2013. június 4., kedd

Think outside the box!

Ez a mondás, Amerikából származik és nem jut eszembe magyar megfelelője. Lehet, hogy ezért van, hogy idehaza nem annyira értékelik, ha valaki máshonnan közelíti meg a dolgokat, máshogy gondolkozik, a dobozon kívülre merészkedik?


A mai történetben én a bal oldali cica vagyok, épphogy egy picit, de eltértem a megszokottól. És még mielőtt, nagyon mélyenszántó gondolatokra számítanátok, a takarításról lesz szó és a lépcsőnkről, merthogy lett egy lépcsőnk is a házzal. Mivel nem voltam hozzászokva, hogy lépcsőt takarítsak, az elmúlt 1 hónapban bénáztam is rendesen, egészen tegnapig, amikoris a doboz mellé merészkedtem.

A lépcső a lakás (egyik) porgyűjtője, mivel a kandalló kéménye köré van építve, mindig száraz a levegő, ezért csak úgy gyűlnek a porcicák, amik kényelmesen megbújnak a ficakokban.
Én hülye nekiálltam porszívózni, ami valljuk be, teljes tévedés, mert a lépcsőn lerángatni egy porszívót és közben a fokokhoz képest túl nagy fejével szívni, még nálam ügyesebbeken is kifogna, de nem volt más módszerem, csak, hogy unott fejjel, duzzogva ezt is megcsináltam (pedig már épp megszerettem a porszívózást, emlékeztek?).

Egészen tegnapig, amikor portötölgetés közben telefonon csacsogtam (emiatt ez a kedvenc házimunkám és emiatt magas mindig a telefonszámla) és azon kaptam magam, hogy készen vagyok a törölgetéssel az emeleten és elindulok lefelé a lépcsőn és közben törölgetem a korlátot, a falburkolat tetejét és tejóég a fokokat is. Hogy mennyivel egyszerűbb így az élet?! Nem kell sokat hajolni, ha tolatok lefelé pont kézre esik, nem is hangos és sokkal alaposabban lehet takarítani, mint az elnagyolt porszívással.

Puha kis portörlő, bevallom, szeretem!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az emeletre csak zokniban megyünk fel és a földszinten is papucs van rajtunk szóval a lépcsőn lévő kosz tényleg inkább csak por és azt ezzel a trükkel csodásan lehet takarítani.
Illetve az is az igazsághoz tartozik, hogy ennek a felfedezésnek én a várhatónál jobban örültem, olyannyira, hogy leültem bejegyzést írni róla...remélem nem bánjátok!

Van lépcsőtök? Cicátok? Dobozotok? Tudjátok a mondás magyar megfelelőjét?
Mi az aminek legutóbb nagyon örültetek, pedig csak elég pici dolog?

27 megjegyzés:

  1. Van lépcsőnk, lévén a 3.-on lakunk :D De mivel lépcsőházról van szó, ezért sepregetés-felmosás a rituálé :)
    Cica nincs, csak pároméknál, ott viszont most született 2 kicsi ^^ (akinek kell cica, és Sz.-Sz.-B. megyéhez közel lakik, szóljon :D)
    Doboz van :D Tele is, üres is, de inkább tele :D
    Nem jut eszembe magyar megfelelője a mondásnak...
    Aminek legutóbb nagyon örültem, az az, hogy találtam egy sor csokit a szekrénybe :D Húú de tudtam neki örülni :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. úúú az igenis nagy dolog! most én se bánnám! ;)

      Törlés
  2. Nálunk több lépcső van mint kéne, szám szerint 4 :D már ha a kintieket is számoljuk. Kertes házról van szó, ezért kint elől, hátul, bent emeletre, pincébe is lépcsőzünk, ráadásul anya már rám hagyta a takarítását, úgyhogy a nevem és a lépcső már összefonódott :D én először mindig kis seprővel leseprem, majd nedves ronggyal áttörlöm, és voálá :D kész is :D

    VálaszTörlés
  3. Hát Dorka, ma reggel én is ezt csináltam :) kaptam egy szuper portörlőt, ami csak úgy vonzza a port, és nekiestem a lépcsőnek, amit mi nagyon keveset használunk, és így még jobban gyűjti a porcicákat. Szerintem egy felmosást és bútorápolót még kap, hogy ne érezze magát elhanyagolva :)
    Cicánk nincs, csak egy tengerimalac, Drazsé. De ő is mindig a dobozában (házában) kuksol.
    Legutóbb tegnap örültem annak, hogy egy nagyon csúnya lámpabura "huzat" alatt ráleltem az eredeti bőr burára, ami nagyon szép :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nevünk is stimmel, meg ez is? :))
      <3 Drazsé

      Törlés
  4. Ez még a fordítóközösséget is megosztja :)
    http://www.proz.com/kudoz/english_to_hungarian/management/348911-thinking_out_of_the_box.html
    Tegnap főzés előtt bekapcsoltam a mosógépet, naná, hogy elfelejtettem ellenőrizni, hogy a cső benne van-e a kádban (holnapután államvizsga, nem kicsit vagyok szétszórt), így nagyon örültem, hogy csak az előtérben és a fürdőszobában úszott a víz, amit lakótárssal kb. fél óra alatt felitattuk, hogy az alsó szomszéd nem ázott be, és hogy a kaja sem égett oda :D

    VálaszTörlés
  5. cicánk nincs, be kell érnem a barátoméval,aki egy gyönyörű vörös lánycica, csak még féltékeny rám, hogy átvettem a helyét a gazdija szívében :D de én jófej vagyok vele, majdcsak megszeret! :D
    aminek most nagyon örültem, hogy az új ágyam megérkezése előtt a régit félrehúztam és kiporszívóztam a sarkot, és most már a fejemtől se közel, se távol egyetlen pókháló és pók sincs! ez annyira megnyugtat....:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. drága tejtermékekkel kell lekenyerezni őket! ;)

      Törlés
  6. Dorka, tök jó, kár, hogy nálunk a (van) lépcsőn szőnyeg van:(
    tegnap az ikeában 300 forintért vettem fiús meg lányos jégakkunak használható kulacsot, ez volt a napi apró öröm:)
    és sajna cicánk nincs.. a dobozkákat meg mániásan gyüjtöm.. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is dobozoltam régen, most áttértem a kosarakra...

      Törlés
  7. Ez a mondás nagyon tetszik, és ez a kép is. ^^ Ez a portörlő meg olyan, mint egy kis süni.
    A legutóbbi világmegrengető felfedezésem a következő: ha a konyhapulton máshogy fordítom a csepegtetőt sokkal több helyünk lesz. :D Bearanyozta a napom, amikor rájöttem.
    Van cicám, de sajnos otthon van és én máshol tanulok ugye. Így ritkán látom, pedig van itt bőven doboz, ahol jól érezhetné magát. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igeeen, pont olyan, szeretem is! :)
      de imádom az ilyen felfedezéseket...

      Törlés
  8. Én is így takarítottam lépcsőt, mielőtt elköltöztem. Nehezített feladat volt, a lépcsőkre applikált kis szőnyegekkel. Az a fajta, amit azzal a szöveggel adnak el, hogy nem fogsz elcsúszni így a lépcsőn (de igen, ha elenged a kétoldali ragasztó), illetve nem a lépcsőd koszolódik hanem a szőnyeg, amit majd kiporszívózol (a francokat, szőnyegpucolóval estem neki havonta...). Az új házban hálistennek csak a bejárati ajtónál, meg a konyha és a nappali közt van lépcső, mindegyik járólapos, twistelek egyet a felmosóronggyal és kész is. Cicánk is van, lánynak indult (még az állatorvos is lánynak írta az oltási könyvben), pár hét múlva pedig megmutatkoztak a férfiasságát igazoló jelek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ilyen van??? te jó ég, máris megnézem a Kalácsot...

      Törlés
    2. Fogalmam sincs, Lukrécia miként váltott nemet, de sokkoló felfedezés volt :D Remélem Kalács identitása rendben van :) (Lehet, hogy a cicáknál is előfordul, hogy rejtőzködnek a khm... golyócskák...)

      Törlés
    3. eddig is szuper furáknak tartottam a cicákat, node ez, még tőlük is sok! :)

      Törlés
    4. Mi a két kakasunkkal jártunk így. Egy évig (!) úgy tudtuk, hogy 11 tyúkunk van, aztán egyik reggel kettő elkezdett kukorékolni és egy hét alatt tarajuk is nőtt. Azóta csak 9 tyúkunk van. :D

      Törlés
  9. Volt lépcsőnk, mikor még otthon laktunk a szüleimnél és teszentégdevonzottaaport!!! Cica is volt, illetve anyáméknál most is van, nekünk a lakásban sajna nincs, ahogy lépcső sincs, csak a lépcsőházban :) Most készülök dobozokból kosarat csinálni a gyerekszobába a polcokra, mert őrületes a kupi és a káosz rajtuk, így szeretném kicsit dekorálni a szobát és eltüntetni a rendetlenséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Miért? Miért csinálják ezt a gonosz lépcsők??

      Törlés
  10. Én úgy fordítanám, hogy "Ne állj be a sorba!". Ez így talán nem túl magyaros, szóval nincs pont ilyen szólásunk, közmondásunk, de a "beáll a sorba" felszólító, tagadó módja.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. pedig a magyarban mindenre van külön kifejezés, pont erre nem?

      Törlés
  11. Mi úgy takarítjuk a lépcsőt, hogy van külön erre egy nagy kefénk, puha sörtékkel (olyan hülye szó a sörte:D), körülbelül akkora lehet,mint a Ti rongyitok.
    Ezzel 3-4naponta átmegyünk rajta, mert porosodik rendesen a lépcső, és fel is szoktuk mosni, de azt nem minden alkalommal.

    VálaszTörlés
  12. Istenem, tényleg olyan mint egy süni. Nálunk itt a 14.emelet hálisten nem nekünk kell takarítani a lépcsőket!Cicám nincs, nyulam van. Doboz az van dögivel,olyan is amit a nyúl szeretettel megrágcsált!
    Én legutóbb annak örültem, hogy találtam egy olyan sütő tisztítási módszert amihez nem kell hideg zsíroldót használni és még közben 5 évesnek is érezhetem magam közben:) Itt írtam róla: http://nyuszilak.blogspot.hu/2013/06/igy-tisztitsd-sutodet.html

    VálaszTörlés
  13. Én is nem régóta takarítom felmosóval a lépcsőt, azelőtt szintén porszívóval idétlenkedtem. Nekem muszáj vizessel törölnöm, mert nekünk nem zárt a lépcső, és a fokokról lehullana a por meg kosz az alatta levő heverőre, ha szárazzal törölném. Köszi az ötletet a süniről! :)

    VálaszTörlés
  14. Már régóta akartam írni, csak mindig elmaradt.
    Mi holnap költözünk, és nagyon megörültem a posztodnak, mert mi is emeletes házikóba megyünk, szóval ez a módszer tökéletes lesz. Igazából imádom olvasni a házi praktikáidat, nagyon örülnék, ha még soook sook ötlettel megajándékoznál minket! :) Sajnos a cicákomat itthon kell hagynom az édesanyukámnak, pár hónapja befogadtam egy gyönyörű perzsacicust, de annyira kis lusta, de jópofa nagyon! :) A legújabb tescos csodádat, a sünit pedig minél hamarabb be fogom szerezni, hogy ne legyen unalmas a takarítással eltöltött időm :P Tényleg várom a hasznosabbnál-hasznosabb bejegyzéseidet! Millió puszi! <3

    VálaszTörlés