2013. május 7., kedd

5 dolog, ami nélkül sose állnék neki a festésnek

A lakásfelújításokban leginkább a festést szeretem. Viszonylag olcsón lehet egészen más karaktert adni egy szobának. Igazából csak vártam az ürügyre, hogy elkezdhessek festeni, és az ürügy jött is, napsugarak formájában, amik annyira sütötték a hófehér falakat, hogy a szoba sötét sarkában se lehetett látni a monitorból semmit. Márpedig ez a dolgozószobában nem árt. Úgyhogy nekikezdtem a festésnek, de előtte elővettem azt az 5 dolgot, ami elengedhetetlen.

1. Mood board-ok

Nem érdemes nekiállni festeni, főleg sötét színeket, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy milyen lesz a végeredmény.
Érdemes már a legelején az egész szoba (lakás) koncepcióját átgondolni, hogy ne a legvégén jöjjünk rá, hogy hiba volt kifesteni. Ez annál drágább és macerásabb dolog, hogy minden héten nekiessünk.
Mutatok egy oldalt (itt), ahol mindenki , igen, garantáltan mindenki talál majd egy olyan képet, aminek a színeit el tudja képzelni az otthonában. Beállíthattok konkrét színeket, hogy azok mihez passzolnak, vagy választhattok hangulatot. Én ezt a kettőt találtam:
Úgyhogy kinyomtattam őket és pár napig barátkoztam a színeikkel. Azóta is az asztalom melletti falon vannak, úgyhogy jó választásnak bizonyultak.


2. Színkeverés

Amint megvan a tökéletes szín (nálam a bal alsó, ami nyomtatásban és festékben sokkal zöldesebb) lehet is kevertetni. Egyszerűen elvittem a képet és az ottani színmintából kiválasztottuk a leghasonlóbbat.
Soha nem kevertettem máshogy színt és mindig tökéletes lett a végeredmény, pedig próbáltam már olyan árnyalatokat amikkel könnyen mellé lehetett volna fogni.

3. Előkészítés

Amint megvan a szín, jöhet az előkészítés. Azt vettem észre, hogy a festés sikere itt már el is dőlhet, nem is beszélve arról, hogy ha ezeket kihagyjuk, az egész festést utálhatjuk meg egy életre.
2 dolgot szoktam előkészíteni, a falat és a festő tálkát.
A falat festő szalaggal leragasztom, sokkal könnyebb, ha lehet festeni és nem kell vigyázni a szélekre, úgyse lehet. Amint kész a rész, azonnal lehúzom, így lesz szép éles vonala, ha megszárad a festék, feltépheti a falról.
A festőtálkát alufóliával szoktam kibélelni vastagon, mert nincsen gyűlöletesebb dolog, mint csuszatolni a rászáradt festéket. Így ha végeztünk, csak összegyűröm az alufóliát, és elrakom a tiszta tálkát.


4. Eszközök


A fentieken túl, henger kell és egy ecset, mert a széleknél ecsetekkel sokkal precízebben lehet festeni és én személy szerint imádok ecsettel festeni, de egy kisebb fal is fárasztó lenne Teddy henger nélkül.

5. Takarítás

Bármilyen óvatosak is vagyunk, biztos, hogy ide-oda fog csöppenni a festékből, sőt az is lehet, hogy kimegyünk a vonalból, még a leragasztás ellenére is. Ilyenkor kel előkapni a már sokat emlegetett és használt babapopsitörlőt, amivel nagyon könnyen lejön a festék padlóról, falról, szegélylécekről, vagy épp lábujjak közül. Nyilván érdemes minél hamarabb lemosni mindent, de ezzel a módszerrel a beköltözéskor 10 éves festéket pucoltam le a villanykapcsolókról, úgyhogy nem baj, ha szusszanunk egyet előtte.

Szerettek festni? Mit szóltok a Seeds oldalhoz? Nektek is elrepült egy fél óra, mire észhez tértetek?

12 megjegyzés:

  1. Én imádok festeni, évek óta mi - azaz én - festjük a szobákat itthon. Mondjuk a 4-5. nap után ár unom, de egyébként szeretem. Nyáron kirepülök a fészekből, és már alig várom, hogy én is színskálákat böngésszek. Az oldalt már ismertem én is, hasznos. Ha nincs ötletem milyen színűre fessem a körmöm, akkor szoktam használni. :D

    VálaszTörlés
  2. ez nagyon klassz bejegyzés volt.
    Legközelebb mindenképpen kipróbálom az oldalt és a popsitörlőt is.
    Én is szeretek festeni:)

    VálaszTörlés
  3. Csodás ez a szín, és az oldal is hasznos, azon kaptam magam, hogy egy órája böngészek a színek között, olyan hangulatosak a képek :D

    Még soha nem festettem falat, attól félek, hogy ha én csinálom, akkor nem lesz egységes a színe, hanem "foltos" marad, néhol sötétebb, néhol világosabb..

    VálaszTörlés
  4. Milyen szép ez a szín *.* A palettás oldalt elteszem könyvjelzőkbe, most nem szabadna előtte ragadnom.
    A barátoméknál segítettem festeni, imádtam. :D Azóta is várom, hogy valahol valaki felújítson és mehessek. Színeket meg imádok keverni, kitalálni. Órákig ellennék ezzel.

    VálaszTörlés
  5. nagyon jó ez az oldal, el is mentettem nehezebb időkre, még akár honlapkészítésnél is jól jöhet később:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem is ez volt az első lépés, amint megnyitottam :)

      Törlés
  6. hűűű de jó, és milyen jókor jött, nyáron teljes festés lesz és egyenlőre ötletem sem volt a szobám színét illetően
    a popsitörlő meg a non-plusz ultra lett :)

    köszi Dorka!!!

    VálaszTörlés
  7. de jó ötletek :) én ősz elején tervezem költözni, jól fog jönni ez a bejegyzésed Dorka, már mentem is el. :)

    VálaszTörlés
  8. Mi pont egy éve festettünk lakást. Csak mi előbb tapétát vakartunk, aztán gletteltünk és utána festettünk. Tuti nem csinálnám újra. De tapasztalatnak jó volt. :)

    VálaszTörlés
  9. Tényleg nagyon tuti az oldal..:)
    Nagyon szeretek én is festeni, mi barátokkal egymásnak is besegítettünk anno, ha kellet.. kerítés festés viszont nem tartozik a kifejezett kedvenceim közé..

    VálaszTörlés
  10. Én jövő hónapban repülök ki a szülői házból, szóval majd festegethetek én is, ugyebár édesapám sosem engedte, hogy fessek, de majd most! ;)
    A palettás oldalt pedig órákig lehetne nézegetni, annyira csodálatos!

    VálaszTörlés
  11. Most keszülünk festeni, koszi az otleteket!

    VálaszTörlés