszatok, ha van ismerősötök, akik alig fűtenek mégis meleg van náluk, a konyhában nyáron palacsinta sütés közben is lehet kapni levegőt, akkor nagy eséllyel szuper építészük volt, kérjétek el a számát.

Akinek igazán sok pénze van az építkezésre, gondolkozzon null-energiás házban (sokkal jobb, mint a passzív) már itthon is épült olyan ház, amiben nincsen -a klasszikus- fűtés. Van helyette, napkollektor vagy napelem, talajszonda és hőszivattyú vagy biomassza kazán.
Ha ezek a fogalmak nem tiszták, de vonzóak a számotokra, akkor érdemes a tervezést klíma-designerre bízni, ez egy fura elegye a gépésznek és az építésznek, itthon is van már legalább 5 belőlük, pécs felé érdemes keresni őket, ők tudnak ilyen házat építeni.

Hűtés



Egyre nagyobb probléma, főleg, mert nehezen megoldható nem gépészeti módszerekkel.
Nincs dolog amit annyira utálok, mint a klímát, sose szeretnék olyan helyen élni, ahol ezt kell használni.
Egy jól megépített házban a tájolás-árnyékolás miatt nem szabadna klímát használni, az azt jelenti, hogy a ház nem jó!
Nálunk nyáron napközben a fák mellett, a redőnyök védnek a tűző naptól, szellőztetni este szoktunk. Eddig még nem volt melegünk!


Energia

Kapcsold le a villanyt, ha kimész a szobából!- mindenki hallotta ezt már, de mégis olyan kevesen teszik meg. Miért? Csak a lustaság az egyetlen magyarázat, ami nagy luxus, mert igenis számít.
Kicsit többe kerülnek az energiatakarékos izzók, de bárkinek hozzáférhetőek.

Húzd ki a konnektorból, ha már nem használod! De ha nem használom, nem is fogyaszt! Hatalmas tévedés, a telefon töltője is fogyaszt, ha bedugva marad, a standby laptop meg különösen.

Drágább megoldás, de ha már venni kell nem akkora különbség egy jobb besorolású (A+ vagy A++) gépet venni, főleg, ha hűtő vagy mosógépről van szó, amit folyamatosan, vagy rengetegszer használunk.

Víz


Egész egyszerűen elfogadhatatlannak tartom, hogy amíg embereknek nem jut tiszta ivóvíz, mi azzal húzzuk le a wc-t. Nem is tudjuk mekkora kincs, hogy van vizünk, szóval én ezen szeretek a legjobban spórolni, és nem utolsó sorban ezen a legkönnyebb.

Zárd el a csapot fogmosás közben! - megint egy ismerős mondat, de belegondoltatok, hogy ezzel a mozdulattal kb.7 liter vizet spórolunk meg?!

A csöpögő csap, nemcsak nagyon bosszantó, de napi 40-120 (!) liter víz is elfolyik teljesen fölöslegesen.

Szeretsz jéghideg vizet inni nyáron? Tarts a hűtőben egy üveggel, ne várd meg, míg a csapból hideg folyik ki.

Mosogatás folyó víz mellett? Luxus! Mosogatólében kicsit gusztustalan! Az arany középút a megoldás, az én módszeremről írok hamarosan.

Csak tele mosógépet/mosogatógépet indíts el!

Esővízzel öntözz! A virágok imádni fogják és ingyen van!

A wc tartályodba tegyél egy vízzel teli műanyag palackot, így annyival kevesebb vízzel öblít majd a wc, ami amúgy bőven elég.

Egy stresszes nap után sokaknak jelent vigaszt egy forró fürdő, de egy tusolás is van ugyanolyan megnyugtató.
Próbáltátok már a nagy szórófejes-eső szimulátor zuhanyzót? Imádom! Otthon egy sima zuhanyrózsa alatt is nagyon ki lehet kapcsolódni.

Kis beruházás (kb.1000 ft) egy vízszűkítő a csapra, így lassabban folyik a víz, kevesebb vész kárba.

Takarékos wc tartály (2 gombbal) pénzbe kerül, de ha amúgy is kell, ilyet válassz.

Egy komplett vízgyűjtő és tisztító rendszer kiépítése komoly feladat, de nagyon hamar megtérül, keress fel szakembert!

Közlekedés


Ilyen benzinárak mellett tényleg számít, hogy mennyit megyünk autóval. A mi megoldásunk, hogy hetente egyszer megyünk bevásárolni, a hét többi napján nem nagyon használjuk a kocsit.
Van aki tud gyalog, vagy biciklivel közlekedni, nem csak a környezet, de a testünk is hálás ezért a megoldásért.
Tudtátok, hogy a környezettudatos vezetésnek neve is van? Eco-driving! Sőt saját honlapja is, rengeteg tippel, itt megnézhetitek!



A legfontosabb szerintem, hogy a gyerekeket tanítsuk meg így élni, hogy nekik már magától értetődő legyen, hogy a Földre vigyázni kell.
Én 2 szemeszteren keresztül tanultam ökológikus építészetet, de már 2 előadás elég volt, hogy teljesen másképp lássam a dolgokat. Ha nekem ilyen könnyen ment az átállás, a gyerekek észre se vennék!

Köszönöm a segítséget, a sok hasznos infót és a képeket a WWF Magyarországnak!


Mi ezeket szedtük össze elsőre, Ti mivel spóroltok? Melyik tippet ismeritek, de mégse használjátok? Volt olyan tipp, amit eddig nem hallottatok?

6 megjegyzés:

  1. A csapra lehet levegőztetőt is venni vagy mi a neve. A lényeg hogy levegővel dúsítja a vizet és nincs az az érzés, hogy kevesebb víz folyik pedig igen :)

    Töltőket kihúzom a konnektorból, mert ez is sokat fogyaszt. Készenléti üzemmódokat is igyekszem kikapcsolni. Minél több dolgot próbálok újrahasznosítani és nem veszek felesleges dolgokat a boltban, viszek bevásárlótáskát is.

    VálaszTörlés
  2. A wc tartályhoz annyit hozzáfűznék, (csak azért tudom, mert nálunk aktuális volt nem rég) hogy a 2 gombos több vizet fogyaszt mint a hagyományos,mert az fix mennyiséggel öblít, a hagyományossal viszont akár (csak mondok egy mennyiséget) csak 2 decit is lehet öblíteni,szóval szabályozható. Jó tudom van amelyiken van STOP gomb, de ne kelljen már wczés után annyi gombot nyomni mint egy repülőn :D Tehát ha úgy nézzük, a hagyományos jobb.

    VálaszTörlés
  3. Ez hasznos, mert én is próbálom minél jobban védeni a környezetet.

    Dorka

    VálaszTörlés
  4. nagyon jókat írtok! :)) köszi!

    VálaszTörlés
  5. Tavaly nyáron szóba került, hogy összeköltözünk egy albérletbe a barátnőmmel. Komolyra fordult a dolog, elkezdünk lakások után nézelődni.

    Egy nap a "kádfürdő vagy zuhany" témát boncolgattuk és elmesélte, hogy lemérte, ha zuhanyzik, akár 1,5-2 kádnyi vizet képes elpacsálni egy hajmosás alkalmával. :O (Még aznap este megmértem a saját fogyasztásomat, és jelentem egy hajmosáskor is csak max. a bokámig telik meg a kád.)

    Leesett az állam, hiszen az összeköltözés a költségek felezését jelentette volna, ami igencsak megszabta volna a pénztárcámat.
    Másrészről pedig mindig igyekeztem takarékoskodni és azt hiszem képtelen lettem volna így együtt élni valakivel.

    Végül más okból nem költöztünk össze, amit utólag nem is bánok. A barátságunk is megmarad és a pénztárcám sem bánja. :)

    Várom a mosogatós módszeredet! és nagyon tetszett, hogy így összeszedted a dolgokat. Sokat ismertem már és alkalmazom is. :)

    VálaszTörlés
  6. nálam a kád víz, az csurig van, zuhanyozni meg maximum 5 percig szoktam, de gyakoribb, a 2, úgyhogy az én esetemben sokat számít, de az órákig zuhanyzás persze semmivel sem jobb.
    szerintem hamarosan lefotózom a mosogatást és fel is rakom a posztot! :)

    VálaszTörlés