2012. június 1., péntek

Teendők vészhelyzetben

Teljes szívemből kívánom mindenkinek, hogy soha ne legyen szüksége erre a bejegyzésre, de ha mégis úgy hozza a sors, akkor jobb tudni, hogy mit kell tenni.
A legfontosabb illetve a leggyakoribb esetet emelem ki, a többi részletes leírását megtaláljátok a Magyar Gyermekmentő Alapítvány honlapján.

Hogyan értesítsük a mentőket?

Soha nem volt még szükségem rá, de el tudom képzelni, hogy a nagy pánikolásban össze vissza beszélnék, ezért nem árt egyszer higgadtan végiggondolni, hogy élesben minél gyorsabban menjen:
  1. Hívjuk a 104-es számot (mind vezetékes, mind mobil telefonról)!
  2. Türelemmel várjunk a felvevő jelentkezéséig (ne tegyük le a telefont, mert újrahívás esetén ismét a várakozósor végére kerülünk!)
  3. A felvevő kérdéseire válaszoljunk. Törekedjünk pontos, rövid és érthető tényközlésre.
  4. Készüljünk a következő kérdések megválaszolására: Mi történt ? Hány beteg/sérült van és azoknak milyen az állapot?
  5. Adjuk meg a beteg(ek) korát és ha tudjuk a nevét!
  6. Adjuk meg a beteg helyének pontos címét!
  7. Adjuk meg a nevünket (bejelentő) és a telefonszámot, amin visszahívhatóak vagyunk. Ez sokszor az első kérdések között szerepel azért, hogy ha a beszélgetés esetleg megszakadna, a bejelentőt azonnal visszahívhassák.
  8. Minden esetben várjuk meg, hogy a felvevő zárja le a beszélgetést (általában a „küldjük a segítséget” mondattal).

Hogyan vigyük le a magas lázat?


Ezt azért emeltem ki, mert a honlapon felsoroltak közül velem ez történt meg a legtöbbször. Mára teljesen kinőttem a lázékonyságot és a hűtőfürdő is csak egy régi szép emlék, ami sokszor segített rajtam.

Lázról 38°C felett beszélünk. 2 féle módszerrel lehet csillapítani, gyógyszeresen és fizikálisan.

Gyógyszeres lázcsillapítás
A gyermek életkorának megfelelően lázcsillapító kúppal, sziruppal vagy tablettával az előírt adagolás szerint (kövessük gyógyszerészünk, gyermekorvosunk javaslatát, vagy az adagolási útmutatót). Ezek a készítmények 4-6 óránál gyakrabban a mérgezés veszélye miatt nem adhatók! Acetil-szalicilsav tartalmú készítményt (Aspirin) gyermeknek ne adjunk!

Fizikális hűtés
1.: Kerüljük a lázas beteg vastag paplannal való takarását, mert gátolja a hőleadást.
2.: Vizes borogatás (priznic)
A lázas beteg törzsére vagy egész testére helyezett vizes ruhával hűtjük a beteget. A vizes ruhát száraz takaróval fedjük. Ha a vizes ruha átmelegedett, cseréljük, addig, amíg a gyermek láztalanná válik.
3.: Hűtőfürdő
A csecsemőt, gyermeket kb. 37 C fokos (fürdővíz meleg) vízbe helyezzük, majd a vizet lassan (fokonként) lehűtjük (hideg vizet adagolva hozzá), amíg a gyermek láza lemegy. A kádban lévő víz semmiképpen ne legyen hideg (25 C fok alatti)! Csak addig tartsuk a gyermeket a hűtőfürdőben, amíg az feltétlenül szükséges. A hűtőfürdőt követően a beteget töröljük szárazra és öltöztessük fel.
4.: Folyadékpótlás
Lázas beteg lehetőség szerint fogyasszon sok folyadékot, mert a láz kapcsán nagy a folyadékvesztés (párologtatás).


A többi teendőt, félrenyelés, égés, forrázás, mérgezés, agyhártyagyulladás és croup esetén nézzétek meg a honlapon.
Köszönöm Annának, hogy felhívta erre az oldalra a figyelmemet, ha gondoljátok szavazzatok rá, mint főállású angyalra ezen az oldalon vasárnapig.

Az otthoni sebellátásról Bogca írt itt a blogján, olvassátok el, nagyon hasznos írás!

Jó hétvégét és vigyázzatok nagyon magatokra! 

11 megjegyzés:

  1. Én is mostanában akarok írni arról, mi a teendő ha baj van, de én inkább a házi elsősegélyre akarom kihegyezni, hogy mi a teendő addig, amíg kiér a mentő, ha tényleg nagy a baj.
    Jó, hogy erről is írsz, mert nagyon sokan még csak nem is tudják a mentők számát. Én bár tudom, de el van mentve a telefonomba, mert tuti ha kéne nem jutna eszembe, szerintem mindenkinek el kéne mentenie pont emiatt. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. megagigalájk a bejegyzésért, Dorka!!! :)
    Bár én elfogult vagyok, de szerintem nagyon-nagyon fontos, hogy legalább ennyit mindenki tudjon... remélem sokan elolvasták:)
    Egyébként én hűtőfürdő-párti vagyok (inkább mint a priznic, de ha nincs fürdőkád, hát az is megteszi...) Tesómmal mi is sokat voltunk kiskorunkban lázasok, és nálunk a hűtőfürdőzés az mindig úgy zajlott, hogy olyan vizet engedtünk a kádba, amit még nem éreztünk hidegnek (lehet h nem pont 37 hanem 39 fokost - bár én sose mértem meg a víz hőmérsékletét....) és abban ültünk addig, amíg ki nem hűlt a víz magától, és a kihűlt vízben utána csak addig ültünk, amíg nem kezdtünk dideregni - az ember érzi ha már nem esik jól valami.... Addig viszont gumikacsák, játékok, habfürdővel játék minden volt - szerintem ez kicsi gyereknél praktikus ötlet:))
    (Amikor már nagyobb voltam, akkor engedtük hozzá a hideg vizet úgy ahogy írva van, és akkor már a gumikacsák is elmaradtak...) Mi nagyon élveztük mindig a hűtőfürdőzést, utólag belegondolva sokkal kellemesebbé tették a betegséget....
    Érdemes a hűtőfürdő előtt bevenni a lázcsillapítót, h addig felszívódjon és hasson amíg kihűtőfürdőzzük magunk...akkor utána duplán sokkal jobb lesz a közérzetünk, száraz pizsi és alvás... Nekem ez mindig bevált...(hú de sokszor - sajnos)
    Remélem senkinek sem kell a gyakorlatban alkalmazni ezeket, de jobb felkészülni, mert ha tényleg baj van, akkor nincs idő keresgélni...

    VálaszTörlés
  4. szia Dorka, annyit még hozzá tennék, hogy mindenképp mondjuk a mentősnek, hogy van e már elsősegélynyújtó a helyszínen vagy pl. megkezdték e az újraélesztést. én rengeteget elsősegélyezem, révén Vöröskeresztes tagságomnak, tavaly 3. lettem a csapatommal az országoson. nah visszatérve, borzalmas, hogy mennyi mindent nem tudnak az emberek, tapasztalatból mondom, múltkor rosszul lett egy néni az utcán és pusztán csak annyi volt a teendő, hogy lefektessem és felemeljem a lábát, mert szédülni kezdett és mindenki ott állt mint a nem tudom mi és csak bámultak. elhiszem, hogy van aki sokkot kap, de könyörgöm, ezt mindenki megtudja csinálni. jah és a legjobb az egészben, hogy mikor odamentem akkor csak így néztek rám h "úristen most ő mit akar?" meg "odamer menni hozzá?".. egyébként meg mindenkinek tudom ajánlani a VK-zést, ugyanis ott olyan dolgokat is megtanulunk a versenyek és a képzések során, amiket a vezetésnél való oktatásnál nem mondanak el. hozok egy példát ha jól emlékszem a könyvben csak 1 féleképpen mutatják be, hogyan kell felkötni a törött kezet, a versenyekre való felkészülés alatt megtanultam még +3 féleképpen felkötni... és persze ott felkészítenek az ilyen helyzetekre, én biztos, hogy nem kapnék sokkot ha sebet kellene ellátnom vagy akár újraélesztenem, de természetesen inkább ne kelljen. bocsi a hosszú kommentért csak egyszerűen néha úgy felidegesít hogy embereket alap dolgokat nem tudnak..

    VálaszTörlés
  5. Én is a vezetésnél tanultam meg az "alap" elsősegélyt, mondjuk mostanra annyi maradt meg, hogy kell újraéleszteni és hogy hívjuk a mentőket, esetleg a stabil oldalfekvés...szóval képzelem, hogy akinek már 20-30 éve van jogosítványa mennyit tudna visszaidézni...
    Tudom, hogy vészhelyzetben bárkihez oda mernék menni és segíteni újraéleszteni, vagy amiben tudok, de azzal is tisztában vagyok, hogy hiányos a tudásom. Külföldön gimnáziumban oktatják az elsősegélyt, tényleg nem értem itthon miért nem lehet..helyette van ofő óra és háztartástan már egyes helyeken...fontos az is, de azt megtanulhatja az ember a gyakorlatban, azért az EÜ meg pont olyan, hogy azt nem...
    Egyszer olvastam, hogy egy kisgyerek megmentette az anyukája életét, mert megtanították neki egész pici korában, hogy ha anya nem mozdul akkor milyen számot hívjon és mondja meg a címet..így kiért a menő és 5 évesen életet mentett...sosincs korán elkezdeni:)

    Amúgy pont nemrég gondoltam arra, milyen jó lenne, ha ezek össze lennének szedve valahol, mert nagyon hasznosak, szóval köszi Dorka!:)

    VálaszTörlés
  6. Sajnos nekem már kellett mentőket hívnom. Baráti társasággal kocsikáztunk, két autó volt, az előttünk haladók beleborultak egy kanyarnál az árokba. Mivel mindenki nagyon ideges volt,és pánikolt, csak én tudtam nyugodt maradni,ezért én értesítettem a mentőket. Mindent el tudtam mondani, kérdezniük sem kellett. Szerencsére kisebb zúzódásokkal megúszták a dolgot...

    VálaszTörlés
  7. Bogca: szuper ötlet!! ha megvan belinkeled ide, hogy mindeki olvashassa?

    muccuus: az az igazság, hogy bár a jogsi miatt tanultam elsősegélyt, nem tudom, hogy mernék-e egy mentő hívásnál többet tenni. még csak 7 éve volt, de nem sokra emlékszem! :((
    az a nagy baj, hogy embereknek alap dolgokat nem tanítanak meg. aki nem vezet, annak ennyi tudása sincs!

    bé:nagyon jó lenne, ha az életre és néha annak a veszélyeire nevelnének az iskolákban. a történet szuper! :)

    Verus: de ügyes vagy!! igazi őrangyal! :)

    VálaszTörlés
  8. Dorka csak még annyit tennék hozzá, az sem gond ha csak elméletben tudod, mert ha esetleg van aki szívesen segít mert ő nem kapott sokkot akkor is rengeteget tudsz segíteni azzal, hogy elmondod mit kellene tennie :) egyetértek bé-vel, ezt tanítani kellene már legalább 1. osztályban, főleg, hogy néha gyerekek gyorsabban és tisztábban tudnak reagálni ilyen helyzetekben. katasztrofális ez a MO.. minden téren >____>

    VálaszTörlés
  9. Nagyon sok gyermek szenved valamilyen betegségben. Az Új Európa Alapítvány Gyermekgyógyító Programja pl. támogatja a gyermekterápiás programokat http://minu.me/-gyermekterapia . Ha ismernek alapítványokat, adják tovább Nekik, sokat segíthet rajtuk

    VálaszTörlés
  10. Szia Dorka!
    megírtam a bejegyzést: http://bogca.blogspot.hu/2012/06/elsosegely-otthon-sebellatas.html

    VálaszTörlés