2012. szeptember 25., kedd

Gyömbérszörp

Nyár végén volt egy kisebb gyomorrontásom, ami két dologra ébresztett rá. Az egyik, hogy az embernek huszonnéhány évesen nem lehet csak úgy, következmények nélkül hányingere, a gyomorrontás nem indok, csak a terhesség. A másik, hogy változik az ember ízlése és én igenis szeretem a gyömbért.
Az én drága barátnőm, miután túltette magát a csalódottságán, hogy még nem lesz nagynéni, itatott velem gyömbérszörpöt és függővé tett.
Először a Bors bisztróban ittunk (kötelező tanulmányi kirándulás mindenkinek) aztán annyira hiányzott az íze, hogy itthon is elkészítettem (ajánlott szorgalmi feladat mindenkinek).



Hozzávalók:
  • diónyi gyömbér - aki vágta már el az ujját diplomarajz leadás előtti napokban, az éjjeli ügyeleten  megfogadja, hogy ezentúl nem használja a fél ujjnyi mértékegységet (se a szeletelőgépet)
  • 2 citrom leve és 1 lime leve - ha rajtam múlna csak lime-ot használnék, de a fogyasztók 50%-a nem szereti, úgyhogy csak egy picit csempészek bele
  • rengeteg cukor, legalább 2-3 deci -  emiatt és a gyönyörű színe miatt inkább barna-, mint kristálycukor
  • reszelő, kislábos, szűrő
Elkészítés:

Lereszelem a gyömbért (furcsa szállkás lesz, de ez nekem nagyon tetszik benne), kislábosba teszem, rácsavarom a citromokat-lime-okat elkezdem forralni, és folyamatosan hintem cukorral és kevergetem. Közben én kóstolgatni szoktam, hogy mikor jó a gyömbér erősség-cukrosság-cirtomosság triumvirátus aránya, közben a lakásban csodálatos illat terjeng.
Amint már bugyog, leveszem a tűzről és a mosogatóba engedett hidegvízben lehűtöm lábosostul, majd átszűröm és megzúdítom szódával.
Az edényeket azonnal elmosom, mert ragadós lesz minden, ha nem vigyázunk.
Legutolsó lépésként, megpróbálom kiverni a fejemből ezt a számot:


Hihetetlen, hogy ennyi év után is gondolkodás nélkül tudom a szöveget, vajon hányszor hallgattuk meg? Nektek vagy asz osztályból valakinek megvolt ez a kazetta? Mivel enyhítitek a hányingereteket? Szeretitek a gyömbért?

10 megjegyzés:

  1. amint láttam a címet, rögtön ez a szám ugrott be... van itthon gyömbéres teám, egyszer ittam belőle, de egyszerűen befogadásképtelen vagyok az ízére, pedig tudom, hogy megfázásra és a megelőzésére is nagyon jó... lehet most ráveszem magam egy csészére és ha elmegy, jöhet a szörpi is!:)

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, hogy szeretem-e a gyömbért, eddig csak Kinley formájában ittam, de nem hangzik rosszul :) Áááááááá, hupikék törpikééék:) az első kazi volt a legjobb ^^

    VálaszTörlés
  3. A nyáron mi is gyömbérszörpöt gyártottunk :) és amikor takarításhoz beraktam a kazettát ... sírva röhögtünk a családdal :D tényleg félelmetes, hogy ennyi év után simán énekeltük a szöveget :)nekem megvan szinte az összes Hupikék kazetta :) Meg is jött a kedvem a szörphöz :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a gyömbért mindenféle formájában, szörpöt azonban eddig még nem próbáltam. Mivel a Bors amúgy is fel van véve a to do listára, ha ízlik a szörp is (márpedig miért ne ízlene) kipróbálom a házi szörpöt is! :) köszi a receptet! Amúgy gyümölcslevek ízesítéséhez is nagyon finom a gyömbér, meg husikhoz, meg sütibe, meg csokiban... :P

    VálaszTörlés
  5. Az összes Hupikék kazetta meg van, mindig azt kaptuk karácsonyra, imádom őket :)
    A hányingert nem csillapítom semmivel, mindig megvárom, míg magától elmúlik o.O
    Ez a szörp megtetszett, valószínűleg ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  6. Nővérem ügyeskedett iylen szörpöt nyáron, hát isteni! Nem győztem inni. :)
    Rosszullétre: friss víz, friss levegő, B-vitamin. Ha a gyomrom rendetlenkedik almaecetes víz, borzalmas de hatásos.

    VálaszTörlés
  7. Ha hanyingerem van, a kezemre folyatom a hideg csapvizet (csak óvatosan meg ne fázzatok) plusz kortyonként lassan iszom a hideg ásványvizet.Szupi a recept!

    VálaszTörlés
  8. Ha hanyingerem van, a kezemre folyatom a hideg csapvizet (csak óvatosan meg ne fázzatok) plusz kortyonként lassan iszom a hideg ásványvizet.Szupi a recept!

    VálaszTörlés
  9. dorca: jaj nem hangzik jól, ez nagyon finom, jobb, mint a kinley-gyömbér!

    Réka: ez szerintem finomabb, de hasonló!

    SziAnna: nem is tudtam, hogy több is van! :))

    Mimozagirl: akkor kötelező! :))


    köszi a tippeket, szerencsére most nincs rá szükség, de megjegyzem!

    VálaszTörlés
  10. :DDDDD ez a bejegyzés nagyon vicces, főleg ez a hupikéktörpikékes memento, hát PERSZE hogy nekünk is megvolt! és beugrott a szöveg :DDDD hahhahhahahahhaha jó kedvem lett!

    VálaszTörlés