2013. április 13., szombat

Költözés ütemterv

Egy hét távlata és 5 költözés tapasztalata rendkívül bölccsé tett, megszépítette az emlékeket és immáron az új nappalinkban kényelmesen hátradőlve megírok mindent, ami eszembe jut a költözésről.
Kezdjük mondjuk egy ütemterv-bejegyzéssel, hogy mit mikor érdemes. Sok hasonló példa van amerikai oldalakon, de azt hiszem más szabályok vonatkoznak egy olyan költözésre, amikor államokon át, repülővel kell egy egész családot elköltöztetni, vagy ha csak a falu másik végébe cuccolunk át (nem is beszélve arról a költözésemről, amikor 1 házzal mentem csak arrébb, a kertkapun át).


1 hónappal a költözés előtt
  • döntsd el hogyan költözöl - egyedül, sok fordulóval saját/kölcsön autóval, barátokkal, bérelt kocsival, költöztetőkkel - és nézz utána ki a legjobb, mikor a legjobb, hogyan a legjobb
  • szelektálj - nézd át mindened, főleg pincét, padlást, garázst vagy a szekrény mélyét és válogass! Csak azt vidd magaddal, amit tényleg muszáj, a többit dobd ki, add el vagy ajándékozd oda valakinek. Elmondhatatlanul hálás leszel, ha nem kell felesleges dolgokat költöztetni, és az, amit egy pár évvel ezelőtti költözés óta se dobozoltál ki, akár látatlanul is mehet a kukába.
2 héttel a költözés előtt
  • tervezd meg mi hova fog kerülni
  • szerezd be a csomagoláshoz szükséges cuccokat
    • dobozok
    • nagy kék IKEA szatyrok - ha ráérzel, dobozok nem is kellenek
    • puki fólia - Metroban lehet kapni kb. 25cm átmérőjű tekercsben, kis háztartáshoz 1, nagyobbhoz, vagy ahol sok a törékeny dísztárgy 2 tekercs elég lehet
    • rongyok, régi lepedők, takarók
    • cellux (a szélesebbik fajtából) és 1-2 tekercs papír ragasztószalag
    • szemetes zsákok - költözésnél mintha kettesével használnánk őket, nagyon fogynak
1 héttel a költözés előtt
  • takarítás az új helyen - Lehet, hogy Ti szerencsésebbek lesztek, mint én, de eddig mindig olyan helyre költöztem, ahol az előző lakos nem ugyanazt hívta tisztának, amit én (ez könnyen lehet az én hibám) ilyenkor sokkal könnyebb egy nagyon nagy takarítást tartani, mint amikor már a helyére kerülnek a bútorok, úgyhogy lehet pókhálózni, falakat és ablakot mosni, lepucolni a villanykapcsolókat és minden mást, amit a heti takarításkor kihagyunk. Beköltözés után úgyis ki kell takarítani és 1 hét alatt nem koszolódik be annyira semmi, hogy ne lehetne a szokásos takarítással elbánni vele. Könnyen lehet, hogy egy héttel a költözés előtt még nem üres az új hely, vagy nem mehetünk be, ilyenkor ez a költözés reggelére marad és sokkal fárasztóbb, de ne hagyjuk ki, legalább egy nagy portörlés, porszívózás, felmosás férjen bele.
  • garázs, raktár, padlás, pince összepakolás - minden, amire a következő hét alatt nem lesz szükség, jobb ha minél hamarabb dobozba kerül, lesz elég pakolnivaló ezek nélkül is. Ami mindenképp maradjon elől, az a szerszámos láda, lehet, hogy valamit szét kell szedni és újra összeszerelni.
  • pakold el a nem minden nap használt dolgokat - például ilyenek az albumok és a könyvek, hagyd elől a kedvenceket, de a legtöbbet már el lehet rakni, a mi esetünkben ezzel a pakolás nagy része meg is volt. Ilyenkor kerülhetnek a dobozba a konyha mélyén megbújó robotgépek és karácsonyi sütiformák, a téli és ünnepi kabátok és társasjátékok. Amit bedobozoltál, jelöld valahogy, hogy mi van benne és hogy hova kerül az új helyen.
  • lakcím, számlák, közüzemi dolgok és szolgáltatók - Szerintem a költözés legrosszabb része, sokkal fárasztóbb a pakolásnál, de a cipekedést is szívesebben választom, de mégis meg kell csinálni. Az új lakcímkártyának van egy romantikája és nagyon kényelmes, ha az új helyen már van internet a beköltözés estéjén. Ha van újság előfizetésetek vagy valahonnan szoktatok rendszeresen rendelni, akkor változtassátok meg a címeteket. A mi esetünkben csak annyit kellett tenni, hogy szóltunk Macinak a világ legjobb postásának, hogy hétfőtől máshova hozza a leveleket.
  • fixáld le az időpontot - akár cég, akár barátok, legyen meg, hogy melyik nap (mennyiért) és mikor lesz a költözés
  • pakold el a dísztárgyakat - érdemes a végére hagyni, mert pillanatok alatt olyan kopár és nyomasztó tud lenni a saját otthonunk is függönyök, szőnyegek és képek nélkül. Apropó szőnyegek, vidd el őket a tisztítóba.
Költözés előtti utolsó napok 
  • pakolj el mindent kivéve a túlélő csomagot - erről még az előző költözéskor írtam (itt) az első napok úgyis azzal telnek, hogy miholvan, és van pár olyan dolog, amit nem baj, ha nem kell keresgélni.
  • zárcsere az új helyen 
  • éld fel az éléskamrát és a hűtő tartalmát - nem kell költöztetni és tuti nem romlik meg
  • főzz és pihenj egy nagyot, a következő napok nem erről fognak szólni...(egy hajmosás és egy nagy fürdés is jól jöhet, főleg, ha az új helyen nem tudsz zuhanyozni, hacsak nem ülsz a mosogató elé, mert onnan viszont spriccel a víz.)
    A költözés napja
    • pakolj el minden romlandó ételt - csinálj szendvicseket vagy levest (mondjuk ilyet)
    • pakold el a fürdőszobában maradt dolgokat (a nem gyakran használt cuccok már nincsenek elől)
    • eligazítás - bárki is segít, mindenki tudja, mi a dolga, beszéljétek meg ki mit csinál, hogy ne legyen kavarodás
    • kezdd a nagyobb tárgyakkal - ha ezek megtöltik a költöztető kocsit a kis dolgokat még mindig könnyebb átvinni, mint a Bösendorfer versenyzongorát
    • amit lehet, már a helyére rakd - ugye milyen jó, hogy előre eltervezted mi hol lesz?
    • ha minden az új helyen van gyorsan takarítsd ki a régi helyet - nem kell túlzásba vinni, de én szeretek rendet hagyni magam után, pókhálózás, ottmaradó szekrények és gépek kitörlése, fürdőszoba és konyha takarítás, porszívózás és felmosás - szuper szerencse, ha nem kell aznap megcsinálni, de nagyon jó hamar túl lenni rajta
    • ha minden fenti megvan ájultan ess össze - nálunk ez délutánra esett és mivel minden hozzávaló rendelkezésre állt (neszeszer, törölköző, friss ágynemű és pizsamák hála a túlélőcsomagnak) megkoronáztuk a költözést egy jól megérdemelt zuhanyzással (az én zuhanyzásomnál még nem vettük észre a csőtörést) és egy csodás délutáni alvással.
    • kipihenten és frissen kezdj el kipakolni - fürdő, háló és ha van akkor természetesen a gyerekszoba kerüljön legelőre- konyha kiváltható pizza rendeléssel (volt ilyen esténk most is, mert bár készen volt a konyha, olyan jó hangulata van a nappali közepén pokrócon dobozból pizzázni, amit jobb napjain Maci készít. Igen, ugyanaz a Maci!)
    Valahogy így alakult ez a költözésünk, lehet, hogy valami kimaradt, de még úgyis írok legalább egy bejegyzést a költözésről, olyasmi témában, hogy mi az (trükk, eszköz, bármi) ami nélkül soha nem költöznék. 

    Nektek mi lenne az? Hányszor költöztetek eddig? Szeretitek?

    25 megjegyzés:

    1. Elolvasni is fárasztó volt. De rendkívül hasznos. Sorban mentegetem a listáidat, olyan hasznosnak bizonyulnak. Érezzétek jól magatokat. :]

      VálaszTörlés
    2. Én is rutinos költözőnek számítok, egy hete volt az 5., mindezt 5 éven belül, és egy hónap múlva lesz a 6. költözésem csak az már jóval messzebbre! :) Szval tudnék mesélni, most fele holmink dobozban vár a hó végéig, csak azt használjuk, ami tényleg kell. Ráadásul eddig egy csomagolástechnikai cégnél dolgoztam, ahol egy csomó költözési eszközt ismertem meg. Pl: ragszalag felhordó dobozlezárásra, stretch fólia bármi körbefóliázására. (ruhaszárító, matrac stb.) papíralapú ragi, amit a dobozokra ragasztok egy kis részen, és filccel ráírom, h mi van benne. Ez annak jó igazán, aki a dobozait ennyiszer költözteti. Így nincs rajta többször a felirat, leszedhető. 120l-es szemetes zsákban szállítom a ruhákat, takarókat, párnákat, stb. A légpárnás fólia (puki fólia) is szuper találmány! Tudok ajánlani lelőhelyet mindezekre, ha esetleg érdekel vkit. Nem reklám ez, mert már nem ott dolgozom.
      Bocsi, h ilyen hosszú lett, de Nálam pont aktuális ezt a téma. :)

      Üdv,
      Juc

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. szia Juc! mindenképp szúrd be a linket légyszi, mert nagyon jól hangzik, igazi kincsesbánya! :))
        kitartást és jó költözést!

        Törlés
      2. Szia,

        Manuli Stretch a cég neve, a Könyves Kálmán krt.-n van a boltjuk, de webshop is van.

        A papíros raginak maszkoló szalag a neve. :) Elsősorban festők használják kitakarásra, de én már használtam másra is.

        Törlés
      3. maszkolószalag, ezaz, köszi! és köszi a cégnevet is!

        Törlés
    3. Mutatsz majd képeket az új házról? :)
      Én napra pontosan egy éve költöztem, pont ma nosztalgiáztunk, ismerős volt a listád.

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. jaj de jó :)
        igen, majd részleteiben mindent megmutatok, sok ilyen bejegyzés jön!

        Törlés
    4. Válaszok
      1. kicsit kinőttük az előző helyet és találtunk egy sokkal sokkal jobbat, beleszerettünk!

        Törlés
    5. Nagyon hasznos!!! Mi az apropója a költözésnek? Előtte sokáig keresgéltetek???

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. már majdnem 3 éve folyamatosan keresünk, nyitva tartjuk a szemünket, hogy van-e olyan hely, ami tökéletes lehet nekünk. most találtunk, ez az apropó is! :)

        Törlés
      2. Ez csodás apropó!!! Érezzétek jól magatokat :)

        Törlés
      3. köszi szépen, kedves vagy! :)

        Törlés
    6. Engem is nagyon erdekel minden tipp es trukk meg lelohely is - pl olyan paparos ragi merre lehet? Hamarosan -ha minden jol megy- nalunk is aktualis lesz a tema - most koltozunk eloszor gyerekekkelces elore fraszban vagyok...de meg van idonk szerencsere

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. papíros ragasztót mi a baumaxban vettünk, mert eleve ott volt dolgunk, de azt hiszem a Metro-ban is láttam!
        húha, sok sikert!!

        Törlés
      2. köszönöm, Baumax van itt a sarkon majdnem, akkor majd ott keresünk :)
        (bocsi, h kétszer ment az üzi, telóról bénáztam)

        Törlés
      3. sosebánd, jobb 2szer, mint egyszersem! :))

        Törlés
    7. Köszi a listát, nagyon hasznos, mint mindig :) Én is költözök nemsokára, nyár elején összeköltözünk a barátommal. Abban az értelemben egyszerűbb lesz, hogy saját bútoraink nem nagyon vannak, így azokat még nem kell szállítani. Viszont két külön életet kell majd megtanulnunk összehangolni :) A legnehezebb része az lesz, hogy rávegyem a páromat, hogy szelektáljon költözés előtt, és ne cipeljen át mindent :) :)

      VálaszTörlés
      Válaszok
      1. gratulálok Nektek! menni, fog, összecsiszolódtok.
        nekünk is sokat kellett szelektálni, pedig semmink nem volt, amikor összeköltöztünk, de nagyon bevált, úgyhogy csak hajrá! :)

        Törlés
    8. Én is sokat költöztem, főleg az egyetemi éveim alatt. Egyik albérletből a másikba. Akkor még lelkes voltam és tele energiával, izgatottsággal, mostmár inkább kínként élem meg. Már nem is nagyon jellemző, hogy magamtól oldom meg, inkább költöztetőkre bízom. Ennyi idősen már se időm, se energiám pakolni, felhurcolni, kocsiba be, kocsiból ki. Egyáltalán nem bántam meg,mert nagyon segítőkészek voltak, dobozokat is biztosítottak a cuccoláshoz. http://www.kavaikoltoztetes.hu/

      VálaszTörlés
    9. Ha valaki épp egy maxi-korrekt csapatot keres belföldi ill. külföldi költözéshez: www.catholding.hu

      VálaszTörlés
    10. Ha valaki épp egy maxi-korrekt csapatot keres belföldi ill. külföldi költözéshez: www.catholding.hu

      VálaszTörlés
    11. https://koltozzonvelem.hu

      VálaszTörlés