2014. március 27., csütörtök

Az eddigi legjobb tavaszi nagytakarítás

Elképesztő, de a blog életében már a harmadik tavaszi nagytakarítás kezdődött el a héten. Eddig írtam arról, hogy milyen az alapos (itt) és milyen a utolsó pillanatban kapkodós (itt) nagytakarítás és mivel másmilyen nem jut eszembe, idén a stresszmentesről fogok írni.

Lássuk, mi minden kell hozzá:

1. Haditerv

Sokkal egyszerűbb úgy nekikezdeni egy ekkora feladatnak, hogy csak egy papír és egy ceruza van a kezünkben. Első körben nincs más dolgunk, mint szobáról szobára végigjárni a lakást és felírni mindent, ami egy kicsit is koszosnak tűnik, vagy azt, ami nem, viszont idejét se tudjuk, mikor takarítottuk le/ki.
Nagyon szigorú listának kell lennie és minél több pont szerepel rajta, annál könnyebb dolgunk lesz később. Pl. a ruhásszekrény helyett szerepelhet a fiókok, polcok, akasztós rész kitörlése, ajtók letörlése, fogantyúk letörlése. 1-ből rögtön 5 lett, azaz, 5-öd annyi munka lesz egy feladat és ötször annyi pontot húzhatunk ki, ha készen vagyunk.
Egy ilyen lista elkészítése nem lehet több fél óránál és lélekben el is kezdtük a nagytakarítást, innen már csak be kell fejezni.

2. Takarító központ felállítása

Komoly szavak, de háziasszony takarítással nem tréfál. Lehetőleg legyen a lakás kellős közepén. Én a 2 szintet külön szoktam takarítani és mindig az emelettel kezdtem, úgyhogy fent az előtérbe került a központ, a földszinten az étkezőasztalra.


Mondom is sorra, mi micsoda.
  • Nagy kék vödör, amibe minden olyasmi kerül, ami nincsen a helyén és el kell rakni.
  • Mellette a fehér szögletes (jelen esetben) vödör, víz és folyékony szappan keveréke. 
  • Mikroszálas rongy, rajta az emeleti ajtók koszával. (Elnézést, későn kaptam észbe, hogy fotózni kell, de így legalább látszik, mennyi por van a fél éve letakarított ajtókon...mi ez, ha nem motiváció?)
  • Kuka, mert biztos a kezünkbe akad valami szemét. 


  • Ablakmosó spriccelő és papírtörlő.
  • A lista, amin minden teljesített feladatot ki lehet pipálni.
  • Víz, minden feladat után egy korty.
  • Babapopsitörlő, mert az mindig mindenhol kell.
  • Tollseprű.
  • Kézkrém, mert ha valaki kesztyű nélkül takarít, annak garantáltan nagyon nagyon kiszárad a keze.
A következők szerint megy a takarítás:
  1. Kiválasztok a listáról egy feladatot, bármelyik szobából bármit.
  2. Fogom a feladathoz szükséges eszközöket és elindulok a küldetésre.
  3. Amint készen vagyok, visszatérek a bázisra, kipipálom, amit megcsináltam, iszom egy korty vizet és ha száraznak érzem, bekenem a kezemet.
Érzitek a Mars-expedícióhoz hasonló alaposságot és megfontoltságot? Hát ez jutott nekünk a Mars helyett, de nem kell lebecsülni. Nagyon gyorsan lehet így takarítani, nem fáradtam el egy feladattól sem, gyorsan haladtam és csak a végén vettem észre, hogy milyen sok mindent megcsináltam.

3. Időzítés

Mivel van egy listánk, amin minden teendő fenn van, nem kell aggódni, hogy valami kimarad, ha nem azonnal csináljuk meg. Akinek nincsen egy egész napja takarítani, az elhúzhatja egészen húsvétig. Én 3 napja foglalkozom ezzel, mindig, ha van egy kis időm és kedvem.

4. Hangulat

Nálunk általában valamilyen sorozat megy háttérzajként, de ilyen komoly műveletnél upbeat zenére van szükség. Nem szabad abba a hibába esni, hogy több ideig keressük az ideális zenét, mint amennyit a takarításra szánnánk, úgyhogy egy gyors youtube keresés és már mozgathatjuk is a porrongyot.

Én ezt a mixet hallgattam, amiben az elmúlt év összes szeretett és utált száma benne van.


5. Motiváció

Szerintem senki, soha nem takarít olyan hatékonyan, mint abban a fél órában, mielőtt a vendégek betoppannak. Úgyhogy érdemes vendégség elé időzíteni a takarítást.
Engem maga a lista is nagyon motivál, sőt idén az a rongy is megtette, de imádom a takarítós műsorokat, sőt még a takarítószeres TV shop reklámokat is.
Mégis a legnagyobb kedvenceim ők, nem bírom ki takarítás nélkül, ha megnézek egy részt.

 Itt fenn van rengeteg rész angolul.

Ennyi lenne az idei nagy titok, megyek is, ma a földszinti fürdőszoba vár rám a maga 17 teendőjével.

Ti belekezdtetek már a takarításba? Mitől kaptok kedvet? Van tuti tippetek?
Mit adnátok érte, ha csak egyszer egy profi csapat végigtakarítaná az egész házat?
Gondoltatok már arra, hogy takarítónőt fogadtok? Vagy esetleg már van is?

6 megjegyzés:

  1. ettől a bejegyzéstől kedvet kaptam takarítani, de nem vagyok biztos benne hogy ez ki fog tartani a megvalósításig :D

    egyébként a Fly ladyvel próbálkozok már jó ideje, nagyon apró lépésekben : )

    VálaszTörlés
  2. Megragadom a lényeget: annak a kék képnek csodálatos színei vannak, annyira jól esik a szememnek. ^^
    A bázison jó, hogy helyet kapott a kézkrém már csak ezért valahogy így kellene takarítanom nekem is, mindig elfelejtem bekenni a kezem és persze nagyon ki tud száradni. Elég rendszertelenül csinálok mindent, én sok dolognak a nagyját időnként, kis részletekre beosztva. Az egyik lakótársam meg általában a kis apróságoknak esik neki időnként (ajtók letörlése ilyesmi), vagy olyannak, amit én gyűlölök ezért szégyen, de eszembe sem jut megcsinálni ( gáztűzhely lesikálása, komolyan mindent megcsinálok csak ezt ne kelljen).

    VálaszTörlés
  3. Hetek óta húzom-halasztom a nagytakarítást (én is listázós vagyok egyébként, fejben már meg is van), de valahogy mindig győz a fáradtság és inkább én is alszom egyet, amíg a lányom is. De holnap muszáj lesz nekiállnom, ha nem is a teljes listának, de legalább a látható felületeknek, mert szombaton lesz a nagylány első szülinapi partyja, jön az egész család, még székeket is kell szereznem valahonnan...

    VálaszTörlés
  4. Szia Dorka! Olyan jól hangzik ez így leírva! Én csak hetek alatt haladok, ablakok, függöny kész (az sem teljesen úgy, ahogy szeretném, csak az üveg tiszta, a keret az csak úgy nagyjából..), ruhaszelektálás (7 emberre...) ma volt. De igazad van, írok listát, igaz, szerintem nekem ahhoz egy pergamentekercs kell, nem egy A/4-es. :) Kihúzni nagyon jó érzés lehet, ez a körbesétálós rész meg egészen jónak tűnik!
    Az a baj, hogy ha a gyerekek vannak többségben, nagyon-nagyon rövid ideig tart a rend és a tisztaság, pedig rengeteg energiát fektetek bele. Persze nem kérdés, azért megtartom őket. :)
    Nagyon inspiráló csaj vagy Dorka! Puszi! Rita

    VálaszTörlés
  5. Nálam takarításhoz is Mr2 Petőfi a nyerő aláfestő zene!

    VálaszTörlés
  6. Én rájuk szoktam bízni a takarítást: http://www.korrekttakaritas.hu

    VálaszTörlés