2013. január 8., kedd

Átmeneti üresedés - könyvajánló



December 11-ét nagyon vártam, mint szerintem sokan, akik a Harry Potter könyveken nőttek fel. Izgalmas volt,  hogy újra olvashatunk valamit Joanne Rowlingtól. Kevés olyan könyv jelent meg idén, amit ennyire vártak és éppen emiatt kevés könyv van, ami ekkora csalódást okozott sok embernek. Van egy olyan érzésem, hogy sokan egy felnőtt Harry Potter könyvet vártak. Belegondolok, hogy hogyan omlott össze az első szigorúan mugli kifejezésnél az a pár tizenéves kislány, akik előttem a sorban, csillogó szemmel vették meg a könyvet. Nem nekik való, nem egy új Harry Potter, nem J.K. Rowling, legalábbis nem az, akit eddig ismertünk, de így is csodálatos!!
Mindenképp érdemes elolvasni, de talán úgy, hogy képzeletben letakarjuk a borító tetejét és nem gondolunk arra, hogy ki írta, csak élvezzük, ahogy magával ragad a történet, mert ebben látszik, hogy mégis ki a szerző, ugyanúgy elvarázsol bennünket és magával ragad a világ, amit a lapokon megteremt.
A történet maga is sokkoló, főleg, annak, aki az angolokat a királyi családdal azonosítja. Az én egyetlen angol ismerőseim egy idős orvos házaspár, akik Ascotban laknak és porcelánból teáznak, majd átöltöznek a vacsorához. A többi angol ismerősöm  a Csengetett Mylord és a Harry Potter stábja. Az én szememben minden angol úr, vagy úrhölgy emiatt, esetleg az őket szolgáló, de hasonlóan jólnevelt cselédség, vagy varázslók. De semmiképp sem drogos egyedülálló anyák.
Ezt a sztereotípiát kellet sürgősen levetkőznöm, amint a könyvet olvasni kezdtem, ugyanis a családok, akiknek az életébe betekintést nyerünk, nem járnak lóversenyre kalapban és nem piknikeznek a parkban.
A könyv egy kisváros és a benne élő hat család történetét meséli el egy váratlan haláleset kapcsán, ami a tanácsban egy átmeneti üresedéssel jár és ezt a megüresedett posztot akarják -a legtöbben saját magukkal- betölteni, vagy ebben másokat megakadályozni.
A hat család egyikét se kívánjuk igazán magunkénak, mindegyikben óriási feszültségek rejlenek (és törnek felszínre) vagy a házastársak között, vagy anyósapós és menyük, munka és család, egy agresszív apa és a miatta szenvedő családja, egy kényszerházasság felei, vagy egy drogos anya és helyette öccsét nevelő lánya között.
A környezet közel sem idilli, de nagyon érdekes,  egyszerre szomorú és elgondolkodtató, így magában is kitenne egy jó regényt, de felgyorsítja az eseményeket, hogy a tanács honlapjára, az új jelöltek legféltettebb titkaik kerülnek fel, a halott képviselő nevében. A támadás minden esetben onnan jön, ahonnan a legkevésbé számítanánk rá.
A sok rosszul funkcionáló család és a több szálon összekapcsolódó történetek miatt van az egész könyvnek egy halvány Született feleségek hangulata, de a történet és a megfogalmazás nyerssége miatt a skandináv irodalomra is asszociálhatunk. Olyan a könyv, mint egy könnyen olvasható Linn Ullmann. 
Nagyon tetszik a tördelés és kifejezetten szép, puha papírra nyomták a könyv 573 oldalát. A borító megegyezik az angol kiadáséval, és ha már itt tartunk, essen pár szó az eredeti, angol szövegről is. 


Elkezdtem olvasni angolul is, (nem bírtam kivárni a magyar megjelenést) ez alapján azt mondhatom, hogy szuper a magyar fordítás. Aki nagyon jól tud angolul, vagy nem bánja, hogy oldalanként pár szónak utána kell néznie, az fusson neki az eredeti szövegnek, elképesztő szókinccsel ír az írónő. Az első pár oldalon csak a fejfájásra 4 különböző szót találtam, szótáraztam is rendesen! 
Aki esetleg inkább meghallgatná angolul a könyvet olvasás helyett, annak jó hírem van, a youtubeon fenn van az egész könyv! Három részes, az első részt beillesztem, a többit felajánlja a végén.


Az amazon vélemények között a negatív kritikák java a könyv ára miatt van, ami szerintem nem befolyásolhatja egy könyv értékelését, ugyanis a történetnek és az írónak kevés köze van az árképzéshez. 3990 forinttal nem sorolható az olcsóbbak közé, de keményfedelű, szép papírra, igényesen nyomott könyvről beszélünk.

Összességében szerintem egy érdekes történetről van szó, mindenkinek jó szívvel ajánlom, aki nem ragaszkodik a happy endekhez, csak ahhoz, hogy egy könyv magával ragadja és elkalauzolja egy eddig ismeretlen, másik világba. Szerencsére -ha másban nem is- ebben nagyon hasonlít az Átmeneti üresedés a Harry Potter könyvekhez.

16 megjegyzés:

  1. Amúgyis rajta volt/van az elolvasandó listámon, de a leírásod is meggyőzött arról, hogy ez abszolút nekem való könyv :)

    VálaszTörlés
  2. Karacsonyra kaptam,nagyon vartam. Nem szamitottam HP feelingre, felnott regenykent reklamoztak. Az elejen nagyon nehezen haladtam vele,sok szereplot,hirtelen zuditott rank. Mikor mar nagyjabol kepbe jottem a ki-kicsodaval, elkezdtem elvezni. Durva regeny nagyon es van benne mit emeszteni. Remelem meg jon az ironotol tobb regeny.
    A spektrumon van egy sorozat, kezelhetetlen angol tinikkel foglalkozik. Vhogy ez jutott eszembe az olvasasa kozben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. tényleg rengeteg a szereplő, ezért nekem tele vannak az első oldalak post-itekkel és családfákkal! :))

      Törlés
  3. én is karácsonyra kaptam, az utazások alkalmával olvasgattam, sajnos a vizsgaidőszak miatt most félre kellett tenni, szóval egyelőre kb az 1/4-ét olvastam el. én is nagyon nehezen haladtam vele az elején! annyi név, történet, rokoni kapcsolat, azt sem tudtam merre az arra és hiába próbáltam elvonatkoztatni, folyton valami Harry Potter-est vártam. nagyon kíváncsi vagyok már, alig várom, hogy legyen időm elolvasni, mert tényleg fantasztikusan ír az emberi kapcsolatokról és nagyon elgondolkodtató.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugyanazt tudom írni, mint feletted:
      tényleg rengeteg a szereplő, ezért nekem tele vannak az első oldalak post-itekkel és családfákkal! :))

      Törlés
  4. egy barátnőm kapta meg karácsonyra, csak a fülszöveget olvastam el, amibe pont annyi van leírva, hogy felkeltette az érdeklődésem (tudom, az a lényege, de olvastam nem olyat, amit visszatettem, hogy bocsánat, de ebből pont semmi sem derül ki, vagy rossz volt), meg amúgy is kíváncsi vagyok, hogy "milyen az élet a Harry Potter" után, csak ha megveszem, vegye el tőlem valaki, mert még vannak vizsgáim...:D
    az angolokkal kapcsolatban meg csak azért nem ér meglepetés, mert végignéztem a Skins-t, ami nyilván azért sorozat lévén nem 100%-osan a valóság, de ízelítőnek tökéletes az angolok családi problémáiból.

    VálaszTörlés
  5. én is karácsonyra kaptam, alig várom, hogy vége legyen a vizsgáknak és elkezdhessem!!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hajrá a vizsgákkal és majd írd meg hogy tetszett!

      Törlés
  6. Nekem is egyből a Skins jutott eszembe ellenpéldának a királyi családdal és teázó angolokkal szemben. :) Mindenképpen felkerül a könyv a listámra (eddig is szemezgettem vele) de azt még nem döntöttem el, hogy angolul vagy magyarul olvassam. Magyarul jobban megérteném, de nem ártana gyakorolni az angolt. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szerintem ha nem idegesít fel a szótárazás, akkor midnenképpen próbáld ki angolul. hallgass bele a hangoskönyvbe, hogy érted-e nagyjából! :)

      Törlés
  7. Nekem egyáltalán nem tetszett a könyv:( Egyrészt kevés a történés, és erre annak ellenére sem számítottam, hogy nem voltak különösebb elvárásaim a könyvvel kapcsolatban, másrészt komoly próbál lenni, és felnőttekhez szólni, mégis sokszor megmarad gyerekesnek, és az "izgalmasabb" részek is a gyerekekhez kapcsolódnak. Én unalmasnak, közhelyesnek, teljesen kiszámíthatónak tartom. Felvonultat minden társadalom által elítélt dolgot: drogot, agressziót, kurválkodást, pedofíliát, alkoholizmust, kóros elhízást, és még ki tudja mit, de egyiknek sem ás a mélyére, hanem teljesen megmarad a külsőségeknél, és ettől minden lesz a történet, csak nem drámai, sokkoló és szívhez hatoló. Pedig ránézésre ezt szerette volna elérni. Sajnálom, mert szerettem volna szeretni:( Anyukámnak vettem ajándékba, de úgy alakult, hogy én olvastam előbb, és nagyon rossz érzés, hogy nem tudom azt mondani, hogy "Jaj, Anya, ezt el kell olvasnod mielőbb!", főleg, hogy tudom, hogy neki sem fog tetszeni:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez a legjobb a könyvekben, nincs két ember, aki ugyanazt a könyvet olvasta volna.
      érdekes, hogy ki mire figyel fel egy könyvben! :)

      Törlés
  8. Hát én szülinapomra kaptam meg és bevallom, hogy egy kicsit olyanra számítottam mint a HP. Mert imádtam/imádom a potter sorozatot, pont miatta írok én is :D . Nekem eddig amit olvastam belőle NAGYON TETSZIK.

    VálaszTörlés
  9. Nem értem azt, hogy miért akarják az emberek Harry Potter könyvekhez hasonlítani ezt, hiszen alapból felnőtteknek szóló könyvről volt szó. Én nem vártam hp feelinget és nagyon megszerettem a történtet. Magával ragadott és szerintem érdekes volt. Egy fajta társadalomkritika jelenik meg benne, szinte az egész világot leképezi ez a kisváros. Nagyon alaposan ki lett dolgozva és iszonyat jó munkát végzett Rowling.

    VálaszTörlés