2012. szeptember 4., kedd

Mennyi tésztát főzzek? dilemma

Teljesen odavagyok a tésztákért, a leggyakrabban ezt szoktunk enni. Pillanatok alatt készen van, bármilyen íze lehet, olcsó és megunhatatlan. Tudnék úgy élni, hogy minden nap tészta van ebédre, mondjuk úgy is, hogy leves, vagy süti, de most a tésztáról van szó.
Mégpedig a mennyiségről. Titkos fóbiám, hogy túl keveset főzök valamiből és éhen halunk. Nyilván ezt is eltúlzom, mint mindent, ha aggódni lehet.
Ennek fényében célszerű volt megtanulnom, hogy pontosan mennyit főzzek.
Régen a fél csomag kettőnkre alakult ki, de amióta ömlesztve tartjuk a spagettit, azóta ez a mankó nem áll rendelkezésemre és máris borul a rendszer, ha egyszer valaki más is csatlakozik.
Úgyhogy megmutatom a trükköt, hogy hogyan mérem ki a tésztát és hogyan őrzöm meg az épelméjűségemet ebédfőzés közben.

Ha penne, fussili, bármilyen nem spagetti tésztát főzök kettőnknek, akkor a szűrőt töltöm meg 3/4-edig. Ez egyfelől pont egy fél csomag, és a megfőtt tészta pont kitölti a szűrőt, tehát, egy mozdulattal tudok szűrni.

A spagettinél pedig valahogy így alakul tudományosan: A hüvelykujjunk első-második és harmadik hajlási pontjába helyezve a mutatóujjunk legfelső ujjpercét, illetve az ujjhegyünket, a kialakult lyuk mérete pont annyi emberre elegendő mennyiség, mint ahányadik hajlási pontnál tartunk.
Valamint egy vízbe mártott test, tömegéből annyit veszt, ...
Kicsit tudományosra sikeredett, mutatom inkább képekkel, hány főre mennyi tésztát főzzünk.



Szerettétek a fizikát? Van valami, ami miatt irreálisan sokat aggódtok? Mennyiszer esztek tésztát hetente? Melyik a kedvenc ízetek?

19 megjegyzés:

  1. hát én igazából ezt érzésre szoktam csinálni :)
    nálunk 3an vagyunk, apu kb 3x többet eszik mindenkinél, szóval nálunk 1csomag spagetti az tutira megy :)

    VálaszTörlés
  2. Én tésztafüggő vagyok, de régen sokkal többet (mármint nagyobb adag ételeket) ettem, mint 1-2 éve, de még mindig hajlamos vagyok szemre azt mondani, hogy óóó, ezt pont meg fogom enni, aztán a felénél kidőlök, és elrakom későbbre.. :D

    VálaszTörlés
  3. :D:D:D:D:D:D:D ez az új kedvenc posztom:D:D erre mondd, hogy jöttél rá?:D
    folyton parázok, hogy mikor ÉdesEgy jön haza munkából, akkor kigyullad a metró, vagy valami történik, itthon telefonnal járkálok, hogy ha a kicsivel valami történne tudjak mentőt hívni, éjjel nappal a zajokat figyelem, hogy nem e törtek be, és ez csak három a mániás félelmeimből...

    VálaszTörlés
  4. profi :D
    ezzel én is mindig de mindig bajban vagyok. Kettőnkre megy a zacskó fele, de múltkor pl átjött a család, heten voltunk, hatalmas gondban voltam, 2 zacskóval főztem ki, végül kb megmaradt a fele..(igaz, hogy leves is volt) úgyhogy én már nem tudom..és bármennyire is tetszik ez a spagettis módszer, azt csinálok a legkevesebbszer.

    VálaszTörlés
  5. Nálunk is nagy dilemma, bár tésztából sosem sok:) max marad másnapra is. Ezzel szemezek amúgy jópár éve, szuperjó ha nem szereti az ember a maradékot: http://butlers.hu/konyhai_segedeszkozok/menuett-spagetti-adagolo185cm-3376

    VálaszTörlés
  6. Ez egy igazán jó módszer :D Én is mindig bajban vagyok vele ha magamnak csinálok... Óó, ez kevés lesz, és teszek még vagy 1 marékkal, és a fele persze, hogy megmarad :D Barátom anyukája ha csinál spagettit, egy egész zacskóval megfőz, mert 2 nagy fia olyan nagyevők, hogy felzabálnak mindent :D
    Irreálisan talán nem, de sokat aggódok párom miatt, hogy épségben hazajöjjön bárhol is van :D Na meg ez a tészta ügy, hogy kevés lesz... :D Ja, és a bacik: a törölközőm nem érhet hozzá semmihez, csak ahova leteszem zuhanyzás után; a fürdőszobába a csempe, bármilyen tiszta is legyen, szerintem az tele van bacikkal, és ahhoz se szeretek hozzáérni :D Amúgy semmi extra :) :D

    VálaszTörlés
  7. Van olyan izém, mint amit Netti mutatott, mert én is vágytam rá évek óta, 250 Ft-ért meg nem hagyhattam ott a Lidl leárazáson. DE! Azóta sem használtam :-D Nálam is a fél zacskó/ 2 ember verzió működik.
    Fusili, spagetti, farfalle a kedvenceim. Pár éve teljes kiörlésű verzióban. Paradicsommal, tejszínnel, sonkával, sajttal, szalonnával, pestoval, szinte mindenhogy jöhet. Remekművek szoktak születni a "mi van itthon?" témakörben is :-)
    Irreális félelmeim szerintem nincsenek, csak reálisan szoktam aggódni.
    A fizika és én nagyon nem voltunk jóban :-(

    VálaszTörlés
  8. Spagettit nem szoktam készíteni, mert nem szeretünk vacakolni vele (mármint az elfogyasztásával), de a penne, fusilli stb mennyiségét egy kisebb pohárban szoktam kimérni. Fél pohárka az én adagom, teljes pohárka a barátomé. Rizst is pohárkával mérem ki.

    VálaszTörlés
  9. Mérleggel szoktam: 8 dkg/fő, bármelyik típusból.

    A fizikát szerettem volna, ha értem. De egyszerűen nem állt össze a kép. Ami azért is fura, mert a kémia meg ment... Bár lehet, a kettőnek semmi köze egymáshoz.

    Mi is nagy tésztások vagyunk, az utóbbi időben egyre többször mi készítjük egy ilyennel: http://www.sopra-sotto.com/details.php?prodID=990 Jó móka :)

    VálaszTörlés
  10. Oh, jól jöttek ezek a tippek :) nincs ilyen fóbiám, de a szemmértékem nem a legjobb. Szeretek főzni, de nekem még ahhoz kell a leginkább a gyakorlat, hogy lássam, miből mennyi lesz. Egyszerűen nem tudom megítélni. Még :)

    Imádom a tésztákat, most a sajtszószos a kedvencem. Forma szerint meg az a csavaros, nem tudom, mi a tisztességes neve :) Mostanában Spar-osat veszünk, és annyira jó, mert hatalmasra nő a tészta.

    Fizika? Soha, mindig is bölcsészlélek voltam, és már az is maradok ^^

    VálaszTörlés
  11. Nálunk a mennyiség mindig kajafüggő. Carbonara esetében mindegy mennyit főzök, az elfogy, de bolognainál mindig marad:D

    VálaszTörlés
  12. Nekem az olasz barátaim mondták, hogy átlag 100 g/fővel kell tradicionálisan számolni, és mi ebből jutottunk oda, hogy inkább max. 80 g/fő, és ha tudjuk, hogy csak kicsit vagyunk éhesek, akkor kevesebb. De ha jól láttam, ez a 8 dkg másnál is bevált :)

    VálaszTörlés
  13. Fizikát mindig is utáltam (amit a suliban tanítottak - túl elvont volt, nem életszagú) a tésztát viszont túlságosan is. És a férjem is. Pedig neki nem kéne, mert cukorbeteg. :S Mi durumtésztát használunk, vagy valamilyen teljeskiőrlésűt.

    VálaszTörlés
  14. Nagyon szeretem a fizikát, de a tésztát még annál is jobban ;) Az aggódásról csak annyit, hogy én mindenen képes vagyok aggódni XD Nagyon jó bejegyzés lett a mai (is). :DDD

    VálaszTörlés
  15. A fizikával hadilábon álltam, de a matek jól ment. Aztán magyar szakra mentem:) Főzni nagyon szeretek, szoktam is, már egész jól megy, hogy ne főzzek négyszeres mennyiséget:)
    Nekem az az irreális félelmem, hogy megtámadnak: állandóan van nálam borsspray, az irataimat és a pénzemet többfelé tettem a táskáimban, hátha ellopnak valamit, akkor is legyen vésztartalék. Éjjelente a telefonba beütöm a 112-t, úgy fekszem le aludni, hogy csak hívni kell. Amióta megszületett a kislányom, szinte nem is alszom, ha a Zuram elutazik. Paranoia, de már talált meg néhány őrült néző korábban, azóta nincs nyugtom. (Tévéztem...)

    VálaszTörlés
  16. lolli:
    folyamatosan az otthonkán jár az eszem! :))
    megnyugató, hogy a parázásban is hasonlítunk!

    Netti: szemeztem vele, de az ujjaim ingyenesek! ;)

    Zöld Zebra: legjobb receptek biztos, hogy egytől egyik így születnek! :)

    Detti: tejóistenmikvannak!! abszolút megértem, ez szerintem jogos pánik, de biztos jobb lenne nélküle.


    akkor maradhatunk 80g/fő mennyiségben?

    VálaszTörlés
  17. (na, azért nem annyira vészes a helyzet: amíg panelban laktunk, hívogattak a kaputelefonon, stb, de lassan kezd igazán pánikszerűvé nőni, holott amióta elköltöztünk, azóta semmi ilyesmi nem volt)
    Kiegyezem a 8dkg/főben:)

    VálaszTörlés
  18. Én is valahogy így mérem ki a tésztát, de aztán mindig rádobok még egy keveset, nehogy ne legyen elég. Aztán persze mindig sok lesz :) :) De ritka, hogy megmarad, imádom a tésztát.

    És a fizikát is szeretem.

    VálaszTörlés
  19. Detti: ez tök jogos, már attól parázok, hogy olvasom! :(

    menjus: én pont ezzel a módszerrel rántottam magamra jópár kilót, úgyhogy inkább mérek! :)

    VálaszTörlés