2012. augusztus 1., szerda

Mit vigyek magammal a koliba?

Múlt héten mindenki megtudta, hogy hova vették fel egyetemre és az első öröm után felmerült a kérdés az otthonka facebookon is, hogy milyen lesz az egyetemi élet, mi lesz a koliban?!
Én sose voltam kolis, csak a barátaimhoz jártam be, úgyhogy ezúton kérek mindenkit, hogy írja meg, ha kihagyok valamit.


Jöjjön a kolis felszerelések listája:

lepedő, ágynemű és huzat - Legyen belőle váltás is, nem foglal sok helyet, de el tudok képzelni olyan helyzetet, hogy nem lehet megvárni amíg hétvégén hozunk tisztát otthonról.
pizsama - mert a pucéron alvás ideje lejárt!
füldugó és szemmaszk - sokan így aludtak, mert előfordul, hogy a szobatárs még tanul, vagy bulizik, amikor már fellőtték a pizsmát
Ha már itt tartunk az ébredés is problémás, mert nem biztos, hogy ugyanakkor mentek órára. Mennyire jó megoldás lenne ez a rezgő gyűrű, ami csak azt ébreszti fel, aki viseli.

szennyestartó - Az egyetlen szempont, hogy kis helyet foglaljon, senki sem a koliban mosott, mindenki vitte haza a szennyest.
otthonka (!) - olyan ruha, amiben kényelmesen, de nem szakadtan egész nap el lehet lenni. Mindenképp papuccsal, esetleg mamusszal, de én még soha nem voltam olyan koliban, ahol ne lenne mindig irreálisan meleg.
konyhai felszerelés - A koli nem a gasztronómiai kiteljesedés színtere, de azért ezt-azt érdemes vinni magunkkal, hogy legalább egy hideg vacsorát össze tudjunk hozni.
tányér, kés, villa, kanál, éles kés, serpenyő és lábos, konzerv- és sörnyitó, pohár, bögre, kulacs, vízforraló, mikró és  mini hűtő (?) felszereltségtől és helytől függ.
Mosogatószer és szivacs, néhány konyharuha és papírtörlőkendő.
Biztos vinnék magammal teafiltereket és műzlit, abból baj nem lehet.
íróasztalra - egy jó lámpa, mappa és mindenféle tárolók a sok papírnak, tűzőgép, cellux, olló, szemeteskosár, post-it hegyek és színes filcek, ceruza és radír, számológép.
nyomtató és belevaló papír, a 2 féle kábel se maradjon ki, 
laptop (nekünk nagyon sokat kellett vinni konzultálni a gépet, úgyhogy asztalival és nyomtatással drágábban jöttünk volna ki, mint laptoppal)
töltők és fülhallgató, hogy akkor is mehessen valami zene vagy tudj filmet nézni, ha a szobatársad már alszik, vagy nagyon tanul.
Jól jöhet még elem és villanykörte.
pendrive - nagyon fontos lesz, sok anyag kerül majd rá, mi mindent ezen vittünk a nyomdába is, elképzelhetetlen nélküle az élet.
fürdőszobába - wc-papír, nedves törlőkendő és törölköző, köntös, mert elég valószínű, hogy a fürdőig valamennyit sétálni kell. Külön papucs a zuhanyzóba (volt amibe mezítláb sose álltam volna be). 
Lehet hogy kell tükör és biztos szükség lesz valamilyen tárolóra, amiben viheted magaddal az összes holmit, amikor kell és máskor se foglal sok helyet.
A többi dolgot szerintem mindenki tudja, aki már pakolt össze valaha utazáshoz.
orvosság - fájdalomcsillapító, ragtapasz, kálcium, hűtő-fűtő tasak és persze amit egyébként is szedni kell.


berendezés - Lehet, hogy kell vinni saját széket és függöny se biztos, hogy lesz. Vinnék magammal képeket, akár csak egy madzagra felcsipeszelve, mint itt, de kicsit otthonosabbá tenném a szobát. Párnák és pokrócok is lennének az ágyamon és a leghasznosabb dolog, az ölbe-laptop-párna-tálca (ugye tudjátok mire gondolok?)
Az asztalhoz egy nagy parafatábla is jó ötlet, hogy a fontos dolgokat ki lehessen szúrni. Fontos egy (nem hangosan kattogó) óra, hogy ne késsetek el az órákról, vagy az életetek első és utolsó zh-járól is, mint egyesek! :)


Inkább tanulás és egyetemre járás koncentrikus bejegyzéssel még az évkezdés előtt jövök, addig is írjátok meg a kolis tapasztalataitokat. Mi maradt ki a listából? Mit szerettetek legjobban a kolis életben és mi az, amiről nem baj, hogy lemaradtam? Miért van minden koliban mindig hőség?

17 megjegyzés:

  1. A túlfűtés abszolút igaz minden szobára, kivétel a sarokra esőket :D :S

    A fülldugó és szemmaszk elengedhetetlen!!!!! A fülldugót én a dm-ben veszem (akció nélkül 1400 FT. körül szokott lenni 6 pár, sárga dobozos kis csoda). Ez ilyen típusú viaszosak a legjobbak, kényelmesek, tökéletesen illeszkednek és teljesen kizárják a hangokat. De komolyan,e nélkül nem nagyon lehet aludni (vagy csak nekem nem megy? :D )

    Egyébként Dorka profin összeszedted a dolgokat.
    Én mindenkinek azt javaslom, úgy készüljön és pakoljon, mintha egy teljesen önálló és teljes háztartást kellene vezetni (persze fűnyíró nem kell :D). Legyen meg minden és akkor nagyon kényelmesen lehet ott élni és fel sem fog tűnni, ha már egy hónapja nem jártunk otthon.
    Persze a gyakorlat teszi majd mestert itt is, én már 9. éve lakom kollégiumban.
    Sok sikert mindenkinek, ezek lesznek a Legszebb évek!!!

    VálaszTörlés
  2. én ezt a bejegyzést így ahogy van továbbítottam a barátnőmnek, aki most készül a koleszba :) üzeni, hogy hasznos volt neki és pár dolgot kiírt magának és indul a bevásárlókörútra :))

    VálaszTörlés
  3. Ami még jól jöhet: vállfa...szerintem az nem túl gyakori a kollégiumokban :) egyébként nagyon jó kis listát állítottál össze, minden benne van ami elengedhetetlen a kollégistáknak.

    VálaszTörlés
  4. Műanyag lavór!!! Életmentő tud lenni, kézimosáshoz (mert gyakran foglalt a mosógép, persze pont, amikor a legnagyobb rá a szükség). Plusz helyet sem foglal, mert tele lehet pakolni. Én pl a mosóport meg az öblítőt tartottam benne, de volt aki gyümölcsöt tárolt. Sok minden másra is jó lehet, ha pl valamit áztatni kell, de én még a szobanövények átültetésére is használtam.

    Tudom, most biztos azt hiszitek, hogy túl sok cuccom volt, meg kinek kellenek növények koleszban, de én 6 évig laktam, otthontól nagyon távol és általában évi 4 alkalommal jártam haza. Szóval, ha a kolesz nem csak kolesz, hanem igazi otthon kell hogy legyen, akkor azt hiszem, ebben elég profi lettem az évek során.

    VálaszTörlés
  5. ez kiindulásnak nagyon jó cikk, Dorka :)

    sok-sok tároló dobozkát javaslok még (ikea, százas bolt), mert nagyon jól tud jönni, a szekrényeknek általában elég idióta kiosztása van.
    ezen kívül, amit mindenkinek nagyon ajánlok, hogy anyukával-nagyival-varrni tudó ismerőssel készíttessen szekrényajtóra belülről felakasztható zsebes tárolót. talán boltban is előfordul... rengeteg helyet lehet vele spórolni: fültisztítók, arclemosók, sminkcucc, hajkefék, stb. ízlésesen és gazdaságosan eltüntethetőek benne.
    ilyesmire gondolok: http://4.bp.blogspot.com/-sJx3Wk2JCo0/TVadUDKn3rI/AAAAAAAAAxg/GGbRQEy4Qtk/s1600/zsebes-t%25C3%25A1rol%25C3%25B3-Kl%25C3%25A1ri.jpg

    gimi 1. éve óta koleszos vagyok, most kezdem a 8. évet (4. egyetemi koleszban). akármilyen jól felkészült az ember, biztos, h jó pár dolog csak az első hét, ill. hónap után derül ki, hogy szükség lenne rá. a lényeg, hogy a saját ágy (sarok) személyessé tételére érdemes időt áldozni (dekor, plüss, virág ízlés szerint), mert akkor egy hosszú nap után tényleg úgy érzi az ember, hogy "otthon" van, és nem csak egy panel x-edik emeletén húzza meg magát. egyébként a koli tényleg jó dolog, megtanít alkalmazkodni, és mindig lesz társaság. kell egy szoktatási periódus, de érdemes kivárni, mielőtt hanyatt-homlok hazarohan az ember :)

    VálaszTörlés
  6. én még (nem tudtam a nevét, de rágugliztam:) fekvőbetétvédőt is javasolok, a legtöbb koliban már elég ramaty állapotúak a matracok, meg amúgyis, nekem megnyugtatóbb, hogy a lepedőm alatt még ott van egy vékonyka réteg :)
    http://www.jysk.hu/4/20/ag/catalog/ ilyesmire gondoltam.

    tárolódobózkák/cipősdobozok tömkelegével kellenek. a polcos szekrényt is úgy osztom többfelé, hogy belerakok két cipősdobozt, és már nem góródnak pl a harisnyáim szanaszéjjel.

    az ágyat és az asztalt tényleg célszerű minél otthonosabbá tenni. nekem ágytakaró - 5 díszpárna és plüssállatok tömkelegével van az ágyikó ellátva.

    jó kis cikk egyébként, de tényleg kb 1-2 hónap után derül ki, hogy kinek mire van még szüksége.

    kolifüggő a berendezkedés is, nem panaszkodom, már negyedik éve leszek egy hotel-koli lakója :) hatalmas előny, hogy van különfürdő szobánként, csendesebb mint a sima társai.

    VálaszTörlés
  7. Szia Dorka!Szupi poszt!En meg ajanlani tudom azt,hogy mindenki menjen el meg otthon a bevalt-kedvelt-bizalmas fogorvosahoz,ellenoriztesse a fogait,v csinaltassa meg meg suli elott.Nem lehet jo erzes idegen helyen idegen orvossal bajlodni ha baj van...Ez hosszabb utazasok elott is ajanlott (osztondij..)!

    VálaszTörlés
  8. fúú, én is koleszs voltam egyetemen sok évig, azonban sokminden a listáról nekem sosem volt. Így elsőre két dolog ugrik be, mint tanács: itt valaki már írta feljebb ezt a szekrény belsejére akaszthatós tárolót, na az nagyon hasznos. Mikró, hűtő, meg egy alap konyha már szerintem mindenhol van, még ha közös használatú is. A szennyest én egyetlen alkalommal vittem haza (első hazautazásomkor), aztán soha többet. Teljesen fölösleges cipelni a koszos ruhát, aztán meg vissza a tisztát. Biztos van mosógép, amit lehet használni és így több hely marad a táskában a kajának :) (ami mindig extrahamar elfogy) Konyhai felszerelés téren jó összefogni akár kettesével és közösen venni egy serpenyőt meg egy lábast, a főzés is jobban kijön úgy, ha több emberre főztök, mint egy személyre. (Mi mindig hétvégén főztünk, a fiúkra is, ezért van sajni hogy 4-6 személynél kevesebbre nem tudok főzni :))

    VálaszTörlés
  9. Megcáfolom a mindig-meleg-van teóriát :D Télen zokniba aludtunk, hosszúnadrágba, talán még pulcsiba is, 2 takaróval... Fűtés elég gyatra volt, az ablakok szigetelése szintén... Sőt, igyekezni kellett zuhanyozni, ha meleg vizet akartunk. 2003-2008-ig voltam kolis M.szalkán a Déribe (ipari) ...

    VálaszTörlés
  10. Hősugárzót ajánlanék,mert nem minden kolira jellemző a meleg lenne télen.Gazdag koliban járhattál. :)Nálunk soha nem volt meleg.
    minihűtő fölösleges(mert a koli szobák nem arról híresek,hogy nagyok) ,de mikró jól jöhet,bár nem létszükséglet
    porleveseket is ajánlanám,habár nem egészségesek egy téli tanulós estén nagyon jól jönnek
    nyomtató szerintem szükségtelen,az egyetem területén vagy környékén nyomtatás kedvező vagy csinálhatjátok azt,hogy közösen vesztek egy nyomtatót akárhányan és,akik vették ingyen nyomtathatnak,aki meg nem szállt be fizet a nyomtatásért
    tároló dobozok is jó ötlet(száraz kajáknak,sminkcuccoknak stb.)
    fonott kosár a pipere dolgoknak (fogkrém,tusfürdő,sampon stb.)
    http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/50188957/
    egy ilyen jól jöhet,ha nem fiókos a szekrény elrendezése és még a vállfák is elférnek mellette,ha van olyan ruha,mit akasztani szeretnél
    egy tapadós fogas is jól jöhet,amire a törölköződet akaszthatod
    http://barkacshobby.hu/spd/1919_ESERNYO/Ontapado_fogas_Esernyo
    hirtelen ennyi jutott eszembe

    VálaszTörlés
  11. Takarító felszerelés is fontos, a mi kolinkban nekünk kellett takarítani és volt 4ünknek saját fürdő, wc,előtér meg persze a szobák!

    VálaszTörlés
  12. Szerencsére az a kollégium, ahol én laktam elég jól felszerelt volt, 3 szobánként volt fürdő, WC, konyha, "nappali", saját mosógép, mikró, hűtőszekrények, számítógép, rezsó... Ilyen formán nekünk nem kellett berendezést vinnünk, csak a kaját, evőeszközt, meg a ruháinkat. Takarítószereket is kaptunk. Szóval én a listádhoz nem tudnék hozzátenni, talán csak a TV, annak aki igényli (nekünk volt), vagy bármi ami kikapcsol (könyv, keresztrejtvén, ki mit szeret)

    VálaszTörlés
  13. Szia,
    Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés, mert most szeptemberben kezdem az egyetemet, és bár albérletben fogok lakni, de jó ötleteket adtál. :)
    Úgy emlékszem jól ismered Pécset. Nem lenne kedved egy bejegyzést írni, hogy milyen ott élni, a városról, de nem turista szemmel?
    Köszönöm!
    Nagyon jó a blogid, csak így tovább!

    VálaszTörlés
  14. Szia,
    Nagyon hasznos volt ez a bejegyzés, mert most szeptemberben kezdem az egyetemet, és bár albérletben fogok lakni, de jó ötleteket adtál. :)
    Úgy emlékszem jól ismered Pécset. Nem lenne kedved egy bejegyzést írni, hogy milyen ott élni, a városról, de nem turista szemmel?
    Köszönöm!
    Nagyon jó a blogid, csak így tovább!

    VálaszTörlés
  15. Nem tudom hova vettek fel és nem olvastam végig sokak hozzászólásait. De konyhai cuccok közül, van még a tálca, amit ne hagyj ki, nekem jól szokott jönni. Edények és társaik... de ezt majd meglátod később, hogy lesz-e olyan higiénikus a koli, hogy főzz esetleg. Toll, füzet stb. gondolom viszel, vigyél ollót is, mert felbontani dolgokat is jó dolog, hozzánk sokat jártak át kunyizni. :) A lényeg mondjuk, hogy nagyobb dolgokat ne felejts el, mert a többit később is fel tudod vinni. Ne izgulj ezen! :)

    Meg ez teljesen koli függő. Például nálunk 2 ágyas szobák vannak, minden szobában van csap, hűtő, szennyestartó!, konyhapult. Ez mondjuk kis területre bezsúfolva, de pont jó nekünk. A konyhában meg lehet mikrózni, sütni, főzni. Havi 11500 a koli. Szóval nem egy villa. :D

    Ami még eszembe jutott közben, hogy ruhaszárító. Nálunk azt mindenkinek magának kellett beszereznie, nem jár szobához. És ha mosol valahova teregetni is kell. :)

    VálaszTörlés
  16. valami miatt ez a bejegyzés kimaradt, amikor válaszoltam mindenre, bocsánat!
    megint a csak a kommentekkel lett igazán teljes a post! :) köszönöm! <3
    Pécset nem ismerem annyira töviről hegyire, csak nagyon szeretem, lehet, hogy írok róla valamikor! :))

    VálaszTörlés
  17. Mindent a kolis életről:D

    https://www.youtube.com/watch?v=kVuaKfcGHdw

    VálaszTörlés