2013. március 4., hétfő

Vásárlás amerikában

Sose szerettem igazán vásárolni, mindig inkább egy szükséges dolognak tartottam, mint igazi élvezetnek, azt meg pláne nem értettem soha, hogy abban mi a jó, ha valaki vesz valamit és aztán megmutatja, minden további infó nélkül. Jó, ha így értesülünk akciókról vagy jó lelőhelyekről és Amerikában, ahol már régen nincsen olyan, hogy veszünk egy szempillaspirált, olyat amit lehet kapni, igenis kell segítség a vásárláshoz.
Itthon a tudatos vásárlás még gyerekcipőben jár, ezért is döcög a haul-műfaj szerintem, úgyhogy addig is, igyekszem ezt a bejegyzést, amit olyan sokan kértetek, megtűzdelni érdekes vagy hasznos inkókkal, hátha egyszer nektek kell 1000 üzlet közül választani.


Bevásárló központból 2 félével találkoztam, az egyik a sima (let's go to the) mall, a másik a strip-mall, ami olyan, mint itthon a stop shop vagy a park centerek, ahol nem annyira a vásárolgatás, inkább az ügyintézés a lényeg. Hatalmas parkolót vesznek körül élelmiszer boltok, bankok, tisztítók, fodrász és manikűrös helyek, meg néhány étterem.

Ha már megemlítettem, akkor kezdjük rögtön az élelmiszer boltokkal. Egyértelműen múzeum kategóriába sorolnám a látogatást egy amerikai közértbe. 
Ahol mi legtöbbször vásároltunk a nagynénémmel, az a Trader Joe's nézzétek meg a honlapot, például a bevásárlólista készítőt. Ebben a boltban minden organikus és bio és egészséges és elég drága. De elmondhatatlan a választék. Nem annyival drágább, mint amennyivel jobb a minőség és a kínálat.
A zöldséges pult végében frissen főtt kávé vár, hogyha elfáradtál a vásárlásban, kávézz egyet. a kasszáknál meg csak oda kell tolni a kocsit és a pénztáros kipakol belőle és bepakol a papírzacskókba, amiért nem kell fizetni. Közben megkérdezi milyen a napod, és hol vetted a pulcsidat, mert nagyon jól áll. Nagyon közvetlen, kedves hely, ha lenne a sarkon, tuti oda járnék. Csomagolás design órák tanulmány útjait nyugodtan lehetne ide szervezni.


A másik hasonló hely, ami Angliából már ismerős lehet, az a Whole Foods ezt én most kihagytam, mert nem volt a közelben, talán kicsit még drágább és még biobb.
Még egy hasonló hely jutott eszembe, ami igazi gourmet bolt, a Dean and DeLuca Én a New York-i üzletükben voltam, akkor, amikor itthon még nem volt Culinaris és Delizia és meresztgettem a szemem.


Úgyhogy aki egy kicsit is fogékony a gasztronómiára, szánjon rá időt, hogy körülnézzen ezeken a helyeken. Aki inkább arra kíváncsi, hogy milyen egy kinti Tesco, annak a Target lehet érdekes, ahol a franciaágytól a plüsskutyáig mindent meg lehet kapni.
A Walmart pedig szociális tanulmányútnak illik be, az interneten elég sok vicc és kép kering az oda járó emberekről, de biztos vagyok benne, hogy nem veszi fel a versenyt a régi, lipótmezei CBA-val.

Ha olyasmi bevásárló központra vagytok kíváncsiak, mint az itthoniak, akkor a mall-t kell keresni. Illetve nem nagyon kell keresni, mert elég sok van, úgyhogy szerencsére sehol nincsen tömeg, de a boltok nem kihaltak, számomra ideális volt így körülnézni.


2 helyen jártam, az első a klasszikusabb, The Oaks Mall nézzétek meg a honlapot, bal oldalt megtaláljátok az egész üzletlistát.
The Cheesecake Factory szuper hely, 100 oldalas menü, gigászi adagok.
Nordstorm és a Macy's nagy áruházak, főleg ruha-cipő-parfűm-smink vonalon mozognak, de minden márkát lehet kapni náluk.
Forever XXI biztos hallotta már az, aki egy amerikai haul videót megnézett már életében. Olyasmi, mint itthon a H&M, Bershka, Stradivarius és olyasmi, mint kint a Hollister.
A Sephora itt is csodás, az első utam ide vezetett, kisminkeltek, bevásároltam, egy egész bejegyzésnyi jószágot, úgyhogy ők külön érkeznek, még a héten!
A Pottery Barn igazi kincsesbánya a vidéki pajta-hangulatú lakberendezés szerelmeseinek, nagyjából mindent el tudtam volna hozni magammal, ha saját repülővel és hordárokkal jövök haza.
Ez a bevásárlóközpont se maradhat Abercrombie & Fitch üzlet és az émelyítő szaga nélkül. Az alap ötlet nagyon tetszik, minden érzékszervünket kapják el, de a mai napig érzem az orromban, azt a lehetetlen illatot.
Nincsen a listán, de szerintem csodás üzletek a Bath & Body Works. Itt fél órát szagolgattam gyertyákat.
Illetve a Teavana teabolt, ahol életem eddigi legfinomabb teáját ittam, sajnos csak rohanva, úgyhogy nem emlékszem a nevére, de legközelebb kiderítem.

A másik bevásárló központ, ahol voltam, felülírta bennem a nyilvános wc-kkel és a bevásárló központokkal szembeni előítéletemet és távolságtartásomat.
A The Grove (itt az üzletlista) megint egy olyan hely, ahol álltam és bámultam. A régi zsidó, kereskedő és piaci negyed kis boltjait újították fel, építettek egy nagy parkolóházat pár éttermet és most boldog boldogtalan, sztár és halkereskedő tölti ott a Los Angeles-i estéket.


3 hely volt, ahol elvesztem, a piac, a nyilvános wc és a Crate&Barrel. Az előző kettőről már posztoltam képet, de most megint beszúrom.


A Crate&Barrel meg a legcsodálatosabb konyhabolt, amit valaha láttam. (A másik hasonló bolt, a Sur la table is remek, egy klikkelést megér.)
De térjünk vissza az előbbihez, mert az a csodás hírem van, hogy elméletileg szállítanak Magyarországra. Remélem érzitek azt a hatalmas szeretetet, ami felétek árad, hogy folytatom az írást és nem vásárlással töltöm a nap további részét.

Bírjátok még? Mert van még infó bőven.

A Los Angeles bakancslistámon első helyen szerepelt, hogy hozzak haza ruhát a kedvenc óriásomnak. Az itthoni xxl kínálattal az a baj, hogy inkább szélességre xxl, mint magasságra, de szerencsére felfedeztük, hogy a Tommy Hilfiger gyárt hosszított fazonú pólókat az NBA-nek, úgyhogy elvileg létezik, jó minőségű, szép és elég hosszú póló.
Úgyhogy akinek hasonló problémája akad, az a DXL boltokban vagy a webshopjukban biztos talál magának pólókat. A hosszított fazon címkéjén az XLT szerepel, előtte a szám jelenti a szélességet.

Bár közel sem vagyok ilyen magas, a ruha vásárlás nekem mindig problémát jelentett, és mivel általában semmi örömöt nem lelek benne, ezért a pénzt is sajnálom rá. Szerencsére a csoda-nagynéném elvitt a tökéletes helyre.

A Marshall's mottója: "never pay full price for fabulous", tökéletesen passzol az én elképzeléseimhez, máshol nem is vettem ruhát. Jó márkák előző szezonból megmaradt darabjait lehet megkapni nevetséges áron. A farmer amit vettem, 105 dollárról 20-ra volt leárazva, ami pont annyi, amennyit én szívesen költök egy jó farmerre. Ralph Lauren, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, Coach, Michael Kors márkákba futottam bele a leggyakrabban. 
Végül ők jöttek velem haza:


Még oldalakon keresztül tudnám ecsetelni, hogy mennyire jó kis hely, de lényeg a lényeg, aki nem korlátlan hitelkártyával jár Amerikában és ruhára van szüksége, nézzen be egy Marshall's-ba.

Még egy dolog volt, amit nem akartam kihagyni, mégpedig a könyvesboltban nézelődést és az újság vásárlást. 
A Barnes&Noble hatalmas és gyönyörű könyvesboltokkal, szinte minden bevásárlóközpontban jelen van, van, hogy egy Starbucks-szal összenőve. Így kávézva lehet olvasgatni, újságokat lapozgatni.


Az újságos dimenziók is kicsit nagyobbak. Minden témából legalább 3-5 magazint közül választhatunk. A népszerűbb témák 30 újságot legalább kapnak.
Én a DIY home decor és housekeeping témákat néztem ki magamnak, (aki szemfüles elcsíphet itt egy kis előzeteset a blog jövőjéből) és erősen visszafogtam magam és csak ennyit hoztam haza.


Lassan a végére érünk a nagy vásárlás beszámolónak, a sminkekkel adósotok vagyok, de azok vannak annyira fantasztikusak, hogy megérdemelnek egy külön bejegyzést! 

Addig is meséljetek, Ti hol szerettek legjobban vásárolni? A fentiek közül melyik hely lehetne a sarki bolt helyén? Hova vezetne az első utatok és mi az amit hiba volt kihagyni szerintetek?

10 megjegyzés:

  1. Én gondolkodás nélkül az American Eagle-t tudnám mondani, szerintem a legjobb, ahol eddig vásároltam. Nagyon szeretem a farmereiket, szinte csak az van itthon, akár rövid, akár hosszú.. a kedvenceim.:) A Trader Joe's tényleg nagyon jó, de mellette mi sokat jártunk a Smart&Final-be vagy a Ralph's-ba is. A Marshall's-ban én is nagyon sok jó dolgot szedtem össze, de a 3rd Street-en is voltak olyan akciók, hogy sokszor vásároltunk az Esprit, Gap, Gas stb. üzleteiben kb. fillérekért. Starbucks helyett nekem jobban bejött a Coffee bean & Tea leaf. :)

    VálaszTörlés
  2. ezt így ahogy van, mind végigjárnám:D jó kis bejegyzés volt. fáj a szívem, de tényleg jó volt:D

    VálaszTörlés
  3. jaj én imádok vásárolni, úgyhogy ha elmennék Amerikába, akkor biztosan üres bőrönddel, mert annyi mindent vennék. nyáron Milánóban fogok lakni három hétig, ami azért hasonló élmény lehet, mert mégis olasz divatfőváros, már többen mondták, hogy ne vigyek sok ruhát, mert úgyis veszek egy csomó mindent.=)
    az amerikai haul videók alapján nekem az Urban Outfitters, a Forever21 és az American Eagle szimpatikus, de szívesen fogadnék bármi Hollistert és egy Abercrombie&Fitch kapucnis pulcsit, de ez a Marshall's is jónak tűnik, barátnőm mesélte, hogy azt hiszem ott vettek az apukájának kemény 5 dollárokért Ralph Lauren pólókat. a Sephorát nyáron fogom kipróbálni, még nem voltam, de biztosan tetszeni fog (a pénztárcámnak már nem annyira!=D)
    ó, és majdnem elfelejtettem: nagyon tetszik a táska, amit vettél.=)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. kifelé menet nekem se volt bőröndöm! :)
      Milánó elég jó lesz, A&F van pucér fiúkkal!

      Törlés
  4. A vásárlás meg én az két külön dolog (hozzátenném hogy van egy két kivétel, na jó igazából kettő: smink és könyv :P) :D nem szeretek ruhát próbálgatni, ha valami tetszik és kell is akkor azt az egyet felpróbálom ha jó, akkor megveszem, ha nem akkor marad, maximum még egy másik méretet is felpróbálok, de nem vagyok az a 900 ruhával vonulok be a próbafülkébe :D A Let's ho to the mall zárójeles megjegyzésen jót nevettem :D Csak Így jártam anyátokkal? ;) Egyébként nagyon tetszett ez a bejegyzés (is). Ha elmehetnék Amerikába Barnes&Noble-t tutira megnézném :D

    VálaszTörlés
  5. Juuj, de szupi bejegyzés. A Marshall's nekem is a kedvencem volt, ill. a "tesója", a TJMaxx. Ott is voltál? :-) Nagyon szép dolgokat vettél! Az a táska...:-)
    Abercrombie & Fitch Európában iszonyat drága, biztosan nem adnék ki ennyi pénzt egy-egy ruháért.
    Amit még megfigyeltem, hogy kint a farmerek ugyanolyan árban vannak, mint a felsők. Ez annyira jó, mert általában itthon sokkal drágábbak, és nekem pl sokkal kevesebb farmerem van, mint felsőm.
    Targetben sajnos nem voltam, majd legközelebb (remélem).
    Jó lenne, ha itthon is lenne ilyen újságválaszték, de addig is várjuk a bejegyzéseid ebben a témában :-).
    MAC-ben nem voltál? Az is olcsóbb, mint itthon.

    VálaszTörlés
  6. naggyon jo bejegyzes !!:) nem voltam meg amerikaban de egyre kivancsibb vagyok. kulfoldi blogok alapjan a Targetba elmenni es vasarolni nekem is egyoik fo target lett :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) nekem az kimaradt, de ha ott élnék, biztos mennék! :)

      Törlés