2012. május 28., hétfő

A nyár gyerekekkel

A tegnapi gyereknap kapcsán nyilatkozott egy kisgyerek a rádióban, hogy örül ennek a napnak, mert ilyenkor játszanak vele a szülei és elmennek ide-oda. Egyfelől szuper, hogy legalább ilyenkor, másfelől viszont van egy kis valentin-nap érzésem, vajon a többi nap mi történik?
Amúgy is nyakunkon a vakáció és idén nyáron lehet, hogy velünk nyaral a barátom keresztlánya (lehet, hogy emlékeztek rá, ő az a kis angyal, aki egyszer kisminkelt engem) úgyhogy igazán fel akartam kötni a gatyámat és összeírtam mi mindent lenne érdemes megcsinálni idén nyáron:

A 2012-es nyár (nem kizárólag) gyerek-programja:
 
1. Úszás strandon, folyóban vagy tóban.
2. Sátorozás a kertben, vagy a nappaliban, ha nincsen sátor, egy pokróc alatt is szuper.


3. Kirándulás, valahol ahol még nem voltatok, csomagolt uzsonnával, egy jól megérdemelt ebéd a hegytetőn a legjobb jutalom a fárasztó mászásért.
4. Házi fagyizó, ha a fagyit nem is otthon készítitek, vegyetek tölcsért, rolettit, díszítéshez dolgokat és csináljatok egymásnak fagyit.
5. Keressetek csillagképeket!
6. Ültessetek valamit! Kertbe fát vagy virágot, lakásban a konyhaablakba fűszernövényt.
7. Menjetek el egy farmra! Rengeteg kecskefarm van szerte az országban, látogassatok el egyre, kóstoljátok meg a sajtokat és simogassatok kecskegidát.
8. Állatkert annak, aki biztosra akar menni. Érdemes talán nem csak a szokásosat felkeresni, hanem picit utazni és új állatokat megismerni.
9. Biciklizés Egy nagy túra vagy csak elkezdeni megtanulni, esetleg vízibicikli?!
10. Társasjáték est az egész családdal. Ha sok időtök van, úgy, hogy mindenki kedvencével játszatok.
11. Süssetek sütit! Annyi könnyű recept van, a legkisebbek is tudnak segíteni, a nagyobbak megtanulhatnak tojást szétválasztani. A díszítést se hagyjátok ki!


12. Kincskereső játék A legjobb, amikor térképpel kell menni, vagy nyomok vannak elrejtve és egyik utal a következőre és az utolsónál van valami meglepetés. A nyomok valamilyen feladathoz is köthetőek, az meglepetés a játék végén nem kell, hogy ajándék legyen, lehet egy utalás a másnapi programra.
13. Kertmozi Nem csak a gyerekek élveznék, ha nincsen kivetítő, nézzétek laptopról, vagy a tv-t fordítsátok úgy, hogy a kertből/teraszról is lássátok.


14. Szoba átrendezés Az új berendezést meg a szoba tulajdonosa találja ki, segíthettek a tervezésben, ha leméritek és kivágjátok a meglévő bútorokat és papíron kipróbáljátok a felrajzolt alaprajzon.
15. Mesekönyv Saját történettel, saját illusztrációkkal, írjátok együtt a  mesét, és ha egyedül még nem megy, akkor segítsetek a rajzolásban.
16. Szépségszalon Nem csak egy egyszerű lakkozásról beszélek, fodrászat, kozmetika minden ami kell és persze egy jó szalonnak cégére is van, azt is tervezzétek meg, mielőtt szépítkezni kezdtek.
17. Akadálypálya Az egyik kedvenc játékom volt, több gyerek is csinálhatja. Egy valaki megy egyedül és felmászik, átbújik, ugrik, kúszik ami csak eszébe jut, vagy amit a terep enged, a többiek meg követik. Időre is mehet és észrevétlenül rengeteg mozgás gyerekeknek és a felnőtteknek is.
18. Gyurma Sóliszt vagy playdoh a gyurma nagyon jó szórakozás, ha van célja. Csináljatok zöldséges pultot, vagy állatkertet, bármit, csak ne az legyen, hogy cél nélkül kell gyurmázni azt egy felnőtt is csak ritkán élvezné.
19. Tanuljatok meg egy dalt! Ha már begyakoroltátok, adjátok is elő.
20. Piknik Ebédeljetek a szabadban, ha nem tudtok messze menni, akkor csak a kertben, vagy a teraszon, vagy a nappali közepén. Úgyis a pokróc és a piknikkosár a lényeg.


21. Vicces képek Csináljatok vicces képeket magatokról! Kosztümben, vagy csak mókás arcokat vágva, örökítsétek meg és ne hagyjátok, hogy csak a memóriakártyán legyen szép emlék, csináljatok belőle egy szép montázst.
22. Forgassatok filmet! Manapság már a legtöbb telefonnal is lehet videót felvenni, nem kell kamera, csak egy jó forgatókönyv, együtt írjátok meg és csapó, tessék!
23. Lomtalanítás A tanév végével úgyis lesz dolog, amit el kell pakolni, jó ilyenkor túl lenni a kinőtt ruhák és a megunt játékok selejtezésén is. Ne álljunk meg ott, hogy bezacskózzuk a dolgokat, vigyük is el együtt, a vöröskereszthez, vagy egy ruha-játék gyűjtő konténerbe és mondjuk el milyen jó dolog ajándékozni. Tökéletes alkalom ezt összekötni az új játékok kinézésével. Sok felnőttnek is nehezére esik megválnia haszontalan dolgoktól, úgyhogy ne maradjon meg csak a rossz emlék erre a napra.
24. Írjatok képeslapot! Ha nem is utaztok el, de otthon nyaraltok, akkor is írjatok képeslapot a nagyszülőknek vagy saját magatoknak. Ha nem találtok szép képeslapot, akkor készítsetek sajátot.
25. Írjatok verset! Mindegy a hossza, hogy jambikus-e, vagy hogy egyáltalán rímel, a lényeg, hogy jó legyen mondogatni, ha nincs ilyesmi hajlamotok, akkor írjatok át egy verset.
26. Homokvár Építsetek homokvárat, de igazán profit, segítsetek, hogy legyen várárok, torony, várkápolna, szurkosvödrök, minden ami kell. Ha hirtelen nincsen ihletetek, akkor menjetek el egy igazi várba és nézzétek ki, hogy mi az ami nektek is kelleni fog a váratokba.


27. Szappanbuborék Minden mennyiségben, pacsáljatok a szappanos vízzel és ha tudtok csináljatok óriás-buborékokat.
28. Videóklipp Van kedvenc közös számotok? Vagy valami sláger, amit sokat hallotok? Találjatok ki egy koreográfiát, mutassátok be, vagy csináljatok videóklippet.
29. Mozi Ha nem juttok el moziba, akkor otthon sötétítsetek be, pattogtassatok kukoricát, vegyetek elő szívószálas poharat és mehet a film, a lényeg, hogy együtt nézzétek meg és beszéljetek róla.
30. Autós kirándulás Nem is kell nagyon messzire menni, a lényeg, hogy minden kereszteződésnél a gyerekek döntsék el merre kanyarodunk.
31. Turistáskodás Nem is kell elutazni, a saját városunkat is végig lehet úgy járni, mintha csak vendégek lennénk. A legtöbb városról van gyerekeknek kiadvány, haladjunk eszerint.
32. Sorverseny Zsákbanfutás, pók-vagy rákjárás, szerintem mindenkinek jut eszébe ilyesmi gyerekkorából. Ha csak egy gyerek vesz részt a versenyben, mérjük stopperrel az idejét és próbáljuk mi megdönteni!
33. Luficsata Ha elviselhetetlen a forróság, a luficsata elég vidám módja a lehűlésnek.


34. Kártya Tanuljatok meg egy új játékot vagy egy trükköt.
35. Lego Nem csak egy laza legózásra gondolok, vegyétek elő az összeset és építsetek egy egész várost!
36. Természetjárás Levélgyűjtéssel, fa meghatározással és állat-nyom kereséssel.
37. Sziluett képek A falra vetített fejforma körberajzolás igazi ovis klasszikus. Csináljuk meg az egész család sziluettjét és keretezzük be!
38. Játék vagy könyv javítás Nem baj, ha korán megtanulja egy gyerek, hogy a dolgokat meg lehet javítani, sőt érdemes is. Ha nincs elég ihlet nézzétek meg a Leleményes Hugo-t!
39. Bújócska A legjobb verzió, amikor nem csak megtalálni kell, de előbb a célba is érni, vagy amikor csak 1 perce van a keresőnek, így elkerülhető a kifárasztásos módszer.
40. Puzzle Egy asztalnál készülhet felnőtt és gyerek puzzle. Senkinek nem lesz unalmas, mégis közös program és nagyon jókat lehet közben beszélgetni, a kész műveket lehet fixálni és kirakni a falra.
41. Kézzel festés Néha nagyon jól jön ha nem kell viselkedni, odafigyelni, hogy mi lesz maszatos. Fessetek kézzel képet vagy vegyetek erre a célra fehér pólót és azt turbózzátok fel.
42. Olvassatok el együtt egy könyvet! Esetleg a kötelező olvasmányt nyárra és beszéljetek róla. Rajzoljátok le a kedvenc részeteket vagy játsszátok el a legizgalmasabb részt.
43. Menjetek el hintázni! A legtöbb játszótéren egymás mellett van gyerek és felnőtt hinta, próbáljatok egyszerre hintázni. Én kipróbáltam és nehezebb, mint gondoltam. Fél órát észrevétlenül elhintázgattam és a combomban kifejezetten éreztem.
44, Nyomdázzatok Krumplival, radírral, vagy hivatalosan is erre kitalált nyomdával. Ne csak a papír betöltése legyen a cél, hanem mondjuk állatos nyomdával csináljatok térképet egy állatkertről.
45. Diavetítés A legtöbb gyerek kedvenc programja, én is imádtam kiskoromban, ha a Kököjszi és Bobojsza megvan valakinek szóljatok, mert megyek én is a vetítésre!
46. Saját-magazin Régi újságokból vágjátok ki ami a legjobban tetszik és készítsetek saját újságot. 
47.Ágyba reggeli Készítsetek egymásnak, vagy együtt, de az ágyban egyétek meg, nem is indulhatna jobban egy nap.

48. Szinkronizálás Van olyan rajzfilm, amit már szinte kívülről tudtok? Itt az ideje, hogy levegyétek a hangerőt, kiosszátok a szerepeket és ti szinkronizáljátok a mesét. Először rövidet válasszatok, nem könnyű!
49. Kézműves foglalkozás Látogassatok meg egy kézművest, nézzétek ahogy dolgozik, ha engedi próbáljátok ti is ki, milyen mondjuk agyagozni.
50. A nyár kincsei A nyár legszebb emlékeit gyűjtsétek folyamatosan és rendezzétek albumba, vagy gyűjtsétek egy dobozba. Nagyon jó lesz az egészet nyár végén újra átnézni. 49 emléketek már úgyis van!


Ti mit terveztek a nyárra? Hány dolgot fogtok biztosan megcsinálni a listáról? Mit csináltatok gyereknapkor? Gyerekként ünnepeltetek, vagy már szülőként? A szüleitek meg szoktak köszönteni?
Van olyan program a listán, amit gyerekek nélkül is megcsinálnátok?

17 megjegyzés:

  1. Ez aztán mozgalmas nyárnak ígérkezik, a kislány tuti nem fog unatkozni. És minden este hulla fáradtan fog ágyba dőlni. :) De tuti baromira fogja élvezni!

    VálaszTörlés
  2. szuper dolgokat gyűjtöttél össze!:) az akadálypályát mi biciklis verzióban játszottuk, egy ment elöl, a többi meg "kukacba" utána, ha mert, mert általában az első brutál terepekre vitt... lépcső stb. :D
    és filmet is forgattunk az első digitálissal, horror akart lenni, nagyon mókás most visszanézni, de vége sose lett. :)

    VálaszTörlés
  3. Dejó kis poszt! Van egy három éves tesóm, néha-néha úgyis kell rá vigyáznom, lesz a program! :D Nagyon jókat szedtél össze, mindegyik elvezném én is!:D

    VálaszTörlés
  4. Nekem is jól fog jönni a tesóimmal,köszi az ötleteket Dorka! Nagyon kreatív vagy :D

    VálaszTörlés
  5. Én ugyan nem olvastam végig, csak a kis kiemelt címeket, de szuper ötletek :) Mondjuk amúgy elég szomorú, hogy nagyon sok gyerekkel szerintem nem foglalkoznak a szülei, vagy elég keveset, hanem a tv a babysitter kb :( Szóval tényleg ilyen Valentin-nap szerű a gyereknap.
    Szerencsére a 3 és a lassan 6 éves unokatesóm nagyon kreatív, mindig kitalálják, mit játszunk, ha éppen én vigyázok rájuk... mire a végére érünk, én fáradtabb vagyok, mint ők :D

    VálaszTörlés
  6. ez nagyon aranyos poszt volt Dorka, és biztos hasznos is volt, sok gyerekes anyukának:)

    VálaszTörlés
  7. az a videó nagyon cuki és vicces volt a barátod keresztlányával :) és ennyi ötlet .. amikor nekem kell valakire vigyáznom sose tudom mit játszunk :P ..

    VálaszTörlés
  8. jajj mennyi szuper ötlet!! már alig várom, hogy a családban lévő picik egy kicsit idősebbek legyenek és tuti mindet sorra veszem majd velük! már alig várom! igen, részben magam miatt is :) köszi Dorka

    VálaszTörlés
  9. Fantasztikus tippeket irtal le!Csodalkozom h nalatok meg nincs gyerkoc,nagyon ertenel hozza!!

    VálaszTörlés
  10. Fantasztikus tippeket irtal le!Csodalkozom h nalatok meg nincs gyerkoc,nagyon ertenel hozza!!

    VálaszTörlés
  11. édesek vagytok, köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek az ötletek!
    amelyik megvalósul, abból amúgy is bejegyzés lesz a blogban! :))

    VálaszTörlés
  12. Jaj, de jó ez a bejegyzéés :))) Amúgy a barátod keresztlánya, a Fanni? :) Jaj olyan aranyos abban a videóban :DDD (Gondolom nem csak ott ;) )

    VálaszTörlés
  13. igen! :) a Fanni! azóta, nagyon megnőtt, nagylány lett, remélem összejönnek a programok nyáron és akkor újra láthatjátok! :)

    VálaszTörlés
  14. Tök jóóók!..Sajnos anya nem mindig ér rá..de amikor tud elvisz valahova..vagy kicsit beszélgetünk..kedvencem a videó klip készítés,és a fénykép készítés..de más kreatív ötletem is van..de ezt egyedül nem tudom meg csinálni..mivel barátaim nincsenek ismerősök soha nem érnek rá ezért..általában .. elkészített videókat szerkesztek meg a kutyámról képeket..vagy rajzolok

    VálaszTörlés
  15. cincilla: az is szuper! :) ahol mi nyaraltunk, ott én is egyedül voltam gyerek és ezért szoktam rá az olvasásra!

    VálaszTörlés