2013. április 2., kedd

Rántott cukkini a bundája nélkül

Szeretem az ünnepeket, de legalább ugyanannyira szeretek visszatérni a jól bevált hétköznapokhoz. 
Például az elmúlt napok irreális sonka dömpingje után szeretem a már megszokott ebédjeinket. 
Mostanában nagyon sokszor eszünk cukkinit, pedig ezzel is ugyanaz volt a helyzet, mint anno a brokkolival. Emlékeztek? 
Mostanra a "nem szeretem a fura uborkát"-ból, "mikor eszünk megint cukkinit" lett! 
Íme az egészséges és egyszerű recept.

Hozzávalók:

2 (fejenként egy) jól megtermett cukkini - köretnek talán sok, de majd meglátjátok, nehéz leállni róla
2 tojás
löttyintésnyi tej
2 marék Panko morzsa
só, fűszerek
löttyintésnyi olívaolaj

Elkészítés:

Előmelegítem a sütőt 180°C-ra, ha van, akkor légkeverésre kapcsolom.
Megmosom és felvágom a cukkinit. Minél nagyobb rudacskákat vágok, annál kevesebb panír kerül rájuk, ha ez szempont, akkor eszerint kockázzatok. Én ezt a formát szeretem, de persze karikázni is lehet.


2 tálra lesz szükség, az egyikben 2 tojást felverek egy löttyintésnyi tejjel, a másikba Panko morzsát szórok és egy evőkanálnyi fűszert. Mindig variálom, ez most egy meglévő mediterrán fűszerkeverék. A Panko morzsát szerintem már sokan ismeritek, én kb. egy éve használom. Teljesen más az íze, mint egy hagyományos panírnak, ropogósabb és sokkal kevesebb olajat szív fel. 
A képre csempésztem a csomagolása csücskét, ha keresnétek.


Kezdődhet a panírozás, illetve a 2/3-os verziója, hiszen a lisztet kispóroljuk. Egyszerűen csak, beleszórom a zöldséget a tojásokba, kézzel alájuk nyúlok, lecsöpögtetem és átteszem a morzsás tálba, egyszer átforgatom, valahogy így néz ki, ha megvagyok.


Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és kiborítom rá a tálat, elrendezgetem, hogy ne egymás hegyén hátán legyenek. Pár gyors mozdulattal pár csepp olívaolajat locsolok a cukkinikre és berakom a sütőbe 15 percre.
Sok múlik a sütőn, úgyhogy először nézegessétek, hogyan pirul, de valami ilyesmit kell látnotok, mielőtt kiveszitek.


Készen is van, a kedvenc cukkini köretünk, de fokhagymás, citromos joghurtos mártogatóval önmagában sem hoz szégyent a háziasszonyra.

Szeretitek a cukkinit? Milyen formában eszitek? Sok bundás ételt esztek?

6 megjegyzés:

  1. nyammnyamm, ezt biztosan elkészítem! :)

    én leginkább némi vajjal és fűszerrel párolt verzióban szeretem (sok-sok tejfölt kanalazva hozzá, csak így önmagában fogyasztva), de egyébként bárhogy. nekem levesnek túl "jellegtelen-nek tűnik", (mert még sosem próbáltam, de vissza is lesek, hátha érkezik valami szuper recept még ide! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugyeugye láttad a paradicsom levest? tuti nem jellegtelen! :)

      Törlés
  2. a cukkini szószból meg tudnék enni egy kilónyit is!!! hagymán megpirítom a cukkini kockákat, adok hozzá fokhagymát, sózom, borsozom, botmixszerrel pürésítem majd egy adag crème fraîche-el nyakon öntöm. (Crème fraîche: tejföl és tejszín keveréke, de lehet natúr joghurttal is készíteni, a vonalak miatt ;) ) Tésztával vagy natúr, sült csirkemellel fejedelmi étel ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj istenem, ezeket a kommenteket miért mindig akkor olvasom, amikor éhes vagyok?! :))
      nagyon tuti, ki fogom próbálni!

      Törlés
  3. Nálunk béna a sütő, ilyet tuti nem tudnék sütni benne, pedig kipróbálnám... de erről eszembe jutott a cukkinikrém amit kenyérre kenve szeretek nagyon :) de rég ettem. Meg lecsóhoz szeretem nagyon, de nincs még lecsószezon...azt is várom már nagyon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jaj én is, azon is el tudok élni egy nyáron át!

      Törlés