2012. június 21., csütörtök

Pedikűr

Úgy érzem, hogy a hajas és manikűrös bejegyzés után tartozom a lábakkal is, igazán igazságtalan lenne pont ezt a rutint kihagyni, mert a legjobb az összes közül.
Sose hittem volna, hogy a lábápolás kapcsán (is) Ludwig Mies van der Rohe nézeteit fogom osztani, miszerint a kevesebb több.
Az elmúlt években mindent megtettem, hogy puha lábam legyen és minél jobban igyekeztem, annál többet rontottam a helyzeten.
A lábakkal ugyanis nem érdemes sokat bíbelődni, mert hálátlanok. Ezért is van, hogy a mani-pedikűrösöm szerint a hozzá látogató férfiak lába sokkal szebb, mint a nőké, mert ők legalább békén hagyják.

Úgyhogy jöjjön egy képen az összes eszközöm, amit a lábamon használok.


Sarokreszelő, csipesz, az újonnan átkeresztelt pisi-krém, körömlakk és néha egy kis olaj, ami olyan néha, hogy nem is került a képre.

A rutinom pedig a következő:

Egy viszonylag hosszabb (mondjuk egy hajmosós) fürdés után megtörlöm a lábamat és ha hosszú a körmöm a reszelővel lecsípem.
Nagyon figyelek arra, hogy a sarkokat ne vágjam ki, annak ellenére, hogy sok év rossz reflexe erre késztetne, de megállom és így sosincs bajom, az amúgy oldalra is növő problémás körmeimmel.
A következő lépés a sarokreszelés, ez az amit mindig elrontottam, pedig olyan egyszerű.
A lényeg, hogy a kiázott, de száraz lábunkat kell reszelni, méghozzá a fekete, finomabb reszelővel, mert ha túl sokat reszelünk le, akkor az hamar újranő. A fémes, durvább reszelőt nem is használom, ha olyan érzésem van, hogy azt kéne használni, akkor nem ázott ki eléggé a lábam.
Amint megvagyok a reszeléssel, ami így nem tarthat tovább 1-2 percnél, nagyon vastagon, alaposan bekenem az egész lábam a krémmel és zoknit húzok rá. Minél többet van rajtam, annál jobban hat.
Aki nem bír zokniban lenni, vagy aludni, az egy régi, rossz zokni zárt végét vágja le, ha az ujjak szabadon vannak, nem érződik annyira a bezártság. Nem csak a sarkamra kenek, az ujjakra és a lábfejemre is jut a krémből, kicsit átmasszírozom az egész lábfejem.

Akinek problémás a körme, érdemes egy csepp olíva- vagy babaolajat becsöppenteni a körömágy 2 szélébe, mert felpuhítja a bőrt és nem szárad ki az egész rész, amitől beszakadhat a köröm és fájhat.
Minél több éjszakát töltünk krémes-zokniban, annál ritkábban kell lereszelni a sarkunkat.

A lábkörmömet szoktam lakkozni, vagy meggypirosra, de idén nyáron korall színűek. Kb. 2 hetente szoktam rákenni egy új réteg lakkot, néha le sem mosom az előzőt, hiszen nem szokott töredezni, vagy lepattanni. ezzel is megóvom a bőröm, körmöm egy csomó körömlakklemosótól és gyorsabban is végzek.

+1 tipp: Van olyan szájvizetek, amit túl erős ahhoz, hogy használjátok, de nem akarjátok kidobni? Tökéletes lábvizet lehet vele csinálni, öntsetek belőle bőven egy lavórba, hígítsátok langyos vízzel és ebben áztassátok a lábatokat, fertőtlenít és a bekoszolódott, elszíneződött bőrt is lepucolja reszelés nélkül.

Szívesen ecsetelném még a trükkjeimet, de ennyi a titkom. Az elmúlt 1 évben így ápoltam a lábamat és sose éreztem durvának a sarkamat.

Nektek mi a láb-titkotok? Milyen színű idén nyáron a körmötök? Jártok pedikűröshöz, vagy otthon ápoljátok a lábaitokat?  Melyik a kedvenc építészettel és pedikűrrel is összefüggő mondásotok?

13 megjegyzés:

  1. nekem szerencsére egyáltalán nincs ilyen problémám. nem is szoktam semmi rákenni, vagy hozzányúlkálni. csak levágom a körmeim és ennyi. nem járok pedikűröshöz sem. viszont mindenképp tovább fogom adni a tippjeid, ugyanis anyukámnak borzalmas állapotban van a lába. :/ nekem nincs kedvenc idézetem építészektől, bár ez lehet, hogy kicsit szégyen tekintve, hogy mindkét szülőm az :D

    VálaszTörlés
  2. Itthon szoktam megoldani a lábápolást, és tényleg így van, hogy minél többet bíbelődik vele az ember, annál rosszabb lesz... :D
    A lábujjkörmöm meg vagy nude, vagy olyan színű mint a körmöm a kezemen :]
    Most éppen ilyen:
    http://craptrashvilaga.blogspot.hu/2012/06/moyra-43-ez-szerelem.html

    (és jó hülyének nézhetnek, mert amikor csak tehetem vagy a körmöm vagy a lábujjkörmöm nézegetem, olyan szép ez a lakk.. :D)

    VálaszTörlés
  3. Mióta rájöttem, hogy a gél-lakkot rakhatom a lábkörmömre is az van rajta, amúgy is a fényes-csillogós színeket szeretem és így jó mert egy hónapig simán jól néz ki, és nem mintázza be a zokni/cipő a melegben (velem vmiért mindig ez történt)
    A rutonom amúgy hasonló, szerencsére én szeretek zokniban aludni :)
    Mondjuk mostanában shea vajjal kenem a lábam mert nagyon száraz, de így teljesen jó.

    VálaszTörlés
  4. Én is otthon ápolom a lábkörmöm :) Estére nem húzok zoknit, de a munkahelyen a szandált felváltja a zokni meg a papucs, ilyenkor szoktam krémezni. Egész hatékony.

    VálaszTörlés
  5. Én itthon ápolom a lábaim, és kb. hasonló módon:) Amikor nem volt rá időm, akkor valóban jobb állapotban volt, mint amikor rendszeresen nekiestem a reszelővel...valóban sokat lehet rontani az állapotán, ha túl sokat törődik vele az ember:)
    Nekem nem is annyira a sarkammal van bajom, mint inkább a talpamnak azon részével, ahol kezdődnek a lábujjaim... onnan próbáltam a bőrkeményedést mindennel eltűntetni, de csak rosszabb lett:(
    A másik problémám a nagylábujjam körme, ami mellett egy kis elkóborolt körömsziget megfordulva felfelé nő... (amióta levették, mert benőtt azóta nincs normális körmöm:(( A pisi-krémnek hála legalább annyit puhult tőle, hogy nem szakítja ki az összes harisnyám és zoknim...
    Szóval ezek miatt szinte mindig kilakkozom, így egy kis csalással viszonylag vállalható a lábam...:) Most épp barackvirág-színű:)
    Az olívaolaj jó ötlet, ki fogom próbálni:)
    köszi

    VálaszTörlés
  6. Nekem arra mondhatna valaki tippet, hogy ha besárgul akkor mivel hozhatom helyre? Én a lábvízbe citromot is szoktam tenni, ha van megmaradt citrom, amit már nem szívesen ennék meg akkor azt mindig lábvízbe karikázom... :)

    VálaszTörlés
  7. Én nem járok pedikűröshöz, mert az (is) vagyok :D Pedikűrösként mondom, hogy nem azzal van a gond, hogy a nők túlápolják a lábukat, hanem nem megfelelő eszközökkel, szerekkel próbálkoznak, valamint nagy százalékban ludas a lábbeli. Ha itt nem változtat az ember, sajnos a probléma megmarad és vissza-vissza tér! Én azt mondom nem kell pedikűröshöz járni, (hihi most magam ellen beszélek) de ha tehetném minden nőnek javasolnám, hogy igen is egyszer menjenek el, és kérdezzék a pedikűrösüket. Egy jó pedikűrös aki lelkiismeretes nem azért fog visszahívni, hogy mindig legyen vendége, hanem kikezeli a problémát, megállapítja a bőrtípust, és annak megfelelően fog javasol otthoni ápolószereket és eszközöket, ami után nem kell többet visszajárni. Viszont vannak olyan esetek amikor én is azt mondom a vendégnek, hogy vissza kell jönnie, mert annyira durva, extrém bőrkeményedése, vagy épp körömdeformációja van a rossz cipők miatt, hogy 1alkalommal nem tudom kikezelni. És képzeljétek volt olyan vendégem, aki csak 16éves volt. Láttam már pár durva dolgot, hogy a cipők mit tudnak okozni, de ez egy külön "misét" megérne :)

    A körömbenövéssel szenvedőknek is rengeteg újfajta megoldás létezik, mert valakinél nem a rossz körömvágás okoz gondot (de sokaknál ez a ludas). Sajnos akinek benövéssel vannak problémái, sokan visszatérő vendégek a sebészetre, ahol eltávolítják a problémát okozó körömsarkot, de magát az okokat nem kezelik ki, viszont egy pedikűrös aki ért a körömnövekedés szabályozásához az csodákat tud művelni egy "ramaty" körömmel.

    Bocsi Dorka, hogy itt szakmázom, de a "láb" egy fontos téma! :)))

    VálaszTörlés
  8. Pisi krém neke is bejött! Reszelem, pengézem, habkővel mosom a lábam... Kertes ház előnye. De a körömkosz, lánynevén a zokniszösz helyén nekem mindig áll a bál, na azt hogy rakom eendbe? Jól kivágom, aztán jól fáj...

    VálaszTörlés
  9. Nekem érdekes módon a durva bőrkeményedés nem is a sarkamnál van, hanem a bal bokámnál. Valószínűleg a baksi ennyire szétszedte :/
    Egyébként éppen mostanában szeretnék elmenni egy pedikűröshöz, hogy rendbe tegye a lábamat (bőrkeményedések, tyúkszemek O.o pedig én is fiatal vagyok)
    Ha nem megyek szakemberhez, akkor áztatás után habkővel "csiszolom", majd körömvágás, végül krém.
    Ma végre megvettem a pisi-krémet is :D

    VálaszTörlés
  10. az aldi sajátmárkásának is van 10%-os urea-s lábkréme! :))))

    VálaszTörlés
  11. muccuus:
    de klassz, akkor ne is kezd el soha, de mindenképp add tovább! :))
    komolyan?? akkor nekik biztos van!!

    CRaPTRaSH:
    nagyon szép ez a szín, megértem, hogy nézegeted!

    Rita:
    komolyan? mármint bemintázza? nekem sosem! biztos, mert fújok rá szárítót?!

    Ami:
    az is tökéletes, van, hogy én is inkább munka közben zoknizok, főleg, mert az étkező asztal, ahol dolgozni szoktam csempén van és fázik a lábam még az ilyen forróságban is.

    Tündi:
    biztos Te inkább azon a részén jársz a lábadnak. nálam az is látszott, amikor megsérült a jobb lábam és inkább a balt terheltem, ott lett keményebb a bőr! :)

    Kat:
    még a héten megírom! :))

    Zóra:
    de jó, hogy írsz! :) tényleg nem igazságos ez így, mert én is azóta nem járok, hogy elmondta a trükköket!
    én kiskoromban rendszeresen jártam a sebészetre a lábujjaim miatt és csak rosszabb lett, amióta nem piszkálom, alig néha fordul elő, hogy fájna!
    köszi nagyon a szakmázást, mindig örülök, ha olyan ír, aki érti is amit én csak találgatok! :)

    Marcsi:
    meg kell állni! én sima testradírral dörzsöltem át egy mezítláb hazasétálás után és teljesen tiszta lett!

    N.: de fura! érdemes elmenni egyszer legalább, én nagyon szeretem, ha lehetne, állandóan járnék!

    Lora: szuper! köszi, hogy megírtad! :))

    VálaszTörlés
  12. Jaj én nagyon utálom a sarkamat. Bármit csinálok vele, csak nagyon rövid távon marad puha és szép. Ugyanezeket az eszközöket használom amúgy, és ennek a bejegyzésnek a hatására vettem ureás krémet is. Az a durva, hogy télen nem keményedik ilyen ütemben a sarkam, de amint eljön a nyitott cipők időszaka rosszabbodik a helyzet. Erre tud valaki valami okosat?

    Szerencsére a körmeimmel nincs gond. Élénk színeket a kezemen nem szívesen hordok, de a lábamon igen, így a pink, piros, fukszia különböző árnyalataiban szoktam virítani a körmeim! :)

    VálaszTörlés
  13. nem tudom miért van, de emiatt érdemes nyáron is sokat zoknizni bekrémezett lábbal! :)

    VálaszTörlés