2013. május 6., hétfő

Random hétfő

A címhez méltóan ma nem egy témáról írok, hanem rátok borítok egy szekérderéknyi gondolatot, ami most a fejemben jár.

Kezdjük a legfontosabbal és legaktuálisabbal.

Tejóég, ma kezdődött az érettségi!! Csak akkor esett le, amikor elvonult a házunk előtt egy osztálykirándulás, innen viszont pikkpakk megvolt, hogy ők azért kirándulnak, mert a többiek éppen most érettségiznek. Durván elkezdtem drukkolni és nosztalgikusan gondoltam vissza arra, hogy milyen is volt 10 éve (ismételten tejóég) az én magyar érettségim. Adyról kellett írni, majdhogynem kötetlenül. Jutalomjátéknak hívják az ilyet. Remélem a maival is jól boldogult, aki írta. Van köztetek érettségiző?

A részemről folytatom a drukkolást, Ti meg írjátok meg miből érettségiztetek.

A következő bekezdésben legyen szó a kertről. Mert egy városi lánynak nagy sokk a saját kert. Akkora sokk, hogy írásosan fel kell dolgozni. Nekem például azt, hogy kivágtam egy fát. Vagy bokrot, nem tudom mi volt, de volt rajta barka. Erről beszélek, nem vagyok képben, de nekiláttam. Bocsánatot kértem tőle, szomorkodtam és kivágtam. Most pedig a teraszon ülök és elégedetten nézem a fa helyét. Határozottan jobb lett tőle a kert. Le is fotózom.



Jobb alul a kopasz foltnál látszik a helye. Előtte nem látszott semmi más, csak ez a fa, vagy bokor.

Most kezdem felmérni, hogy milyen rengeteg munkánk lesz itt. Szuper elhanyagolt minden, meglátszik, hogy előttünk nem szerették ezt a házat, se a kertet. Ha belegondolok, hogy a szüleinknél milyen a kert, kicsit el is szégyellem magam, apukám előtt, akinél a fűszálak is párhuzamosan állnak és az anyósom előtt, akinél meg a seprűnyél is kivirágzik, olyan szeretettel gondozza a kertet. Remélem örököltünk ebből valamit és egyszer büszkék leszünk mi is a kertünkre. Addig marad hihetetlen kemény munka.

Ti kertészkedtek? Mennyi időt szántok rá egy héten? Hogy boldogultok?

Még lenne egy bekezdés, de nem is tudom hogy írjam meg. Nem akarok túl nagy feneket keríteni neki, de nem is elhanyagolható a blog jövőjét illetően.

Ahogy a kerten, úgy a házon is, sokat dolgozunk, csinosítgatjuk, ahogy időnk, erőnk és pénzünk engedi. A legtöbb dolog DIY, a harmadik tényező miatt, úgyhogy ha nem bánjátok, szépen lassan ez a vonal is beszivárog a blogba.
Olyannyira, hogy a héten már meg is írom a tökéletesített falfestési technikámat. Bizony, már ilyenem is van.

Addig meg jó érettségizést és szép hetet kívánok Nektek. A random poszthoz random kommentek dukálnak, úgyhogy csak írjatok bármit, ami csak az eszetekbe jut. Például, hogy szeretitek-e a túrógombócot? Hogy melyik együttes posztere volt kint a szobátok falán? Vagy hogy mik a terveitek a hétre?

34 megjegyzés:

  1. Ma mentem az utcán, és szállingóztam hazafelé a frissen érettségizettek. Egy kerítésnél megállt beszélgetni az egyik lány 2 nővel, az egyik egy idősebb néni volt. Kérdezik a lánytól, hogy mi volt az érettségin, tudta-e, stb. A lány mondja, hogy volt novella is, az Árva Mária Sándortól. Aztán hallom, hogy mondja neki a 2 fölnőtt, hogy Márai, nem Mária :D Először pedig azt hittem én hallottam félre a leányzót :D Hát így kell érettségizni :D :D
    Nekünk nincs kertünk, de ha lenne, tele lenne szebbnél szebb virágokkal :) Tulipánnal leginkább :)
    A túrógombócot nem szeretem, és semmit, a túrós, kivéve a Túró rudit :D Ki érti?! :p
    Nekem még mindig vannak poszterek a szobámba, de a falra nem rakhattam sose, úgyhogy a szekrények vannak tele kívül-belül :D Ian Somerhalder, Wenthworth Miller, egy szakadt JLo poszter, és ilyesmik :D
    A hétre a legfőbb tervem, hogy túlélem :D És élvezem a napsütést és a meleget :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. anyukám mondta reggel h jaj szegény érettségizők. hát pont ezért nem sajnálom őket, plusz sokan túlestünk már ezen a kemény feladaton.:D

      Törlés
    2. Én se értem miért kell őket sajnálni :D Engem se sajnált senki :p

      Törlés
    3. Márait szerettem volna, de a Mária nekem se esett le! :)

      Törlés
  2. Adyról én is szívesen írnék, pláne, ha kötetlenül lehet. Szerencsére én csak matekot írok az idén (előrehozottan), de attól is teljesen frászban vagyok. De majd holnap ilyenkor már el tudom újságolni, mit rontottam el.. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. semmit nem fogsz elrontani, én se rontottam el, nagyon drukkolok!!!

      Törlés
  3. Imádom a túró gombócot,kéne lassan csinálni :)
    Személy szerint nagyon örülnék a DIY ötleteknek,szuper lenne!!!

    VálaszTörlés
  4. hát igen, én ezen a héten érettségizek :) a magyarral sosem volt bajom, a Márai-novellát elemeztem. most még készülgetek a matekra, ami miatt kicsit izgulok, és a szerdai emelt törire, ami miatt meg nagyon... :D utána még egy angol és német és kééész:)

    VálaszTörlés
  5. Van kertünk, bizony! Fűvel indítottunk, és régi fákkal, amiknek egy részét ki kellett vágnunk, helyettük jöttek a kisfák. Aztán a bokrok málna, egres, ribizli - és végül idén a konyhakert egy kis darabon - retek, hagyma, répa, petrezselyem, uborka... azt hiszem, a korral jár, hogy szépen lassan egyre több időt töltünk kint, és a kertben. Most egyébként minden nap egy fél óra-óra a munkaidőnk, de szerintem ez fokozódni fog ahogy egyre jobb idő lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez már abszolút a pro-szint, én fűszernövény kertre vágyom, de még nem tudom hol lenne jó helye...

      Törlés
  6. Az előrehozott érettségi már csak azért is jó, mert óriási előnyt jelent a következő évre :) tudja az ember, mire számítson, és egyen még túl is van. Mindig nosztalgikusan gondolok vissza a saját érettségimre, egyik vizsgaidőszakom sem volt olyan sikeres azóta sem. Persze ez több tényező együtthatója, de a kesergés helyett inkább kellemes emlékként tartom számon.
    Kert bizony sosem kéne :D látom, hogy anyósomnak mennyi munkája van az övével, le a kalappal előtte, irtó jól csinálja és még szereti is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem ez az előrehozott érettségi elég új dolog, szuper lett volna annak idején, bár így is elég jól ment, lehet, hogy csak kétszer stressteltem volna!

      Törlés
  7. Imádok kertészkedni. Öröklődős hajlam szerintem. A hétre való teendő: anatómia zh-n nem elbukni, illetve a baba-mama kapcsolatról esszét írni, szerencsére ez egy jó téma. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. téma szuper, anatómiához meg nagyon fogok drukkolni!!!

      Törlés
  8. Nekünk mindig volt nem csak kert, hanem fél dombnyi méretű szőlőbirtokok, kukorica- búza- repce- és krumpliföld, és persze veteményes meg virágoskert is. A szüleimnek még most is ez az élete, és persze jószágok is vannak. Nekem itt a városban nagyon hiányzott ez - mondjuk nem is annyira a rengeteg ásás, kapálás, permetezés, és egyéb földmunka, amivel a nyaraim teltek olyan 20 éves koromig, hanem az inkább állatok. A növényhiányon a szobanövényekkel tettem túl magam. Idéntől azonban van egy zsebkendőnyi kiskertünk, amibe már ültettem répát, petrezselymet, hagymát, salátát, retket, spenótot - picike csak, a munka vele minimális, de nagy öröm lesz. Gratulálok a saját kerthez nektek is, nagyon szép!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez olyan szenzációs, remélem, hogy én is rákapok! :)

      Törlés
  9. Mária Sándor? OMG. Ezen kissé kiakadtam :( Hogy nem lehet őt ismerni? Könyörgöm, annak a leányzónak is nem rég kellett (volna) tanulnia. Ááh, mindegy. Én érveltem, mert utazni jóó :) Sokkal közelebbi volt a téma, mint a magány. Plusz nem tudok irodalmi művet elemezni :D
    És egyen már túl vagyunk, éljen-éljen.
    Jó ez a poszt, mert miután hazaértem és átvettem a matekot, én is kertészkedtem :D Többnyire idebent a szobában, a májuskosárból kikerültek a cserepes virágok, a ballagási csokrokból meg a szerencsebambuszok. Hmm, friss oxigéndús levegővel telítem az agyam a holnapi számolgatásra :)
    Az érettségizőknek, mint sorstárs én is sok szerencsét kívánok! :)
    Dorka, te pedig tök ügyes vagy, hogy "városi lány" létedre kivágtál egy fát... vagy bokrot! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hahaha nekem nem esett le, magamban kerestem a hibát, mert Márai nevét azért csak hallja az ember.
      én csak elemezni tudtam, ezzel bekkeltem ki a gimi és az érettségi egészét! :)
      kösziköszi, ez volt az én nagy challengem, hogy ne csak Ti küzdjetek! :))
      holnapra meg sok sikert!!

      Törlés
  10. Hogy lehet valakit ennyire szeretni, úgy, hogy még nem is találkoztam Vele az életben soha? Dorka én szeretlek Téged! Milyen unalmas lenne a blogok világa, ha Te nem léteznél! És még csak azt sem tudnám, hogy mi/ki hiányzik, csak sejteném, hogy TE!

    És számomra nincs is jobb, mint a házalakításos DIY rovat, főleg így lakásvásárlás előtt állva :)))

    Szeretem a túrógombocót, a Rómeó és Júliát húztam, annyira jó volt :) Ráadásul Verona a legkedvencebb városom már aprókislány korom óta! Nuno Gomes (focista) és olasz válogatott (foci) poszterek voltak kinn, most Audrey Hepburn és rengetegrengetek kép a kutyáimról, a családomról, barátaimról és a szerelmemről!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj de drága vagy, köszönöm!
      hát szerintem simán, én is nagyon megszerettelek Titeket, pedig mégannyit se tudok rólatok, mint fordítva!
      Rómeó és Júlia, azta, de klassz, Verona tényleg egy álom, én is kislányként voltam ott, az erkélyen is nyilván! :)

      Törlés
  11. A kert témát abszolút megértem, mi két hete vettük meg életünk első fűnyíróját a saját kertünkhöz! Nem mintha nem nyírtam volna soha füvet anyuéknál, de azért ez mégiscsak más?! Nekünk is rengeteg dolgunk lesz vele és az ablak festés is előttünk áll, illetve egy ablak-ajtó csere, hjajj..nálam is kezd beszivárogni a blog életébe ez a dolog, Neked is sok kitartást kívánok hozzá és várom az ötleteidet! :)

    VálaszTörlés
  12. én jövőre fogok érettségizni, most majd töltögetem ki az ideiket gyakorlásnak időre..

    falfestési technika engem nagyon érdekelne, szombaton festés, jól jönne :)
    esetleg ha van tapasztalatod akkor ilyen diy mintázás a falra ötleteket is írnál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. addigra tuti meglesz! :)
      nekem a legjobban a szárzeller jött be, de egy sima szivaccsal is elég jópofa lesz a végeredmény.

      Törlés
  13. Én a hogyan éljük túl a hosszú repülőutat postot várom nagyon :) Egy hónap múlva aktuális lesz :D

    VálaszTörlés
  14. Nekünk is van kertünk, bár egyelőre nincs sok minden benne. 1 db diófa, meg némi szőlő, de azt az apósom gondozza. Azt hiszem idén éreztem rá, h milyen klassz kint tapogatni a kertben. Idén költözött néhány virág és egy pici puspán bokor, picit nagyobb, mint a bögrém :) Ültettem a kerítés mellé tövis nélküli futórózsát, ő még nem tudja, h szeretne- e megmaradni, mindenesetre én nagyon szeretem. A dédimé volt, a keresztanyám átültette, pedig nem sok reményt fűztünk hozzá, van vagy 35 éves. Sikerült, jól érzi magát és most hajt ezerrel :) Vettem pár balkonládát, az egyikben már "szüretelhető" a snidling. Hétvégén paradicsomot fogok palántázni, ez lesz az első lakója a konyhakertnek. Többet nem merek ültetni, meg kell látnom, h hogy boldogulok a virágozással- kertezéssel.
    Imádom a túrogombócot, de a fiúk nem, úgyhogy sosem csinálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj ez de kedves, nekünk is kéne egy ilyen örökölt fa! :)

      Törlés
  15. Nekünk is van kertünk, most alakulgat :)
    Anyáéknak mintakertjük van, remélem egyszer a miénk is olyan lesz. Mi egyenlőre teraszt csináltunk a kertbe és támfalat, de ha egyszer kész lesz szép lesz.

    Juciterrel egyetértve imádom a blogodat :)

    VálaszTörlés
  16. Jujj, de jó!!! Pont festeni fogunk hamarosan. Mi pár éve egy színházi előadás közben áldoztunk fel egy fát...eléggé megviselt. Leszögezném, hogy a rendező találta ki...amúgy gyönyörű kis fa volt. Ami maradt belőle, azt én vittem haza és kihajtott, meg minden, mert gondoztam, meg szerettem, aztán nagyon elfoglalt lettem és a fa meghalt. Még most is bánt a dolog.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meg tudom érteni, én is nagyon sajnáltam, hagytam neki egy kis tövet, hogyha nagyon akar élni, akkor ki tudjon hajtani, drukkolok neki, mert ha nem nő a ház fölé, akkor semmi baj vele, bokornak megtartanám!

      Törlés