2013. szeptember 3., kedd

Esküvőszervezés - a szolgáltatók

Ott hagytam abba az előző bejegyzést, hogy otthoni, kicsi, egyszerű esküvőt szerettünk volna tartani. 
Az egyszerű szó láttán most kicsit megmosolygom ezt a döntésünket. 
Azt hiszem rengeteg olyan dologgal szembesültünk az otthoni esküvő miatt, amit más párok megúsznak. De egy percig se bántuk meg, sőt egyre inkább azt érzem, hogy furcsa dolog lett volna tőlünk idegen helyen házasodni.
Úgyhogy az alábbi (elég hosszú) felsorolásban lesz jópár olyan személy, akit a legtöbben kihagyhatnak, de íme a teljes lista, mindenki, aki segített nekünk az esküvőnk szervezésében és lebonyolításában.

Az esküvőszervező - nagyon nagy segítség volt, hogy meg találjuk a megfelelő embereket a feladatra, volt akivel ő tartotta a kapcsolatot, de alapvetően nem intézkedett helyettünk. Kért előleget, de mivel szinte minden szolgáltatót rajta keresztül kerestünk meg, a végén nem kellet fizeti neki, jutalékért dolgozott. Az esküvő napján csak kora reggel láttuk, de nem is volt rá nagyon szükség máskor. 
Utólag azt gondolom, hogyha több ismerősünk van helyben, vagy kicsit több időnk van a szervezésre, akkor nélküle is boldogulunk, de örülünk, hogy segített.

Az anyakönyvvezető - a helyi asszonnyal való kudarc után Pécsről kaptunk segítséget, állítólag aki Pécsen házasodik, nem nagyon szokta kikerülni Erikát. Ő szervezte meg, hogy a kertünkben lehessen a szertartás és ő volt az, aki aznap ott sürgött forgott, ő mondta, hogy ki mikor indul a bevonuláskor.
Az anyakönyvvezetőnket is ő hozta, akivel találkoztunk korábban is, akinek elmeséltük a megismerkedésünket és aki abszolút személyre szabott és nagyon kedves beszédet mondott az esketés előtt. Maga az esketés is pont olyan lett, amilyennek mi szerettük volna, elhagyhattunk minden sallangot és nagyon megható szertartásunk lett mégis.

Gyűrűk - Siklósra mentünk értük, a világ leglelkesebb ékszerészéhez. Az enyém az eljegyzési gyűrűmhöz lett csináltatva, az övé, meg az enyémhez.


A ruhák - sejtettük, hogy ez a rész nekünk elég bonyolult lesz, hiszen mindketten felülről súroljuk a konfekció mérettáblázatot. 
Öltönyt varratni és igazi úri szabót találni ma legalább olyan nehéz, mint varrónőt, aki szépen, pontosan és olcsón varr menyasszonyi ruhát.
Az pedig, hogy mindketten (ráadásul 2 házra egymástól) Pécsen vannak, külön boldogság volt. Sokat jártunk próbálni, de nagyon élveztük. Ráadásul az itt varratott ruhák árban, a budapesti kölcsönzöttekkel vannak egy súlycsoportban.
4-5 alkalommal mentünk próbálni és még az utolsó héten is ránk passzintották a ruhákat. Pont olyanok lettek a ruhák, mint amiket szerettünk volna.


 

Haj és smink

Hajban meglepően ügyetlen vagyok, úgyhogy biztos voltam benne, hogy a fodrászatnál kezdem a nagy napot, viszont a sminket magamnak szerettem volna elkészíteni, hogy pont olyan legyen, mint amilyet elképzeltem. Egy dologban kértem segítséget, az alapozóban, mégpedig a legprofibb sminkestől akit ismerek. Suzy amúgy is egy angyal, és megtaláltuk a tökéletes alapozót, ami hajnalig bírta a majdnem negyven fokban ugrálást. Örök hála!
Tudom, hogy sokan a régi blog kapcsán olvastok, úgyhogy arra gondoltam, megcsinálom ezt a sminket nektek, ha kíváncsiak vagytok.

Díszítés és papírok

Tudtuk, hogy rajtunk és az asztalokon kívül a házat és a kertet is díszítenünk kell, úgyhogy kerestünk egy jó (és olcsó) megoldást. A papír, gyerekkorom óta az egyik kedvenc anyagom, úgy jártam ápiszba, mint más a játékboltba. Ráadásul pont a lánykérésünk napján nyitott Karcsi papírboltjának pop-up store-ja, úgyhogy körülnéztünk és azonnal el is döntöttük, hogy innen lesz a dekoráció az esküvőnkre. Amikor megtudtam, hogy letterpress meghívókat is vállalnak, már azt is tudtuk, hogy ezt is rájuk bízzuk. 
A virágok extrém drágák tudnak lenni, főleg, ha esküvőre kérik őket, viszont a pomponokkal (amik nagy hortenziáknak tűntek) az volt az érzés, hogy mindenhol virágok lógnak. Az asztalokon igazi hortenziák voltak nagy üvegekben, víz alatt, hogy bírják a hőséget és sötétedéskor mindenhol gyertyák égtek. Varázslatos volt.
A virágosunk és a férje díszítettek már reggel óta, nagyon örülök, hogy ezt nem nekünk kellett intézni, a pomponokat pedig a barátnőim borzolták előző este (és éjjel), miközben a Jóbarátok esküvős részeit néztük és én a körmeimet lakkoztam.


Helyszín - padló és fények

Azonban a helyszíni készületek, nálunk nem álltak meg a díszítésnél, sokkal extrémebb dolgok is felmerültek. Ezt a tételt a legtöbben megússzák, de az az igazság, hogy ez volt a legvagányabb része a helyszínnek.
A kertünk épp annyira lejt és annyira göröngyös, hogy nem álltak volna meg az asztalok, vagy a székek süppedtek volna be, a magas sarkakról nem is beszélve.
Ráadásul (bár nagyon nem szerettük volna) azzal is kellett számolni, hogy sátrat kell húzni az asztalok fölé. Úgyhogy a sátor padlóját megcsináltattuk, hogy ha kell a sátrat könnyen rá lehessen húzni és legyen elég vízszintes hely az asztaloknak és a táncnak.


Egy hétig volt lepadlózva a kertünk, és imádtuk. Csakúgy, ahogy a padlós fiúkat. A Mátékat. Ritkán látni olyan embereket, akik ennyire szeretik a munkájukat. Pedig nem könnyű meló, több napot töltöttek nálunk, megbeszélés, felmérés, építés, bontás, természetesen tűző napon, 40 fokban.

Az egész esküvői készülődés legmeghatóbb része a fények története volt. Ugyanis eszembe jutott, hogy milyen szép lenne, ha a kertben kis izzósorok lennének kifeszítve. Azt hittem ez egy olyan dolog, ami elérhető, hiszen minden belvárosi kávézó terasza fölött ilyenek lógnak. Biztos voltam benne, hogy lehet ilyet bérelni valahonnan (nem) vagy egy helyi szaki olcsón megcsinálja (nem). Már épp a fényeinket sirattam az én drága barátnőmnek, amikor ő azt mondta, Dorkácska, ne aggódj, megoldjuk.
Megoldották! 5-en dolgoztak vele 3 estén keresztül, de lettek fényeink. Az esküvő előtti hétfőn nálunk volt 70 méternyi kábel és foglalat 100 kisgömbizzóval.
Már ez önmagában nagyon megható, hihetetlen, hogy a barátaink és az ő barátaik mennyi időt szántak erre, de van még tovább. Ugyanis a fényeket fel kellett akasztani valahogy valamire. Itt jönnek képbe megint a Máték, akik egy napot szántak arra, hogy felszereljék a fényeket. Ha ők nincsenek, töksötétben ülünk az asztaloknál, mert ezt a mutatványt más tuti nem vállalta volna be.


Igen, jól látjátok, ez az egyik Máté, kikötve a másik Mátéhoz és semmi máshoz. Igazi őrültek, a szó legjobb értelmében. Szóval ők egy napig ilyen mutatványokkal borzolták a kedélyeket és rakták fel a fényeket, betekertünk 100 izzót és a nap végére így mutatott a kert.


Amikor hullafáradtan elindultak haza, és mi megkérdeztük, hogy mivel tartozunk az egész napos kemény munkáért, csak mosolyogtak, hogy semmi, szívesen segítettek nekünk.
El se tudom mondani milyen érzés volt ez. Ott ültem hulla fáradtan, pár nappal az esküvőnk előtt és belegondoltam, hogy mennyi ember dolgozik a kedvünkért, mennyien fáradnak azért, hogy mi még boldogabbak legyünk életünk egyik legboldogabb napján.
Alattam a padló, felettem a fények én meg (nyilván) potyogó könnyekkel gondoltam bele, hogy mennyi jó ember vesz körül minket.

Catering

Emiatt aggódtunk leginkább és ez volt az a része az esküvőszervezésnek, amit egy az egyben a vőlegény intézett. Nem akartam beleszólni, mert ő annyival jobban ért ezekhez a dolgokhoz és imádta a szervezkedést. Egy dologban biztosak voltunk, minden lehet laza és esetleges az esküvőn, az ételeket leszámítva. Mindezt úgy, hogy a kertünkben készüljenek el az ételek...nem volt könnyű feladat, de szerencsére elég profi csapatot találtunk, akik a Zsolnay-negyedben belejöttek a kitelepülésbe. Rengeteg étel volt, mindenkinek nagyon ízlett és kedves, rutinos stáb vezényelte le az esküvőt. Nem tudtunk olyat kérni, amit ne teljesítettek volna, úgyhogy maximálisan meg voltunk elégedve velük, mindenkinek szívesen ajánlom őket, aki a környéken enne jót, akár étteremben, akár a saját kertjében.

Torta

Már tavaly nyáron tudtuk, hogy ha mi valaha összeházasodunk, a tortánkat csakis egy emberre merjük bízni. Évike az a cukrász, akit pillanatokon belül mindenki ismerni fog, mert elképesztően tehetséges. Budapest-Pécs vonalon lehet mostanában elcsípni és megkóstolni a sütijeit.
Ő volt az egyetlen olyan szolgáltató, aki nem kapott instrukciót, annyira tudtuk, hogy ha ő csinálja, akkor tökéletes lesz. Igazunk lett, fantasztikus tortánk volt!


Zene

Az első elképzelésünk az volt, hogy megnyomjuk a play gombot és amikor mindenki kidőlt, kikapcsoljuk a magnót. Nem szerettünk volna se együttest, se dj-t mert nagyon sok rosszba futottunk bele a évek során. Viszont laptopnál profibb zenelejátszónk és hangfalunk nem volt, úgyhogy bérelni/venni kellett volna, ha nem hallunk Gyuláról, aki egy bérlés áráért jött, 14 órán át zenélt, kezelte a kritikus helyzeteket, mint például egy áramszünet és csodálatos hangulatot varázsolt az esküvő végén a bulira. A számokat mi válogattuk ki, ő pedig lejátszotta őket,a hangulathoz illő sorrendben.
Amin teljesen megdöbbentem, hogy a hangfalak úgy voltak beállítva, hogy nálunk elég hangos volt a zene, de 3 szomszédot is megkérdeztem és ők nem nagyon hallották.
Profi munka volt, fogjuk még hívni, ha nem akarjuk mi megnyomni a play gombot.

Fotók

Már az előző bejegyzésben is említettem, de nem elégszer, szuper fotósaink voltak. Hamarosan meglesz az összes kép és mutatok még, de addig is nézzétek az ő képeiket itt és itt.

Összességében azt tudom mondani, hogy elképesztő dolog esküvőt szervezni, döbbenetes, hogy vadidegenek milyen lelkesek tudnak lenni és, hogy mindenki milyen kedves és segítőkész volt.
Sose hittem, hogy egy ismeretlen és marcona autószerelő nem kér pénzt a munkájáért, ez az én nászajándékom címen. Sokan csak az anyagköltséget kérték el és azt láttam mindenkin, hogy örül, hogy segíthet.
 Hihetetlen, köszönöm újra és újra!

Ha esküvőt szerveztek és bármelyikük elérhetősége érdekel, boldogan ajánlom őket, 
szóljatok és elirányítok mindenkit!

Kihagytam volna valamit? Mire vagytok még kíváncsiak? 
Legközelebb (az utolsó esküvős bejegyzésben) elmesélem milyen volt pont egy hónapja az a nagyon meleg délután, amikor összeházasodtunk.
Melyik szolgáltatóra csapnátok le azonnal az elmesélés alapján? 
Milyen messzire utaznátok a tökéletes ruháért? És milyen messziről hozatnátok a tökéletes tortát?

21 megjegyzés:

 1. Én elsírtam magam, de komolyan :-( :-)
  Annyira megható, hogy ennyi a kedves barátotok és ismerősötök, és hogy mindenki milyen segítőkész, gyönyörű lehetett az egész.
  Ha majd egyszer találok valakit, aki engem is elvenne, Mátéékra mindenképpen lecsapnék, de tulajdonképpen a többiekre is. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. de drága vagy! <3 szólj azonnal és küldöm a Mátékat! ;)

   Törlés
 2. Hm, ezt a bejegyzést rögtön mentem a kedvencek közé. Habár még messze vagyok ettől, de jól fog majd jönni, ha esküvőszervezésre kerül a sor :)
  Amúgy én is bekönnyeztem :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. szólj, ha már ott tartasz és nagyon szívesen segítek! :)
   jaj lányok, Ti meg a nagy szíveitek! <3 puszi :)

   Törlés
 3. Én is nagyon meghatódtam az olvasása közben, annyira jó, hogy ennyi segítőkész és kedves ember van még a világon! Én is Mátéékra csapnék le, ha aktuális lenne ;) Mesés esküvő lehetett, én világ életemben álmodoztam egy kerti esküvőről, csak a jelenlegi kertjeinkben (itt Pesten vagy a nyaralónkban) nincs elég hely, úgy gondolom.
  Sok-sok boldogságot továbbra is, életetek végéig! <3

  VálaszTörlés
 4. Hát ez meseszép, látszik h a "világ végén" volt az esküvőtök, Pesten ilyen embereket nem találsz! :) Csodás!

  VálaszTörlés
 5. komoly érv volt az ideköltözés mellett! :)

  VálaszTörlés
 6. Haza felé sírok a héven :) de egy hihetetlen nehéz nap után olvasni ezt a bejegyzést gyönyörű élmény volt. köszönöm :) én nagyon várom a smiket is majd :) illetve a további fejleményeket. olyan mind egy jó köny, tudod hogy happy end a vége de alig varod...illetve valahol sajnalod hogy ha vége:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. jaj de édes vagy és egyben elnézést kérek, nem ez volt a cél! :)
   nagyon köszönöm, olyan jól esik, hogy ezt írod!!

   Törlés
 7. Ez profi munka volt - ez jutott eszembe legelőször. Nem könnyű egy esküvőt megszervezni, még emlékszem a mienk de, pedig nem tegnap volt :)
  Szerettem volna Neked privát üzenetet írni, de nem találom a mail címed :( Ennyire késő van, hgy csak bénázom vagy tényleg nem tetted ki a blogon?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. köszönjük, nagyon igyekeztünk!

   azt hiszem nincs is kint sehol, de a traubdorka@gmail.com -on megtalálsz :)

   Törlés
 8. Fantasztikus embereket ismertek! Ez a bejegyzés nekem totálisan erről tanúskodik. :) Így tényleg csodás esküvőtök kerekedett!

  VálaszTörlés
 9. A Mátékra én is lecsapnék... kép alapján bármelyikükre, de még az esküvő előtt... ;)
  Hihetetlen, mesebeli történet a tiétek, kicsit irigykedek is! :) Már csak mosolygós, copfos minidorka kell és tényleg igazi happy end lesz. :))
  Sok boldogságot! <3

  VálaszTörlés
 10. https://www.youtube.com/watch?v=HCXEV-O0kQk

  Erről a dalról mindig ti fogtok eszembe jutni, legyetek nagyon boldogok! :))

  VálaszTörlés
 11. júj, szeretem a hepiendeket!^^ és úú, lehet kérni a sminkvideót is? *-* úgy néz ki, nekem is magamnak kell majd intéznem a dolgot, és óórisási segítség lenne a titkos összetevők leleplezése. :)
  nagyon sok boldogságot kívánok Nektek, és türelmet, soha nem fáradó lelkesedéssel a másik iránt, amik így leírva talán hülyén hangzanak, de szerintem elengedhetetlenek egy hosszú boldog közös jövőhöz ^^

  VálaszTörlés
 12. Extra hangulatos kis esküvőt hozhattatok össze a leírtak alapján. Tényleg jó olvasgatni Titeket :)
  Én a szervezés kellős közepén tartok, nekünk sem volt egyszerű fényfüzéreket keríteni, mert én is egy hangulatos esti fényárt képzeltem el a nagy napra. Végül találtunk olyan szolgáltatót, ahonnan bérelni lehet, persze a kaució sokkal fájdalmasabb, mint maga a bérlési összeg, a szerelést meg oldjuk meg mi magunk... Megtaláltuk az üzleti rést úgy látom: egy jó villanyszerelővel bele kellene fogni a vállalkozásba :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Drága vagy, köszönjük szépen! :)
   Szólj, ha bármiben tudok segíteni!!
   Nehogy azt hidd, hogy nekünk nem jutott eszünkbe, esküvői fénysor nagyhatalommá válni! :))

   Törlés
  2. Legalább máris lenne konkurencia :)
   Köszi, majd füstjeleket küldök, ha elakadok. Addig is szorgosan olvasgatom irományaidat. Figyelek és tanulok :)

   Törlés