2013. november 14., csütörtök

Őszi kedvencek 1.

Az elmúlt napokban, úgy néz ki, hivatalosan is ősz lett és nem az az ősz, amit mindenki szeret, teljesen jogosan, az ideális 20 fokkal, a gyönyörű színekkel, hanem az az ősz, aminél már el kell gondolkozni, hogy miért is jó.
Van azonban pár dolog, ami miatt mégis nagyon szeretem ezt az évszakot. Úgyhogy mostanában erről lesz szó, hátha nektek is szükségetek van némi motivációra, mert azt veszem észre, hogy mindenki nyűgösebb, fáradtabb, idegesebb, ha nem gyönyörű az idő.

Szóval, ami hirtelen eszembe jut és az őszhöz köthető, azok a:
  • teák
  • sálak
  • krémlevesek
  • sorozatok 
  • és végül, de nem utolsó sorban a munka.
Talán az utolsót kell majd leginkább megmagyarázni, de kezdjük a legelején, ma a teákról lesz szó.

Tavasszal azt vettem észre, hogy újra semennyit nem iszom, rá kellett jönnöm, hogy elhagytam a teát a meleg idő miatt. Próbálkoztam a vízzel, de sose sikerül olyan jól, mint a tea. A rengeteg tea. Úgyhogy az ősz beálltával, jó pocokhoz méltóan felhalmoztam pár fajtát, amit reggeltől estig lehet inni.


Nagyobb százalékban fehér teák. Jobban szeretem, mint a zöldet és talán egészségesebb, mint a fekete, amit a férjem (defuramégmindigleírni) iszik, jó erősen. Hiába a Balkán megtette a hatását, azóta ő török teát iszik. Szerencsére hoztunk magunkkal az isztambuli fűszerpiacról, igazi leveles fekete teát, de múltkor kipróbáltuk a tesco finest (vagy mi is a neve) earl grey teát és messze a legfinomabb, amit valaha kóstoltam. Sajnos a doboza elszakadt, úgyhogy csak az ezüst zacskó maradt meg, de egy féle van, könnyű megtalálni, ha jól emlékszem, az elégedett miniszter van a csomagoláson.
A másik áztatós teánk, szintén Isztambulból a rózsa tea, ami tényleg rózsabimbókból áll és amit én egészen eddig nem tudtam. Isteni az íze és nyugtató hatása van.
A másik tescos szerzemény a white balance tea, ami kis piramis tasakokban ázik és zöld és fehér tea keveréke, csodálatos íze van, érdemes egyszer kipróbálni. 
A narancsos fehér tea is szuper, imádom a Clipper teákat, de még nem tudom eldönteni, hogy a csomagolás, vagy az íze miatt.
Délután 5 után már csak nyugtató teát iszom, régen a Clipper sleep easy volt a kedvencem , most a Teekanne levendulás teája, de a dm saját márkás nyugi teája is csodás.
Ha nem vagyok lusta áztatni a teát (általában abban a kis fekete tea/kávé főzőben, akkor a Nyugtató nevű tea is nagyon finom és mindegyik nagyon hatásos. 

Ti mit szerettek az őszben? Melyik a kedvenc teátok? Áztattok, vagy filtereztek inkább?

30 megjegyzés:

  1. Én is most váltottam a tejes kávéról teára a rossz idő miatt.
    Viszont én nem tudom meginni citromlé és cukor nélkül. :(
    Te mivel iszod őket? Esetleg önmagukban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. fúú ezt a kérdést én is fel akartam tenni! :)
      én üresen iszom! nagyon szeretem a tea-ízt. a másik kedvencem a klasszikus ovis, vagy kórházi tea, de azt itthon sose tudom eltalálni, úgyhogy inkább üresen iszom! :)

      Törlés
  2. én minden reggel zöld teát iszom, és nagyon felébreszt, nem szokom rá a kávéra (szüleim szerint 19 évesen még ráérek:D). filteres,de reggel nem is lenne türelmem áztatni, meg mindig rohanok. Este szoktam olyan Träum schön teát is inni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem is jó a kávé függőség, én is nagyon szeretem, de nem lenne semmi bajom, ha valaki azt mondaná, hogy holnaptól nem ihatok! :)

      Törlés
  3. Borsmentatea <3 csak simán, semmi cukor, semmi citrom.
    Egyébként a Pickwicknek van almás-fahéjas teája, (elvileg) igazi gyümölcsből, egy kis mézzel nagyon fincsi!

    Egyébként addig nincs semmi gond, amíg nem esik az eső, amíg csak hideg van, addig fel kell öltözni és lehet menni, nálunk nem is múlhat el nap séta nélkül, különben a 7 hónapos lánykám hisztérikus lesz :)
    Ó és az én kedvencem a dió meg a méz. Most mondjuk épp raktam bele gyömbért és fokhagymát is, még pár napig érlelem aztán lehet eszegetni, megfázás ellen is hatásos :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én az esőben sétálást is imádom, de babával tényleg sokkal macerásabbb! igaza is van, menni kell minden nap! :))
      nekem a méz és a dió két nagy ellenségem, úgyhogy ezen sose veszünk össze, mind a tiéd lehet! ;)

      Törlés
  4. Én is csak cukorral tudom meginni a teákat, de ez sosem zavart igazán :)
    Mi anyummal főként a Pickwick teákért rajongunk, nagyon szeretem az ízkombinációikat. A zöld teákért én sem vagyok oda, sokszor van valamilyen utóízük, nem tudom elviselni. Nyugtató teával egyszer próbálkoztam. Bevittem a szobámba, de mikor végre iható lett a hőmérséklete, rájöttem, hogy kicsit kesernyés nekem. Kivittem a konyhába, hogy cukrozzak rajta, de megcsúszott a kezem, feldöntöttem a bögrét, és az egészet magamra borítottam... ennyit a nyugtató hatásról :)) azóta nem nyúltam inkább hozzá, de majd egyszer erőt gyűjtök :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. haha, de élénkítésre ez tökéletes.
      én sose forró vízzel iszom a teát, egyfelől emiatt, másfelől pedig az összes antioxidánst kiöli a forró víz.

      Törlés
    2. Ezt nem is tudtam O.O de a filteres teáknak egy csomószor nem jön rendesen az ízük, ha langyosabb vízbe kerülnek...

      Egyébként én tudom, mi a titka a kórházi/ovis/menza teának: anyukának kell lenni hozzá :) komolyan... anyum, a párom anyukája, és a nagynénim, mióta anyuka, na ők meg tudják csinálni. Nekem még soha nem sikerült :)

      Törlés
    3. lehet, hogy a kórházban, a szülésnél árulják el a tuti receptet! :))

      Törlés
  5. Én már egy hete minden reggelt úgy indítok, hogy felforralok egy kisebb fazéknyi vizet, és beleteszek 2 teafiltert. Általában kétfélét, de egyik sem fekete. Gyümölcstea szezon van nálam, már csak a babavárás miatt is.

    Legnagyobb kedvencem a csipkebogyós, hibiszkuszos megoldás - emellé jöhet pluszban egy gránátalmás, vagy valami vaníliás kombináció.

    Mivel csak gyümölcsteákkal operálok, az édesítés abszolút nem igényem. Amíg meleg a tea, ici-pici mézet kavargatok el benne, de amint hűlni kezd, sokkal jobban ízlik á la natúr.

    Ezzel a lefőzött 2-2,5 literrel el is vagyok szinte estig - és egy kis ízt csempészek a hidratálásba. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj de klassz! nagyon jól hangzik, mind a tea, mind a babavárás! ;))

      Törlés
  6. Imááádom az őszt, akkor is, ha borongós, szürke. Mindig azt mondom, hogy nincs jobb érzés annál, mint ilyenkor hazaérni egy meleg lakásba és meleg ölelésbe. :) És ez a téli időszakra is igaz.
    Teákat minden mennyiségben és formában. Ami állandóan van otthon az a vaníliás rooibos, illetve a Naturland nyugalom, most is ez van a bögrémben. :)
    Illetve nyílt egy üzlet a Mammut 1-ben, Christmas Shop néven, nagyon cuki bolt, már annak aki szereti az ilyen karácsonyos giccsrengeteget, én imádom. :D Na, és ott találtam gyönyörűszép karicsomagolásban karifűszeres kariteákat. :) Ajándékba, illetve önmagunk megörvendeztetésére is kiváló.:)
    Tehát ha legközelebb jársz a Széna tér környékén, a Starbucks mellé iktassunk be egy kis Christmas Shopot is. :)
    Puszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. drága Viki!
      elkezdtem olvasni a kommentet és azonnal lelkitárs érzésem lett, aztán a széna tér résznél már arra is rájöttem, hogy miért! hiszen Te vagy az! oké, legközelebb mindenképp!!
      azóta csak átrohanóban voltunk fenn, nem feledkeztem meg rólad! :)

      Törlés
  7. Mi teazunk. Altalaban gyerekteakat iszunk csaladilag mezzel es citrommal vagy ha betegseg van akkor landzsas utifu, borsmenta, hars, csipkebogyo asztatos teat iszunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jól hangzik, sajnos én a mézet egyáltalán nem bírom, de ezek a gyógy és gyümölcsteák magukban is olyan finomak!

      Törlés
  8. Én teljesen márka-függő vagyok, már több mint fél éve csak Meßmer teákat iszom (a Müllerben lehet kapni). Isteniek vannak, most is van itthon vagy 5-6 féle. Szigorúan ízesítés nélkül iszom, forrón. :) De csak télen, nyáron én sem kívánom a teát, főleg nem hidegen.
    Az anyukám fekete teát iszik és tejet önt bele... Brr.. :( :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ki fogom próbálni őket, köszi!
      fú, néha én is iszom tejjel, van amikor megkívánom és nagyon ízlik, valamikor viszont eszembe se jut. :)

      Törlés
  9. Imádok teázni, iszom filtereset, szálasat, feketét, fehéret, tarkát.. :D A túl cukrosat, na azt nem szeretem. Az utóbbi időben szoktam earl grey-t inni tejjel. Isteni! A krémleveses bejegyzést várom nagyon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is szeretem, de nem mindig kívánom!
      oké, készülök a krémlevesekkel is! :)

      Törlés
  10. Több mint 15 féle teám van itthon. Főleg gyümölcsteák. Valódi, nem ízesített fekete. Milford, Meßmer, Teekanne. Ezeken kívül filteresből még zöld tea és egy vérnyomáscsökkentő gyógytea. Szálasból pedig egy minőségi darjeeling, valamint egy japán zöldtea rizzsel. Ez utóbbit ajándékba kaptam, nem kóstoltam, még várja a megfelelő alkalmat a fogyasztáshoz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj és a lényeg lemaradt! Amit nyáron is nagyon szeretek hidegen, az a hibiszkusz tea! Önmagában is kellemesen savanykás íze van, kicsi édesítéssel olyan, mint egy könnyű, ízesített limonádé.

      Törlés
    2. összefutott a nyál a számban! :))

      Törlés
  11. Szia Dorka!!!:D
    A levendulás teát bármely hiperben lehet kapni? :) Levendula függő lettem a horvátországi nyaralás után. A meleg teát sajnos nem mindig kívánom, de így levendulásan úgy érzem szerelem lesz :))
    Egyébként a Clipper teák tényleg olyan esztétikusak és szépek, hogy én is vettem két dobozzal csak mert jó nézni. Ez betegség? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tescoban és Müllerben láttam eddig, azon belül szerintem mindegyikben! :)
      Én majdnem mindent kinézet alapján veszek, nem jó, tudom, de nem bírom meghazudtolni magam.

      Törlés
  12. tea, tea, tea! Minden mennyiségben - mondom ezt pont én, aki amúgy kávéfüggőnek tartja magát. Most azonban visszatértem a teákhoz, főleg a zöld és fekete teákhoz. A gyümölcs(ízű)t nem szeretem, akkor már legyen valami extra csavar benne. Sokáig csak nyugtató teával tudtam aludni, így amikor arról le tudtam állni, elő sem vettem többé. Most pedig lassan ismét szoknom kell a tejszaporító teák förtelmes ízét:) Amúgy nálam a tea mézzel vagy cukorral, icipici citrommal fogy. A Zuram viszont hihetetlen mennyiségű citromot képes a teájához adni, brutális, hogy nálunk milyen gyorsan fogy a citromlé...

    VálaszTörlés
  13. Én is imádom a fekete teát tejjel!Isteni finom tejesen a Teekanne Irish Cream,vagy a Lipton körte-karamell kombója!Meg még amit különösen szeretek az a chillis tea mézzel-citrommal.Egyébként jöhet mind,teamániás vagyok,télen-nyáron!!! :)

    VálaszTörlés
  14. Teekanne Zen Chai. Nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  15. Dorka! Hova tűntél? Ugye, nem tűntél el végleg? hiányoznak a posztok, hiányzik az írásod. :)

    VálaszTörlés