A világ összes puha nyuszija és a legkedvesebb módon, a fűben elrejtett csoki hegyek se közelítik meg azt a húsvéti ajándékot, amit most készülök Nektek átadni.
Már tudom egy ideje ezt a trükköt, de a téma mégiscsak nagyhéten a legmegfelelőbb, úgyhogy vágjunk is bele.
Nem tudom, Ti mennyi főtt tojást esztek, illetve milyen könnyen borultok ki hülyeségek miatt, ma az lesz a legboldogabb, aki a fenti kérdésekre a rengeteg és nagyon könnyen válaszokat adta.
Mint például jómagam is. Mi tojást, leggyakrabban főtt formában eszünk és kevés dolog van, ami annyira kiborít, mintha egy tojást nem lehet megpucolni. Remélem van aki érzi ezt a kínt és nem magamban siránkozok a főtt tojás miatt. Sőt nem is a főtt tojás miatt, hanem az a bizonyos hártya miatt. Nevezzük ezentúl az emberi frusztráció hártyájának (továbbiakban: EFH). Ez az a vacak, ami nem engedi a gondtalan háziasszonyt boldogan tojást pucolni. Nem elég, hogy sokkal több idő, ha egyben van ez a vacak, de húsvétkor a gyönyörűen megterített asztalt is lehangolják a cafrangos tojások.
Nem húzom tovább, van megoldás, le lehet győzni az EFH-t.
Hozzávalók: minél korosabb tojás, 2 evőkanál só
Én a hamarosan lejáró tojásokat mindig megfőzöm, úgy nagyon hamar elfogy nálunk. Ez a szokásom ébresztett rá, hogy van összefüggés a tojás kora és a pucolhatósága között.
(Itt érzek egy finom párhuzamot a hűtőben várakozó tojások és a bulikban hajnalig várakozó lányok között...de nem fejtem ki, mert lehet, hogy csak nekem vicces.)
Lényegalényeg a régebbi tojások könnyebben pucolhatóak.
De főleg húsvét előtt mindenki betankol tojásból, úgyhogy épphogy akad öregecske, ilyenkor jön a só. Méghozzá rengeteg. Mutatok egy képet is.
Ez egy egészen kicsi fazék, kevés vízzel,viszont legalább 2 nagyonpúpos evőkanál sóval. Kevergetés után is maradt sókristály a vízben, úgyhogy tényleg nagyon sós.
Langyos vízben teszem fel a tojásokat és amikor forrni kezd a víz 12 percre állítom az órát és főzöm. Amint letelt az idő, egyből a mosogatóba teszem a lábast és engedem rá a jégideg vizet a csapból kb. 1 percig.
Nem várok tovább, a tojás fenekét odaütöm a konyhapulthoz egy helyen, ott van mindig egy kis rés a tojás és a héja között belülről, úgyhogy ott könnyebb átszakítani a EFH-t.
Innentől fogva 3 lépésben le lehet szedni a héjat, ami az egyik legcsodálatosabb érzés a földön.
Hatalmas darabokban jön le a héja és a végeredmény a hibátlan tojás.
Remélem sikerrel jártok, és nagyon szép nyugodt ünnepetek lesz! Boldog Húsvétot!