2012. szeptember 13., csütörtök

Házi gnocchi, ha üres a hűtő

A múltkori tésztamérős bejegyzés kapcsán azt a tanulságot szűrtem le, hogy nincs a világon ember, aki ne imádná a tésztákat, viszont a gnocchit nagyon kevesen említettétek. Pedig az a legfinomabb! Persze, csak ha mi magunk készítjük el, amit én is halogattam, egészen tegnapig.
A nyár elmúltával már nincsen nyitva a bolt az utca végében és be kell menni a városba, ha bármit is szeretnénk venni. Napok óta próbáljuk eltolni a nagybevásárlást és döbbenetes, hogy mi mindent meg lehet csinálni itthon, szinte a semmiből. A mai recept is olyan, ami csak a maradékokból lett összerakva pillanatok alatt.


Hozzávalók:

4-5 közepes krumpli
közel fél kiló liszt, amennyit a krumpli felvesz
2 tojás
3 teáskanál só
bors, szerecsendió
50 g vaj

2 evőkanál mascarpone
2 evőkanál juhtúró
fekete hagyma mag

Elkészítés:

Megfőzöm a krumplikat (forrástól számítva fél óra alatt megvan, villával megbökdösöm, hogy puha-e) és ha készen vannak, még forrón megpucolva egy nagy keverőtálba teszem, villával alaposan összenyomkodom. 
Kiöblítem a lábost, amiben főttek és felteszek vizet forrni. A krumplihoz adom a tojást, sót, borsot és szerecsendiót és végül a lisztet. 5 percig gyúrom, elég ragadós tészta, sok liszt kell hozzá, kemény lesz.
Ha jól gyúrható 1-1,5 cm vastag hurkákat gyúrok belőle, amit 1 centis szeletekre vágok késsel. Itt az ügyesebbek villával mintát nyomhatnak bele, az éhesebbek csak simán dobják a lobogó, kicsit sós vízbe a gnocchikat.
Amint feljöttek a víz tetejére, készen is vannak, de sokkal finomabbak, ha egy serpenyőben kevés vajon átforgatjuk és néhol hagyjuk kicsit odakapni.
A szószhoz egy tálban összekeverem a mascarpone-t és a juhtúrót, rámerem a gnocchit és összeforgatom, tálalásnál megszórom Nigellával, mert ez a feketehagymamag neve.

Ez az étel az első gondolattól az első falatig 1 óra alatt megvan, de csak fél óra munka van vele, 3 nagy- 4 kisétkű felnőtt is jóllakik vele.

Csináltatok már házi-tésztát? Emlékeztek a Bridget Jones-ból Mr. Fitzherbert bemutatására? Nekem ez jutott eszembe a feketehagyma kapcsán, Nigella, mert ez az ő neve. Ugye van valaki, aki tudja miről beszélek?
Van kedvetek ilyen időben kimozdulni otthonról? Esőben nagybevásárlás? Ki van benne?

P.S.: Emlékeztek a tegnapi kihívásra? Hogy áll az izomlázatok? Ma lesz 10 percetek?

11 megjegyzés:

  1. "Mr.[Ciciperverz]... Mr.[Ciciperverz]... Mr. Fitzherbert...Mert ez az ő neve" :DDDD
    Avagy emlékszünk :)) Meg a kék spárgára is :) (Bevallom, nem vagyok Bridget rajongó, de az első filmet láttam annyiszor, hogy önkéntelenül is végigidézem :D)

    Házi tésztát még nem főztem, de a "mit főzzünk abból, ami a kamrában/fagyasztóban van" már inkább ismerős, így születnek az ugyan név nélküli, de annál jobb ebédek. :) Múltkor eszembe jutott, hogy chilis babot kéne enni, csak egészségesen: nem porból és nem darált hússal - szóval lett is belőle egy igen "buta" babos - csirkés rizses egytálétel :D(Kukorica is került volt bele, de a konzervnyitó sztrájkol, én pedig békén hagytam)

    VálaszTörlés
  2. Oh, köszi ezt a receptet, azóta nem ettem gnocchit, hogy eljöttem Olaszországból, de szerintem a hétvégén megpróbálkozom ezzel :)

    VálaszTörlés
  3. Csináltam már gnocchit, nagy sikere volt itthon:)

    VálaszTörlés
  4. én életem első gnocchiját legendásan elszúrtam, ráadásul kábé 3x nagyobbak lettek a darabkák, mint tervezve volt. de azért valahogy megettük. azóta nem bízom a mindmegette.hu-s receptekben:D
    Bridgetre emlékszem, tisztán:D
    az eső itt is esik, mi most jöttünk haza Picinyemmel nagybevásárlásból.. BKV-val..:D a 10 perc ma nekem kimarad- bár babakocsi emelgetés már volt!

    VálaszTörlés
  5. Ágibábi: örülök, hogy tetszik! :)

    Zsu: köszönöm, hogy kimentettél! :) szerintem így születnek a legjobbak!

    menjus: megvolt? :)

    Fanni: ugye, hogy nem is olyan nehéz?

    lolli: meglepően nagyra nőnek! :)

    Mesi: egyetértek! :)

    VálaszTörlés
  6. És tényleg megcsináltam hétvégén :) Nem lett rossz, de azért majd még gyakorolni kell egy kicsit. :)

    VálaszTörlés
  7. Mesi: megkaptam emailben a kommentet, de itt nem látom, köszi és örülök, hogy jó lett !:))

    VálaszTörlés