2012. május 8., kedd

Konyhai szemetelés svédül

Ezt az ötletet az félig svéd unokatestvérem teljesen svéd feleségétől láttam, és mint a legtöbb svéd ötlet és dolog ez is lenyűgözött. Annyira egyszerű és mégsem jutott eszembe addig, amíg nem láttam, hogy ők hogyan főznek. Azóta én is így főzök és már annyira megszoktam, hogy fel se tűnt, hogy más nem így csinálja...vagy mégis?

A főzés közben felhalmozódó szemétről van szó. Ha mindent kidobok, akkor a szemetesnek vagy elől kell lennie (ami nálunk, főleg, ha ketten főzünk, csak a nappaliban fér el) vagy nyitogathatjuk a mosogató alatti szekrényt folyamatosan. Mivel ezután én mindig kezet is mosok, néha idegesítően sok idővel toldja meg a főzést a szemetelés.

A svéd verzió szerint minden szemét a mosogatóba megy, minden! Papírtörlő, zöldségek héja, csomagolások, minden! Amikor meg az étel elkészült egy műanyag lappal (direkt erre gyártanak ilyet, de olyasmi, mint a nyers-tészta egyengető lapát) mindent átraknak a szemetesbe, így azt csak egyszer kell érinteni, akkor, amikor étel már nincs a közelben.

Szerintem szuper az ötlet, imádok így főzni, sokkal gyorsabban készen van minden. 

A mostani konyhánkban egy ici pici kerek mosogató tálca van, ami kicsit belerondít a szuper svéd módszerbe, ha van benne akár egy kávéskanál, illetve a mosogatásom része lett az azonnali leöblítés, szóval a mosogatóra szükség volt, a szemét kiszorult, de nem akartam lemondani a módszerről, ezért ezt találtam ki:





Ez egy gombás doboz, ebbe gyűjtök minden szemetet és a végén a koszos edénnyel együtt ezt is elmosom. Ha van másik doboz, akkor simán csak kidobom dobozostul. Nekem így bevált, lehet, hogy rendszeresítek rendes dobozt erre a célra, de egyelőre ezzel is boldog vagyok! 

Kitaláljátok a szemétből mi volt az ebéd? Ti hogyan szemeteltek? Nektek is a szokásos mosogató alatti helyen van a szemetesetek? Mit szerettek legjobban a svédekben?

9 megjegyzés:

  1. A svédekben legjobban a Hívj be című könyvet szeretem:))

    ez a módszer meg tényleg nagyon jó, sokkal kevesebbet koszol így az ember.

    VálaszTörlés
  2. Nem is tudtam, hogy ez a módszer svéd módszer :D Én már évek óta így főzök, csak annyi különbséggel, hogy ami zöldség-gyümölcs, azaz lebomlik, az egy tálcára megy, és főzés után kiviszem a komposztra. A mosogatót meg szeretem üresen hagyni, mert abba menet közbe belekerülnek a szennyes edények :)

    VálaszTörlés
  3. Mi is így csináljuk, aztán ahogy az előző hozzászólónál, amit lehet azt komposztálunk :)

    VálaszTörlés
  4. én is így szoktam, dobozba, vagy zacsiba, ami épp "termelődött" a főzés során, gyűjtön a többieket, és a végén együtt mennek a kukába. :)

    VálaszTörlés
  5. a svédekben az a legjobb, hogy svédek.
    <3 sverige

    VálaszTörlés
  6. Mi általában csirkét vagy pulykát eszünk, és a hús műanyag dobozába szoktam gyűjteni a szemetet. Én azért kezdtem el ezt a módszert, mert kis lakásban lakunk, a szemetet általában minden nap levisszük, de nem akartam, hogy olyan hamar megteljen a zsák, ha meg üresen beleteszem a dobozt, akkor az olyan sok helyet foglal...

    VálaszTörlés
  7. TEKERT MOZZARELLA ÉS SPÁRGA!

    VálaszTörlés
  8. Szia!!nagyon egyetertek!!en is igy csinalom,erre hasznalom fel a meglevo felesleges zacskokat.en nyitogatni is utalom allandoan a kukahoz tartozo szekrenyt!meg az sem jo h a billenos fedelet sokx bepiszkolom az epp kidobando szemettel,szoval mosni kell allandoan.de a zacsko segit!!!koszi Dorka!es az epres filezes is nagyon bejott!!olvastam h van masik blogod is?hol???

    VálaszTörlés
  9. Ayesha: nem ismerem, de utána fogok nézni! :)

    Kittikém: Tőled pont ezt a választ vártam! meg azt, hogy a facebookon megmondd, mi a kedvenc svéd szavam jelentése !:))

    Titanilla: ezt nem írtam, de nálam is nyomós ok! :)

    Bambusz: nyilván! ;)

    Angii: jaj a billenőset de utálom! másik blog már nincsen :( ez van helyette! :)) szóval nem másik, csak előző!

    VálaszTörlés