2012. szeptember 18., kedd

Férfias ebéd

Mostanában nagyon elmentünk a keddi receptekkel süti-irányba, erről az én édes szám tehet és az, hogy a főételekben nem volt nagy újdonság, vagy nem én készítettem őket, ugyanis néha együtt főzünk és ilyenkor a leves és a desszert az én asztalom, a főételt pedig a ház ura készíti.
Mivel ő nem ír blogot, megírom én a legújabb remekművét, sertésszűzpecsenye Mr.Otthonka módra.


Hozzávalók:
  •  700 g sertés szűzpecsenye - az Intersparban kb. ekkora darabok vannak előre becsomagolva a premium dobozokban és szebb húsok, mint amiket a pultban lehet kapni
  • 4 evőkanál friss petrezselyemlevél
  • 2 evőkanál friss kakukkfű
  • 1 evőkanál friss rozmaring
  • 1 fej alma
  • 2 fej főzőhagyma
  • fél hüvelykujjnyi gyömbér frissen lereszelve
  • só, bors
Elkészítés:

A sütőt előmelegítem 230°C-ra. A húst kiveszem a hűtőből és amíg felmelegszik a sütő, hagyom, hogy szobahőmérsékletre melegedjen, ha ez megvan, a fűszerekkel megszórom a húst és mindent jól belemasszírozok és egy sütőbe tehető tálba teszem és mellérakom a négybe vágott hagymát és almát.
Szerintem sütőzacskóban is el lehet készíteni, de anélkül is nagyon jól összeérnek az ízek.
10 percig sütöm 230°C-on, majd 30 percig 175°C-on sütöm. Felszeletelés előtt 10 percig pihenni hagyom.
Ha nem pont ekkora húst kaptok, akkor a sütési időt is arányosan le kell csökkenteni, legutóbb 500g - 8perc-20perc alatt lett tökéletes.



 
Kétféle körettel szoktuk elkészíteni, a B-verzió így néz ki, egyik finomabb, mint a másik, legközelebb ezeket a recepteket is megírom.

Ti milyen húsokat szoktatok enni? Mi elég ritkán és inkább szárnyasokat, de ezzel is ellennék egy darabig. Melyik a kedvenc köretetek?
Szoktatok együtt főzni? Van ennél jobb dolog?

5 megjegyzés:

  1. váóóóv. grat Mr. Otthonkának, egyből borzasztóan éhes lettem. de valamiért nekem főleg a köretek után csorog a nyálam..
    szerintem sincs jobb dolog a ketten főzésnél! max a hárman ÉdesEgyel és Picivel.. :))

    VálaszTörlés
  2. Leginkább a csirke-, pulyka- és kacsahúst szeretem, de mivel az öcsém ezeket pont nem szereti, így alkalmazkodom és többnyire sertésből készítek ételt. A kedvenc köretem a burgonyapüré, tudom, nem ez a legegészségesebb, de imádom vajjal, tejföllel, tejjel kikeverve, de a kukoricás rizs és a párolt zöldség is jöhet. Az együtt főzést nem igazán szeretem, nem túl nagy a konyhánk és szeretek benne úgy forgolódni, ahogy akarok, azt se szeretem, ha valaki azt vizslatja, hogy főzök. De olyannal még soha nem főztem együtt, akibe szerelmes lettem volna, lehet úgy más. :)

    VálaszTörlés
  3. lolli: átadtam és elég büszke most magára! :) köret-receptek jönnek jövő héten! ketten főzés for president!

    citromhab: de cuki vagy, hogy miatta mást főzöl. jövő héten nézz be mindenképp, mert jön a világ legfinomabb krumplipüréje.
    nekünk icipici konyhánk van, 3/4 személyes mindig egymáson nyúlunk át és folyamatosan összekoccanunk, de ettől csak jobb az egész, lehet cukiskodni! :)

    VálaszTörlés
  4. Hm.. nem néz ki rosszul, bár mi sokkal inkább tésztásak vagyunk. A legkiválóbb és leggyorsabb recept a tejfölös tarjás tészta. A mennyiségre olyan 5-6 főt mondanék ( repetát is belekalkulálva)

    1. lépés: Végy egy sört bontsd ki, helyezd a kezed ügyébe, majd igyál a műveletek közeppette.
    2. lépés: Nagyjából fél kiló füstölt-főtt tarját dobj bele egy darálóba (apró cafatok kellenek), ha ez kész jön 1 fej pucolt fokhagyma szintén daráló (ha már úgyis elöl van)
    3. lépés: elkezded kis olajon hevíteni a húst és a hagymát és alátöltesz egy kis vizet, hogy ne tapadjon le, párolod, majd 2 nagydoboz tejfölt elkeversz vele, borsal ízesíted. Hagyod első buggyanásig.
    4. lépés: Kifőzöl kb 2 zacskó durum pennét, majd nyakonöntöd a tarjás trutyival, összeforgatod.
    5. lépés: sajtal tálalod és nézed, ahogy "omnomnomnomnom"

    Eddig mindenki imádta, aki megkostolta, tökéletes nagyobb társaság fogadására, pénztárcabarát, és eléggé gyors (20 perces) kaja.

    Én dijjazom a sütis receptjeidet, bár amíg nincs sütőm, addig nem csinálom meg, marad a nyálcsorgatás, de legalább abszolut 0 kcal maradok.

    Kívánatos Elemér

    VálaszTörlés
  5. a o kalóriás nyálcsorgatás most itt is összejött! nagyon jól hangzik! :))

    VálaszTörlés