2013. január 8., kedd

Tippek sikeres vizsgaidőszakhoz

Rettenetes dolog, hogy a karácsonyi ünnepek sokaknak hirtelen átcsapnak a pánikszerű tanulásba, mert pont az ünnepek miatt ez a vizsgaidőszak elég kurta-furcsa.
Az előző szemeszter végén (itt) már megírtam a legtutibb tippjeimet, amiket rengeteg év sikertelen és pár év sikeres vizsgázás alatt kitapasztaltam, akkor annyira összeszedtem mindent, hogy azóta se gondolom másképp, de biztos sokan vannak köztetek, akik akkor még nem olvasták a blogot és nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy ismétlés a tudás anyja, úgyhogy összefoglaltam a lényeget pár mondatban, ha nem lenne időtök végigolvasni az előző bejegyzést!

1. Szerezz be minden forrást a tanuláshoz, de ne tedd a fél könyvtárat az asztalodra. Válassz akkora mennyiséget, amit tényleg át lehet venni. Legjobb, ha a saját jegyzetedet használod és azt egészíted ki könyvekkel.

2. Bekezdésenként olvasd el a jegyzetet és csak a bekezdés végén húzd alá vagy ki a lényeget, mondjuk azt a pár szót, amit egy puskára írnál. Ne csapjon át a kiemelés színezéssé. Hasonlóan óvatosan bánj a post-it-okkal.

3. Ha elolvastad és kiemelted a fontos részeket, írj egy jegyzetet, ha van órai jegyzeted, azt is jegyzeteld ki. Addig rövidítsd, akár több lépésben, amíg nem lesz több az anyag, mint 1 (max.2) A4-es oldal.

4. Tanulj meg mindent, ami a papíron van és ha tudsz, gyakorolj. Ne csinálj puskát! (De ha megnyugtat, legyen nálad ez a lap, hogyha minden kötél szakad rá tudj pillantani. Amúgy is a legtutibb puska méret az A4-es!)

5. Tanulj nyugodt, csöndes környezetben, tiszta, üres asztalon, de ne vidd túlzásba a tökéletes körülmények keresését.

6. Ne izgulj, ha mások lehetetlennek harangozzák be a vizsgát, ne adj mások véleményére, főleg ne a facebookon, azt felejtsd el, nem is létezik!

7. Ha nehezen kezdesz hozzá, tanulj egyszerre csak 25 percet és aztán pihenj 5-öt. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan lehet így haladni.

8. Ne változtass a bevált életritmusodon! Aludj, mozogj és egyél eleget. Ha bármelyiket elhanyagolod, az a koncentráció rovására fog menni és sokkal kevesebb időt nyersz összességében.

Ha felmerült még bármilyen konkrét kérdés, nyugodtan írjatok! Nagyon drukkolok mindenkinek, ügyesek legyetek!




37 megjegyzés:

  1. Köszi Dorka!
    Az előző is e témában hasznos volt. Mi a legnehezebb? Kikapcsolni a gépet és neki látni a munkának... -.-
    Sok sikert a sorstársaknak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nagyon szívesen!
      én mindig jó előre eltervezem, hogy mikor kezdek aznap tanulni, általában egész órától 25-ig, 5 perc pihenő és 55ig, megint 5 perc pihenő és így tovább.
      25 percnek nekiállni nem olyan rossz! :)

      Törlés
    2. Gyakorlati kérdés...nem zökkensz ki az 5 perc pihi alatt annyira, hogy nehéz visszatalálni utána az anyaghoz???

      Törlés
    3. nem nagyon! gyorsan iszom valamit, kiszaladok wc-re, ránézek a telefonomra vagy az emailekre és már el is illant.
      csörög az óra és ezzel visszaállok tanulós üzemmódba!

      Törlés
  2. szia Dorka,
    az előző posztodban említettél egy relaxációs mp3-at, meg mammutmailt. :D El lehetne még kérni? Nagy segítség lenne nekem.
    köszííííí!
    balint.anna.reka@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. máris küldöm! sok sikert!! :)

      Törlés
    2. már le is töltöttem! :D köszi még egyszer!

      Törlés
    3. Én is szeretném elkérni, ha szabad...
      szjudit.office@gmail.com
      Köszönöm :) szép estét!
      Juci

      Törlés
    4. hogyne! :))
      elküldtem emailen is, de ezen a linken is elérhető pár napig:
      http://www.mammutmail.com/hu/mail/download/195f00844ff10b6257646bf7894de076

      Törlés
    5. és ezt mikor kell hallgatni? (próbáltam visszakeresni, de nem találom) tanulás közben, vagy a szünetekben?

      Törlés
    6. én akkor hallgattam, mielőtt leültem tanulni. nekem az volt a legszorongósabb időszakom, amikor már tanultam, akkor már nem izgultam. illetve az államvizsgára menet a kocsiban is ez szólt! :)

      Törlés
    7. valaki nekem is már... *-*
      orsivass@citromail.hu
      köszönet érte! :]

      Törlés
  3. Teljesen egyet értek :)
    És végre valaki hasonlóan jegyzetelős, mint én, eddig engem mindenki hülyének nézett, hoyg miért írok annyit, miért nem inkább TANULOK? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én úgy hallottam, hogy az írás, és csak a kézzel írás, nem a gépelés segít rögzíteni a dolgokat, könnyebb valamit megjegyezni, amit le is írunk.

      Törlés
  4. Én évekig azért utáltam a karácsonyt, mert azonnal a vizsgaidőszak jutott róla eszembe :( Szemét dolog volt szerintem erre az időszakra tenni a vizsgákat :( Persze nem sok jobb időpont jutna eszembe, de akkoris dupla szívatás, elveszi az emberek kedvét az élettől nem hogy a boldogan ünnepléstől :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát igen, sokkal jobb lenne ha csak januárban kezdődne, a karácsony előtti, vagy a két ünnep közötti alkalmak nem a legjobbak!
      hidd el, annál jobb lesz az első vizsgamentes karácsony! :))

      Törlés
  5. 6. Ne izgulj, ha mások lehetetlennek harangozzák be a vizsgát, ne adj mások véleményére, főleg ne a facebookon, azt felejtsd el, nem is létezik!
    EZ a kedvencem :)

    VálaszTörlés
  6. mindegyik pont nagyon jó, de az egyik legfontosabb szerintem a 8-as, amit mindenki szeret figyelmen kívül hagyni. én is évekig úgy tanultam, hogy éjszakáztam, 4-5 órákat aludtam és energiaitalon meg szendvicseken éltem, de többet ártott, mint használt. a normális időbeosztás nagyon fontos, és nekem pl ehhez hozzátartozik a min. 8 óra alvás, különben nem tudok figyelni. és bár elmondhatom a barátaimnak, hogy 4 napja alig alszom, egész nap csak tanulok, valójában semmi értelme. és erre a fájdalmas felismerésre csak ebben a félévben jutottam el. azóta sokkal komplexebben látom a tananyagokat, mert van ideje ülepedni kicsit. (: és szerintem ez minden területre igaz, de a természettudományokra meg főleg. (: kitartás mindenkinek!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én is próbálom ezt mindig hangsúlyozni azoknak, akik eldicsekednek, hogy 6 órát aludtak az elmúlt 4 napban.
      én is csináltam ilyet, sőt cifrábbat is, de hatalmas baromság volt és életveszélyes.
      elég baja van a testünknek, hogy álló nap ülni kell és magolni, nem kéne még emellett extra terheket a nyakába tenni. úgyhogy szuper vagy, hajrá!!!!

      Törlés
  7. Nagyon jó és hasznos tippek..Én is jegyzetelek állandóan, még a jegyzet jegyzetének a jegyzetét is kiírom, szóval "csak" ennyire vagyok beteg, de nekem ez segít..Valamint az elmetérkép, nem is gondoltam volna, hogy tényleg ennyire hatásos..
    A nem alvással én sem tudok mit kezdeni, én is minimum 8 órát alszok vizsgaidőszakban is, mert másképp nem megy..
    Na meg a Facebook a halálom, amikor az emberre ráhozzák a frászt, én ezért vizsgaidőszakra deaktiválom az egészet úgy, ahogy van, így még kísértés sincs, hogy csak 2 percre belépjek..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. olyan sok helyen hallottam, de bevallom, nem tudom mi az az elmetérkép! :( le tudod írni pár szóban?
      deaktiválás szuper ötlet! :))

      Törlés
    2. Bocs, hogy csak most válaszolok, de csak most néztem vissza ide..
      Szóval az elmetérkép nagyon színes, már ez jó benne. Egy A4-es lapot vízszintesre fordítasz (ez fontos) és a lap közepére felírod a témát, amiről tanulsz. Köré kell jegyzetelni a fontosabb dolgokat, kulcsszavakat, pár szavas mondatokat vagy ami neked segítség a memorizálásban. A kulcsszavakból további szavak, felsorolások indulnak ki és a végén egy nagy ágrajz lesz..Tehát itt inkább kulcsszavas jegyzetelés a lényeg, amire ha ránézel, eszedbe jut az adott tétel..Érdemes sok színt használni, így is könnyebb a memorizálás..Azért fontos, hogy vízszintes legyen a papír, mert így az agy mindkét félteke használva van..Nekem nagyon sokat segít, szinte látom magam előtt az egész rajzot, amikor vizsgázok...
      Remélem érthető volt valamennyire, a Googlegy csomó képet kiad, ha rákeres az ember..

      Törlés
    3. szuper, értem is, ez tényleg hasznos lehet! :) kedvet kaptam a tanuláshoz! :))

      Törlés
  8. huhh, ezek érettségihez is jók lesznek most nekem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. persze, már akkor is így tanultam és nagyon jól sikerült!! :)

      Törlés
  9. Általában 5 napom volt egy vizsgára (természettudományi karra jártam). Az első két nap a tételek részletes kidolgozására ment el, max. egy A4-es lapot engedélyeztem én is magamnak.( a sok képlet miatt mindkét oldala kellett, de az "igazi" az egy oldalas). A 3-4. nap tanultam meg a tételeket, egyszer hangosan felmondtam magamnak, de közben néztem a lapot is. Ez azért jó,mert a "manuális"(írás) és a"vizuális" bevésődés után még bejön a hallás is. Csak az egyetemen tanultam "felmondós" módszerrel, szigorúan magamban.A szóbeli vizsgáim mindig jók lettek, mert folyamatosan tudtam beszélni az így megszerzett rutin miatt. (Szerencsés esetben ki lehet védeni, hogy a vizsgáztató belekérdezzen.)
    Az utolsó napon pedig még egyszer elolvastam az egészet és ennyi.Nekem a korán kelés vált be (eleve is "pacsirta"-típus vagyok), reggel 6-tól délig rengeteget tudtam tanulni, utána semmit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bárcsak feleannyira lettem volna ennyire ügyes, mint Te, az iskolában, nagyon jól hangzik! :))

      Törlés
  10. Az előző ilyen témájú bejegyzésed az életemet mentette meg akkor Dorka!! Nálad olvastam először a Pomodoro technikáról, ami azóta is az életem része. :)) És én is mindíg írtam-írtam-írtam, kézzel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de jó ilyet olvasni! :)
      remélem a mostani is sokaknak segít!

      Törlés
  11. Szia Dorka! :)
    Nekem amikor már nagyon elfárad a kezem az írásban, és kicsit kezdek bedilizni a sok tanulástól, sokat segít, ha futok egyet, vagy mozgok,sportolok valamit, aztán iszok pár pohár vizet, és sokkal frissebb az agyam :)
    Nekem is nagyon sokat segített ez a módszer,amit írtál:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia Judit!
      én anno azért kezdtem el sétálni, mert éreztem, hogy nélküle megőrülök! :)

      Törlés
  12. Én is kérném az mp3-at ha lehet.
    bokor_bogi@yahoo.com
    kösziii ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. már el is ment, de innen is le tudod tölteni:
      http://www.mammutmail.com/hu/mail/download/d3b232e5de63e1acc9a4a249e479b4a9

      Törlés