2012. szeptember 20., csütörtök

A fűszeres polc

A kérdések hetén írtatok egy kérdést, ami nagyon tetszett (több is volt, de most erről írok) és a lakberendezésről szólt. Mégpedig, hogy szerintem mi a legnagyobb hiba, amit elkövetünk, amikor berendezzük az otthonunkat.
Azt válaszoltam, hogyha ragaszkodunk valamihez és nem változtatunk. Ha filozofikusabban közelítjük meg, akkor az a legnagyobb hiba, ha nem ismerjük el a hibáinkat.
Én nem szerettem a konyhánkat, pedig főzni imádok és mivel legalább heti 5-6-szor itthon eszünk, sok időt is töltök ott, úgyhogy lehetetlen volt, hogy pont ez a helyiség nem funkcionál jól.
Mint a legtöbb problémát (porszívózás, mosogatás, előszobaszekrény), ezt is úgy oldottam meg, hogy összegyűjtöttem mit utálok és azt próbáltam kiküszöbölni.
Most a sütő feletti polcról van szó.
Ehhez a polchoz úgy lehetett csak hozzáférni, hogy a konyhabútorok gyöngyszemét, a billentős ajtót emeljük, persze csak ha működik a vasalat. Nyitott állapotban vagy pont lefejelem és nem látom, mit főzök, vagy alábújok és ráhasalok a főzőlapokra. Ez persze csak akkor lehet, ha világos van, mert amint lámpát kell gyújtani, az ajtó nem lehet nyitva, mert a felette lévő spotlámpa kiégeti.
Lehet egyetlen ajtóval ennyi probléma?



A lámpa és az égésnyom, egyszer nyitva maradt - a néha működő vasalat, ha alábújok - a konyha másik oldalán a fűszerek.

Ezek után nem meglepő, hogy az ajtónak mennie kellett.
Döbbenetes, hogy mennyi minden volt a polcon, amit a költözés óta nem is láttam. Legalább ugyanilyen meglepő volt, a gondolat, hogy a teák mennyi helyet foglalnak és milyen elegáns helyen. A fűszerek és a sütéshez használt dolgok meg a konyha másik oldalán voltak.
 

Kipakolás után a teahalom.

A gyors szelektálás és csere után fűszer és tea rendszerezés és leltározás következett, majd a visszapakolás.
 

Átmenetileg így nézett ki a szekrény, de azóta beszereztem 2 fonott kosarat, amit szerintem valaki pont erre a polcra tervezett és a kedvemért még le is árazott. 1500 forintért vettem őket a JYSK-ben. Jeee!
Nem utolsósorban most 2-vel gyarapodott a kosaraink -eddig sem alacsony-  száma, ami meglepően boldoggá tesz.


Fűszerek B-től V-ig, természetesen a kosárban.



Most így néz ki a sütő feletti polc és imádom. Már több, mint 2 hete használom és többet, gyorsabban, ízesebben és szívesebben főzök.

Hogy tetszik a kosaras megoldás? Nálatok van ennyire rosszul funkcionáló bútordarab? Ti ABC sorrendben tartjátok a fűszereiteket?

10 megjegyzés:

  1. Jajj... nekem is kell valami kis kosár, vagy doboz a fűszereknek mert agybaj. van a tűzhely mellett egy kihúzható fűszertartó izé.. nem tudom mi a neve, de alulra üvegeket tudok egymás mögé berakni, olaj, ecet, citromlé, olíva, balzsamecet és társai vannak lent, a felső részen meg kb 7kis fűszertartócska fér el, abba van pirospaprika, vegeta, bors, kömény, babérlevél, szegfűszeg, fahéj... a többi fűszerem meg hánykolódik egy másik helyen a konyhaszekrényben... Azoknak kell beszereznem valamit. Viszont lenne egy kérdésem, nálad főzés után, is ilyen katonás rendben vannak a fűszerek, mert nem tudom nálam valahogy főzés közbe soha semmi nem úgy kerül vissza a helyére ahogy kéne :D

    VálaszTörlés
  2. Én is majdnem ugyanilyen tárolóban tartom a fűszereket, nagyon praktikus. Csak kikeresem, hogy mi kell, nem a fiókban kell kutakodnom az egymásra dobott fűszerek között! :) Az ABC sorrendet én nem tartom, funkció szerint vannak csoportosítva.

    VálaszTörlés
  3. Juj, de szuper!
    Nekem is van egy majdnem ilyen polc a mosogató fölött, nem kosárkában vannak a fűszerek, hanem műanyag dobozban. ABC-sorrendben szeretném tartani őket, de csak addig működik, amíg a testvérem neki nem áll főzni :-). Sőt, én külön dobozban tartom a húsleveshez használt fűszereket (amiket más ételekbe nem szoktam tenni), pl lestyán, szerecsendió, stb. :D

    VálaszTörlés
  4. Jaj de jól megoldottad!!! Nagyon kreatív vagy mint mindig :)) Én is oda vagyok a kosarakért :)))

    VálaszTörlés
  5. Abc-zős vagyok én is, máshogy nem is lehet egy könyvtáros konyhájában! :)

    VálaszTörlés
  6. de jó, hogy ennyien abc-sorrendben tartjuk a fűszereket! mondhatom a Zuramnak, hogy "lááátod, nem én vagyok buggyant!":)

    VálaszTörlés
  7. nálunk a fűszerek bádog dobozban vannak kosár helyett. amúgy stimm.
    egyébként az az öt üvegnyi fehér por, micsoda?? mind liszt?

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szép lett! :)
    Én a tűzhely melletti kis szekrény felső fiókjában tartom a fűszereket, kis üvegekben (tormás és erőspityus)a tetejükön címke. A gyakrabban használtak elöl. A spájzban van egy papírdobozom, abban vannak a sütis cuccok, vanília, fahéj, aromák, főzőcsoki, muffinpapír, habzsák, dekorcukrok, pudingpor, ilyesmi.
    Nálunk is ez a billenős ajtó a leggyengébb láncszem, mert túl alacsony vagyok hozzá, hogy kattanásig felemeljem az ajtaját, ezért csak fél kézzel tudok kotorászni benne, plusz az elszívó csöve mögé mindig beesik néhány kóbor cucc. A megoldás a sámli, amit meg lusta vagyok előszedni. :)

    VálaszTörlés
  9. Ja, és ugyan nincs ABC-rendben a fűszerkollekció, viszont színek szerint (szivárvány) teregetek. Sokak szerint kissé ocd-gyanús.

    VálaszTörlés
  10. Zóra: ami kell, azt kiszedem a kosárból és főzés után visszarakom a helyükre, nem lesz rendetlen, a kevés olyan helyek egyike, ami mindig rendes! :)

    Detti: számíthatsz rám! ;)

    lolli: kész lebukás, jogos a kérdés! balról jobbra: nagyszemű só, finom só, liszt, cukor, Nigella féle amerikai palacsinta por! :)

    Judit: én iiiiiis! :))) ocd rulez!

    VálaszTörlés