2013. május 13., hétfő

Függönyt mindenkinek (még az ügyetleneknek is)

Ezzel a címmel indítok kampányt (és blog bejegyzést) mert vannak a mai világban olyan asszonyok (többek között én is) akik nem tudnak varrni. Szégyengyalázat. De nekünk is jár a passzentos függöny.
Ez a kérdés nálam sokkal több jelentést hordoz magában, ugyanis évekig vittük lakásról lakásra a fel nem varrt függönyeinket és sose nyúltam hozzájuk, mert tudtam, hogy nem ez lesz a végleges otthonunk. Igaz, hogy pár ezer forintos darabokról van szó, de én csakazértse fogtam neki a felhajtásnak.
Tegnap azonban felkeltem reggel és olyan erővel tört rám a fészekrakás és a letelepedés, hogy nekiálltam függönyt felhajtani. Varrógép nélkül.
Nagy szükség volt rá, a hálószobában az ágy melletti kevés helyet egy függöny kupac foglalta és csábította magához a por-és egyéb cicákat.


Először lemértem, hogy meddig érjen a függöny, laza, nem kifeszített anyaggal. Bejelölöm tollal, és a szélén levő szegély szélességét rámérem még kétszer, hogy ha felhajtom a hossza ne változzon.
 

 


A legalsó jelet felmérem több helyen is az anyagra, összekötöm őket és elvágom, közel egyenesen. 


 Most jöhet a csoda-szalag, természetesen IKEA, 10m 500ft.
 

A szalagot ráfektetem az anyagra és 10 centinként haladva ráhajtom az anyagot és rávasalom, pár pillanat alatt megolvad a szalag és mehetünk tovább. Ha még egyszer felhajtjuk a hátoldala is szép lesz, nem látszanak a  rojtok. 5 perc alatt készen is vagyunk.
 

 
Előtte és utána képek, mert azok a legjobbak. Illetve a méretre szabott függöny.


 
Ti minek tulajdonítotok a kelleténél több jelentést? Meddig érnek a függönyeitek?
Tudtok varrni, vagy Ti is csaltok?

15 megjegyzés:

  1. Hat Dorka ez tok aktualis. En is eppen fuggonyvasarlas elott vagyok es nagyon jol fog jonni a "csoda szalag". bar tudok varrni, de ez leegyszerusiti a dolgot, mert egy 3m-es anyagot vegigvarrni nem 5 perc azert. foleg nem az ikeas varrogepemmel, ami akkor varr csak, ha kedve van.

    VálaszTörlés
  2. Ez pofátlanul egyszerű :D anyum pont hétvégén esett neki a sötétítőfüggönyömnek, bár ő géppel varrja. Amúgy csak szegről-végről hallottam ilyen szalagról, mennyire tartós egyáltalán?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ha nagy erővel nekiesel roncsolás mentesen széttépheted a ragasztást, de ha nem bántod, akkor örökre jó lesz, moshatod 60 fokon és bírja.

      Törlés
    2. Akkor ez határozottan nem hangzik rosszul :)

      Törlés
  3. Örök hálám a nagyimnak, hogy varrónő lévén megtanított engem is varrni. (Igaz, már gyerekkoromban is a varróműhelyében lebzseltem, Barbie-ruhákat meg ilyesmiket öltögettem össze kézzel, majd később a varrógéppel is megismerkedtem.) Szerencsére a függönyeim nagy részét örököltem, ráadásul méretben többé-kevésbé passzolnak az ablakaimra, ráncolót varrtam rájuk, meg három garnitúra bordűrt, igaz azokat még nem raktam fel (jelzem, lassan két éve költöztünk :D).

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. SY
      http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50078746/

      Törlés
  5. Köszikösziköszi! Nagyon jó cikk! Bevallom őszintén, én a függönyboltban varrattam fel a függönyöket... Annyira ciki volt, hogy azt kellett lemérni, mekkora az ablak, mert fogalmam sem volt, mennyit kell rászámolni, stb. Ezek után ők ajánlották fel, hogy "ugye a varrást is kéri?":) Nekem sok olyan tennivaló volt, amitől féltem, de aztán nekiduráltam magam és megcsináltam. Erre jó egy építkezés:)

    VálaszTörlés
  6. Nekem van egy retro varrógépem, egy kis asztalba rejtve. Szeretném majd felújíttatni, és majd használni. A nagyimtól örököltem. :)

    VálaszTörlés
  7. Tökjó:)) én mondjuk tudok varrni, édesanyám varrónő volt, de nagyon tetszenek az ilyen kis instant megoldások:D

    VálaszTörlés
  8. ja meg a "por és egyéb cicá"s bejegyzések:D

    VálaszTörlés
  9. Azt a leborult szivarvégit, hát miket nem tudsz?! Köszi :) Van varrógépem, de még nem tudok varrni...gyalázat. Ez eszméletlen jó ötlet!

    VálaszTörlés
  10. szia ez nagyon jo otlet de van 1 kerdesem selyem fuggonyon nem fog latszani az a feher csodacsik? varom valaszod elore is koszonom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen átlátszó lesz a hőtől, de a biztonság kedvéért csinálnék egy próbát, a selyem azért nem a leglazább anyag. :)

      Törlés