Ha ismerünk egy olyan fiút, aki a kevés szabadidejében kiirtja a kert végében eluralkodó növényeket és egy szilvafára bukkan (igen, akkora volt a dzsungel, hogy egy egész fát kitakart), akkor a fiút eléggé kedvelő lány feladata szerintem, hogy a szilvából sütit süt. Nigella receptje alapján, olyan finomat, hogy azóta más süti nem is sül az otthonukban.
Nyilván rólunk van szó és egy olyan receptről, aminek a fényében az összes eddigi finomság labdába se rúg. Sajnálatból, szánakozva néha nézzétek meg azokat a recepteket is (itt), de most jöjjön az eget verő szilvás crumble.
Hozzávalók:
- annyi szilva, amennyi vastagon beteríti a kiválasztott süti-formát - nálam ez 12-darab volt egy ovális ikeás (legtöbb háztartásban előforduló) tálhoz
- 3 evőkanál barnacukor
- 100 g vaj
- 6 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 deci tejszín
- vaníliás cukor - ki mennyire szereti édesen a tejszínt
A szilvákat mossuk meg és vágjuk félbe (vagy akár 4 felé). Tegyük abba a tálba, amiben sütni fogjuk és szórjuk meg 2 kanál barnacukorral, kevergessük össze.
A tálat szilvástul berakom a sütőbe, amit 180°C-ra állítok és hagyom, hogy a szilvával melegedjen elő.
Amíg a szilva és a sütő melegszik, elkészítem a tésztát.
A lisztet és a kristálycukrot összekeverem és hozzámorzsolom a vajat. Ki kell kísérletezni melyik morzsa-méret az ideális számunkra, minél több lisztet használunk a morzsák annál kisebbre morzsolhatók lesznek.
Mire ezzel megvagyunk a sütő is elég meleg, vegyük ki a tálat, és a szilvára szórjuk rá a morzsát. A maradék 1 kanál barnacukrot hintsük a morzsa tetejére.
Tegyük a sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára. Amikor a lakásban kezd csodálatos illat terjengeni, verjük fel a tejszínt a vaníliás cukorral.
Azonnal fogyasztva forró és szétesik a tészta, így akinek végtelen akaratereje van, az várhat kicsit, amíg kihűl, én inkább kanalazom és égetem el a nyelvem, mert annyira finom.
Bármilyen más gyümölccsel is működik a recept, próbáltam almával és meggyel is, de nálam a szilva vezet.
Ráadásul, a kicsi, csoffadt szilvából szerintem sokkal finomabb, mint a hatalmas lédúsból, szóval plusz pont az esélyegyenlőség és felzárkóztatás jegyében.
Ti szoktatok crumble-t sütni? Milyen gyümölccsel? Találtatok már egy egész fát valahol elrejtve?
Azonnal fogyasztva forró és szétesik a tészta, így akinek végtelen akaratereje van, az várhat kicsit, amíg kihűl, én inkább kanalazom és égetem el a nyelvem, mert annyira finom.
Bármilyen más gyümölccsel is működik a recept, próbáltam almával és meggyel is, de nálam a szilva vezet.
Ráadásul, a kicsi, csoffadt szilvából szerintem sokkal finomabb, mint a hatalmas lédúsból, szóval plusz pont az esélyegyenlőség és felzárkóztatás jegyében.
Ti szoktatok crumble-t sütni? Milyen gyümölccsel? Találtatok már egy egész fát valahol elrejtve?
ó, nagyon jól hangzik, ráadásul az én barátom is pont a hétvégén szedett egy vödörrel a telken:-))
VálaszTörlésÚristen ne is mondd, most úgy megkívántam!
VálaszTörlésnálunk a kupiban bármikor el lehetne rejteni egy fát. a műhely kupijában szerintem többet is.:D
VálaszTörlésezt megkóstoljuk egyik nap mi is..:)) és az esélyegyenlőség és felzárkóztatás jegyében mi is csoffadt szilvákból:D
Szeretem a crumble-t nagyon! Mindig az aktuális idénygyümölcsből a legfinomabb :) Idén pl. rebarbarából készítettem!
VálaszTörlésSzilvás, rebarbarás, milyen jó ötletek, fini lehet, ki kell próbálni :)
VálaszTörlésJaj,olyan jó volt a bevezető mese, nagyon kedves.Imádom, hogy egy szilvás-süti receptet ilyen igazi otthon-illatúvá tudsz tenni. A szilvát annyira nem szeretem, de ezt kipróbálom, már csak az elkerült fa miatt is.
VálaszTörlésHúú de finom lehet :DDD
VálaszTörlésÚgy megörültem, mert pont egy kis tálnyi szilva árválkodott otthon, amivel nemigen tudtam mit kezdeni.Este megcsináltam és ez tényleg mennyei. Hétvégére "megrendelték" az otthoniak is. :) Köszi!
VálaszTörlésMa el is készítettem a kis családnak desszertnek. Nekem ezt a morzsát még ki kell tapasztalnom mert elég kicsike lett és az istennek se akart megbarnulni. Legközelebb nagyobb darabokat csinálok. Az íze viszont nagyon fini lett.:) Én még megbolondítottam egy kis fahéjjal a szilvát, így még jobban kihozta a zamatát. Nagyon jó recept, biztos máskor is elkészítem.:)
VálaszTörlésmrija: nincs mese, meg kell hálálni! :)
VálaszTörlésrebarbara? nagyon jól hangzik! ki fogom próbálni!
Izolda: :) örülök, hogy tetszett! :)
Vica: sorsszerű! :) jó étvágyat az otthoniaknak is!
Froz: több vajjal próbálkozz! fahéj is szuper, de én nem nagyon szeretem az ízét, de elképzelem, hogy isteni ezzel! :)
Most olvastam fől anyunak! Meg fogjuk csinálni!!!
VálaszTörlésMegcsináltam körtével és isteni finom lett azzal is :) Köszi!
VálaszTörlésMegcsináltuk mi is, csak mi barna cukor helyett simát használtunk amit összekevertünk fahéjjal! De nagyon finom lett így is!
VálaszTörléscsill87: fúú 3 bánatos körte vár már egy hete a sorsára, de holnap megcsinálom! dejó ötletet adtál! :))
VálaszTörlésMidoriko: örülök, egyszer én is csinálok fahéjasat! :)
elkészítettem, tényleg nagyon finom és egyszerű : D alig várom, hogy kipróbálhassam más gyümölccsel is:)
VálaszTörlésnem okozott csalódást, elkészítettem almával is és imádjuk :D
VálaszTörlésugyehogyugye? :))
VálaszTörlés