2013. március 15., péntek

A kókusz beveszi a konyhánkat

Március 15-én lehet, hogy illendőbb lenne a pirospaprikáról írnom, de ez az idei ünnep több szempontból is rendhagyó. Remélem, hogy melegben vagytok és nem kell elindulnotok.
Nekünk egy nagy családi szülinapozást kell kihagynunk, ahová a stockholmi rokonok eljutnak, csak mi nem. Nagyon bánom, de szerencsére melegben vagyunk, velünk vannak az állatok, és van időm írni, a tavasz meg csak eljön egyszer, úgyhogy írok arról, amiről eredetileg akartam, a kókuszról. Merthogy már lassan egy hónapja, hogy a konyhánkban egyre több a kókusz. Itt a bizonyíték:


Amerikában kezdődött ez a hóbort is, mégpedig az eddigi legegészségesebb és spirituálisan leginkább meglovagolt étteremben, ahol valaha jártam. A FEED Body and Soul aznap nyitott, amikor az egyik unokatestvéremmel találkoztam és együtt vacsoráztunk. Lehetett sejteni, hogy egy los angelesi manökennel nem a sarki pecsenyézőben lesz a randim és ez a hely minden számításomat beigazolta. Azt hiszem az ott elfogyasztott vacsora valószínűleg 4 évvel hosszabbította meg az életemet. Minden csuda organikus és bio volt, ideális terep, hogy új és elég fura dolgokat próbáljak ki.

Például a cukrot, amit a teánkhoz hoztak ki. A barnacukor, nádcukor és a többiek már a múlté, úgyhogy kókusz cukrot ettünk. Nem félreírtam, tényleg ettük. Annyira finom volt, hogy nem is kértünk desszertet, hanem még egy kanállal ettünk belőle. Gyorsan meg is gugliztam, hogy miért jó a kókuszcukor. Ilyesmit találtam, minden infót és a bizalomgerjesztő csomagolását is.
Itthon a Culinarisban vettem és azóta fehér cukor közelébe se mentem. Csodafinom íze van, kicsit olyan, mintha már karamellizálva lenne, de nincsen semmilyen mű íze, mint az összes többi cukornak, pötyikékről nem is beszélve.

A következő kókuszos csoda a kókusztej. Ezt a Tesco egzotikus részlegén is lehet kapni, én ott szoktam venni, finom és olcsó, kb. annyi, mint egy kis dobozos tejszín és kb. arra is használom. Amit eddig tejszínnel főztem, sűrítettem, azt most kókuszozom. Kalóriákkal jobban jövök ki és imádom az ízét. A 3 kókuszos közül ez emlékeztet egyedül a kókuszra. Krémlevesbe kifejezettem jól jön ez az íz. Az elmúlt hónapban nem is vettem tejszínt.
A harmadik kókuszos kedvencem a kókuszzsír. Másik régi kedvencemet helyettesítem vele, a vajat. Imádom a vajat, jobban, mint amennyire az vállalható lenne, ezért sose gondoltam volna, hogy valami pótolhatja.
Szobahőmérsékleten ez is szilárd, de a serpenyőben pillanatok alatt elolvad. Sütöttem már benne krumplit, húst, kentem ki vele serpenyőt, egyedül sütit nem csináltam így, mert az utóbbi időben visszavettem süti-fronton.
A konyhán kívül is használtam már kókuszzsírt, bekentem vele a kiszáradt fa asztalomat és a hajamra raktam pakolásként. A kezem és az arcom is ezzel kenem hetente párszor és nem minden nap kétszer. Csodálatos dolog. Itt találtam egy listát, hogy mi mindenre lehet használni a kókuszzsírt/olajat, azt hiszem végigpróbálok mindent a listáról és beszámolok róla.
Bio boltban egy nagyobb műanyag zacskóban lehet kapni egy hatalmas tömböt, amit itthon kiolvasztottam és átöntöttem 2 kisebb edénybe.

Most meg engedjétek meg, hogy ne fogjam vissza magam és belinkeljem ide azt a videót, ami egy ilyen bejegyzés végére szerintem nagyon kívánkozik, már csak azért is, mert ezt énekeltem az írása közben.


Ezért elnézést kérek, a kókuszos tapasztalataitokat vagy kérdéseiteket pedig várom!

19 megjegyzés:

  1. Én is imádom, az egyik legjobb csodaszer az tuti..Én sminklemosásra használok kókuszolajat, amellett, hogy isteni az illata, nagyon szépen, könnyen és kíméletesen leszedi a sminket és amióta használom, mintha nőtt volna a szempillám (lehet, hogy ezt csak beképzelem) és szebb a szemkörnyékem is..Azon kívül a hajamra is használom, arcpakolásba teszek, szóval imádom én is..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem lehet, az én hajam nagyon nő tőle!

      Törlés
  2. Nálam is nagy sztár mostanában a kókusz!
    Sütit is sütöttem kókuszzsírral, nagyon finom lett - az egészség jegyében steviával és zabliszttel készült, így még diéta idején is lehet néha sütizni :-)
    A hajamra használok kókuszolajat hajmosás előtti hajpakolásként, puha és illatos utána a hajam. Emellett tervben van egy kókuszolajos testápoló készítése is, talán ma sikerül is megvalósítani

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Az én új nagy kedvencem is a kókuszzsír :) rengeteg mindenre jó a hajam és az ajkaim egyenesen a mennyországba jutottak amióta használom a kókuszzsírt:) Eddig Labellóztam, majd később a vazelin mellett tettem le a voksom, mert hihetetlen csodát tett az is, például nem óránként kellett kennem a szám, mert száraz, hanem elég volt mondjuk 3-szor egy nap, de a kókuszzsírral minden este elalvás előtt bekenem jól és egész nap nem is kívánja a szám az ápolást. Egyszerűen imádom :) és a hajam csodás a fénye és a tapintása, mint a selyem álmodni sem álmodhatnék jobb csodaszert:))) http://wakeup-world.com/2012/03/02/160-uses-for-coconut-oil/ Ezen az oldalon pedig még több felhasználási lehetőséget is találsz;)

    VálaszTörlés
  5. magát a kókuszt szeretem, de így még nem próbáltam, sőt a kókuszzsírról, meg cukorról még csak nem is hallottam :D nagyon hasznos ez a bejegyzés is :) majd ha biobolt közelében járok be is nézek :) És a zene a végén, én nagyon szeretem :D

    VálaszTörlés
  6. Kókuszolaj:
    Tusolás után vizes bőrbe masszírozva nálam verhetetlen.
    Hajpakolásnak is szeretem.
    Javítottam már meg vele beszáradt zselés tust.
    Fahéjas pirítóssal nagyon fincsi :)

    Kókusztej mogyoróval és csirkemellel, vagy sütőtök-krémlevesben <3

    A kókuszcukor is izgalmasnak tűnik. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. leizgibb, csak magában, imádnivaló!

      Törlés
  7. lassan 1 éve kókuszzsírt használok sütéshez, főzéshez. Először azt hittem, hogy csak beképzelem magamnak, de az ételeknek az íze sokkal intenzívebb, finomabb mint pl. olajjal, margarinnal, vajjal. Nekem azért is kellet váltani, mert valami nem okés a gyomrommal, és másfajta zsíroktól, olajoktól ég a gyomrom, nem is kicsit. Én ebben sütök húst, fánkot, lángost, süteményt... ezt használom a hagyma futtatásához, egyszóval mindenhez... és még szépségápolásra is jó! Anyukám is áttért erre, miután nálam megkóstolta és rájött, hogy ez nem is kókusz ízű :D A vödrös változatot veszem bioboltban, 1400 ft 1kg.
    A fehér cukrot én is hanyagolom, most a méz a befutó, viszont ez a kókuszcukor izgatja a fantáziám :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. most én is vödröset kaptam, sokkal praktikusabb, mint a zacskós!

      Törlés
  8. Kókusztejporból szoktam muffint sütni, lereszelt zöldcitromhéjjal, felvert tojásfehérjével. Vaj helyett kókuszzsír, cukor helyett kókuszcukor. Ennél kókuszosabb már nem is lehetne:)

    VálaszTörlés
  9. Hát lehet, hogy mi rontottunk el valamit de pont szombaton vett párom kókuszolajat... Kinézett egy "gyúrós" csirkegolyós kaját a neten ahol ebben sütöttek... A doboza szerint pedig leginkább telített zsírsavak vannak benne ami elvileg a nem jó zsír nem?!? (javítsatok ki ha tévedek kiváncsi vagyok a véleményetekre) na mind1 felolvasztottuk a kőkemény zsírnak kinéző izét és valami iszonyat büdös volt.... de a dobozban semmi szaga nem volt (bio boltban vettük nem a parkolós árustól ;) mivel gőzünk nem volt milyennek kell lennie kisütöttük a "fasírtot" benne és nem is lett a kajának rossz íze meg semmi VISZONT a lakásban 10 perc alatt maxon járatott szagelszívóval olyan füst lett mintha 5 vizipipát szívtunk volna el egyszerre....ja és persze rohadt büdös is volt. Szóval mi lehetett szerintetek a baj???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jesszus, akkor ott valami nem stimmelt!!!
      semmi szaga nincsen ha okés, nekem a lakás se büdösödik be tőle, szerintem sokkal jobb, mint bármilyen olaj. mi történhetett?

      Törlés
  10. Én kisvárosban születtem, ott eddig csak kókusztejet lehetett kapni, azt is horrorisztikus áron, így szóba sem jöhetett hogy megvegyem. helyette elkészítettem én otthon, s így még kókuszvajat is kaptam. :)
    Mióta egyetem miatt felköltöztem nagyvárosba, az igazata megvallva nem is kerestem a kókuszzsírt vagy tejet, de biztos vagyok benne,hogy itt már található, abban már kevésbé, hogy egyetemista pénztárcához van szabva az ára. :)
    igy beérem a sima kókuszreszelékkel, de azt aztán mindenbe használok, amibe csak lehet! Nagyon-nagyon szeretem a kókuszt! :)

    VálaszTörlés
  11. kókuszreszelék is csodás!
    az az igazság, hogy az egyetemista pénztárcához semmi nincs szabva, 1500 ft max. egy kiló és nagyon kevés kell belőle!

    VálaszTörlés